Header billede

TILVÆKST Grovfoder nr. 9, 25. april 2024

Udgivet d. 25-04-2024

Mark


Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd

Af planterådgiver Peter Siebert og planterådgiver Thomas Harbo

Generelt er der gode og billige muligheder for at bekæmpe ukrudt i vårsæd, men du skal være opmærksom på resistent ukrudt. Undlad bred anvendelse af Mustang Forte på arealer, der indgår i sædskiftet med afgrøder som bl.a. foderroer, kløver og andre bælgplanter. Midlet har mange restriktioner i forhold til efterfølgende afgrøde og anvendelse af halm fra en behandlet afgrøde.

Rettidig bekæmpelse, timing, ukrudtsarter og øvrige forhold

Der er kun etableret en lille del af den planlagte vårsæd, og aktuelt er der ikke mange arealer, som er klar til ukrudtsbekæmpelse. Der er dog nogle, der har kunnet tilså nogle høje arealer, og her vil ukrudtsbekæmpelse snart være aktuelt. Får vi de lovede temperaturer op til 15-20 °C i næste uge, vil ukrudtets vækst for alvor tage fart, så du skal passe på ikke at komme for sent.

Rettidig bekæmpelse af ukrudt i vårsæd er ofte, når ukrudtet står med 3-4 løvblade; så kan du normalt undgå genbehandling. Især skal du passe på med ikke at behandle for tidligt, hvis der er et større indslag af hanekro og snerlepileurt i ukrudtsbestanden, da dette er arter, som spirer sent frem. Hvis du har mange gul okseøje, skal du omvendt være påpasselig med ikke at få behandlet for sent, da store gul okseøje kan være meget svære at bekæmpe tilstrækkeligt godt.

Alm. Hanespore, som vi kender alt for godt fra majsmarkerne, er en anden ukrudtsart, som vi også kan forvente at få problemer med i år i de sentsåede vårsædsmarker, hvor hanesporen vil spire frem sammen med afgrøden. Alm. Hanespore kan, også i marker med græsudlæg, bekæmpes med flyvehavremidler som Primera Super (Løsning 8).

En enkelt ukrudtsbehandling er som regel nok. På lavbundsarealer eller andre steder, hvor der er et meget stort ukrudtstryk, vil en splitbekæmpelse ofte være nødvendig. Løsningsforslagene i tabel 3 gælder for ukrudt med tre-fire løvblade, dog med undtagelse af løsning 7 (gul okseøje), hvor tidlig bekæmpelse er afgørende for et tilfredsstillende resultat. Alle de viste løsninger blandes med manganprodukter. – Løsning 8 dog ikke med traditionel mangansulfat-pulver.

Som altid opnår du den bedste effekt ved morgensprøjtninger. Har der været nattefrost, bør rimen være tøet på planterne, inden du sprøjter. Sprøjter du i perioder med nattefrost, store temperaturforskelle mellem dag og nat eller under særlig gode betingelser med stærk sol efter omslag fra tørre forhold til "grødevejr", kan det give lysfarvning/svidning af afgrøden. Tendensen forstærkes ved iblanding af manganprodukter. Lysfarvning efter sprøjtning og svidning efter anvendelse af manganprodukter ser ofte værre ud, end det er. Er der tale om alvorlig manganmangel vil de varige negative effekter heraf normalt overstige betydningen af en forbigående svidning.

Aktuelle midler til ukrudtsbekæmpelse i vårsæd

Til ukrudtsbekæmpelse i kornafgrøderne anvendes en blanding af ældre og nyere produkter. Der er ikke kommet nye midler til denne sæson; dog kan der være enkelte nye kopiprodukter/handelsnavne. Nogle midler kan anvendes i alle kornarter, men nogle få er ikke godkendt i havre. I tabel 1 nedenfor ses en oversigt over de mest gængse midlers godkendelse.

Tabel 1 Aktuelle godkendelser for de almindeligste ukrudtsmidler til anvendelse i vårkorn.

 

1)  Må IKKE anvendes, hvor der er udlæg af græs af nogen type.

2)  Ingen af de anførte midler har krav om afstand til veje, beboelse, offentlige institutioner m.v.

Når du anvender tankblandinger, er det naturligvis det middel, der har de skrappeste restriktioner, der fastsætter afstandskravet m.v. for den samlede blanding.

For de fleste af midlerne gælder der også andre og mere specifikke krav til anvendelse som f.eks. det maksimale antal behandlinger pr. sæson og den maksimalt tilladte dosering, som ofte er afhængig af afgrødens udviklingsstadium. Det vil føre for vidt at angive alle forhold i denne oversigt, og idet der også ofte er forskelle imellem godkendelserne på original- og kopiprodukter / sammenlignelige produkter, skal vi opfordre til, som reglerne også foreskriver, at du altid læser etiketten nøje inden anvendelse. Det er mere vigtigt end nogensinde, da der løbende bliver strammet op på godkendelserne efterhånden som midlerne revurderes og får nye etiketter.

Du kan i dette banner se en oversigt over vækststadier i korn.

Læs ALTID etiketten – anvendelse i ikke godkendt afgrøde medfører sanktion efter reglerne om konditionalitet

Der bliver løbende strammet op på anvendelse af planteværnsmidler, og en overtrædelse af en begrænsning i anvendelsen, som er specificeret på etiketten, kan føre til sanktion efter reglerne om konditionalitet (tidligere kendt som krydsoverensstemmelse).

Som eksempel herpå kan nævnes, at der på etiketten til Nicanor SG (Ally 20 SX) under brugsanvisning er et afsnit med "Begrænsning i anvendelse" hvor første punkt lyder: Nicanor SG (Ally 20 SX) må kun anvendes om foråret i korn uden udlæg, og tilsvarende for Express Gold 33 SX: Express Gold 33 SX må kun anvendes om foråret i korn uden udlæg. Formuleringen "Må kun anvendes..…i korn uden udlæg" skal tages helt bogstaveligt. Produkterne må KUN anvendes i rent korn, og må således IKKE anvendes, hvor der er græsudlæg af nogen slags – herunder også græs-efterafgrøde.

Flere produkter end de to i eksemplet har den slags godkendelser, hvor der let kan ske fejl.

Priser på ukrudtsmidler

Med udgangspunkt i de godkendte midler, kan der kombineres rigtig mange forskellige løsninger sammen, som alle kan bekæmpe ukrudtet i de fleste marker. Middelvalget er ikke bare et spørgsmål om effekt, men i høj grad også om pris. Imidlertid er sammenligning af priser et uoverskueligt kaos af vejledende (læs "vildledende") priser og detailleddets forskellige rabatordninger. For blot at have en nogenlunde idé om prisniveauet på de viste standard-løsningsforslag har vi anvendt flg. priser, som er hentet i "Middeldatabasen" (opdateret 20.09.2023).

Tabel 2 Priser anvendt i vores standard-løsninger.

Løsningsforslag til ukrudtsbekæmpelse i vårsæd

Nedenstående standardløsninger er gældende for kornafgrøder i begyndende buskning fra vækststadium 20, og for ukrudt med 3-4 løvblade. For flere ukrudtsmidler er kun lavere doseringer lovlige før vækststadium 20; dette gælder bl.a for produkterne Pixxaro EC, Starane XL og Starane 333 HL, som anvendes i flere af løsningsforslagene.

Der er som nævnt mange muligheder for en god ukrudtsbekæmpelse i vårsæd. I nedenstående tabel 3 kan du se forslag til løsninger i vårbyg og vårhvede.

Det er vigtigt at skelne mellem havre og den øvrige vårsæd, da flere produkter som bl.a. Pixxaro EC og DFF ikke kan bruges i havre. Forslag til løsninger i havre kan derfor findes i tabel 4.

Hvis vi skal forsøge at pege på en enkelt løsning i henholdsvis vårbyg/vårhvede og havre, som vil kunne anvendes med tilfredsstillende effekt i de fleste tilfælde, vil vi pege på:

  • Løsning 2 i vårbyg og vårhvede (tabel 3)
  • Løsning 2 i havre (tabel 4)

Tabel 3  Vårbyg og -hvede. Standard-sprøjteforslag til ukrudtsbekæmpelse i vårbyg- og vårhvede fra vækststadium 20 og ukrudt med 3-4 løvblade.

Løsningsforslagene nr. 1, 2, 4 – første behandling, 5, 6, 7 og 10 tilsættes altid 0,15-0,2 L/ha sprede-klæbemiddel; pris for 0,15 L/ha er indregnet.

Tabel 4 Havre. Standard-sprøjteforslag til ukrudtsbekæmpelse i havre fra vækststadium 20 og ukrudt med 3-4 løvblade.

Løsningsforslagene nr. 1 og 3 – første behandling, tilsættes altid 0,15-0,2 L/ha sprede-klæbemiddel; pris for 0,15 L/ha er indregnet.

1)

0,15 l/ha Starane 333 HL kan i vårbyg erstattes med 0,28 l/ha Flurostar 180. Løsningen med Flurostar 180 EC er et par kr. dyrere pr. ha, men godkendelsen af Flurostar 180 er bredere end godkendelsen af Starane 333 HL, som IKKE er godkendt i græsmarker. Flurostar 180 er IKKE godkendt i vårhvede.

Starane 333 HL (etikettens tekst) Omsåning: Ved behov for omsåning kan der fem uger efter behandling etableres korn, græs eller majs.
2)

5 g Express 50 SX svarer til 3,33 g Nuance Max 75 WG

5 g Express 50 SX kan erstattes af:

  • 8 g Nicanor SG (Ally 20 SX) eller 7 g Express Gold 33 SX – dog IKKE i korn med udlæg af græs.
  • Express 50 SX kan med fordel erstattes af Nicanor SG (Ally 20 SX) / Express Gold 33 SX for tilstrækkelig effekt på agerstedmoder og ærenpris-arter.

Vær dog opmærksom på flg. begrænsninger i efterfølgende afgrøde og ved omsåning:

Nicanor SG (Ally 20 SX) (etikettens tekst)

Efter behandling med Nicanor SG (Ally 20 SX), kan der den følgende vækstsæson dyrkes vårraps, kartofler, majs, korn, ærter, hestebønner og hør.

  • Ved max 15 g/ha

Hvis der er anvendt max 15 g/ha Nicanor SG (Ally 20 SX), kan der dyrkes roer det efterfølgende år.

Hvis der er anvendt max. 15 g/ha Nicanor SG (Ally 20 SX), kan der dyrkes vinterraps og korn med græs/kløverudlæg mere end to måneder efter sprøjtning.

  • Ved mere end 15 g/ha

Hvis der er anvendt mere end 15 g/ha Nicanor SG (Ally 20 SX), kan der dyrkes vinterraps og korn med græs/kløverudlæg mere end tre måneder efter sprøjtning.

Der kan ikke dyrkes roer, grønsager eller nogen anden afgrøde end de ovenfor nævnte, hverken det år Nicanor SG (Ally 20 SX) er anvendt eller det følgende år.

  • Omsåning af et areal behandlet med Nicanor SG (Ally 20 SX):

Hvis en behandlet mark skal omsås, må der kun sås korn. Indenfor den første måned efter behandlingen må der kun sås vårhvede eller havre, og der bør pløjes.

Express Gold 33 SX (etikettens tekst) Express Gold 33 SX må kun anvendes om foråret i korn uden udlæg. Der må ikke i det samme vækstår anvendes andre produkter, der indeholder tribenuron-methyl, iodosulfuron, metsulfuron-methyl, triasulfuron eller thifensulfuron-methyl.

Express Gold 33 SX bør ikke anvendes i afgrøder, der er stresset af frost, tørke, vand, sygdomme, skadedyr, næringsstofmangel eller andre faktorer, der begrænser afgrødens vækst.

Efter behandling med Express Gold 33 SX, kan der efter 2 måneder sås korn med eller uden græs/kløverudlæg samt vinterraps*.

Hvis en behandlet mark skal omsås, må der kun sås korn. Inden for den første måned efter behandlingen må der kun sås vårhvede eller havre, og der bør pløjes.

Det følgende forår kan der dyrkes vårraps, kartofler*, majs, korn, roer*, ærter, hestebønner og hør.

*På jord med 50 % sand og pH>8, kan der opstå gulfarvning af sukkerroer, raps og kartofler.

Der kan ikke dyrkes grønsager, frugt, bar samt prydplanter eller nogen anden afgrøde end de ovenfor nævnte, hverken det år Express Gold 33 SX er anvendt eller det følgende år.
3) Pixxaro EC (etikettens tekst) Omsåning: Én måned efter behandling kan der etableres korn, græs, majs og raps. Efterfølgende afgrøde: Der er ingen restriktioner for efterfølgende afgrøde. Pløjning anbefales forud for etablering af bælgplanter.
4) Starane XL (etikettens tekst) Omsåning: Ved omsåning kan der etableres korn, majs eller græs.
5) Mustang forte (etikettens tekst): Omsåning Ved omsåning kan der kun etableres korn, græs eller majs. Forud for genetablering bør eventuelle planterester indarbejdes i jorden ved kraftig harvning eller pløjning. Efterfølgende afgrøde Fra det følgende efterår kan der etableres korn, raps, græs og majs. Da Mustang Forte indeholder aminopyralid, skal der gå 14-24 mdr. mellem Mustang Forte behandlingen og etablering af følgende følsomme afgrøder: 14 mdr.: Kartofler og andre natskyggearter, sukkerroer, løg, gulerod og andre skærmplanter. 24 mdr.: Ært, hestebønne, lupin og andre bælgplanter, agurk, salat og andre kurvblomstrede. Plantemateriale og efterfølgende afgrøde: Halm og staldgødning/dybstrøelse indeholdende halm fra afgrøder behandlet med Mustang Forte, må ikke anvendes: I biogasanlæg, til tildækning af bredbladede afgrøder og i drivhuse, til kompost eller produktion af champignon. Efter anvendelse af 0.5 l/ha Mustang Forte eller mindre, anbefales det at indarbejde halm samt staldgødning/dybstrøelse (ikke gylle) indeholdende halm fra afgrøder behandlet med Mustang Forte, senest 4 mdr. før etablering af andre afgrøder end korn, raps, græs og majs. Efter anvendelse af mere end 0.5 l/ha Mustang Forte gælder følgende retningslinier (for halmhåndtering): - Halm må kun bortføres fra ejendommen til industriel brug eller afbrænding. - Halm eller staldgødning/dybstrøelse (ikke gylle) som indeholder halm fra afgrøder behandlet med Mustang Forte: - Kan indarbejdes i jorden når som helst før etablering af korn, raps, græs og majs - Skal indarbejdes i jorden min. 7 mdr. før etablering af andre afgrøder.

Husk minimiddel-restriktion

Der har nu i efterhånden en del år været restriktioner i brugen af SU-midler (minimidler), således at de kun må bruges én gang pr. vækstsæson. Dette skyldes, at de har et fælles nedbrydningsprodukt, som vi ikke ønsker at finde i grundvandet. Begrænsningen på max. én behandling pr. vækstsæson gælder alle originalprodukter og kopiprodukter nævnt i tabellen herunder. Der kan således ikke laves en splitsprøjtning med minimidler i begge sprøjtninger, ligesom minimidler ikke må blandes.

Tabel 5 Vårsæd. Markedsførte minimidler, original-
produkter og kopiprodukter.

Til toppen

Ukrudtsbekæmpelse i udlæg af kløvergræs og lucerne i dæksæd

Af planterådgiver Thomas Harbo

Ukrudtsbekæmpelse i kløvergræsudlæg med Fighter 480 skal ske på småt ukrudt og under gode virkningsbetingelser for at opnå tilfredsstillende resultat.

Det eneste middel, der er fuldt skånsomt over for kløveren, er Fighter 480, som kan anvendes uden hensyn til kløverens størrelse. Den bedste effekt opnås på små ukrudtsplanter under gode temperaturforhold. Tankblanding med Stomp CS kan give en effektforbedring på arter som fuglegræs, agerstedmoder og snerlepileurt, når der er god jordfugtighed, men pris/effekt-forholdet samt generelt ugunstige betingelser for jordmidler i foråret gør bred anvendelse uaktuel – i særdeleshed under tørre forhold. Hvis du vælger at bruge Stomp CS, skal frøene være dækket af jord for at undgå, at sprøjtningen påvirker udlægget. Se standardløsninger i tabel 7.

Billede 1 Nyfremspiret kløvergræsudlæg i dæksæd af vårbyg (Foto: Thomas Harbo, SAGRO).

Mod hanekro og korsblomstret ukrudt giver en blanding af Fighter 480 + 3 (– max. 5) g/ha Harmony 50 SX + olie erfaringsvis en god effekt. Harmony 50 SX giver en vækststandsning i græs, som er i kraftig vækst, og må om foråret derfor kun bruges, hvor udlægget står beskyttet i en dækafgrøde. Ovenstående gælder også for lucerneudlæg. Behandlingsfrister for aktuelle midler ses i tabel 6.

I afgrøder med byg/ært og kløvergræsudlæg kan ukrudtet bekæmpes med Fighter 480 + Renol eller en tankblanding af Fighter 480 og Stomp CS jfr. forslagene i tabel 7. Bemærk, at Harmony 50 SX IKKE er godkendt i ært og byg/ært.

Max. tilladt dosis af Fighter 480 er 1,5 L/ha i vårsæd, herunder byg/ært, med udlæg af kløvergræs, mens max. tilladt dosis er 1,25 L/ha i vårsæd med udlæg af rent græs eller udlæg af lucerne.

Tabel 6 Behandlingsfrister i dæksæd med kløvergræsudlæg

1)  Vær meget opmærksom på hvorvidt behandlingsfristen kan overholdes.

2)  Ikke godkendt.

Tabel 7 Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd med kløvergræsudlæg

1)  Renol, MaisOil eller anden "super-olie".

Til toppen

Regler og tilskud


Brak

Af planterådgiver Peter Siebert

Fristen for såning af blomster- og bestøverbrak er udsat med 14 dage

Etableringsfristen for blomster- og bestøverbrak er udsat til tirsdag den 14. maj.

Landbrugstyrelsen har meddelt, at fristen for etablering af blomster- og bestøverbrak er udsat med 14 dage. Dermed er fristen for rettidig etablering af blomster- og bestøverbrak tirsdag den 14. maj.

Slåningsbrak

For arealer, der er tilmeldt som slåningsbrak, skal afpudsning ske minimum en gang årligt.

Der er mulighed for at gøre det i foråret i perioden den 1. april til den 30. april, eller i perioden den 1. august til den 25. oktober. Har du allerede afpudset din brakarealer her i april, eller vil du gøre det inden 1. maj, kan du med fordel dokumentere det med billeder i Landbrugsstyrelsens app, blot kaldet Landbrugsstyrelsen, så du kan besvare et evt. høringsbrev om overholdelse af landbrugsaktiviteten på arealet med den foreskrevne billeddokumentation. App'en finder du, hvor du normalt henter app's.

Du skal være opmærksom på, at vi om få dage går ind i forbudsperioden (1. maj – 31. juli) for afpudsning af brakarealer.

Til toppen
Download pdf