Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 11, 6. maj 2020

Udgivet d. 06-05-2020

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen

Vand og varme – det sætter skub i det meste i marken. Det er nu allersidste chance for vækstregulering i vinterrug og mange steder vil det ikke være relevant at vækstregulere da den enten er blevet for stor eller ikke er så kraftig af vækstregulering er nødvendig. Er du i tvivl om rugen kan tåle en vækstregulering, kan man behandle med svampemiddel, der er lidt skoldplet i de fleste marker. Svampebehandling styrker strået, og modsat vækstreguleringen er det uden risiko for store tab. For middelvalg: se sidste TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 10. Hvis der svampebehandles nu, kan opfølgning mod brunrust efter skridning blive nødvendig.       

Ligeledes er det ved at være sidste chance for svampebekæmpelse at vinterraps. I TILVÆKST Salgsafgrøder  nr. 8 gennemgås svampebekæmpelsesstrategier.

Endnu kun ganske få trips i vintersæden

Vi indtil nu kun set enkelte trips (se billede 1). Hvis tripsene skal rammes, skal man være klar lige når fanebladets bladskede åbner sig, lige før skridning, det er kun hvis der er flere trips pr. bladskede det kan betale sig af bekæmpe trips.

Lige før begyndende skridning af rug, triticale og vinterbyg skal marken kontrolleres for angreb af trips. Trips optræder i varmt vejr, og oftest optræder der flest i rug og triticale. Tripsene skader ved at suge indvendigt på bladskederne. Ved kraftige angreb bliver bladskederne og fanebladene brune. Angreb i aksene er ikke særlig tabsvoldende.

Bekæmpelse anbefales hvis der findes flere trips pr øverste bladskede, og skal foretages lige før skridning i stadie 45, hvor bladskederne åbner sig lidt, det er den eneste chance for at ramme dem. Tripsene kan også gøre skade senere, ligesom de kan findes i marken tidligere, men det er rent sprøjteteknisk ikke muligt at ramme dem. Anvend omkring 200 l vand, og sprøjt om morgenen.

Følgende pyrethroider og doser kan anvendes til bekæmpelse af trips: 0,15 kg pr. ha Lamdex/Karate 2,5 WG, 0,075 kg Kaiso Sorbie eller 0,1-0,15 l pr. ha Mavrik Vita.

Lamdex/Karate og Kaiso Sorbie må maksimalt anvendes 3 gange hhv. 1 gang pr. vækstsæson, mens Mavrik Vita må anvendes 2 gange om foråret. Lamdex erstatter Karate 2,5 WG, som det er forbudt at anvende og opbevare pr. 1/7 2021.

Der er to gode grunde til kun at sprøjte mod skadedyr, når der er et reelt behov for det:

  • For at forebygge resistens. Der er stigende problemer med resistens blandt skadedyr i korn overfor skadedyrsmidlerne.
  • For at beskytte værdifulde nyttedyr i kornet.

 

Billede 1 Trips i vinterrug i stadie 37 (Foto: Niels Holmgård, SAGRO).

Vårsæd – står din mark også flot?

De allerfleste vårsædsmarker står godt efter at både vejret omkring såning var fint, efterfulgt af gode temperaturer og den seneste uges nedbør. Da der rigtigt mange steder har været gode forhold til såning, er nu et godt tidspunkt til at evaluere på, om det kan forberedes næste år, hvis ikke marken står helt skarpt.

Er der ikke en åbenlys forklaring, så overvej om det skyldes nogle af følgende problemer og diskuter det eventuelt med din planterådgiver.

  • Har sådybden været rigtig?
  • Er der nedpløjet græs, som ikke er nået at blive omsat, så mineraliseringen har optaget den tilgængelige kvælstof?
  • Hvordan er reaktiontallet – er det på tide med jordprøver?
  • Er der næringsstofmangel? Det kunne fx være kali, mangan eller kvælstof der mangles.

Endnu en udfordring kan være stankelbenslarver. Hvis stankelbenslarverne er begyndt at gnave i vårsæden, kan det hjælpe at tromle marken. Det bedst tidspunkt er omkring buskningen, hvor afgrøden bedst kan tåle det. Går det helt galt, så du skal have i sået ny såsæd, så afvent så længe som muligt, da larvernes aktivitet falder hen mod juni. Overvej også at isås havre, som larverne er mindre hårde ved end vårbyg.

Til toppen

PRÆCISION


Svampesprøjtning i hveden

Af planterådgiverene Erik Kjeldsen, Niels Holmgaard, Jens Peder Pedersen

Tiden for første svampesprøjtning i mange hvedemarker er kommet. Udover at man naturligvis kan bruge satellitkort til at graduere sine svampesprøjtninger med enten CropSat eller CropMananger, så er det også oplagt at udnytte kortene til at få sprøjten til selv at lukke i de pletter, hvor der er i sået vårbyg.

Når man laver kortet på sin computer eller tablet, vil man kunne se om de lysere pletter stemmer med de arealer der er isået, og sætte dosis til 0 i de områder. Hvis man anvender fx CropSat, vil den også angive den korrigerede væskemængde, der skal anvendes i marken – husk dog at tage højde for overlap m.m. Billede 2 viser et eksempel på billede til tolkning, altså hvor skal der lukkes af for sprøjtningen, pga. isået vårsæd. Da der har været mange solskinsdage, er der mange satellitbilleder af vælge imellem. Kontakt gerne din planterådgiver, som kan hjælpe med både teknikken i programmerne og også tolkning af billederne.

Husk at holde godt øje med, hvad der faktisk sker i marken, da der er mange sprøjter, der ikke kan håndtere at lukke helt af. Man skal følge med på kortet i traktorens terminal og lukke manuelt, hvis ikke sprøjten gør det automatisk. Derved får man også mere viden om, hvad sprøjten kan og sprøjtens potentiale i præcisions sammenhæng.

Vi nævnte i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 9, at man kan forsikre sig mod høstbesvær ved lejesæd, sidste frist for at tegne forsikringen er 16. maj. Kontakt din rådgiver, hvis interesseret i forsikringen og skal bruge hjælp til at tegne forsikringen.

 

Billede 2 Eksempel på en mark med lyse områder, som er der, hvor der er isået vårsæd. Dette billede er fra Cropsat, baseret på satellitfoto fra 5. maj.

Til toppen

VANDING


Vanding uge 19

Den seneste uge er der registreret mellem 36 og 20 mm nedbør i vores område. Nedbøren kombineret med forventningen om at der er vandet hvis man kan, så er der ikke nogen marker der på nuværende tidspunkt er i kritisk vandingsunderskud. Vejrudsigten lover dog tørvejr, blæst og lune temperaturer, så fordampningen vil være høj, og behovet for vanding vil derfor snart komme igen.

Se Vandbalancen for dit område her.

 

Til toppen
Download pdf