Header billede

TILVÆKST Grovfoder nr. 11, 8. maj 2024

Udgivet d. 08-05-2024

Mark


Græsslæt før såning af majs

Af planterådgiver Thomas Harbo

Skal du have etableret majs i sidste års græsmark, giver det udsatte forårsarbejde med klargøring af såbed til majs problemer, hvor der ikke er nedvisnet. Græsset vokser lystigt i det lune vejr, og efterhånden er mængden af græs så stor, at der med fordel kan høstes et slæt. Det vil såvel lette såbedstilberedningen som supplere de nogle steder slunkne græsbeholdninger.

Til et slæt inden omlægning til en forårssået afgrøde får græsset en selvstændig kvælstofkvote på 109 kg N/ha. Kvælstofkvoten tildeles græsmarker og efterafgrøder fra 2023, hvor du har taget kvælstofkvote. Tager du slæt, og vil du have kvælstofkvoten med, skal du huske at kontakte din planterådgiver, da der skal indsendes en ændring til Gødnings- og efterafgrødeskemaet.

Til toppen

Aktuelt i majs

Af planterådgiver Peter Siebert

Den sene såning af majsen kan resultere i et udbyttetab. Heldigvis ligger det største del af vækstsæsonen foran os, og det er endnu for tidligt at konkludere noget om årets udbytter.

Der har for år tilbage været lavet såtidsforsøg i majs. Fælles for mange af forsøgene er, at udbyttet i majs er meget afhængig af antallet af majsvarmeenheder. Hvis foråret er koldt og såningen derfor bliver udskudt af denne årsag, vindes der ikke meget ved en tidlig såning. Er foråret derimod varmt og såningen udskydes af andre årsager som f. kes. våde marker, som det er tilfældet i år, så vil der være mere at hente ved en tidlig såning. Udbyttet er derfor i højere grad afhængig af antallet af majsvarmeenheder end såtidspunktet. I år har starten af maj måned været forholdsvis varm, og hvis det fortsætter, vil de tidlig såede majs formentlig have et bedre udgangspunkt, end de majs der bliver sået senere og måske først kommer i jorden hen imod slutningen af maj måned.

Udover majsvarmeenheder har såtidspunktet også betydning for majsens udvikling. Alle der har prøvet at så majs til den sene side har sikkert oplevet, at majsen vokser eksplosivt, er meget grøn og måske endda fra vejen ser bedre ud end de tidligt såede majs. Ofte er erfaringen dog, at blomstringen og kolbeudviklingen er senere i sent såede majs, og derfor vil de også blive færdige senere. I forsøgene fra 2009-2011 med variation i vækstsæsonenerne har vist, at det særligt i 2009 og 2011 har betydet et udbyttetab på op til 1.100 FEN/ha ved at udskyde såningen med 2-3 uger i forhold til det tidlige (optimale) såtidspunkt. I 2010 har det ikke været en fordel at så tidligt, da jordtemperaturen var lav indtil midten af maj måned.

Hvis vi ser tilbage på 2021-sæsonen, vil flere også huske, at det også var et år, hvor majsen mange steder blev sået sent pga. en våd maj måned. Det medførte også spørgsmål om, hvad udbyttetabet potentielt ville være ved at så majs i starten af juni måned. Udmeldingen fra SEGES var dengang, at effekten af at mangle 150-200 majsvarmeenheder ville være en udbyttenedgang på 7-20 %. Heldigvis blev vækstsæsonen hen over sommeren i 2021 forholdsvis varm, og der blev indhentet mange af de ellers manglende majsvarmeenheder.

Opsummeringen på majs er derfor, at der muligvis kunne have været "vundet" noget ved at have sået majsen tidligt, da vejret har været varmt. Derfor er der mistet nogle majsvarmeenheder ved den senere etablering medio maj. Det er dog endnu alt for tidligt at konkludere, at 2024-sæsonen ender med store udbyttetab i majsen, da størstedelen af vækstsæsonen heldigvis endnu ligger forude.

Til toppen

Ukrudtsbekæmpelse i majs

Af planterådgiver Thomas Harbo

Foråret har været udfordrende og såning af majsen er først for alvor kommet i gang i denne uge. Der er gode forhold for spiring, og majsen kan forventes at komme hurtigt op. Vær opmærksom på det, hvis du skal have sprøjtet med DFF/Legacy 500 SC og evt. glyphosat inden majsens fremspiring.

Aktuelt

Alle har oplevet en besværlig forårssæson, og klargøringen af majsmarkerne er først kommet i gang i sidste uge. Nogle kan stadig ikke færdes i markerne. Jordtemperaturen ligger i hele SAGROs område på 12-14 °C, og majsfrøene spirer hurtigt i de gode betingelser. Vil du være sikker på at nå at sprøjte med DFF og evt. glyphosat inden majsens fremspiring, skal du planlægge at få det gjort 4-5 dage efter såning.

Figur 1 Jordtemperatur – Herning (Kilde: SEGES)

Aktuelt er der næsten ideelle betingelser og udsigt til endog meget god effekt af sprøjtningen. Men selvom det skulle blive tørt, og der ikke er udsigt til nedbør, bør du behandle, hvor der er kendte problemer med ærenpris-arter. Effekten klinger kun langsomt af, og vi har megen erfaring for, at den gør en afgørende forskel for bekæmpelsen af ærenpris-arterne, når blot der kommer nedbør inden for de kommende uger.

Normalt vil det kun være mod hejre- og storkenæb, at glyphosatsprøjtningen er meget vigtig, eller evt. hvor såbedet har ligget så længe inden såning – mindst 10-12 dage, at der er pæn jævn ukrudtsfremspiring af andre arter også. Det kunne være tilfældet i år, men pas på for majsens fremspiring går rigtig hurtig nu. Forslag til doseringer finder du i TILVÆKST Grovfoder nr. 10

Vær under alle omstændigheder opmærksom på, at majsen ikke er fremspiret, hvis du behandler med glyphosat.

Almindelig hanespore og andet problemukrudt

Med den lidt sene såning og høje jordtemperatur, kan der forventes massiv fremspiring af ukrudt – også af almindelig hanespore. Vær opmærksom den tidlige fremspiring, så du får bekæmpet ukrudtet allerede i første bladsprøjtning, hvor det er aktuelt.

I det hele taget er rettidighed forudsætningen for god effekt af ukrudtsbekæmpelsen mod en række problem-ukrudtsarter, og for såvel alle vore standardløsninger i tabel 4-7 – og særdeleshed for løsning 3, er det en forudsætning, at det senest sker, når ukrudtet står med første hold løvblade. Blandt de frøukrudtsarter, som du skal holde et særligt vågent øje med, kan bl.a. nævnes alm. hanespore, grøn skærmaks, snerle- og vejpileurt, storkenæb og ærenpris-arter.

Godkendte midler

De godkendte midler fremgår af tabel 1

 

Det nyere produkt Onyx EC, som er en ny formulering af aktivstoffet Pyridat, som erfarne læsere måske husker som produktet Lentagran 45 WP fra for henved 20 år siden, indgår først i de seneste år i vores standardløsninger, men erfaringer viser, at det booster effekten af Tocalis/Starship Max m.fl. mod alm. hanespore og andre vanskelig bekæmpelige arter som spildkartofler, gråbynke og ærenpris, når det indgår i løsningen til første og evt. anden sprøjtning. Desuden anvender vi Onyx EC i en løsning, som skal bruges, hvor der det efterfølgende år skal sås roer eller bælgplanter m.v., ligesom midlet i en række tilfælde kan bruges til at booste effekten af især mesotrion-produkterne, hvor det optimale sprøjtetidspunkt er forpasset. Anvend som udgangspunkt 0,5 L Onyx EC pr. ha; se standardløsning nr. 9.

For blot at have en nogenlunde idé om prisniveauet på de forskellige standard-løsningsforslag har vi anvendt priserne i tabellen herunder, som er hentet i "Middeldatabasen". Prisen på Tomahawk 200 EC er dog indhentet hos en lokal grovvareforretning.

Tabel 1 Ukrudtsmidler i majs. Godkendelser, max. doseringer og andre bestemmelser, samt "vejledende" pris.

1)  DFF/Legacy 500 SC har en off label godkendelse – nu kaldet "minor use" – til anvendelse i majs før fremspiring. Du finder
den her.

Som altid gælder det selvfølgelig for tankblandinger, at det er det middel, der har de skrappeste afstandskrav, der fastsætter afstandskravet for den samlede blanding.

For de fleste af midlerne gælder der, som det fremgår i tabel 1, også andre og mere specifikke krav til anvendelse, som f.eks. det maksimale antal behandlinger pr. sæson, den maksimalt tilladte dosering, afstand til §3 og vandmiljø samt som noget nyt for en række midler også afstand til veje, boliger, institutioner og offentlige arealer for at beskytte beboere og forbipasserende.

Behandlingsfristen for produkterne er i de fleste tilfælde angivet med afgrødens vækststadier. Den officielle vækstskala for (BBCH skala) majs kan du se her.

Begrænsninger i efterfølgende afgrøde

Generelt er der ikke de store problemer med begrænsninger i afgrødevalget efter majsafgrøder, hvor midlerne i tabel 1 er anvendt; dog er der nogle få undtagelser, som indimellem giver problemer efter anvendelse af mesotrion-produkter (Tocalis / Callisto / Starship Max m.fl.).

På Tocalis-/ Callisto- / Starship Max-etiketten m. fl. er der flg. forbehold for efterfølgende afgrøde (citat): "Efter anvendelse af Tocalis / Callisto / Starship Max må der det efterfølgende år ikke sås/plantes følsomme afgrøder/kulturer, som roer, spinat, ærter, hestebønner, salat, kål og andre grønsager. Før såning af vårraps bør jorden pløjes. Lettere jordbearbejdning som harvning er tilstrækkelig før såning af korn og græsser. Ved omsåning kan der kun sås majs. Der må tidligst sås efterfølgende afgrøder fire måneder efter sprøjtning." I praksis har vi set skader i såvel foderroer som ærter og hestebønner året efter anvendelse af mesotrion-produkter.

Planlægges der roer, ærter eller hestebønner efter majsen, må der i stedet sættes en løsning sammen af de øvrige godkendte midler incl. Onyx EC. Vi har en sådan løsning med i vores standard-sprøjteforslag; se tabel 3.

Kommentarer til årets standardløsninger

I standardløsningerne til ukrudtsbekæmpelse i majs, som du finder i tabel 4 og 5 hhv. 6 og 7, indgår Harmony 50 SX og Starane 333 HL i de fleste. Under de normale forhold bør Harmony 50 SX benyttes i første sprøjtning og Starane 333 HL i anden sprøjtning, da effekten af Harmony 50 SX er bredest, ligesom den er mest robust under kølige forhold. I løsning 3, tabel 4 hhv. 6, skal du i alle tilfælde benytte Harmony 50 SX (i første sprøjtning) for at sikre effekten mod storkenæb.

Udvikling af resistente ukrudtsbestande imødegås også bedst ved at benytte Harmony 50 SX i første sprøjtning og Starane 333 HL sammen med MaisTer i den anden.

Mod snerle- og vejpileurt er effekt/bytteforholdet mellem Harmony 50 SX og Starane 333HL / Flurostar 180 / Tomahawk 200 EC, som vist i tabel 2.

Tabel 2 Effekt mod snerle- og vejpileurt

 

På arealer med massiv fremspiring af snerlepileurt kan der være behov for at supplere løsning 1 og 2 med 0,05-0,08 L/ha Starane 333HL i første sprøjtning. Bemærk dog max. dosis på 0,15 L/ha for Starane 333 HL, og at Starane 333 HL samt Flurostar 180 kun må anvendes én gang pr. sæson.

Løsningsforslagene mod de "særlige ukrudtsarter" (tabel 5 hhv. 7) bør benyttes som foreslået, da de specifikt er sammensat for at opnå den bedste effekt mod de nævnte ukrudtsarter, som ofte har et fremspirings- og vækstmønster, der afviger fra det almindelige.

Penetreringsolier til Tocalis-/Starship Max-baserede løsninger

Erfaringer fra de seneste mange sæsoner har vist, at effekten af de Tocalis-/Starship Max-baserede løsninger kan forbedres – ikke mindst mod ærenpris-arter – ved at tilsætte 0,5 L/ha Renol, MaisOil eller anden vegetabilsk penetreringsolie. Effekten er også bekræftet i Landsforsøg. Vores anbefaling er derfor som hovedregel at anvende Renol/MaisOil i de Tocalis-/Starship Max-baserede løsninger, da vi har brug for "al den effekt, vi kan samle sammen"; effekten mod ærenpris-arterne er ikke overbevisende!

Vi anbefaler ikke at anvende mineralsk penetreringsolie.

Additiver til tankblanding af Starship Max-Onyx EC

Der er set enkelte tilfælde af afgrødeskader efter anvendelse af blandinger af Onyx EC og Starship Max (og andre flyden de mesotrion-produkter) tilsat penetreringsolie. Skaderne er set, når virkningsbetingelserne har været rigtig gode.

Årsagen skal findes i kombinationen af produkternes ret store indhold af additiv og den tilsatte penetreringsolie. Det har resulteret i, at DLG, som forhandler Starship Max, i år vil sælge sprede-klæbemiddel til brug ved blanding af Starship Max og Onyx EC.

Tidspunkt og strategi

Mange års erfaring viser, at vi kun vanskeligt kan bekæmpe stort ukrudt. Derfor er det vigtigt at følge de mange erfaringer fra de seneste år, der viser, at der i majs opnås størst sikkerhed for at holde afgrøden fri for betydende ukrudt, når der anvendes en splitstrategi, hvor ukrudtet ved første sprøjtning max. står med første par blivende blade – dette gælder i særdeleshed for storke- og hejrenæb, ærenpris-arterne og til dels snerlepileurt. Selvfølgelig betyder temperatur- og fugtighedsforhold på sprøjtetidspunktet meget for effekten, men korrekt timing er altafgørende og kan ikke på nogen måde overvurderes! En del har erfaret, hvor meget ukrudt, der bekæmpes ved en sprøjtning "lidt til den tidlige side"; mange flere har oplevet, hvor svært det er at opnå en tilfredsstillende bekæmpelse, når det sker blot et par dage for sent – også selvom dosis øges. Når det så er sagt, skal du naturligvis øge doseringen med måske 15-25 % (OBS. på max-dosis på det enkelte middel), hvis ukrudtet lige er blevet "et par dage for gammelt", da mulighederne for senere at rydde op i stort ukrudt er meget begrænsede.

Billede 1 Her skal der bekæmpes ukrudt inden for 3-4 dage (Foto: Thomas Harbo, SAGRO)

Anden sprøjtning, T2, gennemføres 10-20 dage senere, når nyfremspiret ukrudt har nået samme udviklingstrin som ved første sprøjtning. Se vore standardforslag til ukrudtsbekæmpelse i majs i henholdsvis tabel 4 hhv. 6 for almindelige ukrudtsarter inkl. alm. hanespore samt hejre- og storkenæb, og tabel 5 hhv. 7 for øvrige "særlige" (besværlige) ukrudtsarter.

Praktiserer du sædskifte med majs, græs og korn i rotation, kan du være heldig, at ukrudtsbestanden kun består af letbekæmpeligt frøukrudt uden betydende indslag af nogle af de mere besværlige arter, som nævnes i afsnittet "Ukrudtsarter som kræver særlig opmærksomhed". I sådanne tilfælde er effekten af de opstillede standardløsninger i tabel 4 hhv. 6 til første og anden sprøjtning ligeværdig. Som standardforslagene lægger op til, bør der dog anvendes en løsning med MaisTer mod græsukrudt i enten første, T1, eller anden bladsprøjtning, T2, da dette erfaringsmæssigt holder marken bedst fri for ukrudt, indtil majsen lukker af hen mod Sankt Hans.

I mere trængte sædskifter kan du dog også opnå denne situation. Det er f.eks., hvor du har sprøjtet med DFF/Legacy 500 SC mod ærenprisarter, og du samtidig ved, at du kommer til at afslutte ukrudtsbekæmpelsen med en radrensning og isåning af efterafgrøde. Her kan du også satse på, at én regulær sprøjtning mod frøukrudt er tilstrækkelig, og du bør anvende en moderat dosis MaisTer svarende til løsning 5; se også nedenfor. Bemærk dog, at denne løsning (5) er utilstrækkelig og uegnet, hvor der er problemer med alm. hanespore og rodukrudt, herunder kvik, da bekæmpelsen ikke er tilstrækkelig og kan resultere i en alvorlig opformering af denne problemart.

Bemærk også kommentarerne om ukrudtsarter under "Ukrudtsbestand og bemærkninger"; se tabel 4 hhv. 6, standardløsningerne nr. 1 / 2, 3 og 4.

Ukrudtsarter som kræver særlig opmærksomhed

En række ukrudtsarter er så vanskelige at bekæmpe, at forekomst af disse bestemmer middelvalg, timing og bekæmpelsesstrategi i det hele taget. Det kan være svært bekæmpelige arter eller arter med et fremsprings- eller vækstmønster, som afviger fra det "normale". Ærenprisarter, samt hejre- og storkenæb er de mest besværlige arter af det almindeligt forekommende tokimbladede frøukrudt (se tabel 4 hhv. 6), mens bekæmpelsesstrategien for arter af rodukrudt, samt alm. hanespore og grøn skærmaks er vist i tabel 5 hhv. 7.

Fælles for alle disse (og flere andre) arter er, at deres opformering bør forebygges og undgås. Hertil er sædskifte oftest den bedste (og eneste) løsning!

Når der skal sås efterafgrøde

Hvor du planlægger etablering af efterafgrøde eller blot radrensning eller evt. strigling, som en del af bekæmpelsesstrategien, bør løsninger med MaisTer prioriteres i første sprøjtning, T1. Kvik bekæmpes først effektivt, når det står med 3-4 blade, men der er også en mindre effekt på kvikskud med færre blade. MaisTer-dosis i første sprøjtning bør afstemmes efter mængden af kvik; se standardløsning 2 og 5.

Radrensning og etablering af efterafgrøder er ikke velegnet, hvor der findes rodukrudt, og bør kun ske, hvor anden placering af efterafgrøden ikke er mulig. Sent fremspirende arter som sort natskygge, hvor spiring kan sættes i gang af radrensningen, kan evt. bekæmpes med 0,08-0,1 kg/ha Tocalis, svarende til 0,4-0,5 L/ha Callisto/Starship Max, efter etablering af græsefterafgrøden, når kulturgræsserne står med 2-3 blade.

Anvendelse af Starship Max/Tocalis og MaisTer inden etablering af græsefterafgrøder giver normalt ikke anledning til problemer med fremspiring, hvor der radrenses eller evt. strigles i forbindelse med etableringen. Det kan ikke anbefales at så cikorie i efterafgrøden, hvor der er behandlet med Starship Max/Tocalis og/eller MaisTer. Anvendt mod almindeligt frøukrudt skal der gå mindst to dage mellem sprøjtning og radrensning, for at midlet får tid til at virke. Effekt på rodukrudt kræver længere tid og kan forventes efter fem dage, hvor der er anvendt Starship Max/Tocalis, og 8-10 dage efter behandling med MaisTer. Firmaerne Syngenta hhv. Bayer, erstatter IKKE tab forårsaget af dårligt etableret efterafgrøde i majs efter brug af produkterne.

Skal der ikke etableres efterafgrøder i marken, anvendes en passende dosering af MaisTer - almindeligvis i T2, hvor den alt andet lige giver mest effekt for pengene!

Callisto/Starship Max eller Tocalis

I alle løsningsforslag undtagen forslaget i tabel 3 indgår aktivstoffet mesotrion, som kendes fra mange produkter som f.eks. Callisto, Meristo, Starship Max og Tocalis. I vores standardløsninger anser vi Callisto og Tocalis for at være originalprodukterne. I mange år var Callisto udgangspunktet i vores standardløsninger, men pga. pesticidafgifterne går udviklingen fra flydende produkter (Callisto) mod pulver/granulat (Tocalis), og prisen på Tocalis da også omkring 4 % lavere end for de flydende produkter i henhold til de vejledende priser på Middeldatabasen.

Vær meget opmærksom på hvilket produkt, du skal anvende. Starship Max er en 100 g-vare, hvorimod Tocalis er en 500 g-vare. Tocalis-doseringerne i tabel 4 og 5 skal således ganges med 5 for at få den modsvarende Callisto/Starship Max-dosering i tabel 6 og 7. Da der stadig er mange 100 g-varer på markedet, kan du også finde standardløsningerne for Starship Max og andre 100 g-varer i tabel 6 og 7.

Hvor du skal have roer og evt. ærter, hestebønner eller andre følsomme afgrøder næste år

Det er ikke let at lave en effektiv løsning til ukrudtsbekæmpelse i majsen uden brug af mesotrion-produkterne. Imidlertid er der et behov for at finde brugbare løsninger, da ikke alle har plads til kornarealer, som ellers er den sikre forfrugt til foderroer, bælgplanter og andre specialafgrøder. – Her skal du dog også huske, at nogle af ukrudtsmidlerne i kornafgrøderne har restriktioner i forhold til efterfølgende afgrøde; se TILVÆKST Grovfoder nr. 9

Nedenstående løsningsforslag skal ses som en samlet strategi for ukrudtsbekæmpelsen i majs på de pågældende arealer. Strategien fungerer bedst på arealer med en sund afgrøderotation, hvor der ikke er opformeret en kraftig bestand af vanskeligt bekæmpelige ukrudtsarter. Effekten af bladmidlerne er fuldstændig utilstrækkelig med kun 55-60 % virkning mod ærenpris-arter. Derfor er sprøjtning med DFF/Legacy 500 SC før fremspiring en uomgængelig del at den samlede strategi. Prisen for denne løsning er 534-632 kr./ha og er på niveau med alternative løsninger baseret på Tocalis/Starship Max. Mod de to kendte problem-ukrudtsarter, snerlepileurt og ærenpris-arterne, KAN effekten af det foreslåede sprøjteprogram være utilstrækkelig, og radrensning vil nok ofte blive en nødvendig del af den samlede løsning.

Vær opmærksom på at firmaerne på etiketten tager forbehold mod at så roer og bælgsæd m.fl. året efter, at der er anvendt mesotrion-produkter på arealet, da det meget vel kan resultere i en dårlig afgrødeetablering. Sår du alligevel følsomme afgrøder året efter, at der er anvendt mesotrion på arealet, påtager du dig derfor denne risiko for egen regning.

Tabel 3 Samlet bekæmpelsesstrateti mod ukrudt i majs som forfrugt til følsomme afgrøder som f.eks. foderroer og bælgplanter

1)  Priserne er beregnet med udgangspunkt i de "Vejledende priser", tabel 1.

Årets standardløsninger

De ukrudtsløsninger, vi anbefaler i år, ser du i tabel 4 og 5 samt 6 og 7.

  • Løsninger baseret på Tocalis (500 g-vare), tabel 4 og 5
  • Løsninger baseret på Callisto/Starship Max (100 g-vare), tabel 6 og 7
Til toppen
Download pdf