Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 26, 16. september 2020

Udgivet d. 16-09-2020

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Vintersæd

Det er muligt at se sprøjtesporene i de først-såede vintersædsmarker. Dermed er det også tid til første ukrudtsbehandling. Da temperaturerne i den nærmeste fremtid ser ud til at ligge tæt på 20 °C, skal det understreges, at det IKKE er tid til at køre Boxer eller øvrige midler med prosulfocarb nu. Risikoen for fordampning og vinddrift er for stor!

Del i stedet din sprøjtning i to. Anvend enten DFF eller Mateno Duo nu og afvent 14 dage med Boxer til temperaturen er faldet. Husk de vigtigste forholdsregler ved brug af Boxer: aften- og natsprøjtning, min. 75 % afdriftsreduktion, ikke over 15 °C, 200 l vand pr. ha ved konventionel sprøjteteknik.

Se mere om doser og strategier i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 23.

Vinterrapsen gror godt

Vinterrapsmarkerne er generelt i rigtig god vækst, og er dermed en god konkurrent til ukrudtet. Det betyder selvfølgelig ikke at ukrudtsbehandlingen skal springes over, men oven i en god ukrudtsbehandling vil store rapsplanter have en god mulighed for at holde ukrudtet nede.

Har rapsen 6 løvblade i hele marken kan Belkar udbringes af en gang, men er marken mere uens i vækst og under 5 løvblade bør behandlingen enten udsættes til senere, hvor alle rapsplanter er nået 6 blad-stadiet eller behandlingen splittes med 2 gange 0,25 l/ha. Hav også in mente at varme øger effekten af hormonmidlet og risikoen for at skade rapsen vil derfor være større, hvis der køres på dage med 20 °C varme, så afvent at temperaturen falder lidt.

Billede 1 Når Belkar-dosis besluttes, vurderes raspens samt ukrudtets størrelse og vejrudsigten. Er rapsen store nok (min. 6 blade) kan der bruges dosis 0,4-0,5 l/ha. Er de mindre, skal man enten afvente, de bliver større, eller splitte behandlingen (0,25 l/ha nu + evt. genbehandling senere), fx hvis det ser ud til en længere periode uden sprøjtevejr, eller hvis ukrudtet er ved at vokse fra rapsen (Foto: Niels Holmgaard, SAGRO).

Skadedyr i raps

Enkelte steder har vi set en del larver i vinterrapsen, det lader til særligt at være i de marker, der er sået tidligt, at larverne har slået sig ned. Det drejer sig om både kålbladhvepselarver og kålsommerfuglelarver. Det er sjældent, at de spiser så meget, at marken skades, men vi har et par steder set så mange, at de har spist hele områder af markerne. Hold derfor øje i marken. Larverne kan fx bekæmpes med 0,2 kg/ha Lamdex eller Karate, som også benyttes mod rapsjordlopper.

Det er også stadig relevant at kigge efter rapsjordlopper og deres gnav, specielt i sent såede eller svagt udviklede marker. Er mere end 5 % af bladarealet gnavet væk på planter med under 4 blade, bør du bekæmpe rapsjordlopperne nu.

Billede 2 Kålbladhvepsens larver er sorte (Foto Christian Hansen, SAGRO).

Billede 3 Kålsommerfuglens larver er gule og sorte og behårede (Foto: Michael Fleng, SAGRO).

Billede 4 Kålbladhvepsen og kålsommerfuglens larver kan spise meget, se her hvordan de ribber planterne (Foto: Christian Hansen, SAGRO).

Til toppen

REGLER OG TILSKUD


Opfyldelse af aktivitetskravet på græsmarker kan følges på Landbrugsstyrelsens nye app

Af planterådgiver Thomas Harbo

Ligesom sidste år viser Landbrugsstyrelsen (Lbst) på et kort i Internet Markkort (IMK) med grøn, gul eller rød grafik, hvorvidt aktivitetskravet på græsmarker er opfyldt. Marker, som er grønne nu, bliver ikke senere gule. Gule marker bliver grønne, hvis aktivitetskravet, slåning eller afgræsning, er opfyldt, mens marker, hvor aktivitetskravet ikke vurderes som opfyldt, fra den 11. oktober ses markeret med rød farve via appen og i IMK, og du vil skulle besvare et høringsbrev om arealets tilstand. Høringsbrevet skal besvares senest den 25. oktober og kan kun besvares via Lbst's app.

Marker, som du allerede nu "har opgivet", kan du med fordel trække ud af Fællesskemaet nu, så du ikke skal besvare høringsbrevet på app'en. Kontakt i givet fald din planterådgiver herom.

Læs hele Lbst's nyhed om app'en nedenfor.

Nu kan du hente Landbrugsstyrelsens nye app

Kilde: Landbrugsstyrelsen, publiceret 8. september

Med Landbrugsstyrelsens nye app kan du følge dine marker i trafiklyssystemet og den satellitbaserede kontrol af aktivitetskravet. Du skal også bruge Landbrugsstyrelsens nye app til at svare på høringsbrev om eventuelt røde marker.

Landbrugsstyrelsens nye app er nu tilgængelig i både Google Play og App Store. Søg på "Landbrugsstyrelsen" og se efter dette ikon:

Du kan også allerede nu bruge appen til at følge dine marker og se, om de er grønne eller gule i stedet for at logge ind i Internet Markkort på din computer.

Ny app er eneste måde at give høringssvar på røde marker

Den 11. oktober vil nogle gule marker eventuelt blive røde, hvis satellitbillederne viser, at aktivitetskravet ikke er overholdt på en mark.

Hvis du får en rød mark d. 11. oktober, får du samtidig et høringsbrev, som skal besvares senest den 25. oktober.

Du kan kun svare på dette høringsbrev ved at bruge Landbrugsstyrelsens nye app. Download derfor gerne Landbrugsstyrelsens app allerede i dag.

Brug app til at vise, at du har slået dine marker

Med Landbrugsstyrelsens nye app kan du tage billeder, hvor der automatisk gemmes information om både, hvor du står, og hvilken retning du har taget billedet.

Du kan dermed bruge appen til at vise, at du har slået dine marker og dermed overholdt aktivitetskravet.

Læs mere, find FAQ og se video om Landbrugsstyrelsens nye app

Vi har samlet en række videoer og guides til Landbrugsstyrelsens nye app på LBST.dk/app.

Læs mere om Landbrugsstyrelsens nye app på LBST.dk/App

Du kan også læse mere om den satellitbaserede kontrol og trafiklyssystemet med de grønne, gule og røde marker på LBST.dk/Satellit

Læs mere om den satellitbaserede kontrol på LBST.dk/Satellit

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsen på tlf. 3395 8000 eller e-mail: direktebetalinger@lbst.dk

Til toppen
Download pdf