Udgivet d. 11-05-2022
Så kom der endelig noget regn, ikke nok, men dog en hjælp til de tørkestressede marker. Temperaturen ser ud til at blive forholdsvis lav i den kommende uge, hvilket fortsat hjælper afgrøderne.
Der ses manganmangel mange steder i vårbyg. Skal der udføres en sprøjtning, så tag mangan med så vidt det kan lade sig gøre. Pas på svidning ved kørsel midt på dagen i høj sol.
I TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 10 er der en fyldig gennemgang af svampesygdomme, hvornår der skal sprøjtes og med hvilke midler og doseringer, for at opnå det bedste resultat.
Der er septoria i de fleste hvedemarker og med den seneste udvikling af vejret, er det tiden til at vurdere hvornår der skal sprøjtes mod svampesygdomme i vinterhvede.
I sorten Pondus og sortsblandinger, hvori Pondus indgår, er der ikke bekæmpelsesbehov før i vækststadie 37, fanebladet på vej frem. I øvrige sorter kan der behandles med f.eks. Prosaro 0,3-0,35 l/ha. nu i vækststadie 32-33, 2-3 knæ mærkbare.
Næste sprøjtning bør være med Balaya 0,4-0,6 l/ha. når fanebladet er delvist eller helt fremme.
Der er set brunrust i en del vinterrug marker og da der samtidig er en del skoldplet, bør du gå vinterrugen igennem for at se om der er brunrust. Brunrust kan give store udbyttetab, hvis det udvikler sig og forsøg de sidste 3 år har vist gode resultater ved bekæmpelse af brunrust. Skadetærsklen er 10 % angrebne planter frem til vækststadie 69, blomstring helt afsluttet.
Vinterrugen er de fleste steder ved at skride igennem lige nu og kan der findes brunrust allerede nu, bør det overvejes, om der skal ske en svampebekæmpelse nu. Kør evt. med Prosaro 0,35 l/ha. som dækker bredt på flere svampe.
Der er meget rust i vinterbyg i år. Det kan let findes på de nedre blade i de fleste sorter. Skadetærsklen er over 10 % angrebne planter. Når det skal vurderes om der er et bekæmpelsesbehov, skal det være på de 3 øverste fuldt udviklede blade. De blade der sidder i bunden, har ikke længere betydning.
Har du problemer med resistent fuglegræs som det ses på billede? Resistent fuglegræs er ved at kvæle hveden. Pixxaro i høj dosis kan reducere problemet og Pixxaro EC skal indgå i strategien for ukrudtsbekæmpelsen fremadrettet.
Billede 1 Resistent fuglegræs i hvede (Foto: Per Skodborg Nielsen, SAGRO).
Ved skift af planteværnsmiddel er det vigtig at få rengjort marksprøjten helt for at undgå afgrødeskader.
Billede 2 Sprøjteskade pga. manglende rengøring af marksprøjten (foto Per Skodborg Nielsen, SAGRO).
Bekæmpelse af rodukrudt som tidsler, padderokker, svinemælk og gråbynke bør foretages senest når afgrøden er i vækststadie 39, fanebladet helt udfoldet, for at undgå skader på kornet, og hvis der anvendes et MCPA-middel, er det ikke godkendt senere end vækststadie 39. Sprøjt gerne, når der er 15-20 °C og hold helst mindst 14 dages afstand til tidligere ukrudtssprøjtning, for at sikre at rodukrudtet er kommet i god vækst.
Rodukrudtet kan bekæmpes med et MCPA-middel med 1 l/ha, f.eks. Metaxon. Kan evt. blandes med svampemiddel. Tilsætning af ammoniumsulfat og spredeklæbemiddel øger effekten mod tidsler og padderokke, især under tørre forhold.
Billede 3 Tidselkoloni i vårbyg (foto: Per Skodborg Nielsen, SAGRO).
Følfod som på billede 4 kan bekæmpes med f.eks. Mustang Forte i høj dosering, men det skal efterfølges evt. før høst ved nedvisning eller efter høst i stub med Glyfosat.
Billede 4 Følfodskoloni i vårbyg (Foto: Per Skodborg Nielsen, SAGRO).
Spildkartofler er vanskelige at bekæmpe, man må regne med 70-80 % bekæmpelse, lidt højere i vinterkorn. En behandling med Glyfosat inden høst, kan skade døtreknoldene, så der ikke bliver meget genvækst året efter. Se middelforslag og dosis i tabel?
Tabel 1 Middelforslag ved bekæmpelse af spildkartofler i korn
Vi indtil nu kun set enkelte trips (se billede 5). Hvis tripsene skal rammes, skal man være klar lige når fanebladets bladskede åbner sig, lige før skridning, det er kun hvis der er flere trips pr. bladskede det kan betale sig af bekæmpe trips.
Billede 5 Trips i vinterrug (Foto Niels Holmgaard, SAGRO).
Lige før begyndende skridning af rug, triticale og vinterbyg skal marken kontrolleres for angreb af trips. Trips optræder i varmt vejr, og oftest optræder der flest i rug og triticale. Tripsene skader ved at suge indvendigt på bladskederne. Ved kraftige angreb bliver bladskederne og fanebladene brune. Angreb i aksene er ikke særlig tabsvoldende.
Bekæmpelse anbefales, hvis der findes flere trips pr. øverste bladskede, og skal foretages lige før skridning i stadie 45, hvor bladskederne åbner sig lidt - det er den eneste chance for at ramme dem. Tripsene kan også gøre skade senere, ligesom de kan findes i marken tidligere, men det er rent sprøjteteknisk ikke muligt at ramme dem. Anvend omkring 200 l vand, og sprøjt om morgenen.
Til bekæmpelse kan bruges 0,15 kg/ha Lamdex, 0,075 kg Kaiso Sorbie eller 0,1-0,15 l pr. ha Mavrik/Mavrik Vita. Mavrik afløser Mavrik Vita, der må anvendes og opbevares indtil 15. juni 2022.
Der er to gode grunde til kun at sprøjte mod skadedyr, når der er et reelt behov for det:
Afhængig af hvor godt man er med, kan tempoet med vanding nok sættes ned mange steder. Vejrudsigten ser ikke stabil ud, så der kan hurtig opstå et behov igen. Mange afgrøder tæller med i vandregnskabet nu, så afhængig af kapaciteten, bør det overvejes at holde vandingen i gang ved f.eks. at vande om natten.
Afgrøder under blomstring er særlig følsomme overfor vandmangel, herefter afgrøder under skridning og så afgrøder i strækningsfasen.