Udgivet d. 04-06-2020
Der er endnu kun fundet meget lidt gulrust i SAGROs områder. Men rundt i Danmark meldes der om omfattende angreb og gule marker. Det er derfor vigtigt at holde øje med dine marker. Det er sorterne Benchmark og Kalmar, der er særligt modtagelige. Er markerne behandlet, forventer vi ikke at et gulrustangreb bliver ukontrollabelt, så længe der fortsat holdes øje. Det er vigtigt, stadig at holde øje med udviklingen i markerne, både marker med de meget modtagelige sorter, men også i de øvrige sorter. Sørg for at være klar til at køre ud, hvis der findes rust, eller når det bliver tid til den beskyttende aksbehandling. Mod rust bruges midlerne Orius Max eller Comet Pro. Orius Max har bedst rusteffekt, men det er vigtigt at holde øje med triazolregnskabet.
Billede 1 Gulrust i Benchmark vinterhvede. Billedet er fra Thy (Foto: Niels Holmgaard, SAGRO).
Vinterbyggen blomstrer nu, og vi finder skoldplet, en lille smule bygbladplet, meldug og ganske lidt rust. Sprøjtefristen for midlerne i byg er følgende: Comet Pro vækststadium 59 (gennemskridning), Propulse/Folicur Xpert/Prosaro/Proline Xpert vækststadium 61 (begyndende blomstring), Orius Max/Amistar/Mirador vækststadium 69 (afblomstret). Det er dermed på høje tid til at få afsluttet svampebekæmpelsen i vinterbyggen, hvis det ikke allerede er sket.
Er der behov for en sen supplerende bekæmpelse af bygrust benyttes 0,3 l/ha Orius Max, (obs: triazolreglerne og max 2 behandlinger pr. sæson)
Hvis ikke din rug er begyndt at blomstre sker det formentligt snart. Mens den blomstrer, er der risiko for infektion med meldrøjer. Det gælder derfor om at få overstået blomstringen hurtigt. Bestøvningen går hurtigst (og dermed også blomstringen), hvis vejret er tørt og varmt. Sørg gerne for at marken er vandet godt inden blomstringen, så vandmangel ikke er begrænsende.
Bekæmp rodukrudt, når hovedparten af de nye skud er fremme og i god vækst.
Den bedste effekt mod tidsler, padderokker og andet rodukrudt får du ved at sprøjte, når de nye skud af rodukrudt er godt fremme, så der ikke er mange små nye skud på vej. Sprøjt hellere lidt for sent end for tidligt. Tidsler er følsomme, når de har fået 4-7 blade, dvs. når tidslerne er 15-25 cm.
MCPA (Metaxon, U 46 M) har god effekt mod agertidsel, agerpadderok, svinemælk og gråbynke. Tilsætning af ammoniumsulfat øger effekten mod agerpadderok. Tilsætning af ammoniumsulfat forbedrer sandsynligvis også effekten mod agertidsel ved lav luftfugtighed. Vær opmærksom på at få behandlet med MCPA inden kornets stadium 39, dvs. indtil fanebladet er fuldt udviklet. Dels er dette sprøjtefristen, og desuden er der risiko for skade på kernesætningen ved senere anvendelse. En god temperatur vil sikre optimale virkningsforhold for MCPA. Der bør være omkring 14 dages afstand mellem ukrudtssprøjtning med 'minimiddel' og MCPA, så tidslerne er kommet i god vækst igen.
Den maksimale dosis for MCPA-midler er 1 l pr. ha.
Mustang forte har god effekt mod agertidsel, gråbynke og agersvinemælk. Mustang forte angives at have god effekt mod agerpadderok. Vær opmærksom på restriktionerne for dyrkning af efterfølgende følsomme afgrøder på 14-24 mdr. efter anvendelsen afhængig af afgrøde og på begrænsning i anvendelse af halm fra afgrøder behandlet med Mustang Forte. Kartofler og roer kan etableres 14 mdr. efter behandling og hestebønner og andre bælgplanter 24 mdr. efter. Midlet må ikke anvendes efter stadium 32 (når 2. knæ kan mærkes, min. 2cm fra det første knæ), hvilket vil sige, at det kun er muligt i sent såede marker.
Midler og doser mod spildkartofler m.m. kan ses i TILVÆKST Salgsafgrøder nr 7.
Sprøjteteknik
Ved bekæmpelse af rodukrudt i korn er det nødvendigt med en sprøjteteknik, der kan sende sprøjtevæsken ned i afgrøden. Dette gøres med grov forstøvning og lav kørehastighed. Anvend mindst 200 l vand pr. ha. Lavdriftsdyser, refleksdyser og kompaktluftinjektionsdyser er velegnede. Sprøjtning med luftsprøjter og luftassisterede sprøjter giver ved korrekt indstilling en god afsætning på rodukrudt ved lavere vandmængde.
Vi nærmer os svampesprøjtning i vårbyg og anden svampesprøjtning i hvede. Den seneste periode har budt på gode forhold til at tage satellitfotos, så der ligger mange brugbare, nye billeder. Kan man graduere med sprøjten, er det oplagt at gøre det til svampesprøjtningerne.
Der er gode muligheder for at anvende algoritmer til at omfordele, eller selv vælge det manuelt. Inden vi omfordeler indenfor marken, er der god inspiration i at kigge på tværs af arealerne, om de er lige grønne. Det kan jo være basis-dosis skal justeres lidt også?
Der er flere værktøjer, som er gode, når vi skal lave kort til graduering. Fælles er, at de arbejder ud fra de samme satellitbilleder, men med forskellige algoritmer. Cropsat er oplagt, hvis man er ved at starte op med graduering, idet den er gratis. Med Cropmanager er der god mulighed for at sammenligne egne marker med andre marker i området.
Svampemidlerne omfordeles indenfor marken, ved at skrue lidt op, hvor afgrøden er tæt, og lidt ned, hvor den er tynd. Husk at se på gradueringskortene med fagligt kritiske øjne; viser den de forhold du genkender fra marken? Hvis ikke skal man i marken og se om egen viden om marken skal opdateres, eller om kortet er fejlagtigt.
Det kan være en udfordring at overføre filerne fra PC til terminal, det har vi utallige eksempler på, så husk at planlægge en time med tålmodighed, når opgaven skal løses, især hvis det er første gang. Husk også at være opmærksom, når du kører, sker der det du har planlagt?
Graduerer man ikke, bør man stadig have en præcisionstanke med når man er i marken, er der pletter, som skal registreres til opfølgning, i Farmtracking eller på papir? Er der tidsel- eller græskolonier som skal pletsprøjtes? Er der voldsomme gødningsoverlap? Eller andet uventet?
Har du brug for inspiration eller input til hvordan du anvender værktøjerne, så kontakt endelig din planterådgiver, som kan hjælpe eller henvise til en specialist hos SAGRO.
Fordampningen har været stor den seneste uge. I den kommende periode er nedbørsprognosen ustadig med udsigt til nedbør og tordenbyger. Ved tordenbyger falder nedbøren oftest ujævnt, så det er vigtigt at du sammenholder vandbalancen med prognosen og den faktiske nedbør.
Overvejer du at slukke vandingsmaskinen ved udsigten til regnvejr, bør du overveje om du stadig kan opretholde vandingskapaciteten, og risikoen for at der kun kommer lidt nedbør, det kan blive svært at indhente hvis du kommer bagud med vandingen nu.
Se den seneste vandbalance for dit område her.