Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 5

Udgivet d. 17-03-2022

Mark


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Så kom kvælstofprognosen for 2022, og den viser, at der i hele landet ikke skal korrigeres i N-kvoten, uanset jordtype. Foråret viser sig fra sin gode side nu med godt vejr, og afgrøderne har klaret vinteren ret godt de fleste steder. Efterårets ukrudtsbehandlinger har også virket godt de fleste steder. Forårsarbejdet er kommet godt i gang, vejrudsigten er god og vi er godt med.

Vinterraps

Vinterrapsen er mange steder i vækststadige 55, knopperne på hovedskuddet er synlige, men stadig lukkede og uden gule kronblade, hvilket betyder, at også fristen for Matrigon 72 SC nærmer sig. Virkningen af Matrigon 75 SC er dog afhængig af lunere vejr, helst 12-15 °C.

Hold øje med glimmerbøsser, det er i knopperne, inden der er gule blomster, at de gør mest skade. Der skal dog være mange, 8-10 pr. plante (4-5 ved svage planter), før det er rentabelt at bekæmpe.

Behandl kun med insektmiddel, når det er nødvendigt.

Overflødigbehandling skader nyttedyr og øger resistens.


Glimmerbøsserne flyver ud fra deres vinterhi ved temperaturer omkring 10 °C. Ved bekæmpelse anbefales det at bruge Avaunt 150 SC med 0,15 L pr. ha. Avaunt 150 SC bliver forbudt at anvende og opbevare d. 19. september 2022, så køb ikke mere end du skal bruge.

Tilførsel af Bor til vinterraps er sjældent nødvendigt, men kan være det på meget lette jorde med højt reaktionstal. Bor er blandbart med de fleste insektmidler, men det er basisk og kan derfor nedsætte virkningen, derfor bør det ikke blandes med Mavrik, men kan erfaringsmæssigt blandes med Avaunt 150 SC. Bland ikke med Matrigon 72 SC.

Mangan til Vintersæd

Hold godt øje med vintersæden, især vinterbyggen der er mest følsom overfor manganmangel. Nu når væksten er godt i gang, er der risiko for, at der kan optræde manganmangel. Mangan er bl.a. vigtig for dannelsen af ”solfilter” i planterne. Derfor ser vi pletterne udvikle sig efter den lange periode med højtryksvejr. Det er især på lette jorde og jorde med højt reaktionstal der er i risiko.

Billede 1 Mark med kraftig manganmangel. Er der tegn på, eller har du erfaring for, at der kan komme manganmangel, bør der udsprøjtes 2-3 kg/ha. mangansulfat tilsat sprede-/klæbemiddel. Du kan også anvende et flydende manganmiddel. Pas på ved udsigt til nattefrost.

Til toppen

Kvælstofprognosen 2022

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Kvælstofprognosen for 2022 er kommet ud med et resultat, der ikke giver anledning til at ændre i kvælstofkvoten, uanset jordtype og i hele landet.

Vinterhalvåret har ellers budt på mindre nedbør, indtil N-min prøverne blev udtaget, så man kunne forvente en mindre korrektion ned på ca. 5 kg N. Den megen nedbør i februar, den næstmest nedbørsrige måned i 150 år, har dog medvirket til resultatet. Ud fra en særlig beregningsmetode, er der taget hensyn til den efterfølgende regn, så resultatet er landet på 0 kg N.

Til toppen

Optimer gødningssprederen

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Udbringning af handelsgødning er nu i fuld gang. Det er handelsgødning til priser vi ikke har set så høje før, så det er mere vigtigt nu, end nogensinde før, at få spredt gødningen så optimalt som overhovedet muligt.

For at få en optimal spredning af gødningen, er det vigtigt at have kendskab til den gødning der skal spredes. Der er meget stor forskel på gødningstypernes egnethed til spredebrede, alt efter kvalitet, ensartethed, og hvor hurtigt gødningen løber igennem til spredepladerne.

Brug gerne en spredetabel der passer til sprederen du kører med og kontroller spredebilledet med spredebakker. Der skal bruges 7 bakker, som placeres således: en midt i køresporet og tre på hver side med ens afstand. Sørg for at bakkerne står plant og sikkert. Der skal køres tre træk for at få dobbelt overlap i det midterste spor.

Kantspredeudstyr er vigtigt at bruge langs kanter, Man kan let miste op til 5 % af gødningen ud over markskel på en mark på 5 ha. Undgå overlap i forager og kiler bedst muligt.

Gode råd til gødningsspredningen:

  • Hold sprederen i god stand og rengør jævnligt.
  • Udskift slidte eller beskadige dele.
  • Undgå at sprede i kraftig blæst, da det vil påvirke spredebilledet.
  • Hold jævn fart på traktoren, ikke for stærkt på ujævne marker.
  • Indstil sprederen i forhold til gødningstype/egnethed og kapacitet.
  • Brug sold og pressending.
  • Kontroller mængde og fordeling.
  • Undgå klumpet og smuldret gødning.
Til toppen

Regler og tilskud


IPM-SKEMA

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Husk af få udfyldt IPM-skemaet som kan tilgås i den mail, der er kommet i din e-Boks i efteråret. I mailen er der et link du kan bruge til at komme til skemaet.

Det er vigtigt at få udfyldt således, at du kan vise det ved en eventuel kontrol.

Når nu du udfylder skemaet, kan du jo forsøge at få nogle ideer til at optimere dit arbejde med planteværn. Det drejer sig om de IPM-tiltag, som der er bestemt i hele EU, for at opnå det bedste økonomiske resultat i landbruget med mindst mulig miljøpåvirkning til følge.

Til toppen

Tjek din MAB-autorisation

Har du en gyldig MAB-autorisation? Det skal der nemlig til, for at du kan købe kemi. Du kan tjekke den hos Miljøstyrelsen. Klik ind på mst.dk og søg på dit cvr.nr.

For at lave en gyldig MAB-autorisation skal du have et sprøjtebevis eller -certifikat – eller et opdateringskursus, som er under 4 år gammelt.

Hvis du har det, kan du lave en MAB-autorisation, og koble den til det cvr.nr. som skal kunne købe kemi. Se MAB-vejledningen herunder.

Til toppen

Arrangementer og kurser


Sprøjteopfølgningskurser

Har du brug for et opfølgningskursus til sprøjtebevis/certifikat, planlægger vi afholdelse af flg. kurser:

  • Salgsafgrøder i Herning torsdag den 28. april 2022
  • Salgsafgrøder i Billund mandag den 23. maj 2022

        Alle kurserne er kl. 8.30-16.00.

Til toppen
Download pdf