Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 3, 24. februar 2021

Udgivet d. 24-02-2021

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Vejrskiftet til plus-grader lokker let forårsfornemmelserne frem. Men hvor vi sidste år havde marker, der på nuværende tidspunkt var i god vækst, er situationen helt anderledes i år efter den lange frostperiode. Jorden er begyndt at tø, men et stykke nede er jorden stadig frossen. Hiver man en kornplante op, er der endnu ikke hvide rødder at se – de hvide rødder er nye rødder og tegn på at væksten er ved at starte igen.

Så længe planterne endnu ikke er vågnet op af vinterdvalen, bør man holde sig i ro. Der er dog få tilfælde, hvor det kan være relevant at køre i marken.

Start gødning til vintersæd

I vintersædsmarker hvor der er risiko for at det kan blive svært at færdes på marken senere, kan det være klogt at få tildelt en svovlholdig startgødning. Egentligt skal tildelingen vente til væksten er i gang, men ved du af erfaring, at marken kan være for våd det meste af marts, så tildel en svovlholdig gødning nu. Tilfør 5-15 kg S/ha, mindst til veludviklede marker, der har fået husdyrgødning tidligere.

Mangan til vinterbyg

Manganmangel bør behandles før symptomerne ses i marken, så har du marker, der er disponerede for manganmangel, bør du være klar til afhjælpning med mangan, når du kan køre i marken og vinterbyggen begynder væksten. Manganmangel afhjælpes enten med flydende mangannitrat eller i pulverform med mangansulfat.

Sidste chance for Kerb i frøgræs er 28. februar

Kerb 400SC er godkendt til mindre anvendelse i alm. rajgræs til frøproduktion udlagt i dæksæd. Da behandlingen skal være foretaget inden 1. marts, skal eventuel behandling foregå i denne uge. Kerb 400 SC skal kun anvendes på arealer, hvor der er en betydelig forekomst af ukrudtsgræsser. Hvis det er muligt, bør behandlinger gennemføres som pletbehandlinger, f.eks. i sammenpløjninger m.m. Sørg for at undgå overlap, hvor der risikeres alvorlig skade af afgrøden. Dosering typisk 0,2- 0,3 l/ha. Forhør dig gerne nærmere hos din frøavlsrådgiver, der kender din sorts følsomhed. Da der er tale om en Mindre Anvendelses-godkendelse, skal du huske at hente godkendelsesteksten fra Middeldatabasen.dk.

Billede 1 På Holstebroegnen er jordtemperaturen 4 °C. 27 cm nede er der stadig frost (Foto: Niels Holmgaard, SAGRO).

Til toppen
Download pdf