Udgivet d. 28-11-2024
Så er de nye sortslister for vårsæd 2025 klar. Igen har dyrkningsåret været udfordrende med rigelige nedbørsmængder gennem størstedelen af vækstsæsonen fortsættende med vanskelige høstbetingelser. Dette har også ramt sortsforsøgene, hvor det har været årsag til svingende resultater.
Dyrkningssæsonen 2024 bød generelt på megen nedbør, stort smittetryk af svampesygdomme og vanskelige høstbetingelser. Samlet set var udbytterne meget svingende, men det generelle billede viser temmelig lave udbytter tillige med at kernestørrelse, rumvægt og proteinindhold også var på et lavere niveau end i de foregående år. De vanskelige betingelser har også sat sine spor i årets forsøg med korn og bælgsæd, hvor resultaterne er varierende med høje LSD-værdier; for markært særdeles høje LSD-værdier.
Du kan finde sortslisterne for de enkelte arter af vårsæd her.
De lave udbytter i årets høst bevirker selvfølgelig også en ringere forsyning med udsæd end ønskeligt, men til gengæld ser det ikke ud til, at vi ser en gentagelse af den dårlige spireevne, som vårsæden generelt var ramt af til denne sæson.
Som altid bliver de mest eftertragtede varer udsolgt først, og flere vårbygsorter meldes da også allerede at være sluppet op. Indtil videre er der dog udsæd at få af alle arter, men de foderstoffirmaer, vi har været i kontakt med, tør ikke love, at alle kunder kan få de varer, de efterspørger, når vi kommer hen efter nytår.
Gødningsmarkedet er heldigvis ved at være normaliseret igen vedr. forsyninger og priser, og det forventes ikke, at der opstår mangel på de almindelige gødningstyper. Som sædvanligt kan de lidt mere specielle varer som f.eks. ammoniumsulfatsalpeter NS 26 13/14/15 og svovlsur ammoniak NS 21 24 indimellem være vanskelige at skaffe, men bortset fra det skønnes alle "normale" gødningstyper at være til disposition. Indtil videre ligger priserne på et moderat men dog stigende niveau, men der kan imødeses, som det er blevet normalt siden Ruslands invasion af Ukraine, større usikkerhed om gaspriser og dermed også gødningspriser på den anden side af nytår.
Vi må derfor igen opfordre til, at du kontakter din planterådgiver for aftale om mark- og gødningsplan, så vi kan få bestemt dit behov for udsæd og handelsgødning, og dernæst at du kontakter din foderstofsælger for køb.