Udgivet d. 17-02-2021
I skrivende stund er temperaturen omkring frysepunktet, men vejrudsigten spår om temperaturstigninger. Det kan nemt friste og minde om forår, når vi får plusgrader efter en lang periode med frost. Men husk på, at jorden er frossen langt ned, og det vil tage noget tid, før den tør op. I forhold til både husdyr- og handelsgødning, så husk, at det ikke må spredes, før de øverste 15 cm er tøet op. Reglerne blev nærmere beskrevet i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 1.
For at få ordentlig effekt af nedvisningen med glyfosat f.eks. inden pløjefri etablering til foråret, er det vigtigt at vente med nedvisningen, til der er ordentligt vækst i de planter, der skal rammes. Det betyder at nedvisningen skal afvente, at vejret begynder at minde lidt om forår. En anden sikker indikator er at grave nogle planter op, og se om er begyndt at danne små nye hvide rødder, da det viser, at planten er vågnet efter vinteren. Erfaringen siger, at ved dårlig effekt af glyfosat, så er det oftest manglende vækst på behandlingstidspunktet og ikke for lav dosis, der er forklaringen.
Billede 1 Der er endnu sne på jorden mange steder. Indtil jorden er tøet op må der ikke udbringes gødning på arealerne (foto: Susanne Frydendal Nielsen, SAGRO).
Mens jorden endnu er frossen, er der ro til planlægning. Brug tiden til at få gjort status på lagerbeholdningen af gødning og plantebeskyttelsesmidler. Sammenhold det med det forventede behov, og tag stilling til, om det er tid til at få købt ind, hvis du mangler midler til foråret. På verdensmarkedet stiger urea, ammoniak og DAP-gødning markant med 33-37 % over de seneste fire uger, og kornbasen.dk forventer tendensen vil kunne smitte af på de danske gødningspriser, så priserne også her vil stige.
Figur 1 og 2 Prisudvikling i NPK 21-3-10 og N32 fra februar 2018-februar 2021, opgivet på kornbasen.dk. Der er tale om ”aktuelle landmandspriser”, som de fortløbende har været angivet i KornBasen. Priserne forudsætter levering direkte fra skib i sælgers valg samt betaling løbende måned.
Ligeledes har vi før berørt, at prisen på plantebeskyttelsesmidler kan variere kraftigt mellem forhandlere, så planlægger du en større ordre, er det fornuftigt at indhente priser fra flere forhandlere. Sørg for at få priser på sammenlignelige varer og betingelser. Har du brug for hjælp til at anslå hvad du forventeligt vil få brug for, så bed din planterådgiver lave en foreløbig sprøjteplan.
En mulighed er også at bruge Spar Bonde, der som indkøbsklub samler 300 medlemmers indkøb og derved opnår gode priser til medlemmerne. Et medlemskab koster 2500 kr. om året og giver adgang til 8-10 udbudsrunder samt fordelagtige olieaftaler. Læs mere om Spar Bonde og tilmeld dig her.
Mens vi skriver dette, ligger sneen over landet, og frosten sidder dybt i jorden. Vi kan endnu ikke komme i marken, det betyder, der stadig er tid til planlægning og fordybelse. En ting, som er oplagt at få på plads, kunne være præcisionsgødningsplanen.
En præcisionsgødningsplan kræver 3 ting:
En præcisionsgødningsplan tager højde for forventet udbytte, forventede gyllemængder og udnyttelse, samtidig levner den plads til en justerende eftergødskning. Gylleanalyser er et nøgleparameter i præcisionsjordbrug, de skal tages, og de skal anvendes i planen. Kravene til udnyttelsen af gyllen er sat op mange steder, men det er kvoten ikke. Derfor er omfordeling efter udbytte endnu vigtigere, kort sagt at anvende gødningen, hvor den giver mest bundlinje. Din rådgiver kan hjælpe med at træffe de fagligt korrekte beslutninger omkring omfordelingen mellem marker ift. de forventede udbytter.
I præcisionsgødningsplanen ses også på NDVI efterår i de overvintrende afgrøder, og 1. tildeling justeres. I raps er der måske behov for en graduering af første tildeling, her er det oplagt at se på satellit fotos allerede nu. Satellitbilleder kan eksempelvis findes på cropsat.dk, hvor det er muligt bl.a. at se NDVI for markerne. NDVI er et indeks som måler planternes lysrefleksion, hvilket giver en værdi for hvor grøn marken er, altså hvor meget biomasse der er, og hvordan den varierer på marken
Det kan være svært at starte op i fuld skala, når man ikke kender arbejdsgangen, og skal bruge ekstra tid indtil det er rutine. Brug tid på at se på satellitfotos over et par år, og find de uens marker med størst potentiale, start med dem og følg dem tæt i sæsonen sammen med din rådgiver. Tag diskussionen med din rådgiver om, hvad variationen i marken skyldes og vælg de rigtige tiltag til at hæve outputtet eller tilpasse inputtet til potentialet. Tag også din rådgiver med på råd, når I skal vurdere om det lykkes og hvad handlingsplanen er fremadrettet.
Er du ikke kommet i gang med præcisionsjordbrug på din bedrift, er det oplagt at se på potentialet i dine marker og hvad dine maskiner kan. Det tyder på at vi kan få lov til at anvende præcisionsjordbrug som et alternativ til pligtige efterafgrøder fremover.
Foråret er lige om hjørnet, hvis du skal udnytte potentialet i dine marker og din gylle bedre, er det ved at være sidste chance i år.
Mange forpagtninger bliver aftalt netop nu. Forpagter du jord, er det vigtigt at have en aftale med bortforpagteren. I nogle tilfælde vil Landbrugsstyrelsen lave en kontrol og udbede sig dokumentation for forpagtningen. I de tilfælde skal man kunne fremvise dokumentation for, at du har haft arealet til rådighed. Da en mundtlig aftale ikke duer som dokumentation, bør du sørge for at have en forpagtningsaftale eller tilsvarende skriftlig bekræftelse fra din bortforpagter om, at du har rådighed over arealerne den 16. april 2021.
Har du brug for hjælp til at lave en forpagtningsaftale bør du søge advokatbistand, eksempelvis hjælper Tellus altid gerne med at få lavet en kontrakt mellem forpagter og bortforpagter.