Udgivet d. 07-10-2020
Rundt i vores område er det meste vintersæd sået, vi vil dog endnu engang benytte muligheden til at understrege, at hvis man sår nu og senere, så kræves der i endnu højere grad end ved normal såtid, at såbedet er rigtigt godt, og at marken ikke har tendens til at være vandlidende. Sidst, men ikke mindst, kræver det godt vejr, både på såtidspunktet, men også den efterfølgende tid. Hvilket i praksis vil sige, at en del held vil være perfekt.
Mange vinterrapsmarker gror rigtigt godt og har en god størrelse til at imødegå efterår og vinter. Der er dog yderpunkter, hvor de er kommet dårligt fra start, endnu er meget tynde og ramt af meget ukrudt – og modsat ser vi marker i voldsom vækst, som ikke er blevet vækstreguleret og derfor begynder at presse vækstpunktet op.
Generelt er det vores anbefaling, at vækstregulering i vinterraps bør være udført. Der kan dog stadig være enkelte steder, hvor det stadig kan nås og formentligt også gavne. Målet med vækstreguleringen er at sørge for vækstpunktet bliver nede, sådan at hvis vinteren byder på streng frost, så vil det ikke ødelægge vækstpunktet, hvor næste års vækst starter fra. Det kan være relevant at vækstregulere, hvis din mark:
Til vækstregulering anbefaler vi 0,4-0,5 l/ha Caryx (130-160 kr./ha). Caryx må bruges i stadie 13-20.
Ukrudtsbekæmpelsen i efteråret indbefatter både Belkar – måske er den allerede udbragt - og Kerb 400SC i november-december. Belkar er en effektiv, men også dyr behandling, men især Kerb 400SC, er afgørende for mulighederne efterfølgende. Er der behandlet med Kerb 400 SC i marken, og kasseres vinterrapsen til foråret, kan der kun dyrkes majs, kartofler, vårraps eller ærter i foråret.
Det betyder at man inden Kerb-behandlingen bør man være rimelig sikker på at vinterrapsen har potentiale til høsten. Er du i tvivl så tag fat i din planterådgiver, som gerne hjælper med at gå rapsmarkerne igennem.
Endnu ser vi generelt kun få lus i markerne, det samme gælder i registreringsnettet hvor marker landet over gennemgås ugentligt for lus. For at finde lusene er det nødvendigt at komme helt ned og kravle og kigge på bladene i modlys. Hvis der er en eller flere ”mørke pletter” på bladene, kan en nærmere undersøgelse afgøre, om det er bladlus eller ej. Bladlusene kan også sidde på stænglerne lige ved jordoverfladen.
Det er dog tidligst fra kornet har 3-4 blade, at der skal bekæmpes bladlus, og kun når du finder bladlus på min 2-3 % af planterne. Det svarer til at man kan finde 5-8 stykker på en kvadratmeter. Insektmidlerne er kontaktmidler, og vil derfor kun beskytte de blade, der er fremme på behandlingstidspunktet. Det betyder at bekæmpelse inden der er behov, for det første er spildte penge, da det ikke bekæmper den problem-population af lus som endnu ikke er til stede. I værste fald risikerer man at opformere resistente lus, som i fremtiden ikke kan bekæmpes.
Til bekæmpelse af lus kan bruges Lamdex/Karate (0,1-0,15 kg/ha), Kaiso sorbie (0,05-0,075 kg/ha), Mavrik vita (0,05-0,1 l/ha) eller Fastac (0,125-0,15 l/ha). Endvidere er Biscaya (0,1-0,15 l/ha) godkendt til mindre anvendelse, men kun i vinterbyg. Biscaya er forbudt fra 1. januar 2021 – så eventuelle rester bør opbruges nu.
Hvordan står efterafgrøderne? Man kan følge dem på fx cropmanager som giver et bud på kvælstofoptaget i efteråret se billede 1. Denne kvælstofoptagelse kommer ind i markonline, og indgår i beregningen af det faglige kvælstofbehov, når din konsulent laver markplan sammen med dig.
Disse kort fortæller også om variationen i din jordfrugtbarhed er og meget mere. Det er oplagt at bruge i diskussionen om den fremtidige efterafgrødestrategi på din bedrift. Hvilke marker leverer ved såning af efterafgrøder så sent som 20. august og hvilke gør ikke? Får vi næsten ingenting ud af efterafgrøderne? Skal man så gå udbyttekortene igennem og evt. finde hjørner og pletter som skal braklægges for at sænke kravet? Eller om der er andre ændringer i strategien om efterafgrøder der er smarte. Husk at drøfte med din konsulent om der er behov for at gøre noget anderledes?
Er du interesseret i cropmanager, så kontakt din konsulent, der er mulighed for at prøve det gratis frem til 31. marts. Du kan læse mere om CropManager og komme i gang her.
Billede 1 Eksempel på en biomasse målingen fra en mark. Til højre ses at efterafgrøden er vurderet til at have optaget 17 kg N/ha. Fra Cropmanager.dk
Det følgende er fra Landbrugsstyrelsens FAQ:
Efter utallige analyser af satellitbilleder fra årets gang i markerne har Landbrugsstyrelsen farvet markerne grønne eller gule – og fra 11. oktober vil der også dukke nogle røde marker op.
For røde marker er der tre muligheder:
Appen hentes der hvor du normalt henter apps og hedder ”Landbrugsstyrelsen”. Når du logger ind på appen skal du bruge din virksomheds NemID & nøglekort. Hvis du ønsker at få en planterådgiver til at hjælpe med at svare på høringsbrevet, så kontakt din planterådgiver. I hvert af SAGROs huse har vi nogle planterådgivere som kan tage billederne for dig og få svaret på høringsbrevet i appen. Hvis du er enig i at aktivitetskravet ikke er opfyldt, behøver du ikke tage billeder, men skal stadig svare på høringsbrevet.
Du kan læse meget mere på landbrugsstyrelsens hjemmeside om den satellitbaserede kontrol. Du finder siden på lbst.dk
I juni besluttede regeringen, at kravene til udnyttelse af kvælstof i husdyrgødning skal øges for at styrke indsatsen mod påvirkning af vandmiljøet. Det har resulteret i at udnyttelseskravet er steget med 5 procentpoint for de fleste organiske- og husdyrgødningstyper, pånær for ajle og fjerkræsgødning, hvor stigningen er højere i de fleste tilfælde, se tabel 1 med et overblik over alle de nye udnyttelseskrav.
Med stigningen i udnyttelseskravet presses behovet for bedst mulig udnyttelse af gyllen endnu en gang, da det ellers i praksis vil resultere i underoptimale kvælstofnormer. For at øge udnyttelsen af kvælstof i husdyrgødningen bør du:
Tabel 1 Udnyttelseskrav før og efter 1. august 2020 i organisk- og husdyrgødning, samt ændringen i procentpoint.
1) Faktisk beregning af kravene, hvor et vægtet gennemsnit af kravene for henholdsvis fiber- og væskefraktion skal svare til den gødning, som er tilført separeringsanlægget.
2) Kravet til kvælstofudnyttelse i fraktioner fra separering kan fortsat beregnes som et vægtet gennemsnit efter reglerne i § 18, stk.1 i bekendtgørelsen. For væskefraktionen gælder det fra 1. august 2020, uanset om fiberen forbrændes eller ej.
Marker med JB 2, 4 og 11 har tidligere været i samme kvælstofkvote-kategori, men fra 1.8.2020 er dette ændret. På omdriftsarealer med JB 11 (humusjord) er normen reduceret med 50 kg N/ha i forhold til JB 2+4 for alle afgrøder inkl. græs i omdrift. En mark defineres som humusjord, når JB 11 udgør mere end 50 % af markens areal. Hvis jordtypen ønskes ændret kan det ske på basis af teksturanalyser af jordprøver udtaget for hver 5 ha i hver mark.