Udgivet d. 08-09-2022
Vi giver her et lille overblik over det der er aktuelt i vinterrapsen lige nu.
Billede 1 En tidlig sået vinterraps med 5 blade på vej til 6 blade. Her den 5. september er tidspunktet for vækstregulering nået. Marker, der som her har fået husdyrgødning, vil få en kraftig vækst her i efteråret (Foto: Michael D. Fleng, SAGRO).
Husk, at der kun må tildeles op til 15 kg N pr. ha til vintersæd her i efteråret. Der må ikke udbringes husdyrgødning i efteråret før vintersæd. Derimod er der fri mulighed for at tildele kaligødning efter behov, for at sikre bedre overvintring.
Der køres rigtig meget kalk ud lige nu, og der er samtidig travlt med at etablere vintersæden. De, der får kørt kalk ud lige nu, bør sikre sig, at der bliver ryddet meget fint op der, hvor der har ligget kalk på marken.
De mængder kalk, der ses på billede 2, vil kunne ses som skader på afgrøden i mange årtier frem, medmindre der ryddes helt op. De fleste kender nok til pletter med manganmangel lige der, hvor der har ligget mergel for et par generationer siden. Når der udtages jordprøver, er der stor risiko for at få et forkert resultat som gør skaden større.
Billede 2 Efterladte rester af kalk, som skal fjernes, mens det kan lade sig gøre, inden jordbearbejdning begynder (Foto: Jens Nygaard, SAGRO).
Aftal med maskinstationen, at de skal rydde helt op efter spredning. Skulle maskinstationen være kørt, så må du selv prøve at få ryddet op. Det, der skrabes af, kan evt. spredes tyndt, der hvor der har været et læhegn eller et andet egnet areal.
Tidlig vækstregulering virker bedst, da det drejer sig om at forebygge, at vækstpunktet hæves. På billede 3 nedenunder (raps sået d. 10.-8. efter nedfældning biogylle, og med tæt plantebestand) er det tid for vækstregulering nu, først i september.
Billede 3 Vinterraps i st. 15 og på vej til at hæve vækstpunktet. Her er det tid for vækstregulering (Foto: Michael Fleng, SAGRO).
Hvis man har ”gamle” triazoler som f.eks. Orius Max, Folicur Xpert eller Prosaro EC 250, som alle forbydes helt pr 31.12.2022 på lager, kan disse bruges i raps i dette efterår. Vækstreguleringseffekten er bedst dokumenteret i forsøg for Orius Max, derfor er de andre udgående triazoler ikke med i tabel 1. Obs alle triazoler bortset fra Juventus 90 tæller med i ”triazol-regnskabet”.
Tabel 1 Midler til vækstregulering om efteråret i vinterraps. Hvor midlerne også har effekt mod svampe, er det angivet. Der er dog sjældent behov for svampebehandling om efteråret.
Skal du have taget jordprøver her i efteråret og inden foråret, må du meget gerne bestille nu. Vi kunne få en vinter, hvor det ikke kan lade sig gøre at udtage jordprøver i en længere periode. Vi gør alt, hvad vi kan, for at få taget jordprøverne til tiden, men det ville være en hjælp i planlægningen at få bestillingerne ind, lige så snart du har besluttet dig.
Vi anbefaler at få taget GPS jordprøver med 2 prøver pr. ha. GPS jordprøver med 1 prøve pr. ha og almindelige jordprøver med 1 prøve pr 5 ha kan vi også levere. Endelig har du mulighed for selv at låne spyd og bøtter hos os og udtage jordprøver selv.
Læs mere om jordprøver og bestilling på sagro.dk.
Tidligere på året skrev vi i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 16 om de sorter, der var i handelen til dette efterår. Nu er resultatet af årets forsøg gjort op. Se tabel 2. Pondus, RGT Stokes og Kvium er de tre bedste enkelt sorter i år, men mange sorter har klaret sig på samme niveau, indenfor 5-6 hkg/ha. Sortsblandingerne har gjort det godt igen i år, med HK-hvedeMIX 2022 helt i top, men igen ligger sortsblandingerne på samme niveau, inden for 3 hkg/ha.
Der blev ikke set lejesæd i de sorter fra årets sortsforsøg, der er med her.
Tabel 2 Høstudbytter og kvalitetsparametre i vinterhvedesorter og blandinger afprøvet i landforsøgene 2022. Kilde: Sortinfo.dk
Sortudvalget af triticale er begrænset på grund af det lille marked for triticale. Sorten Lumaco har vist et højt udbytte, et godt stykke over blandingen og de øvrige sorter som vist i tabel 3.
Tabel 3 Høstudbytter og kvalitetsparametre i triticalesorter og blandinger afprøvet i landsforsøgene 2022. Kilde: Sortinfo.dk
Din vandingstilladelse udløber hvert 15. år, og det er vigtigt, at du husker at få den fornyet for at sikre, at du fortsat har mulighed for at vande i fremtiden. I SAGRO-land er vanding et vigtigt redskab, for at sikre sit indtjeningsgrundlag. Den seneste årrække med tørkeperioder, vil kun blive hyppigere og mere utilregnelig i fremtiden. Det er derfor vigtigt, at der er styr på tilladelserne til dine boringer, for at sikre din fremtidige produktion.
Vandingstilladelsen har også stor betydning for din kvælstofkvote. Er vandingstilladelsen ikke længere er gældende, reduceres kvælstofkvoten ned til kvoten for afgrøden ”uden vanding”. Det vil i de fleste tilfælde betyde, at der også kommer en overgødskningssag oveni.
Danmark har travlt med at efterkomme kravene fra Vandrammedirektivet, som skal være opfyldt i 2027. Det har givet øget fokus på markboringer ude hos kommunerne. Flere oplande bliver lukkede for etablering af nye boringer. Når tilladelsen udløber, har du som boringsejer ikke længere lov til at bruge boringen, og det sætter dig i en dårlig situation, hvis du søger om fornyelse lang tid efter tilladelsens udløb. I værste fald kan kommunen beslutte, ikke at forny din vandingstilladelse og i stedet kræve boringen sløjfet.
Gør derfor dit kommende produktionsgrundlag en tjeneste og vær sikker på, at du har styr på, om dine markboringer har en aktiv tilladelse. Hvis du ønsker hjælp til at få tjekket, om dine boringer har en aktiv tilladelse, eller ønsker du at SAGRO hjælper med at indsende en fornyelsesansøgning, kan du kontakte Lotte Angelica Kristensen på tlf. 9629 6639 eller mail LOK@SAGRO.dk
For at opnå en god effekt af glyphosat på flerårigt ukrudt i stub og efterafgrøder, skal ukrudtet være i god vækst. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på fristerne omkring, hvornår du kan nedvisne.
Reglerne omkring jordbearbejdning og efterafgrøder betyder, at glyphosat først må anvendes fra:
Politisk er der stadig stor opmærksomhed på glyphosat forbruget. Vi håber, det kan lykkes at vise, at vi har behov for glyphosat, men også at forbruget er fokuseret, hvor der er behov. Der bør derfor kun nedvisnes i områder, hvor der er problemer med ukrudt, eller hvor pløjningen er svær at gøre optimal f.eks. i forager og sammenpløjninger. Marker uden rodukrudt, som skal pløjes bør ikke nedvisnes.
Har du brug for et opfølgningskursus til sprøjtebevis/certifikat, har vi planlagt en række kurser, som ses af listen her.
Hvis du sprøjter i grovfoder eller kartofler, bør du tilmelde dig et af de målrettede kurser for netop disse driftsgrene. Dermed får du mest muligt med hjem - ud over selve beviset.
Alle kurserne er kl. 8.30-16.00.
Podcastserien, der er om og for landmænd, der er nysgerrige og går op i alt det, der sker i marken.
SAGROs planterådgiver, Finn Poulsen, er den gennemgående figur i en ny serie, som folkene bag Landbrugspodcasten sender ugentligt frem til udgangen af november.
Serien hedder Planteavlerne, og i afsnit på ca. 30 minutter bliver forskellige temaer behandlet, som regel med en relevant gæst i studiet.
Udsendelserne er meget lytteværdige og gode at få forstand af. Programmerne er båret af rappe replikker og den gode stemning mellem Finn Poulsen og de to programværter, Anders Nøhr Lau og Mads Ebdrup Mortensen.
Følg Planteavlerne der, hvor du henter dine podcasts, eller klik her og lyt til Planteavlerne.