Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 16, 17. juni 2020

Udgivet d. 17-06-2020

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Vårsæd

I langt de fleste vårbyg- og havremarker er det nu sidste chance for svampebekæmpelse. Vær opmærksom på at behandlingsfristen er stadie 59 (akset fuldt gennemskredet) for Comet Pro. Stadie 61 (begyndende blomstring) er fristen for Folicur Xpert, Prosaro, Proline og Propulse. Orius Max kan bruges helt frem til at blomstringen er helt afsluttet (stadie 69). Undgå at sprøjte, hvis der er over 25 °C, da det ofte vil resultere i, at svampemidlet svider bladspidserne.

Aksnedknækning kan modvirkes med Cerone, som må bruges frem til stadie 49 (første stak synlig). Også her vil det være for senti de fleste marker. Undgå at køre under varme forhold, eller hvis afgrøden mangler vand.

Frøgræs

Fristen for svampebehandling i frøgræs er passeret i nogle marker. Bell må benyttes frem til stadie 65 (blomstringen er halvvejs), mens Comet Pro kan benyttes frem til stadie 69 (blomstringen er afsluttet), Comet Pro har nogenlunde effekt mod rust.

Før høstbesøg

Inden længe er det tid til høst, dermed er det også tid til før-høst-besøg. Bestil allerede nu dit før-høst-besøg, ved besøget gennemgås årets erfaringer, som der tages højde for i den kommende sæson. Ved samme lejlighed bliver markplanen for næste sæson opdateret. På den måde sikrer du, at der er helt styr på, hvor der skal være efterafgrøder, samt hvilken indflydelse det har på næste års efterafgrøder. Når markplanen er opdateret med næste års afgrøder, er du også sikker på, at du kan benytte Farmtracking, når du inden længe begynder på såningen.

Hvis du ønsker at se, hvad der er planlagt til den kommende sæson, kan du se det i din markmappe under fane 15, hvor der ligger en sædskifteoversigt.

Før-høst-besøget er også lejlighed til at gøre status på græsukrudtet, samt eventuelle planer om tidlig såning. (Se vores beskrivelse af væselhale i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 15). Har du meget græsukrudt er tidlig såning en dårlig ide, da det vil øge græsukrudtet, både i forhold til konkurrenceevne og ukrudtsbestand. Det er et oplagt emne at tage op med din planterådgiver til før-høst-besøget.

 

Til toppen

INSPIRATION TIL PRÆCISION


Udnyt næringsstofferne til fulde

Af planterådgivere Jens Peder Pedersen, Erik Kjeldsen, Niels Holmgaard

Seneste udmelding fra regeringen tyder på, at vi skal have endnu bedre styr på husdyrgødningen i fremtiden. Arbejder man med præcisionsjordbrug, er gylleanalyser og virkning i marken af meget stor betydning, når man justerer sin eftergødskning.

Alle bedrifter graduerer gyllen i dag, bevidst eller ubevidst. Måske kender man ikke næringsstofindholdet i gyllen og forskellene mellem tankene, eller måske regner man ikke på forskellen i udnyttelsen, måske en kombination af det hele – det kan vi kalde ubevidst graduering.

Kender vi næringsstofindhold og virkning, vil der stadig være forskelle mellem tankene, i udnyttelsesgraden afhængig af dagens klima osv., men vi kender forskellene og kan tage højde for det når gødningsplanen laves og eftergødskningen skal udføres, og det er første skridt på vejen til en fornuftig og bevidst graduering.

Med en rigtig god eftergødskning kan der kompenseres for den forskel, der opstår mellem markerne. Kend gyllens indhold og virkning, det giver bundlinje.

Er man ikke allerede godt i gang med at anvende gylleanalyser og tage højde for virkningen, bør man bruge lidt tid på at sætte sig ind i, om ikke bedriften kan tjene mange penge på at fordele gyllen rigtigt og efterfølgende lave en god omfordeling af handelsgødning.

De første skridt på vejen er at få taget gylleanalyser af alle gylletanke, og bruge den viden om næringsstofindholdet kombineret med markeffekten af gyllen. Den kan beregnes på gylleeffekt.dlbr.dk hvor du kan beregne markeffekten af gyllen, under de lokale forhold den dag gyllen udbringes. Endeligt skal du involvere din planterådgiver i planerne om at optimere gylle forbruget, sådan at markstyringsprogrammet bliver sat op til at håndtere det.

Til toppen

GPS-jordprøver

Af planterådgivere Jens Peder Pedersen, Erik Kjeldsen, Niels Holmgaard

Høst er en højsæson for jordprøver, vi anbefaler altid GPS-jordprøver. De fleste jorder har en variation, hvor GPS jordprøver kan betale sig. GPS-jordprøver giver mulighed for en korrekt kalkning, men kan også afsløre andre dyrkningsmæssige udfordringer, der skal tages hånd om.

GPS-jordprøver udtaget i foråret bruges også til gradueret tildeling af kalium. Det anvendes bl.a. i kartoffelavlen, hvor der om foråret kan laves gradueret tildeling af kaligødning eller protamylasse. På mange kartoffelmarker tilføres det sidste kaligødning i juni måned. Her er det også er mulighed at lave en gradueret tildeling af f.eks. Patentkali.

I økologisk markdrift er kalium en knap ressource, så her kan GPS-jordprøver anvendes til at tildele kali, der hvor behovet er størst.

Det er naturligvis vigtigt at have opdateret viden om sin jord, udover at det giver den rigtige dyrkningspraksis, ser det også ud til, at der kan komme restriktioner i gødningskvoten for visse jordtyper. De nye regler er ikke vedtaget endnu, men måske kan der ligge en potentiel merværdi at få lavet teksturanalyser visse steder. SAGROs jordprøve afdeling følger dette tæt.

Har du spørgsmål til jordprøver eller teksturanalyser, så kontakt Erik Kjeldsen på tlf. 9629 6913 eller ekj@sagro.dk, eller Anne Høj på tlf. 7660 2184 eller anh@sagro.dk

Til toppen

REGLER OG TILSKUD


Pas på flyvehavre

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Fra 1. juli 2020 skærper Landbrugsstyrelsen reglerne i forbindelse med kontrol af flyvehavre. Hvis de modtager en anmeldelse om flyvehavre, eller hvis de på en anden af deres kontroller konstaterer, at du har flyvehavre på dine arealer, så vil de fremover udføre en flyvehavrekontrol. Hvis der konstateres mere end blot få enkeltstående spredte planter, vil de efterfølgende kontrollere, at du lever op til dine forpligtelser om at bekæmpe flyvehavre. Det betyder, at de kan komme på opfølgende kontrolbesøg hos dig og på genkontrol i op til to år efter, fundet af flyvehavre på dine arealer. Bliver det nødvendigt med genkontroller vil du blive opkrævet gebyr.

Fakta: Nye tiltag mod flyvehavre

  • Fra den 1. juli indfører Landbrugsstyrelsen nye regler for betaling af opfølgende kontrol på flyvehavre.
  • Hvis der konstateres mere end blot få enkeltstående spredte planter, vil der blive udført gebyrfinansieret opfølgende kontrol.
  • Der indføres et grundgebyr på 2.900 kroner for den opfølgende kontrol, samt kr. 300 per påbegyndte halve time anvendt til kontrollen og efterfølgende sagsbehandling.
  • Landmanden og andre kan fortsat få bøder, hvis der konstateres flyvehavre.

Husk, at du har pligt til at bekæmpe flyvehavre

Du har pligt til at holde dine arealer fri for flyvehavre. Det betyder, at du skal fjerne flyvehavre på alle dine arealer enten via kemisk eller mekanisk bekæmpelse. Ved mindre forekomster er håndlugning den bedste løsning, men på store arealer eller ved høje tætheder kan kemisk bekæmpelse være nødvendig. Derudover findes der en række regler for, hvad du hhv. må og skal gøre, hvis du har flyvehavre på dine arealer. For eksempel skal du oplyse til en eventuel køber af dine afgrøder, at der kan være flyvehavre i partiet.  Ligeledes skal du oplyse en eventuel forpagter om, at der kan forekomme flyvehavre på dine arealer, samt overholde reglerne for bortskaffelse af flyvehavre.

Til toppen

VANDING


Vanding uge 25

Denne uge byder på høj indstråling og dermed også stor fordampning, så selvom der kom en del nedbør i sidste uge er overskuddet ved at være opbrugt. På grovsandede jorde vil der maximalt kunne være 60 mm plantetilgængeligt vand i rodzonen. Afgrøderne kan som tommelfingerregel kun udnytte 50 % af det plantetilgængelig vand, førend der er risiko for udbyttetab. De fleste afgrøder vil nå et vandunderskud omkring – 30 mm inden slutningen af ugen. Derfor bør vandingen forsættes.

Læs mere og se situationen i dit lokalområde i SAGROs Vandblance.

Til toppen

ARRANGEMENTER OG KURSER


Kom og se forsøgene på Ytteborg

Fra den 17. juni og frem

I år er det muligt at gå en tur rundt og se forsøgene på Ytteborg. Ved forsøgene er der mulighed for at se korte film på din smartphone, hvor forsøgene forklares (læs mere om hvordan du ser filmene her).

Kom forbi når det passer dig og gå en tur i forsøgene

Adressen er:
Hjermvej 94,
7560 Hjerm

 

Til toppen

Farmtracking webinar

Torsdag den 25. juni 2020 kl 9.00-9.30

SEGES udbyder et webinar, altså et kort online kursus i hvordan du bruger Farmtracking.

Webinaret er for planteavlere, der lige har fået FarmTracking, og for planteavlere som har haft det længe, men gerne vil have konkrete tips og tricks til at bruge app’en endnu smartere.

Du tilmelder dig her.

Til toppen
Download pdf