Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 5, 12. marts 2021

Udgivet d. 12-03-2021

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Der er kun set få tilfælde af marker med manganmangel indtil videre. Skulle du være blandt dem, der skal udbringe mangan, så husk på, at det meget let giver svidninger, hvis mangan tildeles forud for frost.

BASF har netop meddelt at svampemidlet Balaya er blevet godkendt til vinterhvede i år. Midlet er aktuelt i de septoriamodtagelige sorter. Af de mest dyrkede sorter er Balaya derfor interessant i sorterne: Kvium, Graham, Skyskraper, Sherif og Chevignon.

Godkendelsen til svampebekæmpelse i korn lyder på max. én behandling pr. år med følgende mængder:

  • St. 33-37 maks. 1,0 liter pr. ha eller
  • St. 38-40 maks. 1,5 liter pr. ha.

SAGROs anbefaling bliver at bruge ca. 0,5 l/ha Balaya til fanebladsstadiet (stadie 37-39).

Til toppen

Ukrudtsbekæmpelse i ubehandlet vintersæd

Af planterådgiver Birgit Vestergård

I helt ubehandlede marker fra efteråret foreslår vi brede løsninger, med effekt på både græsser og bredbladet ukrudt. Ubehandlede marker sprøjtes ved først givne lejlighed. Og med bredtvirkende løsninger, også resistensmæssigt. Du skal ikke være for nærig med den dyreste komponent (Pixxaro) - Det hævner sig!

Der er ikke medtaget løsninger målrettet væselhale, da veletablerede, ubehandlede bestande med dette ukrudt kun kan bekæmpes kemisk med glyphosat.

Tabel 1 Løsningsforslag til ubehandlede marker. Der behandles ved først givne lejlighed.

Til toppen

Overvej dit system til sprøjtejournal

Af planterådgiver Birgit Vestergård

Efter Miljøstyrelsen har overtaget indberetning og kontrol med sprøjtejournaler, er der kommet større fokus på, om det, der står i sprøjtejournalerne, er korrekt og ajourført. Desuden kommer der generelt flere restriktioner på etiketterne som eksemplet i fig. 1. Her kan afstandskravene til vandmiljø og §-3- områder nedsættes ved brug af afdriftsreducerende teknik i yderste træk, mens afstandskravet til veje, beboelse mv. ikke kan nedsættes. Hvis du bruger 90 % reducerende teknik på alle marker, kan du opfylde dokumentationskravet for afstandskrav til vand og §-3 ved at udfylde Miljøstyrelsens bilag 3 med en tekst om, at skemaet omfatter alle behandlinger i den givne sæson. Find skemaet her.

Ved 90 % afdriftsreduktion kan ”afstandskrav ifølge etikette” udfyldes med ”varierende” Og ”afstandskrav ifm. aktuel udbringning med 2 m for vandmiljø, og §-3 (i de fleste tilfælde 1 m for §-3-kravet). Midler med afstandskrav til veje mv. må dog håndteres med et skema for sig.

 

Figur 1 Eksempel på afstandskrav, Mateno Duo. Bemærk, at kravet om afstand til veje, boliger mv. kan ikke nedsættes ved brug af afdriftsreducerende teknik.

Brug derfor lidt tid på at overveje, om du har det system, der passer bedst for dig mht. registreringer i sprøjtejournalen. Og lav klare aftaler med maskinstationen, hvis du ikke selv sprøjter markerne. Som hovedregel er det ejeren, der har ansvar for korrekt registrering.

  1. Farm-tracking: SEGES udbyder indtil 1. april gratis prøveabonnement på programmet, der indeholder en lang række tjek-funktioner. Fx advarsler om afstandskrav til vandmiljø og §3, hvis disse på forhånd er lagt ind på markerne. Der kan p.t. ikke tjekkes for afstandskrav til veje mv. Ligeledes kan det p.t. ikke tjekkes om to behandlinger med samme middel sker med for kort interval. Læs mere om Farmtracking og skynd dig at udnytte prøveperioden, ved at tilmelde dig her.

  2. Sprøjteforslag, udarbejdet af os - klar til afkrydsning for ”udført” eller redigering af de enkelte behandlinger. Forslaget kan lægges i FarmTracking eller udsendes på papir/lommebog i A5-format. Her er rige muligheder for individuelle aftaler, så sørg for at få dine forventninger afstemt med din rådgiver. Som udgangspunkt har vi ansvaret for, at det forslag vi udarbejder, er lovligt.
  1. Sprøjtejournal-abonnement. Her rapporterer du løbende de udførte behandlinger til en SAGRO-medarbejder, der taster i Mark-Online/Farmtracking, sådan at journalen er ajour indenfor de krævede 7 dage. Igen er det vigtig at få afstemt, hvordan du indberetter til os, og hvor meget vi skal tjekke vedr. behandlingerne. Prisen for sprøjtejournal-abonnement for korn-sædskifter er 1.950-3.950 kr. pr. år afhængig af bedriftstørrelsen.
  1. ”Håndholdt sprøjtejournal”, hvor du fører journalen på vore fortrykte skemaer. Dette anbefaler vi kun for mindre bedrifter, da der er er stor risiko for fejl, med bøder og krydsoverensstemmelse til følge.

  2. Indberetning løbende via Miljøstyrelsens SJI-program. Dette anbefaler vi ikke, da der ikke er nogen form for tjek indlagt, og MST har direkte adgang til at tjekke indberetningerne.

 

Henvend dig gerne til din planterådgiver, hvis du er interesseret i en af løsningerne 1-3.

 

Til toppen
Download pdf