Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 27

Udgivet d. 13-10-2022

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Lus i vintersæd

Der findes fortsat kun meget få lus, så det er fortrinsvis kun i vinterbyg på kystnære og lune lokaliteter der kan være behov i vores område.

Figur 1 Som det ses af billedet, er der næsten ikke fundet lus i vinterbyg i år (kilde: SEGES)

Rapsjordloppens larve

Det er stadig relevant at bekæmpe rapsjordloppens larve, hvis det ikke allerede er sket. Kaiso Sorbie er igen i handelen flere steder. Der køres med 0,1 kg/ha Kaiso Sorbie.

Figur 2 Der skal fanges 25 rapsjordlopper over 3 uger i gennemsnit af 2 fangbakker, før det udløser en bekæmpelse. Har du ikke placeret fangbakker for hver 5 ha. bør der bekæmpes, da lavernes gnav er den mest tabsvoldende skadegører (Kilde: SEGES).

Rajgræs og havre i vinterhvede

I nogle vinterhvede marker er der set en del nyfremspiret rajgræs, selvom der er kørt med Boxer eller Mateno Duo løsninger. Det kan bekæmpes med 1,0 l/ha Adimax + 0,1 l/ha Topik EC. Med denne løsning bevares muligheden for at anvende Cossak OD til foråret modsat brug af Atlantis.

Er det kun forager og sammenpløjninger, kan man nøjes med at behandle disse. Er der generelt problemer med disse områder, kunne der med fordel vælges en bedre strategi for maskinhandlinger målrettet mod græsukrudtet.

Enkelte oplever at der er en del havre som ikke spirede under de tørre forhold efter høst, men nu optræder i hveden. I de fleste tilfælde vil havren udvintre, men i enkelte tilfælde, hvor der er mange havreplanter og typisk i det pløjefri system, kan det være nødvendigt med en bekæmpelse allerede her i efteråret. Bekæmpelse i efteråret kan ske med 0,8- 1,0 l/ha Primira Super + 0,4 l/ha Isoblette. Hvis der også er rajgræs, kan 1,0 l/ha Adimax + 0,1 l/ha. Topik EC anvendes.

Havre, der overvintrer, kan bekæmpes til foråret med f.eks. 0,6 l/ha Cossak OD, som mange typisk kører med i forvejen.

Til toppen

REGLER OG TILSKUD


KemiTjek

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

I perioden fra den 1. oktober til den 31. december i år, kan du gratis prøve at bruge KemiTjek Appen.

Har du ikke KemiTjek i forvejen, så er det en rigtig god mulighed for at prøve Appen og få set kemirummet efter for kemi der evt. snart når sidste tilladte anvendelses- og opbevaringsdato. Mange produkters godkendelse løber ud i disse måneder og erstattes af nye.

KemiTjek downloades via App Store eller Google Play, og du kan oprette abonnementet via landmand.dk eller seges.dk. Er du ikke oprettet på Landmand.dk. skal du først oprette en profil med dine kontaktoplysninger. Du kan få hjælp ved at kontakte SEGES Kundecenter på 70155015 eller kundecenter@seges.dk

Inden 31. december får du en mail, hvor du skal tage stilling til om du vil forsætte med et årligt abonnement til 495,- kr. eller om du vil afmelde. Hvis du ikke afmelder, fortsætter abonnementet og du vil få en opkrævning for brug af Appen.

Til toppen

Sprøjtejournal

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Hermed en opfordring til at indsende dine sprøjteoplysninger for planperioden 2021 – 2022. Det er især håndskrevne journaler vi gerne vil have ind, men også gerne en klarmelding på de elektroniske, når de er klar. Læs mere om sprøjtejournal i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 22.

Til toppen

Aktivitetskrav på græs- og brakarealer

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Landbrugsstyrelsen har nu udsendt breve til de landmænd der har marker som er blevet røde i IMK efter at være moniteret via satellit. Landbrugsstyrelsen vurderer at der ikke er fortaget den nødvendige aktivitet, for at arealerne er støtteberettiget.

Har du fået henvendelse fra Landbrugsstyrelsen om at en eller flere af dine marker er vurderet til ikke at opfylde kravet, skal du sikre dig at der er sket en slåning eller afgræsning. Er der ikke det, kan det nås indtil d. 25. oktober.

I begge tilfælde skal du dokumentere overfor Landbrugsstyrelsen at der er sket en aktivitet og det skal du gøre ved at bruge Landbrugsstyrelsens App, som findes i Google Play eller App Store, hvor du normalt henter dine App's. App’en hedder ”Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen har lavet en vejledning, der viser, hvor mange billeder der skal tages i marken, og hvordan billederne skal tages. Du finder vejledningen på lbst.dk.

Du er altid velkommen til at kontakte din planterådgiver, hvis du har brug for hjælp til opgaven. Giv gerne besked i god tid.

Til toppen
Download pdf