Udgivet d. 19-08-2021
I disse dage holder de fleste øje med vejrudsigten, både for at være klar, når høsten igen bliver mulig, men også da efterafgrøderne gerne skal sås i disse dage. Den 20. august er en central dato i forhold til efterafgrøderne, men løbet er ikke kørt, selvom de først etableres efterfølgende. Der er dog en del regler på det område, så se afsnittet til sidst i denne TILVÆKST for at få styr på muligheder og konsekvenser.
Der er stadig en del raps, som enten ikke er sået eller kommet op, men når rapsen kommer op, går der ikke lang tid, før det er relevant at tage stilling til om spildkorn og græsser skal bekæmpes nu eller senere med Kerb.
Mod spildkorn kan bruges Focus Ultra og Agil. Kornarterne har forskellige følsomhed, vårbyg er mest følsom, efterfulgt af vinterbyg, hvede og rug som er mindst følsom. Dosis afhænger derfor af hvilke arter du har, se intervaller herunder.
Agil 100 EC + spredeklæbemiddel (0,15-0,35 l/ha tilsæt spredeklæbemiddel <0,2 l/ha). Prisen er 37-77kr.
Focus Ultra + Dash (0,3-0,7 l/ha + 0,5 l/ha Dash). Prisen er 74-150 kr./ha.
Begge midler må kun bruges hvert 3. år på arealet. Har du også problemer med rajgræs foretrækkes 1 l/ha Focus Ultra, som har bedre effekt end Agil 100 EC.
Mod græsukrudt, bruges samme midler, men generelt højere dosis. 1 l/ha Focus Ultra foretrækkes mod rajgræs. Mod væselhale har kun Kerb virkning.
Billede 1 Rapsplanter med gnav af rapsjordloppen. Til forskel fra gnav af snegle kan gnav af rapsjordlopper genkendes på de små huller midt på bladpladen (Foto: Jens Peder Pedersen, SAGRO).
Da de effektive bejsemidler ikke længere er i brug, er det endnu vigtigere end tidligere at holde øje med rapsjordlopper. Frem til rapsen har 4 løvblade skal du holde øje. Der anbefales bekæmpelse allerede, når 10 % af bladarealet er bortgnavet.
Til bekæmpelse anbefaler vi 0,1-0,15 l/ha Lamdex eller 0,05-0,075 l/ha Kaiso Sorbie.
Har du behov for bekæmpelse af kvik efter høst, så vent med bekæmpelse til kvikken har 3-4 blade og dermed tilstrækkelig bladmasse til at optage og transportere glyphosat ud i rødderne. Kan dette ikke nås vil det som regel være bedre at vente til 1. oktober med behandling og så vårsæd i stedet.
I marker med græsukrudt, der spredes som frø, eksempelvis hejre, kan en øverlig strigling fremme fremspiring før græsset bekæmpes.
Den 20. august er en central dato for efterafgrøderne. Dette er fristen for både rettidig såning af efterafgrøder og høst af dæksæd på MFO-græsudlæg. Det er dog muligt at udskyde både såning og høst af dæksæd over MFO-græsudlæg, men det kræver genindsendelse af Fællesskema eller Efterafgrødeskema og kan desuden medføre enten kvælstofreduktion næste år eller udskudt destruktionsfrist. Samtidig giver det også lempeligere vilkår, hvis du får kontrolbesøg. I det følgende giver vi et overblik over, hvordan du håndterer det, hvis du ikke kan nå at etablere efterafgrøderne før 20. august, og hvilken betydning det har.
Når du indmelder senere etablering af efterafgrøderne, opnås den fordel, at dækningsgraden i en kontrolsituation nedsættes. Hvor meget, den nedsættes, kan ses i tabel 1. Det betyder eksempelvis, at hvis du har sået efterafgrøder d. 26. august, og får besøg af kontrollen d. 27. september, så skal efterafgrøden dække mindst 5 %. I en mark der kontrolleres samme dag, med efterafgrøder sået senest d. 20. august, skal dækningsgraden være mindst 30 %. Du bør derfor melde det ind hvis såningen er forsinket.
Vær opmærksom på, at i de tilfælde, hvor der står at kravet er 0 % dækning i tabel 1, skal der være synlige tegn på etableringen af efterafgrøder, fx i form af udsæd eller fremspiring.
Tabel 1 Oversigt over minimum dækningsgrad afhængig af såtidspunkt, og hvornår marken kontrolleres.
Efterafgrøder, der sås efter 20. august, får konsekvens afhængig af hvilke typer efterafgrøder, der er tale om.
Må tidligst destrueres mindst 8 uger efter såning og tidligst d. 20. oktober. Se tabel 2
Såning efter 20. august resulterer i nedsat kvælstofkvote i høståret 2021-2022. Jo senere der sås, jo mere nedsættes kvoten pr. ha der er sået sent, se hvor meget i tabel 3.
Høstes dæksæden efter 20. august, må græsudlægget tidligst destrueres d. 2. november, hvorimod det må destrueres fra d. 20. oktober, når dæksæden er høstet senest d. 20. august.
Efterafgrøder sået senest 20. august skal have en dækning på mindst 15 % d. 11. september (se tabel 1). Efterafgrøder sået i disse dage skal altså i løbet af 22 dage kunne dække 15 % af jorden – dermed er det vigtigt at sørge for tilstrækkelig udsædsmængde og bruge arter, der fylder noget, se billede 2, hvor kornet fylder for lidt til at opfylde kravet.
En blanding kunne eksempelvis være 10-12 kg olieræddike og 50 kg korn pr. ha. Kornet kommer ikke til at fylde ret meget, når det sås nu, men til MFO efterafgrøder er det et krav, at efterafgrøderne skal bestå af en udsået blanding. Dækningsgraden opfyldes derfor primært af olieræddiker.
Billede 2 Efterafgrøden blev etableret ved spredning og strigling efter høst ca. 18 august. Der var kun sået 25 kg vårbyg og 25 kg havre. Billedet er taget d. 9. oktober 2020, samme dag blev markens dækningsgrad underkendt ved kontrol, da de udsåede efterafgrøder ikke dækker nok (kravet er 40%). Det er i stedet ukrudt der udgør det meste af dækningen (Foto: Niels Holmgaard, SAGRO).
Der er også en række alternativer, der stadig kan tilmeldes for at opfylde kravene, hvis det ikke er muligt at få sået efterafgrøderne. Mulighederne afhænger af efterafgrødetypen.
Pligtige og husdyrefterafgrøder
Målrettede efterafgrøder
MFO efterafgrøder
Rettelserne mht. hvor og hvornår efterafgrøderne er sået, og eventuel udskudt høst af dæksæd på MFO-græsudlæg skal meldes ind senest d. 10. september. Din planterådgiver vil dog gerne vide det tidligere, men først når alle rettelser er på plads og alle efterafgrøder er sået, så der kun skal laves rettelse én gang.
Tabel 2 Tidligste destruktionsfrist for MFO-efterafgrøder, afhængig af etableringsdatoen.
Tabel 3 Nedsættelse af kvælstofkvoten i 2021-2022 i forbindelse med udskydelse af såtidspunktet for pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder. Kvotetrækket afhænger af hvor meget husdyrgødning, der er tildelt på bedriften i 2019/2020. Tallene for kvotereduktionen er rettet, da de er blevet sænket en anelse i år.
Har du brug for et opfølgningskursus til sprøjtebevis/certifikat, har vi planlagt en række kurser, som ses af listen herunder.
Hvis du sprøjter i grovfoder eller kartofler, bør du tilmelde dig et af de målrettede kurser for netop disse driftsgrene. Dermed får du mest muligt med hjem - ud over selve beviset.
Alle kurserne er kl. 8.30-16.00.
Den samlede pris for kurset er 756 kr. (deltagergebyr på 126 opkræves af Dalum, forplejning og bog på 630 kr. opkræves af SAGRO)
Du tilmelder dig ved først at finde det kursus du vil på heroppe på listen, klik på linket direkte ind på voksenuddannelse.dk, klik på Tilmelding og log ind med NemID, (hvis du har en virksomhed, fortsætter som virksomhed) og udfyld spørgsmål. Du kan søge om VEU godtgørelse samtidig med tilmeldingen (892 kr. som er skattepligtig). Har du brug for hjælp til tilmeldingen, kan du kontakte Majken Helsgaard, Dalum, på tlf. 63132711.
Bemærk: Hvis du er ansat på et landbrug, er det din virksomhed (arbejdsgiver), som skal tilmelde dig, for at virksomheden kan opnå VEU-godtgørelse.
Ønsker du ikke at søge VEU-godtgørelse kan du tilmelde dig hos vores sekretærer:
Opfølgningskurset udbydes som AMU-kursus i samarbejde mellem Dalum Landbrugsskole og SAGRO. Grovfoder- og kartoffelproducenter opfordres til at vælge de målrettede kurser.
Husk efter endt kursus at autorisere dig i Miljøstyrelsens MAB-system, samt tilknytte din autorisation til Virksomhedens CVR-nr.
Det opdaterede bevis er gyldigt i 4 år.