Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 31

Udgivet d. 07-12-2022


Vinterhi

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Nyhedsbrevet holder pause frem til primo februar, medmindre der kommer regelnyt. Vi afventer en regering, der kan tage endelig stilling til bekendtgørelse og vejledning omkring de nye landbrugsregler. På nuværende tidspunkt kender vi de overordnede regler, men kommer der afgørende detaljer frem, så udsender vi en opdatering til jer.

Glædelig jul til dig, fra alle i SAGROs salgsafgrødegruppe

Til toppen

MARK


FarmTracking Vandingsmodul

Af planterådgiver Klaus Beck-Hunderup

Til kommende sæson har vi sammen med SEGES lavet en udvidelse af FarmTracking, hvor det bliver muligt at indtegne boringer/pumpe og vandingsspor på de enkelte marker. For hvert vandingsspor er der desuden tilknyttet en vandbalance, der viser afgrødernes vandingsbehov og hver dag opdateres med aktuel fordampning og nedbørsdata.

Hvis du registrerer de udførte vandinger i vandingsmodulet, opdateres vandbalancen med den indtastede vandmængde, og vandingsmodulet vil derfor kunne bruges som et vandingsregnskab. Du får derfor et meget præcist overblik over dine marker og kender vandingsbehovet på vandingsspor-niveau.

Overblikket over vandingsspor gør det desuden nemt for flere medarbejdere at se, hvortil vandingsmaskinen skal flyttes. Ved at registrere vandingerne er det nemt at se hvilke vandingsspor, der lige er vandet og i hvilke, der er vandingsbehov. Vandingsmodulet kan derfor bruges som et styringsværktøj til planlægning af vanding.

Vandingsmodulet ligger i FarmTracking, hvor du måske i forvejen fører sprøjtejournal og holder styr på gødskninger. Vandingsmodulet er tilgængeligt for alle med FarmTracking Premium. Hvis du i forvejen har FarmTracking Basic, skal du ikke ud købe programmet igen, men blot opdatere dit årlige abonnement fra FarmTracking Basis til Farmtracking Premium.

Til toppen

Kemitjek

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Kemilageret bør kontrolleres mindst to gange årligt, så der ikke opbevares udløbne midler. Til formålet kan middeldatabasen.dk bruges eller appen ”kemitjek”. Med appen kan midlets stregkode skannes og appen oplyser dernæst produktets status (godkendt/afmeldt/forbudt). Appen er gratis at hente og bruge frem til årsskiftet, så du har mulighed for at prøve appen af og gennemgå dit kemilager her i december. Normalpris er 449 kr./år/bruger.

Til toppen

REGLER OG TILSKUD


IPM skema

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

IPM-skemaet er opbygget med point, hvor point tildeles efter i hvor høj grad IPM principperne anvendes. Skemaet kan først udfyldes, når sprøjtejournalen er indsendt. IPM-skema skal være udfyldt senest den 31. marts 2023. Da din planterådgiver skal have responstid til at indsende sprøjtejournalen, opfordrer vi til at indsende dine sprøjteoplysninger nu.

For at logge på og udfylde IPM-pointskemaet skal NemID anvendes, og derfor har din planterådgiver ikke mulighed for at udfylde skemaet for dig. Skemaet tager maksimalt 15 minutter at udfylde, da 8 ud 14 spørgsmål er besvaret ved indsendelse af sprøjtejournalen. Kontakt din planterådgiver, hvis du er i tvivl eller får brug for hjælp.

Ved indsendelse af skema modtager du det udfyldte skema i e-Boks. Husk at gemme skemaet, da det skal kunne fremvises ved en kontrol.

Der er få undtagelser, hvor bedrifter er fritaget for indsendelse af IPM-skema:

  1. Bedriften i de seneste to planperioder ikke har anvendt sprøjtemidler på omdriftsarealer.
  2. Bedriften råder ikke over arealer i omdrift.
  3. Bedriften er nyoprettet, det vil sige, at bedriftens CVR-nr. er oprettet inden for den planperiode, som IPM-skemaet omhandler, eller den forrige planperiode.
Til toppen

Markvanding – indberetning af oppumpede mængder

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Husk, at du skal indberette til kommunen hvor meget vand, du har oppumpet til markvanding i år. Fristen for indberetning er ved udgangen af januar i alle kommuner. Tag fat i din planterådgiver, hvis du har brug for hjælp til indberetningen.

Til toppen

Status på udbetaling af grundbetaling mm.

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Landbrugsstyrelsen er i fuld gang med udbetaling af grundbetaling, grøn støtte, støtte til unge landmænd og ø-støtte.

Hvis du ønsker at se status på din udbetaling, skal du logge på Landbrugsstyrelsens selvbetjening her. Når du er logget ind på Tast selv, kan du finde ”GB Udbetaling 2022” via forsiden eller "Alle sager”. Klik på ”GB Udbetaling 2022”. Hvis der under ”Landbrugsstyrelsens handlinger” står ”Klar til udbetaling”, udbetales din støtte til dig hurtigst muligt.

Til toppen

Konditionalitet – GLM krav

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen, baseret på landbrugsstyrelsens hjemmeside om konditionalitet

Konditionalitet erstatter fra 2023 det som tidligere har været kendt som krydsoverensstemmelse. Det er en række krav, der skal opfyldes for ikke at blive trukket i støtten. Konditionaliteten består af 9 GLM krav, hvoraf nogle af dem erstatter tidligere krav og andre er nye krav.

Her er de alle gennemgået, der er stadig præciseringer der mangles, og som først kommer, når den nye regering er sammensat og kan færdigbehandle høringer og vejledning. Det er dog muligt at læse mere på Landbrugsstyrelsens hjemmeside hvor konditionaliteten er beskrevet, ligesom du altid er velkommen til at diskutere reglernes betydning for dig med din planterådgiver.

GLM 1: Opretholdelse af permanente græsarealer på grundlag af andel af permanent græs i f.h.t. landbrugsareal

Som tidligere, dog er det nu permanentgræs arealet i 2018 der sammenlignes med.

GLM 2: Beskyttelse af vådområder og tørveområder

Nedsat N-kvote ved min. 6% organisk kulstofindhold + forbud mod pløjning hvis §3 og min. 12% organisk kulstofindhold. Dette er indeholdt i den reducerede norm på JB11 jorde og national lovgivning for §3.

GLM 3: Forbud mod afbrænding af stubmarker

Som tidligere.

GLM 4: Minimum 3m bræmmer langs vandløb

Det anbefales, at du undlader at tilså den ekstra meter udover 2-meter bræmmerne, da du ikke må udnytte arealet til produktion fra 2023. Har du alligevel tilsået arealet i 2022, er det ikke i sig selv en overtrædelse. Du skal blot undlade at jordbehandle, gøde, sprøjte og høste afgrøden i 2023. 

3m bræmmen skal slås af mellem 1. august og 25. oktober.

GLM 5: Jordbearbejdning, mindskelse af risikoen for jordforringelse og erosion, under hensyntagen til hældningsgraden.

Erstatter den tidligere ”alperegel”. Det er nyt kortmateriale der ligger bag, så det er ikke præcis de samme arealer som tidligere.

Kravet kommer til at omfatte et pløjeforbud fra 1. oktober til 15. februar det følgende kalenderår på et antal udpegede, sammenhængende arealer (polygoner) i markblok med en estimeret erosionsrate på over 7,5 tons jord/ha/år. Du kan foretage lettere jordbearbejdning, men ikke vendende jordbearbejdning, som eksempelvis pløjning.

Arealerne kan bruges til opfyldelse af GLM8

GLM 6: Jorddække i perioder med særlig risiko for forringelse af jordens dyrkningsmæssige potentiale

Dette er et nyt krav om jorddække, der har til formål at forebygge bar jord i efteråret og om vinteren, hvor der er størst risiko for næringsstofudvaskning, jorderosion og tab af organisk stof. Kravet gælder som udgangspunkt for alle landbrugere, men arealer, hvor der er høstet kartofler det seneste år er helt undtaget fra kravet. Derudover gælder kravet ikke for arealer med omdriftsgræs eller permanent græs. Der stilles ikke krav til typen af jorddække, som kan opfylde kravet. Jorddækket kan f.eks. være vintersæd, efterafgrøder, brak, lavskov, stub, planterester eller spildkorn.

I perioderne må du til enhver tid omlægge til en anden afgrøde, da GLM 6 kravet ikke forhindrer jordbearbejdning i sig selv. Du skal blot være opmærksom på, at du skal udså et nyt plantedække senest 4 uger efter jordbearbejdningen.
På arealer, der dyrkes med økologisk praksis, må der mekanisk jordbearbejdes inden for perioderne, hvis der er behov for at bekæmpe rod- eller frøukrudt, også når dette sker så sent, at der ikke kan etableres nyt plantedække bagefter.

Der er defineret tre perioder, hvori du som landbruger skal opretholde en høj grad af jorddække:
a) Fra høst til 1. oktober
b) Fra høst til 20. oktober
c) Fra høst til 1. februar det følgende år

I tabellen nedenfor beskrives hvilke arealer og afgrøder, der har krav om jorddække under hver periode.

Tabel 1 Oversigt over perioder med krav om jorddække, afhængig af jordtype og afgrøder. 


Periode c (fra høst til 1. februar) betyder, at efterafgrøder på sandjord udlagt i efteråret ikke længere må destrueres fra den 20. oktober. De skal som noget nyt fastholdes frem til den 1. februar i det følgende kalenderår.   

GLM 7: Omdrift på agerjord, undtagen for afgrøder der dyrkes under vand

Det nye krav afløser det nuværende grønne krav om flere afgrødekategorier. Du skal opfylde kravet på omdriftsarealer, undtagen arealer med flerårige afgrøder, græs og andet grøntfoder og braklagt jord. Du skal opfylde begge delkrav:

  • På 35 pct. af bedriftens omdriftsarealer skal der årligt sås en ny afgrøde.
  • Du må maksimalt have den samme afgrøde på det samme omdriftsareal tre år i træk.

Herudover gælder, at hvis du årligt udlægger græsudlæg i majsmarken senest i juni måned, og lader udlægget ligge frem til 1. februar, tæller græsudlægget som en ny afgrøde. Med denne praksis kan der således være majs på samme areal i mere end tre år i træk, hvis du hvert år opretholder græsudlægget frem til 1. februar. Vi forventer, at dette græsudlæg kan tælle med som enten pligtige- eller husdyrefterafgrøder, og at græsudlægget kan benyttes til at opfylde kravet om mindst 80 pct. afgrøder med højt kvælstofoptag og lang vækstsæson på kvægundtagelsesbedrifter.

Alle bedrifter med omdriftsarealer er omfattet af kravet. Følgende tre typer af bedrifter er dog fritaget for kravet:

  • Bedrifter med mindre end 10 ha omdriftsareal. 
  • Bedrifter, hvor mindst 75 pct. af omdriftsarealet anvendes til dyrkning af græs eller andet grøntfoder, er braklagt, dyrkes med bælgplanter eller en kombination af disse afgrøder. Bemærk, at de 75 pct. skal beregnes ud fra omdriftsarealet.
  • Bedrifter, hvor mindst 75 pct. af bedriftens landbrugsareal dyrkes med permanent græs, græs eller andet grøntfoder, afgrøder under vand (paludikultur) eller en kombination af disse. Bemærk, at de 75 pct. skal beregnes ud fra landbrugsarealet.

GLM8: Udlægning af mindst 4% uproduktive arealer

Kravet medfører, at du fra 2023 årligt skal udlægge mindst fire procent af omdriftsarealet med ikke-produktive elementer i form af brak, bestøverbrak, markbræmmer, småbiotoper, markkrat, GLM-søer eller GLM-fortidsminder.

Du må ikke afgræsse brak, bestøverbrak, markbræmmer og småbiotoper, der indgår i opfyldelsen af GLM 8. Du må dog gerne afgræsse markkrat, GLM-søer og GLM-fortidsminder, hvis afgræsningen ikke medfører, at elementerne bliver ødelagt.

Det er ikke muligt at blive undtaget fra kravet, da der skal gennemføres, biodiversitetsindsatser på alle bedrifter.

GLM 9: Forbud mod omlægning eller pløjning af permanente græsarealer i miljøsårbare områder indenfor Natura 2000

Kravet er en videreførelse af det eksisterende grønne krav om MSO. Dog vil udpegningskriterierne for MSO ændres fra 2023. I det nuværende grønne krav er kriterierne, at arealet skal være permanent græs på kulstofholdige jorde eller i vådområder inden for Natura2000 habitatområder. Fra 2023 vil jordens kulstofindhold ikke længere være et udpegningskriterium. Det betyder, at arealet omfattet af kravet på landsplan vil stige fra 11.800 ha til omkring 16.000 ha.

Til toppen
Download pdf