Udgivet d. 12-04-2018
Der er endnu ikke sået meget vårsæd, men det varme vejr i den forgangne weekend har for alvor sat gang i forårsarbejdet. Jordtemperaturen er også steget stødt, og har nu nået ca. 7 grader.
Billede 1 Spiret vårbygkerne i Kongeådalen ved Vejen. Kornet er sået lige før påske (Foto: Frederik Jensen, SAGRO).
Der er kommet god vækst i vintersæd og vinterraps, og det er opløftende at se, hvordan afgrøderne tager farve og kommer i vigør efter en lang vinter.
Forårsvæksten afslører også, hvilke områder der ikke rigtigt kommer i vækst, og der er behov for omsåning. Det er især vinterraps, som kan være svær at vurdere. Vinterraps har en rigtig god evne til at kompensere for misvækst, så man skal tænke sig godt om, inden ploven sættes i.
Seges har lavet en video om, hvad du skal se efter, når du vurderer din rapsmark. Du kan se videoen, hvis du logger på med dit landmand.dk login på www.landbrugsinfo.dk
Billede 2 Eksempel på mark, hvor nogle planter er frostramt og hovedskuddet er gået i forrådnelse. På de fleste planter kommer der alligevel nye sideskud på rodhalsen (Foto: Marie Uth, SAGRO).
Vær opmærksom på om udvintrede eller delvist udvintrede rapsplanter er angrebet af rapsjordloppens larve. Vi ser eksempler på kraftige angreb i marker, hvor der ikke er foretaget bekæmpelse i efteråret. Når stænglen skæres op, kan man se gange, hvor larverne har gnavet.
I vinterbyg har vi set eksempler på betydelige angreb af trådkøllesvamp. Ved kraftige angreb kan omsåning være nødvendig. Se eksempel på billede 3.
Billede 3 Angreb af trådkølle-svampen på en vinterbygplante. Svampens brune hvilelegemer ses på stængelbasis (Foto: Per Skodborg Nielsen, SAGRO).
Læs mere om omsåning af vintersæd og vinterraps i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 2.
Som det blev beskrevet i sidste uges TILVÆKST Salgsafgrøder er det nu tid for ukrudtsbekæmpelse i ubehandlet vintersæd, hvor du ønsker at køre tidligt med et græsmiddel som f.eks. Cossack OD eller Broadway. Det er en god idé at medtage DFF, hvor der ikke er sprøjtet i efteråret. DFF må senest anvendes i stadie 28, hvilket vil sige, at det er for sent, når kornet begynder at strække sig. Strækning af kornet begynder formentlig inden for den næste uges tid.
Hvor der har været ukrudtssprøjtet i efteråret, ser vi en rigtig god effekt af behandlingen. Det er også forventeligt, da kornet blev sået relativt sent, og ukrudtsbestanden dermed var begrænset. Samtidig var der god jordfugt, hvilket øger effekten af jordmidlerne. Endelig var vinteren tilstrækkelig kold til at nyfremspiring af ukrudt var begrænset.
Desværre er der også mange marker, hvor det ikke lykkedes at foretage en ukrudtsbekæmpelse i efteråret. Når man sammenligner behandlede og ubehandlede marker, kan man tydeligt se, hvor stor betydning en vellykket efterårsbekæmpelse har.
Billede 4 Rugmark, hvor der er rigtig god effekt af ukrudtssprøjtningen i efteråret. Der er sprøjtet den 9. oktober med 1 l Boxer + 0,05 DFF (Foto: Marie Uth, SAGRO).
Vintersæden nærmer sig begyndende strækning, og der er udsigt til lunt vejr og gode vækstforhold. Det er derfor oplagt at foretage en tidlig vækstregulering først i næste uge, hvis du planlægger en split-sprøjtning. Husk dog på, at behovet for vækstregulering er begrænset i forhold til sidste år. På nuværende tidspunkt er der ikke meget der taler for, at kraftig vækstregulering er nødvendig.
Læs mere om vækstregulering i sidste uges TILVÆKST Salgsafgrøder.
Det er nu for sent at bekæmpe kamiller med Galera i mange marker. Hvis du alligevel vil foretage en behandling med Galera, skal du være meget opmærksom på, at knopperne ikke må være synlige på sprøjtetidspunktet.
Hvis du vil sprøjte med Matrigon og endnu ikke har foretaget behandlingen, ser det ud til at det optimale tidspunkt kommer i begyndelsen af næste uge. Der er udsigt til 15-20 grader og godt sprøjtevejr.
Indtil videre har vi kun set glimmerbøsser i enkelte vinterrapsmarker, men der kan meget vel komme en betydelig indflyvning i næste uge, hvis vejrudsigten holder. Rapsen er mest følsom på knopstadiet, så der er god grund til at holde øje. Skadetærsklen er relativ høj, 8 glimmerbøsser pr. plante på nuværende tidspunkt, men antallet af biller kan også hurtigt stige. Hold især øje med sydsiden af læhegn og andre lun steder.
Se løsningsforslag i sidste uges TILVÆKST Salgsafgrøder.
Svampemidlet Talius har nu fået en regulær godkendelse i korn og i frøgræsarterne rødsvingel, alm. rajgræs og strandsvingel.
I 2017 blev der som bekendt givet en etårig dispensation til anvendelse af Talius, der havde registreringsnummer 3-196. Den nye godkendelse af Talius har registreringsnummer 3-201. Vær opmærksom på, at Talius (registreringsnummer 3-196), som der blev givet dispensation til i 2017, ikke længere er godkendt og ikke længere må anvendes og opbevares.
Talius må maksimalt anvendes 2 gange pr. vækstsæson og med minimum 14 dages interval. Der må pr. vækstsæson anvendes op til 0,5 l Talius pr. ha i hvede, rug og triticale og op til 0,25 l pr. ha i de øvrige godkendte afgrøder.
Talius er et specifikt meldugmiddel uden effekt mod andre svampesygdomme. Talius er mere effektiv til meldugbekæmpelse i hvede end de hidtil godkendte midler og anbefales derfor i hvede ved bekæmpelsesbehov. I byg findes mange billigere alternativer.
Anvendelse af plantebeskyttelsesmidler og udførsel af sprøjtejournal er omfattet af krydsoverensstemmelse, og det kan dermed blive en meget dyr affære, hvis der ved en kontrol bliver fundet fejl og mangler. De nye krav om brug af afdriftsreducerende dyser, er også omfattet af krydsoverensstemmelse.
I det følgende finder du en oversigt over krydsoverensstemmelseskrav i fbm. sprøjtning.
Ved en kontrol bliver det tjekket, om:
En sprøjtejournal skal som minimum indeholde:
Desuden bliver det tjekket om plantebeskyttelsesmidlerne er anvendt på lovlig vis. Følgene tjekkes:
Læs mere om afdriftsreducerende dyser og krav til dokumentation i sprøjtejournalen i TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 31, 2017.
Ved overtrædelse af et krydsoverensstemmelseskrav, beregnes sanktionen ud fra alvor, omfang og varighed.
Et eksempel kunne se således ud:
Der er ikke ført sprøjtejournal: karakter 4 for alvor
Der mangler sprøjtejournal for mere end 95 % af ejendommens areal: karakter 4 for omfang
Sprøjtejournalen mangler kun i indeværende sæson: karakter 3 for varighed
Samlet set er karakteren 11, hvilket giver en nedsættelse af arealtilskuddet på 5 %. Nedsættelsen omfatter både grundbetaling, grøn støtte og tilskud til pleje af græs- og naturarealer.
På en ejendom med 350 ha, hvor der gives et arealtilskud på 2000 kr. pr. ha, vil sanktionen løbe op i 35.000 kr.
SAGRO afholder igen kurser i CropSat. Lær at bruge CropSat, og tag første skridt mod graduering og merværdi i marken. Cropsat.dk er gratis og tilbyder rigtig mange nyttige informationer til alle planteavlere.
Du kan enten deltage:
Deltagelse i mødet er gratis for SAGRO-kunder!
Læs program med mere på sagro.dk
Tilmelding senest den 23. april på tlf. 8080 2040 eller på sagro.dk