Udgivet d. 21-04-2021
Forårsfremspiringen er endnu undervejs, og det er for tidligt at bekæmpe ukrudtet i vårsæd. Det samme gør sig gældende for bredbladet i ukrudt vintersæd, hvor vi anbefaler at vente lidt endnu, mod det forårsfremspirende, specielt arter som snerlepileurt og hanekro, der spirer sent. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at Mustang Forte skal bruges senest i stadie 32 (2 knæ mærkbare), og mange steder er rugen tæt på stadie 32.
Rapsen begynder at blomstre rundt i landskabet, men vi ser enkelte marker med mange glimmerbøsser. De seneste dages varme har fået glimmerbøsserne på vingerne, selv med udsigten til køligere dage, vil der dog stadig være aktivitet i de glimmerbøsser som er kommet ud i marken, selvom aktivitetsniveauet sættes ned.
Her ved det sene knopstadie skal der være 10 glimmerbøsser pr vinterrapsplante i normal vækst. Er væksten svækket bør glimmerbøsser bekæmpes allerede ved 5 pr. plante. Når først blomstringen er rigtigt i gang, stiger skadetærsklen til 20 glimmerbøsser pr plante. Husk kun at bekæmpe glimmerbøsser, hvis de overstiger skadetærsklen, da midlerne også bekæmper nyttedyrene, og unødig brug af bekæmpelsesmidler samtidig øger risikoen for resistensudvikling iblandt glimmerbøsserne.
Se TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 7 for doser og midler.
Billede 1 Blomstringen i vinterraps er begyndt. Vi ser 0-20 glimmerbøsser pr. plante, så kig i dine rapsmarker (foto: Finn Poulsen, SAGRO).
Afgrøderne begynder at strække sig og vækstregulering kan være relevant nu, men generelt er behovet forholdsvist lavt i år. Mange steder, især på de lette jorde, er der dog så stort vandunderskud i jorden, at afgrøden er for stresset til vækstregulering. Endvidere er der udsigt til nattefrost i dele af vores område. Begge dele er forhold der taler imod vækstregulering netop nu.
Marker, der ligger på arealer med god vandforsyning, kraftig vækst (fx hvis der tidligt er tildelt meget husdyrgødning), og uden udsigt til nattefrost, bør du vækstregulere. Et eksempel på en sådan mark ses i billede 2.
Billede 2 Vinterhvede i god vækst som snart kan vækstreguleres (foto: Finn Poulsen, SAGRO).
På arealer tilmeldt som blomster- eller bestøverbrak skal du senest 30. april foretage en mekanisk jordbehandling og efterfølgende udså en blomsterblanding. Dette gælder som opfyldelse af aktivitetskravet for to år. Såningen er dermed den eneste aktivitet der kræves for to år.
Vær opmærksom på, at du sår en blanding, der opfylder kravet til den braktype, du har angivet i fællesskemaet. Blomsterbrak skal indeholde mindst to forskellige frø-og nektarproducerende arter, mens bestøverbrak skal indeholde mindst tre arter. Arterne skal jævnt fordelt, og hvis det er andet år, så skal arterne stadig kunne findes i marken.
Brakmarker med forårsslåning skal slås af i april måned, og er dermed den frist ligger nærmest.
Nedenstående er en oversigt over de forskellige typer græs, brak og ”pleje af græs og naturarealer” samt de frister, der gælder for dem. Et overblik over fristerne er givet i tabel 1. Er du i tvivl om, hvilke kategorier dine arealer tilhører, vil du kunne se det i dit fællesskema, eller du kan kontakte din planterådgiver.
Græsmarker, både permanente og i omdrift, skal slås mindst én gang i perioden 1. juni-25. oktober, slåningen kan erstattes af afgræsning.
Du skal mindst én gang i kalenderåret slå dine brakmarker. Du må i den forbindelse ikke fjerne plantematerialet. Du må gerne snitte/skårlægge plantematerialet eller opstakke plantematerialet i et hjørne af brakmarken.
Brakmarker skal enten forårsslås eller sommerslås. Du kan se i dit fællesskema, hvad dine marker er planlagte til. Er det ikke muligt at slå forårsbrakken kan det nås som sommerbrak i stedet.
Forårsslåning skal foretages mellem 1. og 30. april, mens sommerslåning skal foretages mellem 1. august og 25. oktober.
Der er forbud mod slåning i perioden 1. maj og 31. juli.
Disse arealer giver et ekstra tilskud og kan kun søges på specielle arealer. Hvis du har nogle af disse, er du sikkert bekendt med kravene. Disse arealer deles op i forpligtigelse til afgræsning eller slæt. Slåningsfristerne kan variere, hvis det er ældre tilsagn. Tjek derfor dit eget tilsagn, men nedenstående datoer er gældende for tilsagn 66 og 67, som er givet fra 2015 og frem.
Der er forbud mod slåning i perioden 1. maj til 20. juni
Tabel 1 Oversigt over frister ved brak og græsmarker. Grøn indikerer, at det er perioden hvor det skal gøres, mens rød indikerer forbud. Datoerne er hhv. start- og slutdato.
Det nye IPM skema, som vi skrev om i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 1, har forlænget fristen, således det er muligt at indsende frem til 14. maj. Husk på, at det er et skema, som landmanden selv skal indsende. Det er altså ikke noget din planterådgiver kan gøre på dine vegne. Når din sprøjtejournal er indberettet, kan IPM skemaet udfyldes på dette link.
Det er vigtigt, at vandingen startes op inden den kritiske grænse nås. Er man meget tæt på grænsen før der startes op, vil det kun være det første træk, som vandes rettidigt, derefter kan det være svært at indhente igen. Vandes der for sent, kan det resultere i udbyttetab. Vores anbefaling er derfor at starte op nu.
De kommende dage forventes dagligt omkring 3 mm fordampning, så selvom der er kommet en del nedbør siden begyndelsen af marts, vil vinterbyg i løbet af denne uge nå i gul zone, som indikerer vandingsbehov. Vinterrapsen vil de fleste steder springe ud indenfor kort tid. Under vinterrapsens blomstringen og vinterbyggens strækning stiger følsomheden for vandmangel. Du bør derfor prioritere vinterbyggen og vinterrapsen, før de øvrige kornafgrøder.
Mange steder er der tildelt gødning, som endnu ikke er blevet udnyttet af afgrøden. Med en vanding vil gødningen blive til rådighed for afgrøden og væksten vil få et skub.