Udgivet d. 14-10-2021
Har du ubehandlede, sent såede marker, vil det formentligt være aktuelt med ukrudtsbekæmpelse nu, kør gerne når sprøjtesporene netop er blevet synlige. Når vintersæden sås sent, vil der normalt ikke være en stor ukrudtsbestand, men nogen fremspiring må forventes. Den normale dosis på 0,75 l/ha Boxer og 0,075 l/ha DFF rammer både enårig rapgræs, vindaks og diverse bredbladede ukrudtsarter. Har du specifikt problemer med andre ukrudtsarter, så se tabeller med oversigt over blandinger og doser i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 25 . Ved brug af Boxer eller andre midler med prosulfocarb, skal du være opmærksom på at undgå fordampning, det betyder der SKAL bruges afdriftsreducerende dyser, køres ved temperaturer under 15 °C og med lav vindhastighed – også i dagene efter behandling.
Rapsjordlopperne og deres larver har vi skrevet om en del gange dette efterår. Såfremt marken er behandlet mod rapsjordloppelarver når rapsen har haft mindst 4-5 blade, så er bekæmpelsen tilstrækkelig, og der skal ikke bekæmpes yderligere. Er rapsen ubehandlet, bør rapsjordloppelarverne bekæmpes når rapsplanterne har mindst 4-5 løvblade, medmindre der er opstillet gule fangbakker og kun fanget få rapsjordlopper heri. Der er set effekt af bekæmpelse helt frem til november. Til bekæmpelse anbefales 0,2 kg Lamdex eller 0,1 kg Kaiso Sorbie.
Vi ser heldigvis kun enkelte marker med mangan-mangelsymptomer. Det er dog også bedst at være på forkant, sådan at symptomerne ikke opstår. Det kan derfor være relevant at give mangan nu, men kun i vinterbyg i kraftig vækst, hvis der erfaringsmæssigt ofte opstår manganmangel i marken.
Der er risiko for svidninger med mangan på denne tid, så kør ikke ved udsigt til nattefrost eller i skarp solskin. Bruger du et middel baseret på salte (som fx sulfat og nitrat, hvilket også inkluderer BioMangan, er du i tvivl så kig på etiketten), så skal der tilsættes spredeklæbemiddel - hvis der ikke blandes med ukrudtsmidler indeholdende spredeklæbemiddel.
Mangan kan blandes med nogle ukrudtsmidler, brug middeldatabasen, til at se blandingsmulighederne for dine midler.
Det er fra 20. oktober lovligt at destruere efterafgrøder, med enkelte udtagelser, der beskrives længere nede i teksten. I langt de fleste tilfælde er der ikke nogen grund til at nedvisne nu. Lad efterafgrøderne stå til foråret, de kan sagtens nå at blive visnet ned i foråret, hvis ikke vinteren tager livet af dem.
Husk at der efter en pligtig-, husdyr- eller målrettet efterafgrøde skal sås vårsæd, mens der ikke er krav om dette for MFO efterafgrøder og græsudlæg.
Efterafgrøderne har i løbet af efteråret optaget kvælstof. Så længe planterne er levende vil kvælstoffet være i biomassen, men når de visner eller nedvisnes vil biomassen gradvist nedbrydes, og kvælstoffet vil dermed blive frit og kan dermed udvaskes. Der er forskel på planternes evne til at overvintre; mens græsudlæg sagtens kan holde til vinteren, vil olieræddike, gul sennep, honningurt m.fl. normalt dø i løbet af vinteren. Når du har haft arbejdet med at etablere efterafgrøderne, og der i kvælstofkvoten regnes med en kvælstofeffekt af efterafgrøderne, er der alt mulig grund til at sørge for at beholde efterafgrødernes kvælstof så længe at vårsæden kan få gavn af det i foråret.
Derfor er vores anbefalinger at lade efterafgrøderne stå til foråret. Dette gælder især på sandjord, hvor risikoen er størst for udvaskning. Er der problemer med kvik, bør efterafgrøden dog nedvisnes, evt. kun i pletter og markkanter.
Kvik bekæmpes med ca. 1.000 g aktivt stof pr. ha svarende til 3 liter glyphosatmiddel med 360 g pr. liter. Glyphosat-midler bør tilsættes 2,0 l ammoniumsulfat + 0,1-0,2 l spredeklæbemiddel pr. ha for at sikre effekten under mindre gunstige forhold og for at modvirke effekten af eventuelt hårdt vand. Husk at tilsætte ammoniumsulfat i sprøjten FØR glyphosat tilsættes.
Ved pløjefri dyrkning har man også gavn af at holde på næringsstofferne hen over vinteren, men her skal man holde for øje, at der er tid til at nedvisne og sikre at græstørven når at visne nok til, at den pløjefrie etablering kan udføres til foråret.
Den generelle frist for destruktion er 20. oktober, medmindre det drejer sig om MFO efterafgrøder, der er sået mellem 20. august og 7. september, eller det drejer sig om MFO-græsudlæg, hvor der er indmeldt udskudt høst af hovedafgrøden.
Ved udskudt såning af MFO udskydes destruktionen tilsvarende, sådan at de sidst såede efterafgrøder må destrueres fra 2. november. Vil du se de eksakte datoer for MFO efterafgrøder sået mellem 20. august og 7. september, så se listen i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 21. MFO-græsudlæg, hvor hovedafgrøden er indmeldt med udskudt høst, må destrueres fra 2. november.
Ved MFO-græsudlæg i majs er destruktionsfristen 8 uger efter høst. Og pligtig-, husdyr- eller målrettet efterafgrøde græsudlæg i majs er fristen 1. marts. For undtagelsesbrug er fristen for alle efterafgrøder 1. marts.
Forhandlerne melder stadig om mangel på Kerb. En del landmænd har fundet ud af at handle indbyrdes, hvilket er lovligt, såfremt både modtager og sælger har en MAB-autorisation. En del omfordeling sker fx i rapsgrupper på Facebook, men ønsker du kontakt med nogle, der mangler eller har overskud, så kontakt Per Skodborg Nielsen (tlf. 9629 6830), som vil forsøge af koordinere blandt SAGROs landmænd.
Epoxiconazol er fra 30. oktober 2021 forbudt at opbevare. Da aktivstoffet er forbudt i hele EU, er bødetaksten for én dunk 20.000 kr. Epoxiconazol findes i midler som Bell, Viverda, Rubric, Opera med flere. Listen med midler, der bliver forbudt nu eller i den nærmest tid er ret omfattende, derfor bør du bruge kemitjek appen eller positivlisten på middeldatabasen.dk og gennemgå dit lager. Når du bruger appen, har du samtidig mulighed for at notere, hvor meget du har af midlet på lageret. På den måde kan din planterådgiver også se det, og hjælpe med at få opbrugt midlerne i forbindelse med sprøjteplanlægningen. Vi laver gerne sprøjteplanen allerede nu, med mulighed for tilpasning i foråret når vi ved hvordan sæsonen udvikler sig.
Kemitjek appen koster 399 kr. pr år – du kan få adgang her, og hente appen, der hvor du normalt henter dine apps.
Figur 1 Kemitjek appens logo. Med kemitjek appen scannes midlets stregkode, hvorefter det vises om midlet er godkendt, snart vil udløbe eller forbudt.
Landbrugsstyrelsen har i starten af denne uge udsendt høringsbreve til landmænd med røde marker. En rød mark betyder, at det ikke har været muligt at verificere ud fra satellitbillederne at markens aktivitetskrav er opfyldt. Høringsbrevet kan kun besvares med Landbrugsstyrelsens app.
Ligesom sidste år viser Landbrugsstyrelsen (LBST) på et kort i Internet Markkort (IMK) med grøn, gul eller rød grafik, hvorvidt aktivitetskravet på græsmarker er opfyldt. Markerne skifter ikke længere farve. Marker, der er grønne og gule, har landbrugsstyrelsen ud fra satellitbilleder bedømt, at aktivitetskravet; slåning eller afgræsning, er opfyldt, mens marker, hvor aktivitetskravet ikke vurderes som opfyldt, fra den 11. oktober ses markeret med rød farve via appen og i IMK, og du skal besvare et høringsbrev om arealets tilstand. Høringsbrevet skal besvares senest den 25. oktober, og kan kun besvares via LBST's app.
Hvis du har en rød mark, er der 3 muligheder:
Kilde: fra Landbrugsstyrelsen
Hvis du modtager et høringsbrev om en rød mark, vil der blive dannet en opgave i Landbrugsstyrelsens app. Der dannes én opgave pr. rød mark.
Hvis du vil dokumentere, at aktivitetskravet er opfyldt på en rød mark, skal du eller en fuldmagtshaver indsende billeder af marken med Landbrugsstyrelsens app.
Hvis aktivitetskravet kun er opfyldt på en del af en rød mark, kan du undgå sanktion og bevare en del af støtten ved senest den 25. oktober at dele marken op i Tast selv, så du kun søger om støtte for den støtteberettigede del af marken. Det er vigtigt, at du indsender billeder af den del af marken du fortsat søger støtte til.
Hvis du ikke længere søger om grundbetaling for marken, skal du ikke indsende billeder.
Hvis opfyldelsen af aktivitetskravet på en græsmark sker på et tidligt tidspunkt, kan det være en god idé at tage billeder med appen allerede på dette tidspunkt. Hvis marken – mod forventning – senere bliver rød, kan du sende disse billeder ind som høringssvar.
Appen registrerer automatisk, hvor billederne tages. Du kan få hjælp til brug af appen her
Hvis du har brug for hjælp med at svare på høringsbreve med appen, er der planterådgivere i alle vores huse, som kan hjælpe med at svare på høringsbrevene med appen. Har du brug for assistance, så kontakt din planterådgiver.
Alle heste skal være registreret i CHR, det centrale husdyrregister, på samme måde som kvæg, svin og andre dyretyper.
Du har selv mulighed for at oprette/registrere din besætning og sted på landbrugsindberetning.dk Hvis du ønsker det, kan få hjælp af din planterådgiver eller ved at kontakte CHR-afdelingen, SEGES, tlf. 70155015 eller på mail chr-skejby@seges.dk
Hvis dine heste allerede er med i gødningsregnskabet, anbefales det at få din planterådgiver til at rette det til. Når der skal oprettes et sted, hvor der holdes heste, skal følgende oplysninger registreres:
Du kan finde mere i vejledningen på foedevarestyrelsen.dk.
Sprøjtejournalen skal indberettes til Miljøstyrelsen, dette kan ske frem til 31. marts 2022, men kan med fordel gøres allerede nu. Dermed er du sikker på at du har en sprøjtejournal klar, hvis der kommer kontrol, og samtidig kan du udfylde dit IPM-skema.
Det er et krav, at behandlinger noteres – eller vinkes af, hvis de er planlagte i forvejen - senest 7 dage efter sprøjtning. Den opdaterede journal skal gemmes på bedriften i 3 år (kun undtagelsesvis vil en kontrollør acceptere, at journalen ligger hos planterådgiveren på kontroltidspunktet). Vi har et Sprøjtejournal-abonnement, hvor vi i Planter & Miljø hjælper med den løbende ajourføring af journalen i vækstsæsonen. Vi henviser gerne til de relevante kolleger, hvis du er interesseret.
Der er ikke noget bestemt ”formkrav” til journalen, men den skal indeholde følgende oplysninger:
Frem til 31. marts 2022 kan du gratis benytte FarmTracking Premium til bl.a. registrering af behandlinger. Vælger du at stoppe, når prøveperioden slutter, vil din planterådgiver stadig kunne se de registreringer, der er foretaget.
FarmTracking er en app, som du kan benytte til at notere behandlinger, mens de udføres. Dermed kan du både notere gylletildeling, handelsgødning, samt alle sprøjtninger inklusive dokumentation om brug af afdriftsreducerende dyser.
Få adgang til FarmTracking på dlbr.dk
IPM-pointskemaet, som Landbrugsstyrelsen lancerede sidste år, er igen åbent for indsendelse. Skemaet skal udfyldes og indberettes senest 31. marts 2022.
Det IPM-pointskema, som blev lanceret af Miljøstyrelsen i foråret er genåbnet til udfyldelse for planperioden 2020/2021. IPM-skemaet er opbygget med point, hvor point tildeles efter i hvor høj grad IPM principperne anvendes. Skemaet kan først udfyldes, når sprøjtejournalen er indsendt. IPM-skema skal være udfyldt senest den 31. marts 2022. Da din planterådgiver skal have responstid til at indsende sprøjtejournalen opfordrer vi til, at indsende dine sprøjteoplysninger nu.
For at logge på og udfylde IPM-pointskemaet skal NemID anvendes, og derfor har din planterådgiver ikke mulighed for at udfylde skemaet for dig. Skemaet tager maksimalt 15 minutter at udfylde, da 8 ud 14 spørgsmål er besvaret ved indsendelse af sprøjtejournalen.
Ved indsendelse af skema modtager du det udfyldte skema i e-Boks. Husk at gemme skemaet, da det skal kunne fremvises ved en kontrol.
Der er få undtagelser, hvor bedrifter er fritaget for indsendelse af IPM-skema:
Vandingssæsonen er ovre, og det er tid til at efterse vandingsmaskinen og få den frostsikret. Men udover vandingsmaskinen bør du også kontrollere dine vandingstilladelser. Det er vigtigt, at du har vandingstilladelse til den mængde vand, der kræves, for at vande det areal, der fås forhøjet kvote til.
Marker på sandjord (JB 1-4), der vandes, har en højere kvælstofnorm. Normerne for vandet sandjord kan benyttes, hvis du kan dokumentere en vandingstilladelse på minimum 75 mm vand, svarende til 750 m³ pr. ha. I forbindelse med gødningsplanlægningen bør du og din planterådgiver kontrollere, at det areal, du har vandingstilladelse til, stemmer overens med arealet, hvor du i gødningsplanlægningen søger om højere kvælstofnorm.
Kom ud og vær med til en snak om efterafgrødearter, næringsstofoptag, betydning af jordtype og krav for at opfylde efterafgrødeforpligtigelsen.
Vi holder i denne uge to efterafgrødedemoer:
Tid: Fredag den 15. oktober kl. 10.00
Sted: ved Hodsagervej 24, 7500 Holstebro
Se mere på sagro.dk
Har du brug for et opfølgningskursus til sprøjtebevis/certifikat, har vi planlagt en række kurser, som ses af listen her.
Hvis du sprøjter i grovfoder eller kartofler, bør du tilmelde dig et af de målrettede kurser for netop disse driftsgrene. Dermed får du mest muligt med hjem - ud over selve beviset.
Alle kurserne er kl. 8.30-16.00.