Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 8

Udgivet d. 06-04-2022

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Vinterraps

Vinterrapsen udvikler sig langsomt men sikkert, og de fleste steder er det for sent at bekæmpe kamiller med Matrigon 72 SG. Temperaturen ventes ikke at opnå optimalt niveau, før der er gule blomster i rapsen. Husk at første gule blomst i marken lukker perioden for at anvende Matrigon 72 SG.

Der er sikkert mange, der ikke har nået at få bekæmpet kamiller her i foråret. Kamiller er meget synlige i blomst, men er der kun få, er skaden ikke så stor. Det man skal gøre, er at sørge for at få sprøjtet med Belkar i efteråret.

Billede 1 Vinterraps på vej i blomst (Foto: 6. april 2022, Birgit Vestergaard, SAGRO).

Glimmerbøsser

Når rapsen begynder at blomstre, søger glimmerbøsserne mod blomsterne, og deres skade på afgrøden bliver reduceret væsentlig.

Skadetærsklen er mere end 10 glimmerbøsser pr. plante lige før blomstring. Pt. har vi ikke hørt om marker med bekæmpelsesbehov.

Har du Avaunt på lager, kan det anvendes mod glimmerbøsser i dette forår, eller afleveres på genbrugspladsen.

Lys bladplet

Generelt ser vi kun lidt lys bladplet i rapsmarkerne. Pas på, ikke at forveksle svamp med almindelig, alders,- og frostbetinget nedvisning af bladene:

Billede 2 Lys bladplet (de 3 lysere områder) på overside af rapsblad (Foto Ghita C. Nielsen, SEGES)
 

Billede 3 Lys bladplet på underside af rapsblad. Bemærk det mørke område med små hvede sporeansamlinger rundt om (Foto Ghita C. Nielsen, SEGES).

Sorter som Architect, Alasco , Dk Expansion, Hitaly, Smaragd m.fl. er ret modtagelige, mens Ambassador, Butterfly, Dinosaur, DK Expat , DK Extees, LG Aviron m.fl. er mindre modtagelige.

Skadetærsklen er 20 % angrebne planter ved begyndende strækning. Dette niveau har vi endnu ikke er set i SAGROs område i år.

Der kan i givet fald bruges:

0,4 Prosaro EC 250 (reg. nr 18-527) eller Folicur Xpert (reg. nr 18-575), hvis det ikke er brugt I efteråret. 

OBS triazol-reglerne, som begge midler er omfattet af. Midler som Propulse, Amistar og Pictor Active, Orius Max og Folicur Xpert er alle godkendte til sprøjtning i raps under blomstring. Heraf er Orius Max og Folicur Xpert også omfattet af triazolregler. NB de nye versioner af  Orius og Folicur X, der er omfattet af de nye, endnu strengere triazol-regler.

Gødskning af vintersæd

Vintersæden har ikke brugt mere af første gødningstildeling nu, end at der kan ventes en uges tid endnu med anden tildeling og i hvede endnu længere. Væksten er langsom lige nu. I vinterrug bør man få afsluttet udbringning af gylle nu, for at minimere risikoen for meldrøjer, som ofte ses i kørespor, hvor hjulene har kørt i afgrøden.

Græsukrudt i vinterhvede

I de kommende dage er det tiden at få kørt med Cossack mod græsukrudt for dem, der ikke har kørt tidligere. Se Cossack-vejr

Til toppen

REGLER OG TILSKUD


Frist for indsendelse af skemaer den 22. april 2022

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Tidsfrister

Vi nærmer os nu den 22. april som er fristen for indsendelsen af fællesskema og flere andre skemaer.

  • Fællesskema, herunder målrettede efterafgrøder, ekstensivering med slæt, m.fl.
  • Gødnings- og efterafgrødeskema for undtagelsesbrug (kvæg).
  • Rettidig udarbejdelse af mark- og gødningsplan.
  • Overdragelse af betalingsrettigheder.

Indtil den 17. maj kan vi:

  • Indsende et forsinket fælleskema, med reduktion i støtten.
  • Overdragelser af betalingsrettigheder under visse betingelser.
  • Ændringer til Fællesskema. (Efter 17. maj kan der kun nedskrives, hvis du ikke er udtaget til kontrol.)

Det er muligt, at der kommer en fristforlængelse, der bliver i hvert fald lagt pres på Landbrugsstyrelsen og Landbrugsministeriet. Det skyldes, at ansøgningssystemet har kørt meget ustabilt og med fejl.

Til toppen

VANDING


Vanding og stigende elpriser

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Efter den meget regnfulde februar, kom en meget tør marts. Denne uges regn kommer lige i rette tid til at fylde vanddepotet op igen. Der vil nok også blive en lille mængde afdræning, hvis de forventede regnmængder kommer som forudsagt de næste par dage.

Når vi ser 5 dage frem, må vi regne med en fordampning på ca. 2 mm pr. dag.

Stigende elpriser og vanding

Mange stiller sig nok spørgsmålet: Skal jeg vande i år med de elpriser?

Vi har lavet et lille regnestykke, der giver et indblik i hvor meget elprisen påvirker prisen på vanding. Det er udregnet uden afgift og moms, altså en nettopris.

Hvis elprisen er øget med 50 ører/kWh i forhold til sidste år, vil det betyde en merudgift på ca. 240 kr./ha ved vanding med 120 mm/ha (= ved 4 x 30 mm/ha og = en stigning på 2 kr./mm)

Vil du spare på el, så skal snare være via en mere intelligent styring af behovet via vandingsregnskab baseret på fordampning, nedgør og egne registreringer og med udgangspunkt i afgrødens udvikling og tørkefølsomhed. Har man et vandingsanlæg vil det med de nuværende afgrødepriser, være at spare sig fattig, ved IKKE at vande når behovet er der.

I perioden 1987-2010 blev der lavet en forsøgsserie med og uden vanding i et kornsædskifte med vinterraps. Resultaterne viste et merudbytte for vanding i vinterbyg på 23 hkg, vinterhvede 40 hkg, vårbyg 21 hkg og vinterraps 14 hkg. I gennemsnit for perioden 1987-2010 viste udbyttet sig i kornsædskiftet uden vandig, til at være knap 60 % af udbytterne i det vandede sædskifte!

Så er der vandingsbehov, skal der altså vandes, trods de noget højere elpriser, og når der er udsigt til en længere tørvejrsperiode, så få startet op i god tid med 15-20 mm. Det, der sættes over styr ved at komme for sent i gang, hentes aldrig igen.

Til toppen
Download pdf