Udgivet d. 24-03-2022
Der bliver allerede nu snakket om vanding og der meldes om at den første vanding i vinterraps er set. En let vanding kan hjælpe til at gødningen opløses og sætter gang i væksten. Vandunderskuddet d. 23. marts er beregnet til 15-20 mm. Fordampningen er pt mellem 0,5 og 2,0 mm.
Det er vigtigt at få mangan ud til afgrøderne for at undgå Manganmangel. Husk at manganmangel er til stede, før det kan ses med det blotte øje, så en mangansprøjtning må gerne udføres ved forventet manganmangel.
Der har været en del nattefrost igennem den seneste periode som har holdt mange tilbage med mangan for at undgå svidninger. Frost igennem hele natten ned til minus 2-3 grader er ikke sprøjtevejr, hverken før eller efter. Let frost i morgentimerne, hvor temperaturen lige går ned på minus 0-1 grader, vil kunne gå i de fleste tilfælde, men der er en risiko. Vær opmærksom på at der kan være store temperaturforskelle hen over marken, høj eller lav jord, lavninger og læ forhold spiller ind.
En udsættelse af en nødvendig mangansprøjtning kan give store skader på afgrøden, så det giver anledning til afvejning af hvad man står sig bedst med. Prioriter mangansprøjtningen nå muligheden er der.
Lige netop i år kan det være rentabelt med bor til vinterraps. På de lette sandjorde kan der være udvasket bor i den regnfulde februar og nu tørrer jorden ud. Begge forhold bidrager til bormangel. Sædskifter uden husdyrgødning har større risiko. Bor kan tildeles via handelsgødningen, men nok billigst ved udsprøjtning af et borholdigt mikronæringsstof. Perioder med kraftig vækst, øger risikoen for bormangel.
Pas på når der køres stærk gylle, f.eks. smågrisegylle på afgrøder, når der er tørre forhold i marken. Sol og høje temperaturer øger risikoen.
Billede 1 Smågrisegylle på vintersæd (foto: Jens Nygaard Olesen, SAGRO).
Matrigon 72 SC må anvendes indtil vækststadie 55, ”de første gule kronblade synlige”. Selvom sprøjtefristen overholdes, er der fundet af rester af aktivstoffet clopyralid i pollen, nektar og honning. Overvej nøje behovet og om der evt. kan nøjes med en randsprøjtning og/eller pletsprøjtning i områder med lav plantebestand. Se mere i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 3 2022.
Billede 2 Vinterraps 23. marts 2022 - tæt på vækststadie 55 i denne mark (Foto: Finn Poulsen, SAGRO).
Netop nu er såningen af vårbyg i fuld gang rundt omkring, og kun meget få marker er fremspirede. Dermed er der tid til at overveje ukrudts-strategien for vårsæden.
Mod bredbladet ukrudt- især kamille- er det en fordel at bruge DFF/Legacy i blanding med de øvrige midler efter fremspiring fremfor alene, som jordmiddel. Optimal effekt af jordmidler forudsætter en god jordfugtighed, hvilket også ser ud til at kunne drille i år.
En to-delt strategi med en behandling før ukrudtet får løvblade opfulgt af en senere behandling kan dog være aktuel hvor:
1: Der skal behandles senere, f.eks. mod flyvehavre, rodukrudt, jordrøg, hanekro, snerlepileurt eller andre arter, der spirer sent eller over en lang periode. Husk her, at de fleste mini-midler kun må bruges én gang pr. sæson
2: Ved stor bestand af enårig rapgræs. Her kan det være aktuelt at lægge en høj dosis DFF/Legacy ud lige efter såning. Jordeffekten af midlerne vil være reduceret ved meget tør overflade
Ved sammensætning af blandingen er det vigtigt at bruge de forholdsvis dyre hormon- midler samt DFF/Legacy i en effektiv dosis. Lader man sig friste af de billigere løsninger med mest SU/ALS-middel (mini-middel), fra resistensklasse B, vil man nemt få opformeret resistent ukrudt, specielt fuglegræs. Det ses f.eks. af nedenstående foto:
Billede 3 For meget SU/ALS-middel i blandingen. 4 g/ha Trimmer + 0,25 l/ha Starane XL har – udover enårig rapgræs - kun ladet resistente fuglegræs tilbage. De 0,25 l/ha resistens-bryder svarer kun til 0,08 l/ha Starane 333, hvilket, som det ses, er langt fra en effektiv dosis mod fuglegræs (foto: Birgit Vestergård, SAGRO).
Risikoen for at opformere SU/ALS-resistente arter er størst i kornrige sædskifter, hvor der generelt bruges en høj andel af midler med B-resistens (ses af tabel 3). Her, eller ved konstateret resistens, vil hormon-andelen i blandingsmidlerne Primus XL, Starane XL, og Zypar ikke være tilstrækkelig (som det ses af billede 2). Her bør vælges en mere bred løsning som angivet i tabel 2 og 3.
Også i pløjefrie marker, hvor en evt. opformering af resistente arter vil ske hurtigere end i tilsvarende pløjede bør man vælge robuste løsninger som fra tabel 2 og 3.
Valget af minimiddel i blandingen afhænger mest af, om der skal bekæmpes græsukrudt eller ej. Skal der ikke det, kan man fint vælge det billigste middel fra tabel 1, som ”basis-middel”. Nicanor/Accurate og Express Gold dæmper enårig rapgræs, men det er Hussar Plus OD, der bruges målrettet mod græsukrudt.
Tabel 1 Oversigt over de gængse ”mini-midler”, med indhold af SU/ALS
Priser fra Middeldatabasen.dk
Den sikreste effekt fås ved først at behandle ”almindeligt” ukrudt med én af løsningerne fra tabel 2 og herefter køre målrettet når alle flyvehavre eller hanesporer er fremme. Primera/Foxtrot skal bruges når korn og ukrudt (igen) er i god vækst, men senest i st. 30, begyndende strækning. Vurderer man kun at kunne nå én behandling, kan følgende blanding bruges i byg og hvede under buskning:
0,8 l/ha Primera/Fortrot +
0,05 l/ha DFF/Legacy 500 +
8 g/ha Express50 SX +
0,15 l/ha Sprede-klæbemiddel
Mustang F er et godt middel mod bl.a. kurvblomstret ukrudt som kornblomst, kamille og brandbæger. Vær dog opmærksom på, at der ikke kan dyrkes ærter, hestebønner, kartofler m.m. i 2023, hvis det bruges i år. Da der er fokus på nogle af disse afgrøder- med bl.a. udsigt til ekstra EU-tilskud fremadrettet, er der ekstra god grund til at overveje brugen af Mustang F. i år.
Tabel 2 Løsningsforslag i vårbyg og vårhvede ved begyndende buskning, moderat ukrudtstryk. Der kan blandes ca.1 l/ha flydende mangan-produkt i løsningerne.
Tabel 3 Løsningsforslag i havre ved moderat ukrudtstryk. Der kan normalt blandes ca. 1 l/ha flydende mangan-produkt i løsningerne.
Husk, at Hussar Plus OD, DFF/Legacy og Pixxaro ikke er godkendt i havre.
Ofte ses ukrudt i pletter eller striber i frømarker, fx efter sidste års halm eller i kørespor. Overvej, om der kan plet-/område-behandles, evt. med højere dosis her i forhold til resten marken. I tabel 4 gennemgås mulige løsninger.
Tidspunkt for behandling afhænger af middelvalget: Primus/Saracen virker ved få grader, mens hormonmidlerne, især Ariane, Catch og Flurostar 180 virker bedst ved temperaturer over 12-15 oC. (Andre ”rene” Starane-midler er ikke godkendt i frøgræs). Undgå at sprøjte ved udsigt til nattefrost.
Hvor Kerb ikke kunne fremskaffes, er der mulighed for at hæmme enårig rapgræs i rajgræs med DFF-produkterne: DFF, Diflanil 500 SC og Legacy 500 SC, i marker, udlagt i dæksæd eller i flerårsmarker. Behandling med disse midler skal ske før græsset strækker sig, det vil i år sige i marts, og formodes at passe godt til iblanding med Primus/Saracen M, der ikke stiller store temperaturkrav. Primera/Foxtrot har effekt på flyvehavre og visse andre græsser, men ikke enårig rapgræs.
Rigtig mange af løsningerne til frøgræs er godkendt til ”Mindre Anvendelse”. Husk da at gemme godkendelsesteksten. Hvis du desuden noterer registreringsnummeret på det anvendte middel i sprøjtejournalen, kan du til enhver tid dokumentere, at midlet må bruges i dit frøgræs. Liste over Mindre anvendelse (M.A.)-godkendelser i frøgræs ses her.
Tabel 4 Ukrudt i frøgræs. Priser ifølge middeldatabasen. Bemærk at nogle midler er til mindre anvendelse (M.A.)
Faunastriber er et projekt, hvor lokale landmænd i samarbejde med grønne organisationer og kommuner etablerer levesteder i og ved marken til gavn for insekt- og dyrelivet. Kommunen betaler frøene, som landmand betaler du kun for etableringen.
Faunastriber sås i og ved landmandens marker, med forskellige planter, blandt andet rødkløver, honningurt, boghvede, solsikke og cikorie, så insekter, bier, fugle og dyr kan finde føde, bygge reder, søge skjul og yngle.
Det er den enkelte landmand, der lægger jord til og betaler for etableringen af faunastriberne, mens frøene betales af den lokale kommune. Prisen for 800 meter faunastriber i 3 meters bredde fordelt på maks. fire lokaliteter inklusive frø er = 1.200 kr. + moms.
Som landmand frygter du måske udbyttetab, mindre harmoniareal og N-kvote, ekstra omkostninger, at det er praktisk svært, at ukrudtet tager magten, papirmæssigt bøvl eller at reglerne brydes. Alt dette er fejet at bordet med etableringen af faunastriber, din EU-ansøgning skal ikke ændres. Så det er win-win for både dig som landmand og for naturen.
Markvildtstiltag som faunastriber, faunapletter, vildtstriber, barjords-striber, insektvolde og lærkepletter giver bedre betingelser for flora og fauna - og øger dermed biodiversiteten i agerlandet. Håbet er, at man i landmændenes erfagrupper fremover ikke bare snakker om penge, hektar og kilo mælk, men også om de insekter og blomster, der nu er kommer på markerne, og som er til gavn for os alle. HUSK at Faunastriben helst skal blive liggende mindst 2 år for at skabe optimale betingelser for insekter og dyr.
Der er nu indberettet ca. 17.000 sprøjtejournaler, men kun udfyldt ca. 7.000 IPM-skemaer. Da der stadig mangler at blive indberettet op til ca. 4.000 sprøjtejournaler, er der noget der tyder på at rigtig mange får brug for at få udfyldt IPM-skemaet. Du finder link til dit skema i et brev du har fået i din e-Boks til erhverv, formentlig i oktober sidste år.
Sprøjter du for andre, så mind dem gerne om, at de skal ind og udfylde.