Udgivet d. 29-05-2020
Vinterhveden er i stadie 41-47 og dermed tæt på skridning i de fleste marker. Der er lidt meldug i en del marker, men det er kun ganske få steder der er behov for bekæmpelse, fra begyndende skridning skal meldug ikke længere bekæmpes. Der er fundet gulrust i enkelte Benchmark, hhv. nær Lemvig og Thy. De fleste hvedemarker er nu behandlet første gang, og hvis fanebladsbehandlingen ikke er udført, vil det snart være relevant. I TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 10 kan du læse mere om doser og midler. Vær opmærksom på at Balaya ikke forventes at blive tilgængelig i denne sæson.
Mange rugmarker står rigtigt fint og nærmest uden sygdomme, men der er også marker hvor vi finder rust. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på om der er rust under udvikling i marken. Findes der rust i mere end 10% af planterne frem til blomstring, anbefales det at behandle. Tjek din mark og vurder potentialet og sygdomstrykket før du behandler. Er du i tvivl så kontakt din planterådgiver til en snak om behovet hos dig.
Der bekæmpes svampe i vinterbyg frem til blomstring, de fleste steder er vinterbyggen sprøjtet sidste gang.
Vårbygmarkerne er i god vækst og busker sig godt, enkelte steder er fanebladet netop fremme. Er marken meget tæt, som på billede 1, og er der også græsudlæg, kan en vækstregulering være aktuel for at sikre at græsudlægget kan klare sig. Inden der vækstreguleres, skal afgrødenvære ustresset, det vil i praksis sige at den er vandet for nylig og også at du kan holde den vandet i sæsonen. Dosis er 0,3l/ha Moddus M, og blandes det med svampebehandling, nedjusteres dosis til 0,25.
Billede 1 Vårbygmark i god vækst i stadie 37, dvs. fanebladet er fremme (Foto: Birgit Vestergaard, SAGRO).
Dyrker du vårbyggen pløjefrit er risikoen for angreb af bladplet og skoldplet særlig høj, og du bør overveje at lave en todelt behandlingsstrategi.
Nogle steder ses udsædsbåren bygbladplet i RGT Planet. Bygbladplet bekæmpes i meget modtagelige sorter (RTG Planet og Laurikka) fra vækststadie 30 ved over 10 procent angrebne planter. Comet Pro er det bedste middel mod bygbladplet.
Skoldplet bekæmpes i modtagelige sorter først fra vækststadie 31 (1 knæ udviklet) ved over 10 procent angrebne planter og mindst 5 dage med nedbør (over 1 mm). Der tælles maks. 14 dage tilbage i tiden. Vær især opmærksom på evt. angreb i byg med forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning.
Vi anbefaler mindst én svampebehandling omkring skridning i vårbyg. Selv i en tilsyneladende sund afgrøde er dette som regel en god forsikring mod bladsvampe, der endnu ikke kan ses på sprøjtedagen. Desuden mindsker svampebehandlingen tendensen til nedknækning af strå og aks. Sorternes stråegenskaber ses på Sortinfo. Ved stort svampetryk kan det være nødvendigt med to sprøjtninger.
Ved behov for en tidlig bekæmpelse af bygrust kan f.eks. anvendes 0,25-0,3 l Orius Max/ 0,2-0,25 l Folicur Xpert/0,2-0,25 l Amistar/Mirador. Hvis der samtidig er angreb af skoldplet f.eks. 0,2-0,25 l Prosaro/Proline Xpert. Er der endvidere angreb af bygbladplet kan anvendes 0,25-0,3 l Comet Pro, der har god effekt på alle tre sygdomme.
I marker der er mere fremskredne i vækst, som billede 1, kan der i den kommende tid ved bekæmpelsesbehov anvendes omkring 0,3-0,4 l Propulse + 0,2 Comet Pro, som har effekt på samtlige relevante svampesygdomme i vårbyg.
Fokus ved valg af vinterrapssort:
Udsæd af linjesorter vil ofte være billigere end hybridsorter. Hvilket betyder at et lidt lavere forholdstal for udbytte godt kan opvejes af en lavere pris på udsæden.
Smaragd: Stabilt højt udbytte de seneste 3 år, højt olieindhold, rapsrødsot, egnet til tidlig såning.
Dariot: Stabilt højt udbytte de seneste 3 år, højt olieindhold, skulpeopspringsresistens, bredt såvindue.
DK Expansion: Stabilt højt udbytte de seneste 3 år, højt olieindhold, skulpeopspringsresistens, sildig modning.
Butterfly: egner sig til tidlig såning. Højt olieindhold, god stråstyrke.
Collector: Linjesort, der i 2019 opnåede højere udbytte end Butterfly, endnu kun afprøvet et år. Egnet til tidlig såning og modner tidligt.
LG Avrion: Hybridsort, højeste udbytte i 2019, rapsrødsot- og skulpeopspringsresistens.
Tabel 1 Udvalgte sorter i vinterraps.
Fokus ved valg af vinterhvedesort
Derudover kan andre parametre også være vigtige for sortsvalget
Informer: højt udbytte, god sundhed, lav tendens til lejesæd trods lange strå, optaget på brødhvedelisten.
Kvium: Højt udbytte, moderat stråstyrke, god sundhed, egnet til tidlig såning
KWS Extase: højt proteinindhold, god sundhed, optaget på brødhvede listen, bør ikke sås tidligt.
Heerup: Højt udbytte, i de to år den har været i landsforsøgene, god foderværdi, lav tendens til lejesæd
Momentum: Højt udbytte, i de to år den har været i landsforsøgene, god sundhed. Bredt så vindue, tendens til lejesæd
Tabel 2 Udvalgte sorter i vinterhvede
Fokus ved valg af vinterbyg
Udsæd af linjesorter vil ofte være billigere end hybridsorter. Hvilket betyder at et lidt lavere forholdstal for udbytte godt kan opvejes af en lavere pris på udsæden. Hybrid-sorterne er derfor mest relevante ved tidlig såning (og dermed lav udsædsmængde), men i mange tilfælde vil det medføre mere ukrudt, og problemer med græsukrudt, der er svær at bekæmpe.
SY Galileoo: Højt udbytte, god sundhed og god vinterfasthed
Valerie: Godt udbytte, lav tendens til lejesæd, 2-radet
Comeback: Godt udbytte, højt proteinindhold, lav tendens til lejesæd, 2-radet
KWS Hawkings: Godt udbytte, lav tendens til lejesæd, korte strå, 2-radet
Tabel 3 Udvalgte sorter i vinterbyg.
Fokus ved valg af rugsort:
KWS Serafino: Godt udbytte, god sundhed
KWS Vinetto: Godt udbytte, lav tendens til lejesæd
KWS Tayo: Højt udbytte, højt proteinindhold
Nordic Seed har endvidere de to sorter Helltop og Inspector, men de to er ikke testet i landsforsøgene som de øvrige sorter, og det er derfor svært at vide hvad der kan forventes af de to sorter. Helltop er en gammel sort som var i landsforsøgene i 2015, og dengang lå den udbyttemæssigt 5 % under Palazzo, der nu er udgået af sorts-sortimentet, da den er blevet overhalet af andre sorter.
Tabel 4 Udvalgte sorter i vinterrug.
Både sortsudvalget og det dyrkede areal med triticale er begrænset.
Fokus ved valg af triticalesort
Neogen: Generelt har udbyttet har været udbytte med højt protein indhold og højt halmudbytte.
Cappricia: Højt udbytte, pånær i 2019, hvor udbyttet er det laveste i de afprøvede sorter. Lav sort, med mindre tendens til lejesæd.
Tabel 5 Sorter i Triticale
Kilde: SEGES
I gennemsnit af 12 års landsforsøg er der sikre merudbytter ved at anvende sortsblandinger sammenlignet med de fire mest solgte sorter i de samme år.
Udbytterne i Landsforsøg i de fire mest solgte sorter er sammenlignet med sortsblandingerne, og der er i gennemsnit et merudbytte ved at vælge sortsblandinger på 2,1 hkg/ha i vinterhvede i sammenligning med de fire mest solgte sorter.
Grovvarefirmaerne tilbyder sortsblandinger. Der er til såning i efteråret godkendt følgende sortsblandinger i vinterhvede:
Alle de nævnte sortsblandinger består af højtydende sorter, og vil være et attraktivt alternativ til de rene sorter, hvis du dyrker foderkorn, da de giver en større dyrkningssikkerhed og lavere sygdomsmodtagelighed end sorter dyrket hver for sig.
Hjemmeavlet udsæd
Det er tilladt at anvende egen udsæd af kornarterne. Udsæden skal være dyrket på egen bedrift, og der må ikke handles eller byttes med naboen eller andre landmænd. Desuden skal der naturligvis betales forædlerafgift til Danske Sortsejere (sortsejere.dk). Det koster 50-60 kr. pr. ha, afhængigt af sorten.
Hvis du selv laver blandingerne, bør de blandes godt, men sortsblandingseffekten opnås også selvom der bliver øer i marken, hvor der kun er én sort.
Reglerne for fremvisning af en opdateret sprøjtejournal ved kontrol er blevet strammere. Det vil sige at fremover skal du have en opdateret sprøjtejournal, som du skal kunne fremvise ved kontrol – både anmeldt og uanmeldt besøg!
Det er ikke længere muligt, som før, at eftersende sprøjtejournalen til kontrolløren efter kontrol. Udfører en nabo eller en maskinstation sprøjtearbejdet, har du 3 dage til at fremsende sprøjtejournalen.
SAGRO tilbyder et sprøjtejournal-abonnement, så du kan få ajourført din sprøjteplan løbende i vækstsæsonen. Det sikre, at den både er lovlig og opdateret inden for de 7 dage, som kravet er.
Hvis du gerne vil høre mere om sprøjtejournal-abonnement så ring til en af de 3 planterådgivere, som sidder med opgaven:
Anne Høj, tlf. 7660 2184, mobil 2557 9979 eller mail anh@sagro.dk
Adam Jensen, tlf. 7660 2168, mobil 2059 9848 eller mail aje@sagro.dk
Anita Skou Henriksen, tlf. 7660 2396, mobil 4265 1474 eller mail ash@sagro.dk
Det vand der faldt i sidste uge, hjalp på vandbalancen, men denne uge med solskin har haft stor fordampning, og vandingsmaskinerne bør stadig holdes i gang, for at undgå at komme bagud med vandingen.
Afgrøderne prioriteres i nævnte rækkefølge vinterhvede, -raps, -byg og -rug - derefter vårsæd. I den kommende uge bliver det nødvendigt at starte vanding i ærter.
Se iøvrigt en mere detaljeret vandbalance her.