Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 20

Udgivet d. 11-08-2022

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Høsten er i fuld gang og udbytterne ser gode ud. Vejrudsigten ser lovende ud de næste dage og weekenden med. Såning af vinterraps er i fuld gang, og der er også enkelte marker, hvor vinterrapsen er spiret frem.

Rapsjordlopper i vinterraps

Billede 1 Rapsplanter med gnav af rapsjordloppen. Til forskel fra gnav af snegle kan gnav af rapsjordlopper genkendes på de små huller midt på bladpladen (Foto: Jens Peder Pedersen, SAGRO).

Da de effektive bejsemidler ikke længere er i brug, er det endnu vigtigere end tidligere at holde øje med rapsjordlopper. Frem til rapsen har 4 løvblade skal du holde øje. Der anbefales bekæmpelse allerede, når 10 % af bladarealet er bortgnavet.

Til bekæmpelse anbefaler vi 0,2 kg/ha Lamdex eller 0,1 kg/ha Kaiso Sorbie. 

Snegle i vinterraps

Fugtigt vejr giver gode vilkår for sneglene. Vi har allerede omtalt behovet for sneglebekæmpelse i vinterraps, men husk løbende og dagligt at holde øje med, om der dukker nye snegle op og følg op med ny sneglebekæmpelse ved behov. Hvis der er mange snegle, opnås bedst effekt, hvis sneglekorn spredes lige efter såning, plus opfølgning ved behov. Se mere i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 19.

Ukrudt i vinterraps

Hvis ikke du har sikret dig Kerb til brug mod græsukrudt til vinter, bør der laves en sprøjtning senest 3 dage efter såning med f.eks. 0,2-0,25 l/ha. Centrium 36 CS. Se mere i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 19.

Meldrøjer i rug

Der er ikke mange meldrøjer i år, men du bør alligevel se dine rugmarker efter inden du høster, og se om der er særlige områder med mange meldrøjere, fx i sprøjtespor og pletter med dårlig vækst. Det er ikke sikkert at de udgør et problem i dine marker, men hvis du kan lokalisere særligt ramte områder, så høst dem for sig selv, sådan at meldrøjerne ikke blandes i hele udbyttet. Se billede 1 for eksempel på meldrøjere. Reglerne omkring meldrøjere og fradrag varierer mellem foderstoffirmaerne, undersøg selv hvordan der afregnes ved dit selskab.

Billede 2 Eksempel på meldrøjer i rug. De store, sorte, forvoksede kerner er lette at kende (Foto: Susanne Frydendal Nielsen, SAGRO).

Til toppen

Etablering af frøgræs

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Det er vigtigt at få sået i et godt såbed, så frøgræsset kommer godt fra start. Det kræver en omhyggelig pløjning, hvor spildkorn og ukrudt er væk. Dernæst skal marken være jævn med ensartet pakning, da det hjælper til at sikre en tilsvarende ensartet sådybde og mindsker udfordringerne ved høst. Sådybden skal være 1,5-2 cm og sildige sorter sås senest sidst i august og at tidlige sorter sås senest først i september.

Når frøgræs etableres om efteråret får græsukrudt gode kår, og derfor skal du være opmærksom på ukrudtsbekæmpelsen.

  • Vi anbefaler altid 0,1 l/ha DFF + spredeklæbemiddel før fremspiring.
  • Dernæst kan 0,5-0,6 l/ha Boxer benyttes, hvis der er mange enårige rapgræs. Boxer kan bruges frem til stadie 12 og medfører at halmen ikke må opfodres. Husk på de særlige regler for brug af Boxer (Prosulfocarb) særligt at undgå at sprøjte i varmt vejr og altid minimum anvende dyser med 75 % afdriftsreduktion.
  • Til tokimbladet ukrudt kan 7,5 g/ha Express 50SX + spredeklæbemiddel bruges, når udlægget har 2-3 blade, og ukrudtet endnu er småt med 1-4 blade. 
Til toppen

REGLER OG TILSKUD


Frist for indberetning af handelsgødning

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Husk at fristen for indberetning af overførsel af handelsgødning til andre via leverandørregistret for gødningsleverancer er den 1. september 2022. Kontakt din planterådgiver, hvis det giver anledning til spørgsmål.

Til toppen

Nye regler på vej

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Den nye CAP 23 kommer med en del nye regler. De er ikke alle på plads endnu, men man bør allerede nu tænke nogle af dem med ind i dette efterårs markplan. De 4 væsentligste nye regler er:

  • 2 meter bræmmer bliver øget med 1 meter til 3 meter bræmmer
  • 4 % af omdriftsarealet skal lægges brak
  • 35 % af omdriftsarealet skal etableres med en anden afgrøde end året før
  • Der må højest være den samme afgrøde i marken 3 år i træk.

Bræmmer

De 2 meter bræmmer, vi kender fra de målsatte vandløb, skal fra 1. januar 2023 have 3 meter bræmmer. Skal du etablere vintersæd langs 2 meter bræmmer, kan du med fordel lade 1 meter stå urørt ind mod 2 meter bræmmen. Fra 1. januar 2023, gælder samme regler, som for de hidtidige 2 meter bræmmer.

Hvilke søer og vandløb, som skal have bræmmer, kan du se i Internet Markkort (IMK) ved at logge på Landbrugsstyrelsens Selvbetjening. Markkort med opdaterede tre meter bræmmer forventer Landbrugsstyrelsen at offentliggøre i løbet af efteråret 2022.

4 % brak

Der skal etableres brak på mindst 4 % af omdriftsarealet i 2023, men det er endnu ikke besluttet af de danske myndigheder. EU har meldt ud, at det kan udskydes til 2024, pga. fødevaresituationen ude i verden. Har du f.eks. græsefterafgrøder, hvor der skal etableres brak, kan efterafgrøderne, som det ser ud nu, blive liggende som brak.

Sædskifte

Sædskiftet kommer i den grad i fokus, når kravet om 35 % med anden afgrøde end året før og højest den samme afgrøde i marken 3 år i træk. 2022 bliver referenceåret for denne regel, så du kan med fordel allerede tænke det ind her i efterårets såning af vintersæd. Bedrifter under 10 ha er undtaget, og indgår der grovfoder, som græs og majs, er der lempeligere regler.

Til toppen
Download pdf