Udgivet d. 02-06-2022
Så kom vi ind i juni måned. Vejret er stadig køligt, men vi ser ind i en periode med tørvejr og stigende temperaturer. Afgrøderne står godt de fleste steder og der er generelt godt styr på ukrudt og svampesygdomme.
Vinterbyggen er nu under blomstring og er de fleste steder afsluttet med svampesprøjtninger for i år. Det er kun muligt at anvende Orius Max nu som må anvendes indtil blomstring afsluttet, vækststadie 69. Det kunne være relevant ved kraftige angreb af bygrust, som vi ser udvikle sig en del. Vær opmærksom på Triazolregler især ved brug af Orius Gold.
I vinterrug er det kun brunrust der er relevant at bekæmpe nu. Bekæmpelsestærsklen er mere end 10 % angrebne planter indtil vækststadie 69, afsluttet blomstring.
Der er fundet lidt brunrust i registreringsnettet og med udsigt til stigende temperaturer, bør det overvejes om der skal bekæmpes brunrust. En bekæmpelse nu, vil afslutte svampesprøjtningen. Modtagelige sorter er: Astranos og KWS-sorterne Baredo, Jethro, Receptor, Rotor, Serafino og Tayo.
Ved bekæmpelse kan anvendes en af disse tre nedenstående:
Vinterhveden er de fleste steder behandlet på fanebladet med f.eks. Balaya nu. Kun meget sent såede marker kan endnu behandles med 0,4- 0,6 l/ha Balaya.
Har du en af de mindst modtagelige sorter, Pondus og sortsblandingerne Allround Mix og Power Mix, og marken i øvrigt er fri for svampeangreb, også i bunden, kan fanebladssprøjtningen være den sidste.
I øvrige sorter anbefales en opfølgende sprøjtning på akset i vækststadie 55-59, akset halvt til fuldt gennemskredet, med f.eks.
Højeste doser I mest modtagelige sorter, Chevignon, Graham, Lili og Skyscraper.
Der er i de fleste tilfælde ikke behov for vækstregulering i vinterhvede.
Rigtig meget vårbyg blev sået tidligt i år og er derfor langt i vækststadie, nogle er endda ved at skride nu. I disse tidlig såede marker, kan der sandsynligvis nøjes med en sprøjtning, hvis der er en god forfrugt og der ikke er betydende svampeangreb at se. Bekæmpelsesforslag: 0,3-0,4 l/ha Propulse + 0,2 l/ha Comet Pro.
Sent sået vårbyg, ser mange steder ud til at være mere angrebet af svampesygdomme og her må der anbefales en delt svampesprøjtning. Se mere i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 14.
Både bladplet og skoldplet har ofte godt fat i disse marker, hvorfor der bør bekæmpes omkring vækststadie 32, 2 knæ mærkbare og igen senere inden skridning. Comet Pro er et godt middel mod både skoldplet og bladplet og må i modsætning til Propulse bruges 2 gange, dog med 3 uger imellem.
Når der er larver af kornbladbillen, er det nemt at se på toppen af byggen. Der er set en del larver derude, men langt fra bekæmpelsestærsklen som er 0,5 – 1 larve pr. aksbærende strå indtil begyndende skridning.
For lus er bekæmpelsestærsklen frem til og med vækststadie 73, 40 % angrebne strå, hvis der ikke er behov for svampebekæmpelse og 25 % angrebne strå, hvis der er behov for svampebekæmpelse.
Vi ser ganske få marker med lus pt.
Mod begge skadedyr kan anvendes 0,2 kg/ha Lamdex eller 0,15 kg/ha Kaiso Sorbie. Er det kun lus, kan der f.eks. anvendes 0,2 kg/ha Pirimor 500 WG.
I havre skal der især holdes øje med meldug. Der er indtil nu ikke fundet meget meldug. Sorten Delfin er resistent mod meldug. Se mere i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 14.
Hestebønner kan angribes af chokoladeplet, hestebønnebladplet, rust og vikkeskimmel. De senere år har vikkeskimmel, rust og chokoladeplet været mest udbredte. Ingen af løsningerne har særlig god effekt mod vikkeskimmel.
Bekæmpelse af chokoladeplet og hestebønnebladplet kan være aktuel omkring blomstring i fugtige år. Bekæmpelse af svampesygdomme i hestebønner skønnes nødvendig ved omkring 5-10 procent angrebne planter. Oftest er én behandling omkring slutblomstring nok og bedst rentabel i de fleste tilfælde. Finder man chokoladeplet eller andre sygdomme ved begyndende blomstring bør der behandles mod det allerede der. Og efterfølges af en ny behandling 2 til 3 uger senere ved slut blomstring.
I landsforsøgene er der ved en enkelt sprøjtning behandlet i vækststadie 61-65 (begyndende blomstring til blomstring halvvejs), som har været omkring 15. juni. Ved 2 sprøjtninger er behandlingen gentaget omkring 1. juli. Især den sidste behandling ca. 2 uger efter begyndende blomstring har bidraget til merudbyttet, så bekæmpelse skal nok ikke iværksættes for tidligt. Angreb anbefales dog bekæmpet ved begyndende angreb. Ved angreb har der været god rentabilitet i bekæmpelse.
I nedenstående tabel 1 vises forskellige behandlingsmuligheder. Vær obs på de nye triazolregler. Ofte er 0,3 l Orius Max + 0,3 l Amistar ved slut blomstring en god og rentabel løsning.
Tabel 1 Behandlingsmuligheder mod svamp i hestebønner.
Under blomstring er det bedebladlus der skal holdes øje med. Bladrandbiller gør ikke mere skade nu.
Bekæmpelsestærsklen for bedebladlus er 10-15 % planter med bladlus og begyndende kolonidannelse frem til fuld bælglængde. Ved behov for bladlusbekæmpelse anvendes 0,15-0,2 kg pr. ha Pirimor, 0,15-0,2 l pr. ha Mavrik eller 0,2-0,25 kg pr. ha Lamdex. Pirimor har bedst effekt og foretrækkes, især ved kraftige angreb. Lamdex må over blomstrende planter kun anvendes uden for biernes flyvetid, dvs. efter ca. kl. 21 og før kl. 03.
Er der bekæmpet mod bladrandbiller, skal man være opmærksom på, hvilke midler der er anvendt og om de må anvendes igen. Pirimor må maks. anvendes 1 gang pr. vækstsæson, Mavrik må maks. anvendes 2 gange pr. vækstsæson, og Lamdex må maks. anvendes 3 gange pr. vækstsæson.
Ærter kan angribes af ærtesyge og gråskimmel, som fremmes af fugtige forhold omkring blomstring. Fra før blomstring kan der også optræde angreb af ærteskimmel. Ingen af de godkendte svampemidler har god effekt på disse sygdomme. Se løsningsforslag, hvis svampebekæmpelse undtagelsesvis er aktuelt, jf tabel 2.
Amistar, Mirador 250 SC og Ortiva Top må maksimalt anvendes 1 gang pr. sæson. Den lave dosis af Signum WG kan anvendes, hvis behandlingen deles i to. Køreskaden i ærter omkring blomstring er ca. 1,5 procent af udbyttet med en 24 meter marksprøjte.
Der anbefales omkring 200 l vand pr. hektar og mest ved sprøjtning på tørre planter. F.eks. kan der anvendes 025 refleks/lavdriftdyse 3,5 atm. og 6,5 km/t eller 030 refleks/lavdriftdyse, 3,0 atm. og 7,0 km/t eller 040 refleks/lavdriftdyse, 2,0 atm. og 8,0 km/t.
Tabel 2 Løsningsforslag til svampebekæmpelse i ærter.
Den vejledende bekæmpelsestærskel for ærtebladlus er 15-20 procent angrebne planter, og ved afblomstring og fuld bælglængde over 50 procent angrebne planter.
Sprøjtefristen for Pirimor 500 WG er 3 dage, (st. 88). Mavrik (st. 79), og Lamdex har en sprøjte frist på 7 dage. Mavrik Vita er afmeldt, og er forbudt at anvende og opbevare pr. 16/6 2022.
En række svampemidler, der indeholder Triazol får nye navne, og de gamle bliver forbudte ved udgangen af 2022. Det er stadig muligt at finde god anvendelse for de berørte midler, men det er nu, det er tid for at gå kemirummet igennem, for lige at få disse midler godt anvendt, og så også om der skulle være andet, der kræver en indsats.
Tabel 3 Midler der har fået nye navne.
Ny lov giver anledning til nye regler for anvendelse af glyphosat. Det indebærer at de nuværende midler bliver forbudt med udgangen af 2023.
Årsagen er at halveringstiden for glyphosat er over 10 dage på befæstede arealer. Det kan glyphosat ikke overholde, så nu er der halvandet år til at få opbrugt lager af glyphosat.
Skal du ud at købe, bør der ikke købes mere, end der kan forbruges inden udgangen af 2023. Midler med nuværende etikette må sælges indtil udgangen af 2022. Glyphosat med ny etikette kommer formentlig til efteråret 2022.
Anvendelse af glyphosat som høsthjælp er endnu ikke afklaret, men forventes tidligst at træde i kraft før høst 2023.
Tid: Onsdag den 15. juni kl. 9.00
Sted: I marken ved Isbjerg Møllevej 131, 6800 Varde.
Deltag i et markmøde om gyllehåndtering i CA. Vi skal se markforsøg med forskellige strategier for udbringning af gylle i CA og høre om tidligere resultater.
Deltagelse er gratis og uden tilmelding.
Arr.: SEGES Innovation
Vi har været igennem en periode, hvor nedbøren nogenlunde har kunnet følge med fordampningen. I den kommende uge ser det ud til, at der igen bliver et underskud i vandingsregnskabet.
De afgrøder, der står højest i prioriteringslisten, er de afgrøder, der har størst behov for at være vandforsynet. F.eks. kan hestebønne kun undvære 45 % før den går i det gule felt, mens vinterrug kan tåle at mangle meget vand. Se figur 1.
Prioriteringsrækkefølge:
Figur 1 Vandingsbehov