Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder 11

Udgivet d. 04-05-2022

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Det er tørt nu, og det påvirker planterne meget. Er vandforsyningen i orden, skal det nok gå, men de lette sandjorde, der ikke kan vandes, kommer under pres nu. DMI’s ”Tørkeindeks” viser 9,8 på en skala fra 1-10. Vejrudsigten viser ikke tegn på nedbør af betydning de næste 8 dage.

Svampe i vinterraps

Det meget tørre forår medvirker til, at der formentlig ikke bliver det helt store angreb af svampe i vinterraps. Med de priser, der er på raps, bør man dog holde sin vinterraps sund, og derfor har der været tale om 2 sprøjtninger i år. Vejret taget i betragtning, kunne det anbefales kun at sprøjte 1 gang mod svampesygdomme et par dage efter de første kronblade falder af. Skal der bekæmpes skadedyr, så bør det kun ske, hvis der er behov for at undgå at opbygge resistens, og for ikke at slå nyttedyr ihjel.

Vækstregulering

Det vejr, vi har her i perioden, mindsker risikoen for lejesæd. Vækstregulering ”sætter” afgrøden lidt under normale forhold, men med det tørre vejr vi har nu, kan afgrøden skades, pga. at den er tørkestresset. Der er set udbyttetab på op mod 10 tdr./ha i vinterrug. VIL man vækstregulere nu, foreslår vi at bruge ca. 0,4 l/ha Juventus, Proline eller Proline Xpert, evt. tilsat ca. 0,1 Moddus-middel.

Bladrandbiller i ærter og hestebønner

Der kommer mange gnav af bladrandbiller både i ærter og hestebønner. Mere end et gnav pr. plante udløser en behandling. Ved bekæmpelse anvendes Lamdex 0,1 kg/ha i hestebønne og 0,15 kg/ha i ærter.

Billede 1 Hestebønne (foto: Christian Hansen, SAGRO).

Billede 2 Ært (foto: Henrik Otto Clement, SAGRO).

Skoldplet i vinterrug

Det tørre vejr reducerer udviklingen af skoldplet meget. Før der er behov for bekæmpelse, skal der være 3 dage med nedbør over 1 mm. Afgrøderne er nu i strækningsfasen og rugen vil ofte ”gro” fra skoldpletten. Alligevel ser vi, at skoldplet kommer med op på de øvre blade, hvilket kan skyldes en lavere afgrøde, hvor bladene sidder forholdsvis tæt, og med meget dug i natte- og morgentimer, som gør, at smitten kan brede sig. Hold øje med udviklingen. Hvis man i en kraftig afgrøde er betænkelig ved at vækstregulere med Moddus og lignende, kan der behandles med svampemiddel, som beskrevet ovenfor.

Billede 3 Skoldplet i rug. I rug danner svampen ikke den karakteristiske mørke rand som i byg (Foto: Birgit Vestergaard, SAGRO).

Rust og skoldplet i vinterbyg

Den vejrtype vi har nu, fremmer angreb af rust, især hvis temperaturen stiger. Der ses nu en del rust i vinterbyg, men især i sorten Kosmos er der fundet meget. Hvis der er mere end 10 % angrebne planter, er der udløst et bekæmpelsesbehov. Det skal tælles på de tre øverste fuldt udviklede blade, når vinterbyggen er i vækststadie 32, 2 knæ mærkbare.

Mest modtagelige vinterbyg sorter er: Neptun og derefter Comeback, Valerie, Bordeaux, KWS Patriot og KWS Wallace.

Til bekæmpelse kan der anvendes følgende løsninger:

  • 0,3 l/ha Orius Max
  • 0,25 l/ha Folicur Expert EC 240
  • 0,25 l/ha Prosaro EC 250

Hvis der også er skoldplet, er Prosaro EC 250 bedst. Bruger du midler med ny etikette, skal du være opmærksom på de nye Triazolregler.

I marker, der er langt fremme - eller ved pløjefri dyrkning med byg som forfrugt – hvor der er meget skoldplet:

  • 0,4 Propulse + 0,2 Comet (her kan opfølges med én af de øvrige løsninger senere)

Marksprøjten er i fuld gang derude, så husk at få lavet sprøjtevinduer.

Til toppen

REGLER OG TILSKUD


Frist for ændringer til EU-ansøgning

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Fristen for at ændre i Fællesskemaet er udsat til d. 23. maj 2022. Indtil den 23. maj kan arealer tilføjes eller fjernes. Afgrøder kan ændres, også nogle efterafgrøder. Målrettede efterafgrøder kan ikke tilføjes, men kan reduceres, men det vil medføre et træk i kvoten på op til 150 kg N./ha.

Der kan også overdrages betalingsrettigheder indtil 23. maj, når bare modtager har indsendt en ansøgning.

For at få den rigtige gødningskvote beregnet i GKEA-skemaet, som er indsendt sammen med Fællesskemaet, er det vigtigt, at det er den rigtige afgrøde, der står i skemaet.

Til toppen

2 meter bræmmer bliver til 3 meter bræmmer

Når den nye landbrugsreform træder i kraft i 2023, skal alle 2 meter bræmmer udvides med 1 meter, så der bliver 3 meter omkring søer og vandløb. Det gælder der, hvor der i forvejen er 2 meter bræmmer. Det er en del af de nye krav om God Landbrugs- og Miljømæssig Stand (GLM). Det er dog ikke endeligt besluttet, men det forventes at blive vedtaget og komme til at gælde fra årsskiftet 2022-2023.

Du kan med fordel allerede nu forberede dig ved at undlade at etablere vintersæd, der hvor der skal være den ekstra bræmme. Du kan bare lade stubben fra årets afgrøde stå, når bare arealer fremstår uberørt og uden tegn på produktion. Dog skal bræmmerne afpudses minimum en gang årligt.

Hvis du gerne vil vide hvor der er 2 meter bræmmer, kan du se det på Internet Markkort (IMK) . Det finder du ved at logge på selvbetjening og åbne et markkort med din bedrift og vælge kortlaget ”2 meter bræmmer”. Det nye med 3 meter bræmmer, kommer tidligst til efteråret 2022.

 

Til toppen

VANDING


Flere afgrøder med vandingsbehov (husk gødning)

Af planterådgiver Henrik Otto Clement

Vinterraps, vinterrug og vinterbyg er nu vandet med 60 mm og frøgræs, alm. rajgræs, vinterhvede og vårbyg med 30 mm. Det er afgrøder med tidlig vækststart og på grovsandede jorde.

Vandede afgrøder, som vinterraps og vinterrug, har nu en daglig fordampning på ca. 3 mm. Kommer der en temperaturstigning til over 20 °C, vil fordampningen komme op på 5 mm dagligt.

Ifølge DMI skulle der tidligst komme nedbør om 8-9 dage. Til gengæld holder temperaturen sig på det lave niveau, som vi har haft de seneste dage.

Efterhånden, som der kommer flere afgrøder med i vandregnskabet, er det vigtigt at få planlagt vandingsmaskinernes kapacitet. I nedenstående oversigt kan du få et overblik over, hvordan det ser ud på lokaliteten ved Arnborg. De røde felter viser også hvilke afgrøder, der er i en følsom periode. Især vinterrapsen, som er i blomst nu, skal holdes godt vandforsynet.

Figur 1 Vandingsbehovet ved Arnborg

Til toppen
Download pdf