Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 10

Udgivet d. 21-04-2022

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Vi har nu haft over en uge med rigtig godt vejr, så overvintrende afgrøder er kommet godt i gang og har de fleste steder fået en god kulør. Vinterrapsen er kommet godt i gang med at blomstre. Frøgræs, vinterrug, vinterbyg og triticale er de fleste steder i vækststadie 31, første ”knæ” mærkbart. Vinterhveden er først lige begyndt at strække sig, vækststadie 30.

Gødskning vintersæd

Vinterraps, vinterbyg og vinterrug kan gødes færdig nu. Vinterhvede skal have hovedtilførslen nu og en tredje gødskning bør vente til hveden er i vækststadie 31-32, ca. 1-2 uger ind i maj.

Billede 1 ”St. 31 i korn (gennemskåret vinterrug): 1 knæ, ved den nederste blå streg, er godt fri af basis og der er endnu ikke 2 cm mellem 1 og 2. knæ. Bemærk der er kun de markerede 3 knæ før akset kommer, st. 34 vil derfor ikke forekomme”.  Foto: Henrik Otto Clement, SAGRO.

Vækstregulering

Vintersæden har nået strækningsfasen og der kan vækstreguleres ud fra de anbefalinger som vi skrev om i TILVÆKST Salgsafgrøder nr.9.

Husk at overveje om det er nødvendigt at vækstregulere. Der må ikke vækstreguleres i en afgrøde, der er stresset eller ved udsigt til nattefrost. Vækstregulering kan være aktuel, når der er tale om en sort med høj risiko for lejesæd, tidlig såning, eller hvis afgrøden har en meget kraftig vækst.

Ukrudt vårsæd

Meget vårbyg blev sået tidligt og er allerede fremspiret, så man kan se sårækkerne. Efter regnen for 10-12 dage siden, kan der godt komme et nyt hold ukrudt. Her kan man overveje om man skal afvente for at ramme bredbladet ukrudt som f.eks. snerlepileurt, som skal rammes på ”spadebladet”. Læs mere i TILVÆKST Salgsafgrøder nr.6.

Til toppen

Bladsvampe i vintersæd

Af planterådgiver Birgit Vestergård

I skrivende stund er svampetrykket lavt i vintersæd, men det kan nemt ændre sig. Næsten alle svampemidler har begrænsninger i anvendelsen f.eks. hvor mange gange, de må bruges m.m. Det er derfor vigtigt – især i modtagelige sorter af hvede og triticale - at få startet ”strategisk”, så man ikke bliver begrænset ved evt. senere behandlinger.

Højere kornpris = højere indsats?

Nogle har allerede solgt 2022-avlen til en betydelig højere kornpris end i 2021. Høje kornpriser øger rentabiliteten ved svampebehandling.  I 6 landsforsøg i 2021 i vinterhvede var det den samme dosis Balaya, der var bedst ved kornpriser fra 100-175 kr./hkg. Men man fik mest ud af behandlingen målt som netto-udbytte ved den høje kornpris.

Ved høje kornpriser er der desuden oftere betaling for to-delte strategier. Men især mod septoria i vinterhvede er det vigtig at undgå for tidlige behandlinger, omkring st.32, hvis der ikke er et klart behov. Disse tidlige behandlinger bidrager sjældent meget til slutresultatet. Det skyldes bla., at de ”slider” på svampe-effekten af senere behandlinger, som er de vigtigste i forhold til merudbyttet.

Aktuelt om midler

Som beskrevet i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 2, må en række triazol-holdige midler bruges for sidste gang i år. Disse midler erstattes af nye versioner med samme indhold, men med nyt navn og ny etikette. De nye udgaver har strengere restriktioner. I visse af de tidlige behandlinger, hvor de nye triazol-midler tæller ekstra hårdt, er der kun anført ”gamle” triazol-midler i tabellerne nedenfor. 

Typiske triazolprodukter

Triazoler findes i en række blandingsmidler. I tabel 1 ses en oversigt over nogle typiske triazol-midler og blandingsprodukter heraf.  NB for ”kopiprodukter” er etiketteteksten ofte anderledes end for originalen. 

NB Det store spænd, i hvordan midlerne tæller, skyldes, at de både tæller forskelligt i forskellige udviklingsstadier og i forhold til, om kornet er triazol-bejdset (med fx Redigo Pro 170) eller ej.  

Tabel 1 Midler med prothioconazol (Proline) og tebuconazol (Orius) inkl. blandingsmidler. Navn i parentes angiver den ”nye version”. Proline er, som det eneste almindelige triazol, ikke omfattet af triazol-reglerne.  

 

Triazoler i Pesticidkontrol

Brugere af FarmTracking og MarkOnline var stillet en Pesticiktjek-funktion i udsigt, der er opdateret mht. de nye triazoler. Den er desværre forsinket, da programmeringen foregår i Ukraine.

Husk afstandskravene

En del svampemidler har afstandskrav til vand. Dette kan nedsættes til 2 m ved brug af 90 % afdriftreduktion. Vær opmærksom på Propulse SE 250 og andre midler med afstandskrav til veje mm., som ikke kan nedsættes ved brug af afdriftsreducerende teknik.

Vinterhvede

Skadetærskler og ”obs-sorter”

Især i vinterhvede er der målt vigende effekt af svampemidlerne efter for hyppig brug. Undgå især septoria-aktive midler tidligt i sæsonen, hvis behovet er usikker. Husk de fleste sorter er noget mindre modtagelige for septoria end for blot 3-4 år siden. Behandl derfor kun, når skadetærsklerne for de respektive sygdomme er overskredet:

  • Gulrust: Fra st. 30: ved over 1 % angrebene planter.
    Udtagelsen er Sheriff, Benchmark og Kalmer, der alle er meget modtagelige, men heldigvis også meget sjældne. I disse sorter behandles ved de første meldinger om angreb i området. Mod gulrust i de helt tidlige stadier foreslår vi 0,25 Comet Pro. En gulrust-behandling holder typisk i 14 dage.
  • Meldug: Til og med st. 31 (1. knæ fremme) 10-25 % planter med angreb.
    Senere, indtil begyndende skridning: 25-50 % planter med meldug på de 3 øverste blade.
    Den aktuelle marks læforhold, N-niveau eller stress-tilstand betyder mere end sorten, da der er begrænset forskel på sorternes modtagelighed. Talius er bedste middel mod meldug, og da det er uden septoria-effekt, slider det ikke på de septoria-effektive midlers effekt.
  • Septoria skal behandles forebyggende. Pletterne forsvinder ikke, når først de er brudt ud på bladet. Til gengæld er der typisk effekt af svampebehandling 7-10 dage fra smitten er sket. Jo nærmere man kommer tidspunktet for synlige pletter, jo dårligere effekt af behandling.

Sorternes modtagelighed er listet op i tabel 2, der viser ”skadetærskler” mht. fugt/nedbør

Antallet af sammenhængende timer med bladfugt kan følges dagligt på CropManager.dk.

Tabel 2 To modeller til beslutningsstøtte for septoriabekæmpelse.

 

  • Hvedebladplet Til og med st. 32 (2. knæ): 75 % angrebne planter. Svampen ses mest i pløjefri hvede med forfrugt hvede og majs. Her kan den til gengæld udvikles hurtigt, ned til 3 dage fra smitte i varmt vejr. Her er det dog også vigtigt at være ”strategisk” og gemme det mest effektive (Propulse) til fanebladsbehandlingen.   

Løsningsforslag

Det mest effektive septoria-midler, Balaya bør reserveres til den vigtigste behandling: når fanebladet er fremme. Også i Pondus og blandinger med Pondus er Balaya aktuel.  Ved behandlingsbehov under strækning foretrækkes midler uden septoria-effekt, med mindre der er septoria-risiko . Ved behov for supplerende behandling efter skridning foretrækkes Propulse, hvis midlet ikke allerede er brugt. Alternativt Juventus 90, Prosaro EC 250 eller Orius Max, men vær obs på triazol-regnskabet for de to sidstnævnte.

Tabel 3 Løsningsforslag til svampebehandling i vinterhvede. NB sammensæt en plan over sæsonen, så de maximale 100 % triazol ikke overskrides. Reservér 34-50 % triazol til 0,5 l/ha Balaya på fanebladet. Midler med ”kritisk triazol” er med rød skrift. Priser ifølge Middeldatabasen.dk, pr. september 2021.  

 

Billede 2 Hvedebladplet og septoria på samme blad: De største, ret uregelmæssige er septoria, de små, med en karakteristisk anderledes plet midt i er bladplet. Foto: Birgit Vestergaard, SAGRO.

Vinterbyg

I vinterbyg har vi ikke set det samme skift mod sundere sorter, som i vinterhvede. En 2-delt strategi vil derfor ofte være aktuel.  Behandlingen i slutningen af strækningsfasen med Propulse + Comet Pro, er et godt udgangspunkt, da blandingen virker på alle relevante svampe i byg. Herudover kan der suppleres med billigere midler mod andre sygdomme, som vist i tabel 4. Skadetærskler:

  • Meldug: 25 % angrebne planter fra st. 32. Alle almindelige sorter er modtagelige, Bordeaux, Comeback og KWS Patriot dog mest.
  • Bygrust: 10 % angrebne planter fra st. 32. Af de mest dyrkede sorter er især KWS Kosmos modtagelig, her er bekæmpelse allerede aktuel fra st. 30. Også Valerie, KWS Meridian og Jetoo er meget modtagelige.
  • Bladplet: 10 % angrebne planter fra st.32. Vær især obs, hvor der er meget byg stub/halm fra forfrugt i overfladen.
  • Skoldplet: 10 % angrebne planter og 3 nedbørsdøgn fra st. 31 (der tælles max 14 dage tilbage). De fleste sorter er ret modtagelige. Vanding og byg stub/halm i overfladen øger smittetrykket. Bordeaux, Comeback, Neptun, Valerie og KWS Patriot er alle meget modtagelige.
  • Ramularia: Der findes ingen skadetærskel, og de gængse sorter er alle modtagelige, Bordeaux og Valerie dog mest. I 2017 var der større merudbytter for ramularia, hvilket er sjældent. SDHI-holdige midler (Propulse eller Balaya) foretrækkes og der skal behandles forebyggende. Løsninger med Propulse har givet de højeste nettomerudbytter i se seneste års landsforsøg. Behandling lige før skridning er ofte et godt tidspunkt.     

Tabel 4. Løsningsforslag i vinterbyg. NB Behandl kun hvis skadetærsklerne for de respektive svampe er overskredet. Midler med ”kritisk triazol” er med rød skrift. Priser ifølge Middeldatabasen.dk pr. september 2021

 

Billede 3 Ramularia i vinterbyg. Bemærk de ret firkantede pletter (og at de er uden ”streger” på tværs som ses ved bladplet). Heldigvis kommer svampen ofte sent og betyder derfor mindre for udbyttet end det ser ud til. Foto: Birgit Vestergaard, SAGRO.

Vinterrug

I vinterrug er indsatsbehovet lavt i forhold til de øvrige vintersædsarter. Undtagelsen er dog brunrust, der normalt dog først kommer sent. Skadetærskler:

  • Meldug: Under strækning: 25 % angrebne planter. Herefter, til og med gennemskridning: 50 %. KWS Serafino er resistent mod meldug. De øvrige sorter er mere eller mindre modtagelige og markens læ-forhold, N-forsyningen m.m. er mere afgørende end sortens genetik.
  • Skoldplet:  Fra st. 32 til halv gennemskridning: Efter en fugtig periode og ved angreb, der spreder sig     opad. Alle sorter er modtagelige
  • Brunrust: 10 % angrebne planter frem til st 69 (afsluttet blomstring)
    Brunrust er den mest tabsvoldende svamp i rug, og alle forslag i tabel 5 har derfor effekt mod rust.

Løsningsforslagene i tabel 5 er som udgangspunkt tiltænkt foderrug. NB Kan man ikke vækstregulere, på grund af tørke/kulde-stress eller ved brødrug, kan man overveje en todelt-strategi eller lidt højere indsats for at styrke strået.

Tabel 5 Løsningsforslag i vinterrug. Behandl hvis de respektive skadetærskler er overskredet eller for at styrke stået, hvor egentlig vækstregulering ikke er muligt. Midler med ”kritisk triazol” er med rød skrift. Priser ifølge Middeldatabasen.dk pr september 2021.

 

Billede 4 Skoldplet i rug. I rug danner svampen ikke den karakteristiske mørke rand som i byg. Foto Birgit Vestergaard, SAGRO.

Vintertriticale

Alle sorter er modtagelige for gulrust, som er den værste svamp i triticale. Septoria er mindre tabsvoldende end i hvede. Som tommelfingerregel skal der 8-10 nedbørsdage omkring skridning (st. 37-65) til at udløse septoria-alarm i triticale. Altså ca. det dobbelte ift. hvede. Under strækning kan meldug være tabsvoldende i de fleste sorter. Vi foreslår derfor kun midler med fornuftig meldugeffekt under strækningen.

Da vi ikke har nogenlunde sikre skadetærskler for triticale, kan man skele til tærsklerne for hvede.

Tabel 6 Løsningsforslag i vintertriticale. Midler med ”kritisk triazol” med rød skrift

 

Billede 5 Brunrust i triticale. Svampen kendes let på de rust-røde pustler. Modsat gulrust former brunrust sig ikke i striber på bladet. Foto Birgit Vestergaard, SAGRO.

Til toppen

VANDING


Vanding - så er det nu!

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Det er tørt, og det bliver det ved med et godt stykke tid endnu, hvis man skal støtte sig til vejrudsigten. Det ser ud til, at temperaturerne falder lidt igen, og det mindsker fordampningen, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det hurtigt kan ændre sig. Husk på, at kommer man bagud ved opstart, giver det et udbyttetab, som afgrøden ikke henter igen.

Vinterraps, vinterbyg og vinterrug i prioriteret rækkefølge, har nu et vandunderskud på 30-35 mm. Det er nu, der skal startes op med vanding. Bladindekset er på 5, dvs. at planten fordamper vand på højt niveau, pt ca. 3 mm dagligt.

Frøgræs og vinterhvede har et bladindeks pt på 2,5-3. Vandunderskuddet er på ca. 25 mm og har en daglig fordampning på ca. 2-2,5 mm.

Figur 2 Vandregnskab for udvalgte afgrøder ved Arnborg pr. 22 april 2022.

Til toppen
Download pdf