Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 11, 29. april. 2021

Udgivet d. 29-04-2021

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Sidste uge bød både på nogle varme dage og andre dage med sandfygning. Selvom der er en del sand der er endt i læhegn, grøfter og på veje, er det vores forventning at udsæden er blevet på plads. Det er dog uvist om græsudlæg er blevet på sin plads, da det jo er lettere frø. I marker med græsudlæg og sandfygning bør der følges op på om græsudlægget kommer.

Billede 1 sandflugt på Holstebroegnen i sidste uge (foto Birgit Vestergaard, SAGRO).

Vækstregulering

Vækstregulering er et tilbagevendende emne, som tidligere nævnt er det vores indtryk, at meget af vintersæden er blevet naturligt vækstreguleret med vinterens frost og klima. Skulle der være marker du påtænker at vækstregulere, er det vigtigt at huske på, at afgrøden stadig er tørkestresset og selvom vejrudsigten lover nedbør, ser det ikke ud til at kunne afhjælpe nedbørsunderskuddet. Afvent derfor af nedbørsunderskuddet minimeres og at risikoen for nattefrost er ovre.

Læs mere om midler og doser i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 9.

Til toppen

Mangan i foråret

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Når jorden er tør øges risikoen for manganmangel, og det er dermed vigtigt at være opmærksom, særligt ved vinterbyg, vårbyg og havre, som er blandt de mest følsomme korntyper. Symptomerne ses generelt på de nye blade, idet mangan ikke transporteres fra ældre til yngre blade. Vårbyg får blege, lysegrønne blade med små rækkestillede kanelbrune pletter, hvor midten ofte er lys. Derudover optræder bladet/planten ”slapt”, og rodudviklingen er dårlig.

Bruger du et middel baseret på salte (som fx sulfat og nitrat, er du i tvivl så kig på etiketten), så skal der tilsættes spredeklæbemiddel. På grund af planters ringe evne til at transportere mangan fra ældre til yngre blade, hjælper det ikke at øge dosis i den enkelte sprøjtning. Det er nødvendigt at gentage behandlingerne for at afhjælpe mangel i de nydannede plantedele. Se doser og midler i tabel 1.

Tabel 1 Eksempler på mangan midler og dosering.

Til toppen

Svampebekæmpelse i vintersæd

Af planterådgiver Birgit Vestergård

I skrivende stund er svampetrykket lavt i vintersæd, men det kan nemt ændre sig. Næsten alle svampemidler har begrænsninger i anvendelsen fx hvor mange gange, de må bruges m.m. Det er derfor vigtigt – især i modtagelige sorter af hvede og triticale, at få startet ”strategisk”, så man ikke bliver begrænset ved evt. senere behandlinger. I det følgende henvises til vækststadier i kornet, er du i tvivl om stadierne, så kig i oversigten til sidst i afsnittet​.

Aktuelt om midler

Så kom Balaya endelig

Som beskrevet i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 5 er Balaya nu godkendt til brug i korn. Senere desuden med ”Mindre Anvendelse” i frøgræs. Midlet er dog forholdsvis dyrt, ifølge Middeldatabasen 470 kr/l, i praksis lidt lavere. Balaya bør prioriteres til brug i septoria-modtagelige hvedesorter med omkring 0,5 l/ha på fanebladet før skridning.  I de mindre modtagelige sorter (Informer, KWS Extase m. fl) var der i 2020 landsforsøgene ingen sikker fortjeneste ved brug af Balaya i forhold til øvrige midler. Hvis septoria-smittetrykket bliver højt mht. septoria vil de fleste sorter dog betale for behandling med Balaya.

Balaya må bruges med op til 1,5 l/ha men kun én gang pr sæson.  1,5 l tæller som 100 % i triazol-regnskabet. Midlet må senest bruges i stadie 40, når fanebladet er helt ude, men før dets bladskede begynder at strække sig.

Udgåede midler/midler på vej ud

  • Orius 200 EW forbudt 12. 8. 2020. Erstattet af Orius Max 200 EW.
  • Comet forbydes pr 15. 11. 2021. Erstattes af Comet Pro, der dog indeholder 20 % mindre aktivstof.
  • Midler med epoxiconazol: Bell, Maredo, Opera, Opus, Rubric, Viverda m. fl. forbydes alle pr 31. 10. 2021.
  • Entargo godkendt. Midlet indeholder rent boscalid (komponent i Bell og Viverda). Entargo har angiveligt fornuftig effekt mod knækkefodsyge. Mod de øvrige svampe i korn virker det dårligere end de gængse midler, og er derfor ikke så relevant.

Der er givet flere midler på vej ind og ud af markedet end de ovennævnte. De aktuelle midler kan tjekkes på Middeldatabasen.dk

Typiske triazol-produkter

I indeværende sæson findes også en række blandingsmidler. I tabel 2 ses en oversigt over nogle typiske triazol-midler og blandingsprodukter heraf.  For ”kopiprodukter” er etiketteteksten ofte anderles end for originalen. 

Tabel 2 Proline og Orius og kombinationer heraf (kilde: Middeldatabasen.dk).

 

Til toppen

Svampebekæmpelse i Vinterhvede

Af planterådgiver Birgit Vestergård

Skadetærskler

Gulrust

I modtagelige sorter:  er skadetærsklen nået ved fund i marken eller området!                                                  

Blandt de top 10 almindeligste sorter er kun Sheriff p.t. meget modtagelig. Ved bekæmpelsesbehov nu foreslår vi Comet Pro. Orius Max er et noget billigere alternativ, men midlet må kun bruges 2 gange og tæller med i triazol-regnskabet. Senere, hvis der samtidig er bekæmpelsesbehov mod septoria er Orius Max mere relevant.  En behandling mod gulrust holder typisk i 14 dage.

Meldug

Til og med stadie 31 (1. knæ fremme) 10-25 % planter med angreb. Senere, indtil begyndende skridning: 25-50 % men her tælles kun på de 3 øverste blade.

Sorterne Graham og Chevignon er mest modtagelige. Den aktuelle marks læforhold, N-niveau eller stress-tilstand betyder dog mere end sorten. Talius er det bedste middel mod meldug. Hvor der er behov for meldugbekæmpelse nu og ved den lave septoria-risiko bør de septoria-effektive midler gemmes til behov for septoria- bekæmpelse opstår.

Septoria

Septoria skal behandles forebyggende, pletterne forsvinder ikke når først de er brudt ud på bladet. Se eksempel på billede 2. Til gengæld er der typisk effekt af svampebehandling 7-10 dage fra smitten er sket. Jo nærmere man kommer tidspunktet for synlige pletter, jo dårligere effekt af behandling.
Sorternes modtagelighed er listet op i tabel 3, der viser ”skadetærskler” mht. fugt og nedbør. Antallet af sammenhængende timer med bladfugt kan følges dagligt på CropManager.dk

Tabel 3 To modeller til beslutningsstøtte for septoriabekæmpelse, og inddeling af sorterne i forhold til sorternes modtagelighed for septoria.

Hvedebladplet

Til og med stadie 32 (2. knæ kan mærkes): 75 % angrebne planter. Svampen ses mest i pløjefri hvede med forfrugt hvede. Se eksempel på billede 2. Her kan den til gengæld udvikles hurtigt, ned til 3 dage fra smitte i varmt vejr. Her er det dog også vigtigt at være ”strategisk” og gemme det mest effektive (Propulse) til fanebladsbehandlingen.   

Løsningsforslag

I tabel 4 listes behandlingerne til vækstsæsonen. Det mest effektive septoria-middel Balaya bør reserveres til den vigtigste behandling; når fanebladet er fremme. I septoria-sunde sorter/sortsblanding kan fanebladsbehandlingen bestå af Propulse tilsat Orius Max, evt. Comet Pro. Ved evt. behandlingsbehov under strækning bør midler med højt indhold af ”Proline” (de øverste midler i tabel 2) undgås, da dette er stærkt resistens-dannende på septoria. Ved behov for supplerende behandling efter skridning foretrækkes Propulse, hvis midlet ikke allerede er brugt. Alternativt Prosaro/Orius Max, men vær opmærksom på triazol-regnskabet.

Tabel 4 Løsningsforslag til svampebehandling i vinterhvede. Sammensæt en plan over sæsonen, så de maximale 100 % triazol ikke overskrides. Du bør kun behandle, når skadetærsklerne for de respektive svampe er overskredet. Delvis effekt mod sygdommene der står i parentes.

 

Billede 2 Hvedebladplet og septoria på samme blad: De største, ret uregelmæssige er septoria, de små, med en karakteristisk anderledes plet midt i er bladplet. Foto: Birgit Vestergaard, SAGRO.

Til toppen

Svampebekæmpelse i Vinterbyg

Af planterådgiver Birgit Vestergård

Sats på at behandle byggen minimum én gang, i slutningen af strækningsfasen med Propulse + Comet Pro, der virker på alle relevante svampe i byg. Herudover kan der suppleres med billigere midler mod andre sygdomme som vist i tabel 5.

Skadetærskler

Meldug

25 % angrebne planter fra stadie 32. Alle almindelige sorter er modtagelige, Comeback og KWS Patriot dog mest.

Bygrust

10 % angrebne planter fra stadie 32. Af de mest dyrkede sorter er især KWS Kosmos modtagelig, her er bekæmpelse allerede aktuel fra stadie 30. Også Valerie, KWS Meridian og Jetoo er meget modtagelige.

Bladplet

10 % angrebne planter fra st.32. Vær især opmærksom, hvor der er meget byg stub/halm fra forfrugt i overfladen.

Skoldplet

10 % angrebne planter og 3 nedbørsdøgn fra stadie 31 (der tælles max 14 dage tilbage). De fleste sorter er ret modtagelige. Vanding og byg stub/halm i overfladen øger smittetrykket. Comeback, Neptun, Valerie og KWS Patriot er alle meget modtagelige.

Ramularia

Der findes ingen skadetærskel, og de gængse sorter er alle modtagelige, Valerie dog mest. Se eksempel på billede 3. I 2017 var der større merudbytter for ramularia, hvilket er sjældent. SDHI-holdige midler (Propulse eller Bell) foretrækkes, og der skal behandles forebyggende for at opnå effekt. Behandling bør ske lige før skridning.    
 

Tabel 5. Løsningsforslag i vinterbyg. Du bør kun behandle, hvis skadetærsklerne for de respektive svampe er overskredet. Delvis effekt mod sygdommene der står i parentes.

Billede 3 Ramularia i vinterbyg. Bemærk de ret firkantede pletter (og at de er uden ”streger” på tværs som ses ved bladplet). Heldigvis kommer svampen ofte sent og betyder derfor mindre for udbyttet end det ser ud til. Foto: Birgit Vestergaard, SAGRO.

Til toppen

Svampebekæmpelse i Vinterrug

Af planterådgiver Birgit Vestergård

I vinterrug er indsatsbehovet lavt i forhold til de øvrige vintersædsarter. Undtagelsen er dog brunrust, der normalt dog først kommer sent. Skadetærskler:

Meldug

Før skridning: 25 % angrebne planter, efter skridning 50 %. KWS Serafino er resistent mod meldug, KWS Livado og SU- Performer er kun lidt modtagelige.

Skoldplet

Efter en fugtig periode og ved angreb, der spreder sig opad. Alle sorter er modtagelige. Se eksempel på billede 4.

Brunrust

10 % angrebne planter frem til stadie 69 (afsluttet blomstring). Se eksempel på billede 5.

Løsningsforslagene i tabel 6 er som udgangspunkt tiltænkt foderrug. Kan man ikke vækstregulere, på grund af tørke/kulde-stress eller ved brødrug, kan man overveje en todelt-svampestrategi eller lidt højere indsats, da svampebehandling også har en stråstyrkende effekt.

Tabel 6. Løsningsforslag i vinterrug. Du bør kun behandle, hvis de respektive skadetærskler er overskredet eller for at styrke stået, hvor egentlig vækstregulering ikke er muligt. Delvis effekt mod sygdommene der står i parentes.

 

Billede 4 Skoldplet i rug. I rug danner svampen ikke den karakteristiske mørke rand som i byg. Foto Birgit Vestergaard, SAGRO.

Til toppen

Svampebekæmpelse i Vintertriticale

Af planterådgiver Birgit Vestergård

Alle sorter er modtagelige for gulrust, som er den værste svamp i triticale. Især Neogen, og til dels Cappricia er meget modtagelig. For den nye sort, Propus kendes sygdomsmodtageligheden endnu ikke. Septoria er mindre tabsvoldende i triticale end i hvede. Som tommelfingerregel skal der 8-10 nedbørsdage omkring skridning (st. 37-65) til at udløse septoria-alarm i triticale. Altså ca. det dobbelte i forhold til hvede. Under strækning, kan meldug være tabsvoldende i de fleste sorter. Vi foreslår derfor kun midler med fornuftig meldugeffekt under strækningen. Da vi ikke har sikre skadetærskler for triticale, kan man skele til tærsklerne for hvede, se løsningsforslag i tabel 7.

Tabel 7 Løsningsforslag i vintertriticale. Delvis effekt mod sygdommene der står i parentes.

 

Billede 5 Brunrust i triticale. Svampen kendes let på de rust-røde pustler. Modsat gulrust former brunrust sig ikke i striber på bladet. Foto Birgit Vestergaard, SAGRO.

Til toppen

Svampebekæmpelse i vinterraps

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Under blomstringen bekæmpes svampesygdomme i raps. Vi anbefaler som udgangspunkt én bekæmpelse når rapsen er i stadie 65. Stadie 65 er når 50-60 % af blomsterne på hovedskuddet er sprunget ud.

Der er mindre risiko for svampesygdomme i rapsmarker, hvor der ikke har været dyrket raps de seneste 5-6 år, og hvor blomstringen er kortvarig og vejret er tørt. I disse tilfælde kan svampebekæmpelse eventuel undlades.
I højrisiko-marker, hvor der er foretaget en behandling i st. 65, kan der eventuelt følges op med en behandling to uger senere, men en splitbehandling har kun været rentabel i enkelte forsøg med meget kraftige angreb af knoldbægersvamp. Ved den sidste behandling bør doseringerne nedsættes med ca. 20 %.

Se løsningsforslag i tabel 8. Der er taget udgangspunkt i Propulse SE 250 og Orius Max 200EW, som også kan bruges i korn.

Tabel 8 Løsningsforslag til svampebekæmpelse i vinterraps. Vi har udvalgt nogle af de billige løsninger.  Bemærk; hvis der er anvendt et af de anvendte midler i efteråret, skal der tages højde for begrænsninger i godkendelsen.

Triazol-begrænsning er normalt ikke et problem

Vær opmærksom på triazolreglerne, hvor der i raps er begrænsninger på brugen af midler med tebuconazol (Folicur Xpert, Mirador forte, Orius Max 200 EW, Prosaro) og difenoconazol (Amistar Gold). Husk også at medregne evt. forbrug af midler med tebuconazol i efteråret og husk, at efterårsanvendelse tæller hårdere end forårsanvendelse. Normalt kommer man kun i nærheden af begrænsningerne hvis der er efterårsbehandlet.

Vandmængden er vigtig

Svampesygdommene opstår som regel når de gule kroneblade falder ned på løvbladene og forrådner, derfor skal løvbladene dækkes effektivt med svampemiddel inden de gule kronblade falder af.

For at opnå en effektiv bekæmpelse af knoldbægersvamp, er det afgørende at bruge en stor vandmængde. Det er nødvendigt for at få en god dækning af hele planten også på de nederste blade. Med konventionel sprøjteteknik betyder det langsom kørsel og minimum 250 l vand og gerne 300 l vand pr. ha.

Til toppen

Bekæmpelse af skadedyr i vinterraps

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Skulpesnudebillerne søger ind i vinterrapsmarkerne fra begyndende blomstring og anbefales bekæmpet under hele blomstringen ved 1-2 skulpesnudebiller pr. plante.

Skulpegalmyg er sværere at monitorere og derfor også svære at sætte en bekæmpelsestærskel på. Ved angreb af skulpegalmyg optræder der altid mange larver pr. skulpe, og skulperne springer op ved angreb. Skulpegalmyg er derfor mere tabsvoldende end skulpesnudebiller, fordi alle frø i skulpen tabes ved angreb. Bekæmpelse af skulpegalmyg kan være aktuel, hvis man har erfaring for mere udbredte angreb i vinterraps på ejendommen (mange gule og visne opspringende skulper). Her foretages en bekæmpelse i hele marken ved begyndende flyvning af skulpegalmyg. I andre marker kan evt. foretages en randbehandling.

I tabel 9 ses anbefalede midler og dosis. Ved kraftige angreb kan der være behov for flere behandlinger, fordi virkningstiden af en behandling kun er omkring 5-6 dage.

Tabel 9 Midler og dosis til bekæmpelse af skulpesnudebiller og skulpegalmyg.

Karate 2,5 WG og Fastac 50 skal opbruges i sæson 2021. Det er forbudt at anvende og opbevare Karate 2,5 WG pr. 1/7 2021, men det identiske middel Lamdex er blevet godkendt. Det er forbudt at anvende og opbevare Fastac 50 pr. 31/1 2022.

Brug kun pyrethroider når det er nødvendigt – så holder effekten længst.

Der er to gode grunde til kun at sprøjte mod skulpesnudebiller, når der er et reelt behov for det:

  • For at forebygge resistens. Der er stigende problemer med resistens blandt skadedyr i raps overfor skadedyrsmidlerne
  • For at beskytte snyltehvepse, der er værdifulde nyttedyr i vinterraps. Snyltehvepse parasitterer i stort omfang skadedyrenes larver, og mængden af snyltehvepse har derfor betydning for angrebsstyrken af skadedyr året efter. Snyltehvepse flyver i rapsmarkerne både i det tidlige forår og under blomstring, og de bekæmpes dermed også af skadedyrsmidlerne
Til toppen

REGLER OG TILSKUD


Ny ansøgningsrunde for minivådområder

Af oplandskonsulent Karen V. Thomasen

Du kan nu igen søge om tilskud til minivådområder, hvor runden løber hen over sommeren til d. 14. september 2021.

Det er gratis og uforpligtende at ringe eller få besøg af en oplandskonsulent for at få afklaret muligheder. Du kan også vurdere et bedste bud på landmand.dk. Landbruget mangler stadigvæk at levere på antallet af minivådområder, som var en del af Landbrugspakken 2016 for at undgå de reducerede kvælstofnormer, så vi, som oplandskonsulenter er klar til at formidle og finde nye områder for at mindske kvælstofudvaskning og skabe nye naturområder i landskabet.

Hvis du gerne vil besøge et minivådområde, er der arrangeret to dage i maj måned, hvor oplandskonsulenterne/SEGES fremviser anlæg spredt rundt i hele landet. Her kan du se hvordan de kan indpasses flot i naturen og få en beskrivelse af hele processen fra første telefonkontakt til overlevering til entreprenør, gravearbejde og afsluttende kontrol af Styrelsen.

Fremvisning af minivådområder er d. 12. og 27. maj. På nedenstående link kan du se hvor der er fremvisninger

Find et minivådområde tæt på dig

Kontakt oplandskonsulenterne i SAGRO:

  • Anita Hingstman Rasmussen, Billund/Esbjerg. Tlf. 7660 2193
  • Karen V. Thomasen, Holstebro/Herning. Tlf. 9629 6932
Til toppen

VANDING


Vandbalancen uge 17

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Blæst, sol og tørke har medvirket til øget nedbørsunderskud i hele vores område. Den forventede fordampning ligger omkring 2-2,5mm pr dag de kommende dage. Der er desuden få mm nedbør på omkring weekenden, men i skrivende stund ser det ikke ud til at kunne udligne fordampningen. Det er derfor vigtig at få påbegyndt eller fortsat holde vandingsmaskinen i gang. Vinterbyg, frøgræs, vinterraps og rug prioriteres højest.

SAGROs vandbalance kan du se status for dit område i de fleste afgrøder.

Til toppen
Download pdf