Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 2, 22. februar 2022

Udgivet d. 22-02-2022

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

De sidste 10 dage har budt på mere vand end godt er, 100 mm mod nord og 150 mm mod syd er der målt, men med store variationer. Al færdsel i marken er nærmest umulig de næste dage eller uger. Lige nu må alle have tålmodighed og afvente bedre vejr og føre.

Vi nærmer os tiden, hvor vi gerne vil ud med enten gylle eller det første handelsgødning ved vækststart. Vinterrapsen afventer lidt højere temperaturer, men står godt og ser ud til at være klar, når de rette vækstbetingelser er der.

Vintersæden har indtil nu klaret sig godt hen over vinteren, men bliver nu udfordret på den megen regn der er faldet.

Benyt ventetiden med at se efter hvilke dræn og grøfter, der trænger til at blive sat i stand, eller om der skal laves noget nyetablering.

Til toppen

Skadelig jordpakning!

Af plantetrainee Jens Kristensen

Skadelig jordpakning og gylleudbringning er et kapitel for sig, og der er nogle omstændigheder som gør, at det kan være nødvendigt at udbringe gyllen i ikke-optimale forhold. Da vi håber, at den enkelte landmand både kan se og mærke, hvis der laves alvorlige strukturskader med gyllesættet. Et tungt gyllesæt laver stort set altid en skadelig jordpakning af de dybere jordlag, der anbefales en hjullast på maks. 4 tons, og det er de færreste gylletræk, som kan leve op til dette.

Tænk over alternativer til opbevaringskapacitet, udnyt lavt dæktryk og godt dækvalg, prioriter høje sandjorde, men det bedste råd er at vente på, at jordens vandindhold mindskes for at minimere skaden.  

Derudover frarådes al unødig kørsel i marken på nuværende tidspunkt. Herunder også meget tidlig tildeling af handelsgødning i vintersæd. Det faglige grundlag for at tildele handelsgødning nu, er meget spinkel. Risikoen for udvaskning er stor, væksten i planten er minimal omend ikke eksisterende og risikoen for skadelig jordpakning er ikke uvæsentlig ved kørsel med for eksempel en bugseret gødningsspreder. Se figur 1. Skadelig jordpakning giver dårlig afvanding, vandholdende evne, rodvækst, roddybde og tilgængelighed af næringsstoffer mm. 

Figur 1 Simulering af kørsel med bugseret gødningsspreder d. 20-02-2022 i Vinterraps på JB1. De blå linjer er stresspåvirkningen fra hver af de tre aksler (traktor + spreder). Ideelt set bør den blå linje alene ligge i det grønne område for at undgå pakning. Der må forventes alvorlig pakning, hvis den blå linje ligger i det røde område. På y-aksen vises dybden, her kan man notere sig sin pløjedybde, da pløjning i relativt stor grad vil udligne den skadelige jordpakning. Pakning af underjorden kan løsnes med dybdegående redskaber, men kræver stor dygtighed, timing og en smule held for at få den ønskede effekt, og det skal ske på tør jord gerne lige efter høst! www.terranimo.dk

Til toppen

Kerb 400 SC i frøgræs

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Den megen nedbør de sidste par uger gør det vanskeligt at komme ud med Kerb 400 SC inden 1. marts, som er fristen for anvendelse i frøgræs. Det er desværre stadig vanskeligt at skaffe Kerb 400 SC, men det forlyder, at der skulle være større mængder tilgængeligt på markedet til næste vinter.

Kerb 400 SC har en ”mindre anvendelse” godkendelse i alm. rajgræs til frøgræs udlagt i dæksæd, mod enårig- og alm. rapgræs. Der må anvendes op til 0,4 l/ha. Halm må ikke opfodres, og der må ikke sprøjtes, hvis der er risiko for afstrømning.

Til toppen

Triasol regler

Af planterådgiver Birgit Vestergård

Løbende fund af nedbrydningsprodukter fra visse triazoler i grundvandet har medført at der (her i februar, med kort varsel!) er indført nye restriktioner for en række triazoler.

Triazoler med disse kritiske aktivstoffer må derfor (undtaget Balaya) kun sælges indtil d. 30. april i år. De forbydes helt (også at opbevare) til årsskiftet. Herefter erstattes de af nye versioner med nye reg. numre og nye etiketter.

NB: Man kan således ikke gemme en etikette fra et indkøb i år, for at kunne bruge midlerne efter de gamle regler fremadrettet.

I år må de nuværende midler med de kritiske aktivstoffer bruges som hidtil. Bliver de ”gamle” midler udsolgte, og der skal bruges nye versioner, skal disse anvendes i forhold til de nye, skrappere regler.

Midler, der er omfattet af ændringerne ses af tabel 1.

Tabel 1  Midler med de 3 grundvandskritiske aktivstoffer

Bemærk, at bl.a. Balaya ikke ændres, men det vil fra 2023 tælle lidt anderledes ved brug under strækning (ved ”normal” brug i hvede i st. 38-40 tæller 150 g aktivt stof stadig for 100 %).

De nye regler i hovedtræk

  1. Midlerne tæller ikke ens for alt korn, men forskelligt i hhv. vintersæd og vårsæd.
  2. indhold af ”kritisk triazol” i bejdsemidler tælles med (f.eks. i Redigo Pro, Seedron og Difend).
  3. Brug i de tidlige vækststadier tæller meget hårdt, som det ses af tabel 2. For eksempel tæller 0,25 Orius Gold ved begyndende strækning i triazol-bejdset vintersæd 100 %.

Tabel 2 Oversigt over hvordan de nye midler med kritisk triazol-indhold tæller i vintersæd, der er bejdset med Redigo Pro eller tilsvarende triazolholdig bejdsemiddel.

Især i hvede, hvor man gerne vil reservere noget triazol-effekt til den vigtige fanebladsbehandling med Balaya, er det vigtigt ikke at få brugt ”kvoten”, tidligt. Som det fremgår af tabel 2, vil selv 0,25 l/ha Orius Gold i st. 30-32 tælle 100 %, hvis hveden er triazol-bejdset (tilsvarende 75 %, hvis hveden ikke er bejdset - her vil så være plads til 0,35 l/ha Balaya)  

I vårbyg hvor Propulse + Comet Pro typisk er den vigtigste behandling, kan man bedre bruge lidt Orius Gold forholdsvis tidligt mod især rust. I vårbyg vil f.eks. 0,25 Orius Gold i st. 31 (1. knæ fremme) tælle 74-93 % mest, hvor der er bejdset med triazol.   

For kartoflerne er reglerne om Triazol-mængder uændrede: max. 300 g difenoconazol (i Narita og Revus Top). OBS Fuld dosis gennem sæsonen af begge midlerne giver 600 g triazol, altså dobbelt så meget som tilladt !   

Inden vækstsæsonen forventes de nye regler at være indbygget i kemi-kontrollen i FarmTracking og Mark Online. I øvrigt kan man tjekke sin plan på regne-arket fra SEGES via linket herunder.


Tabel 3
Oversigt over udvalgte midler, der ikke indeholder de kritiske triazoler.

Ændret svampestrategi 2022?

  1. Ved brug af udelukkende ”gamle midler” er der ingen ændringer i forhold til tidligere. Undgå blot at købe til lager jf. ovenstående.
  2. Ved brug af ”nye midler”: Lav en plan for sæsonen, så du undgår overraskelser ved de senere – ofte vigtigste behandlinger. Som det ses af tabel 3, findes der alternativer til langt de fleste svampesygdomme uden indhold af ”kritisk triazol”. Undtagelsen er septoria, hvor Balaya bekæmper med 80-90 % effekt, hvorimod stort set alle øvrige midler kun bekæmper svampen med ca. 30 % effekt.

Vi er naturligvis klar på Planter & Miljø til at hjælpe med denne planlægning. 

Til toppen

REGLER OG TILSKUD


Frister for indberetning forår

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Der er en hel del papirarbejde, der skal være på plads her i foråret med en tidsfrist, som er afgørende for, at det hele forløber, som det skal.

  1. marts 2022 sidste frist for:
  • Gødningsregnskab
  • Sprøjtejournal
  • IPM-skema
  1. april 2022 sidste frist for:
  • Fællesskema 2022
  • Gødningskvote og efterafgrøder
  • Mark og gødningsplan
  • Betalingsrettigheder

For at du kan nå at få det hele på plads til tiden, er det nu inden længe du skal få tid hos din rådgiver, som skal sørge for at udarbejde de skemaer, du skal have udført.

Du skal selv sørge for at besvare IPM-skemaet, som er kommet i din virksomheds e-Boks. Din rådgiver kan godt hjælpe, men du skal logge på med dit NemID. Der kan ikke afgives fuldmagt til dette.

Til toppen

PRÆCISION


Krav til analyser udsat

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Krav om analyser på akkrediteret laboratorie som nævnt i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 1 er udsat indtil 1. august 2022, hvor de så træder i kraft i forbindelse med den nye planperiode 2022-2023. Analyser kan indtil da indsendes som almindelige.

Til toppen

ARRANGEMENTER OG KURSER


HERNING - kursus i FarmTracking

Tid: fredag d. 25. februar kl. 9.00
Sted: SAGRO, Birk Centerpark 24, 7400 Herning
Pris: 300 kr. inkl. forplejning
Tilmelding: senest 23. februar

Se mere om kurset på sagro.dk

Til toppen

Sprøjteopfølgningskurser

Har du brug for et opfølgningskursus til sprøjtebevis/certifikat, har vi et kursus onsdag den 2. marts klik ind her og find kurset.

Alle kurserne er kl. 8.30-16.00.

Til toppen
Download pdf