Header billede

TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 24, 27. september 2018

Udgivet d. 27-09-2018

MARK


Aktuelt i marken

Af planterådgiver Henning Frostholm

Såning af vintersæd

Det ser ud til, at den kommende uge byder på en del tørvejr og dagtemperaturer omkring 10 - 12  oC. Det vil derfor være oplagt, at få tilsået de sidste arealer med vintersæd. Det er ved at være absolut sidste chance for såning af vinterbyg, mens hvede og rug godt kan sås en uges tid ind i oktober. Det ønskede plantetal er nu 325-375 pl/m2 i hvede, 175-200 pl/m2 i Hybridrug og 300-350 pl/m2 i vinterbyg.

Ukrudt i vintersæd

Med temperaturer på max 10-12 oC., er der nu heller ikke længere grund til at frygte fordampning af Boxer (prosulfocarb) ved sprøjtning midt på dagen. Der skal dog stadig vises hensyn ved anvendelse af produkter, der indeholder Prosulfocarb, f.eks. Boxer, Fidox EC, Roxy EC og Adimax. Det er et lovkrav, at der benyttes en dyse, der giver minimum 75 % afdriftsreduktion på hele arealet. Desuden bør der køres langsomt med lav bom og vandmængde på ca. 200 l/ha. Sprøjtning på let fugtig jord er også med til at mindske fordampningen. Hvis der er frugt- eller grønsagsproducenter i nærheden kan sprøjtning evt. udsættes til frugterne eller grønsagerne er høstet.

Husk også at tjekke lageret for midler, der bliver forbudte at opbevare, f.eks. Absolute 5 og Lexus 50 WG. Mangler du viden om hvilke midler, der bliver forbudt, vil det være oplagt at købe app'en Kemitjek, som du kan bruge til at tjekke, om dine pesticider er lovlige.

Fritfluer i vinterrug

Enkelte rugmarker har i år været angrebet af fritfluer. Fritfluen har åbenbart en forkærlighed for rug, men kan også angribe andre vintersædsarter. Når fritfluens larve først har gnavet i hjerteskuddet, går der ikke langt tid, før planten dør. Typisk er angrebet størst i de striber, hvor halmstrengen har lagt. Der er desværre ingen bekæmpelsesmuligheder, og er plantetallet kraftigt reduceret, er omsåning eneste udvej.

Lus i vintersæd

Der er stadig kun fundet få lus i registreringsnettet, og bekæmpelse er fortsat ikke aktuel.

Raps

Mange rapsmarker er ved at have brugt op af næringsstoffer. De godt 200 mm nedbør siden såning, og i mange tilfælde siden der blev gødet, har gjort det svært for rapsen at få fat i tilstrækkelig kvælstof. Typisk ser vi nu planter, hvor de første blade bliver røde, og de nye blade opnår ikke samme størrelse, som de lidt ældre blade – typisk tegn på mangel på næringsstoffer. For at sikre, at rapsen når en tilstrækkelig udvikling inden vinteren, bør sådanne marker ved først kommende lejlighed tilføres 30-40 kg kvælstof og gerne samme mængde kali. Indtil 1. oktober kan der stadig gødes med gylle, efter 1. oktober skal gødningen tilføres som handelsgødning.

Der er fundet enkelte marker med skader efter tidlig Belkar sprøjtning. Bladene bliver deforme, men der er ikke noget, der tyder på at skaderne påvirker udbyttet. Effekten på kamiller har været god.

Billede 1 Raps sprøjtet med 0,25 l Belkar (Foto: Finn Poulsen, SAGRO)

Italiensk rajgræs i raps

Er der på nuværende tidspunkt mange ukrudtsplanter af Italiensk rajgræs i rapsen, kan det være nødvendig allerede nu, at igangsætte en bekæmpelse med  1,5 l Focus Ultra + 0,5 l Dash og siden følge op med en Kerb sprøjtning.  Har man først fået opbygget en stor bestand af Italiensk rajgræs på bedriften, er en effekt på 90 % ikke længere tilstrækkelig til at nedbringe problemet.

Kontrol af efterafgrøder

Vi bliver i øjeblikket kontaktet af mange landmænd, der fortæller, at de har haft besøg af kontrollanter fra Landbrugsstyrelsen. De har især fokus på kontrol af efterafgrøder. Heldigvis er der, trods de klimatiske udfordringer, styr på efterafgrøderne de fleste steder. Hvis kontrollanten begynder at afvise områder af marken, og der derfor ikke er tilstrækkelig MFO afgrøder, er det vigtig at kontrollanten får forevist andre marker, der evt. vil kunne opfylde kravet. Det er billigere at mangle f.eks. målrettede efterafgrøder end at mangle MFO afgrøder. Kontakt altid din planterådgiver, for at sikre at alle muligheder er benyttet, inden du accepterer et træk i støtten pga. manglende MFO.

Jordprøver

Har du glemt at bestille udtagning af jordprøver kan det nås endnu. Det gode vejr i efteråret har medført at ventetiden på udtagning af jordprøver i øjeblikket er meget lav. Det vil derfor være et godt tidspunkt at få bestilt nye jordprøver, så vi kan bruge de nye tal, når gødningsplanen for 2019 skal udarbejdes.

Kontakt din planterådgiver på tlf. 8080 2040 og bestil udtagning allerede i dag.

Til toppen

ARRANGEMENTER OG KURSER


Sdr. Felding - Efterafgrøder på sandjord

Tid: Onsdag den 10. oktober kl. 10.00-12.00
Sted: Lomholt I/S, Vardevej 157, 7280 Sdr. Felding

Mød op til en spændende formiddag, hvor vi ser på efterafgrøder etableret efter høst. 

Læs mere på sagro.dk

Til toppen
Download pdf