Header billede

TILVÆKST Grovfoder nr. 2, 31. januar 2024

Udgivet d. 31-01-2024

Mark


Udbringning af husdyrgødning

Af planterådgiverne Vivi Ernstsen og Thomas Harbo

Pr. 1. februar ophører lukkeperioden for udbringning af husdyrgødning og mineralsk handelsgødning. Har du et kvæg-undtagelsesbrug skal du dog være opmærksom på, at her gælder andre og strammere regler for udbringning af husdyrgødning.

Overvejelser inden udbringning

Efter en efterårs- og vinterperiode, som gennemgående har været temmelig nedbørsrig, er behovet for udbringning af husdyrgødning, her hvor udbringning igen bliver tilladt, desværre stort. I de seneste mange år har den sidste del af vinterperioden i februar og primo marts ofte givet mere vintervejr end december og januar, og derfor bør du overveje din gyllestrategi – opbevaringskapacitet kontra farbare arealer. Hvor meget gylle skal du udbringe nu, hvor der ikke er noget fagligt behov, for at du kan komme igennem den resterende periode, frem til det for alvor bliver forår? Udbringning først i februar bør dog begrænses til det helt nødvendige, da risikoen for næringsstoftab ud af rodzonen er stor, og udnyttelsen af næringsstofferne, som tildeles i februar, derfor er langt fra optimal. Ved tidlig udbringning til årets majs- og roemarker bør der i alle tilfælde tilsættes nitrifikationshæmmer; læs mere herom i artiklen 'Brug nitrifikationshæmmer ved tidlig gylleudbringning'.

Lovlig udbringning fra 1. februar?

Fra 1. februar kan husdyrgødning lovligt udbringes på de fleste arealer. Lukkeperioden for udbringning ophører pr. 1. februar, og ifølge de generelle regler må der, hvis forholdene tillader det, udbringes husdyrgødning på alle arealer UNDTAGEN de nedenfor nævnte tilfælde, hvor udbringning først må ske pr. 1. marts:

  • Generelt - hvor der er efterafgrøder i majs.

  • KUN for kvæg-undtagelsesbrug
    • Græsmarker, såvel marker i omdrift som permanente, som skal pløjes (destrueres) i dette forår.
    • Græsefterafgrøder af enhver art udlagt i 2023, hvor der skal etableres en forårssået afgrøde.

Læs dog også afsnittet "Udbringningsteknik ved flydende husdyrgødning", hvor der i tabel 2 er vist visse lempelser fra de generelle regler.

Indimellem kan der være tvivl om, hvorvidt en udbringning sker lovligt, og mange uden for erhvervet ser det som deres pligt at anmelde, hvad de ser som "tvivlsomme" udbringninger. Kommunerne skal reagere på anmeldelser. Inden du kører, skal du derfor være sikker på, at forholdene er i orden, og at reglerne overholdes. Er du selv i tvivl, så undlad at køre!

Reglerne kort fortalt – flydende husdyrgødning

Reglerne for udbringning af husdyrgødning, andre organiske gødninger og mineralsk handelsgødning er fastsat i Bekendtgørelse om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning, kapitel 2, hvor du kan læse de specifikke bestemmelser. I korte træk er det især nedennævnte forhold, du skal være opmærksom på i den kommende tid, men du er selvfølgelig selv ansvarlig for at overholde de bestemmelser, der gælder for netop dine arealer.

Miljø- og afstandskrav

Ved udbringning skal du iagttage de sædvanlige forbehold ved risiko for forurening af vandmiljø (herunder dræn, vandløb, søer og fjorde/kystoplande); dvs. at det IKKE er tilladt at udbringe husdyrgødning eller andre flydende organiske gødninger, hvis der blot er risiko for forurening. Jævnfør bekendtgørelsens tekst er det derfor ikke tilladt at udbringe flydende husdyrgødning og flydende affaldsprodukter, hvis blot ét af flg. forhold er gældende:

  • Jorden er dækket af sne.

        Jorden er pr. definition snedækket, hvis 90 % af marken er dækket af blot ½ cm sne.

  • Jorden er frosset.

    Miljøstyrelsens definition for lovlig udbringning er, at jorden skal være optøet i mindst 15 cm; dog er det tilladt at køre efter nattefrost, hvis jorden forventes at optø til 15 cm i dagens løb.
    Vær opmærksom på, at din tolkning af, hvorvidt jorden er optøet, kan være forskellig fra den tolkning kontrollører og kommuner anlægger. Du bør derfor sikre dig, at jorden er tilstrækkelig optøet ved at stikke med et jordspyd eller evt. ved at grave med en spade flere steder i marken OG dokumentere dette med et dateret billede heraf.

  • Jorden er vandmættet eller oversvømmet.

  • På skråninger med en hældning på mere end 6° ned mod vandløb, søer > 100 m2 eller fjorde, inden for en afstand af 20 m fra vandmiljøets øverste kant.

    På arealer med hældning på 6 – 12° må der dog nedfældes flydende husdyrgødning, afgasset vegetabilsk biomasse og flydende affaldsprodukter parallelt med vandmiljøet.

  • I en afstand af 20 meter til naturtyper omfattet af kategori 1-natur (ammoniakfølsomme naturtyper) og naturtyperne højmoser og lebeliesøer omfattet af kategori 2-natur skal flydende husdyrgødning nedfældes – alternativt kan der forsures.

Reglerne kort fortalt – fast husdyrgødning

Fast husdyrgødning må ligeledes udbringes fra 1. februar på vintersæd og græsmarker, som skal ligge til produktion i 2024. Ligeledes må udbringning ske på stubmarker og græsmarker, som skal lægges om i foråret; her skal nedbringning ske inden fire timer.

Vær opmærksom på, at der også for fast husdyrgødning gælder særlige regler for kvæg-undtagelsesbrugene samt på arealer med efterafgrøde i majsstub. Ejendomme, som har benyttet reglerne om kvæg-undtagelsesbrug i efteråret 2023, er omfattet af de mere restriktive regler for denne ejendomstype indtil 1. marts 2024. Se oversigt i tabel 1 nedenfor.

Generelle begrænsninger og afstandskrav

Organisk gødning bortset fra ensilagesaft og restvand må ikke udbringes på lørdage samt søn- og helligdage på arealer, der ligger nærmere end 200 meter fra byzone- eller sommerhusområder eller i et område i landzone, der ved lokalplan er udlagt til boligformål.

Oversigt over lovlig udbringning af husdyrgødning pr. 1. februar / 1. marts

Reglerne for udbringning af husdyrgødning er et sammensurium af reguleringer i forskellige bekendtgørelser, som det ikke er let at få overblik over. I tabel 1 vises en samlet oversigt over udbringningstidspunkter, afgrøder og ejendomstyper. Hvor der i tabellen henvises til "PLØJES", er fræsning eller gentagne harvninger i en dybde af 10-15 cm sidestillet med pløjning.

Tabel 1 Generelle regler. Oversigt over lovlig udbringning af flydende og fast husdyrgødning samt andre organiske gødninger pr. 1. februar / 1. marts. Se dog også tabel 2 og 3.

Til toppen

Brug nitrifikationshæmmer ved tidlig gylleudbringning

Af planterådgiver Peter Siebert

Har du tilstrækkelig opbevaringskapacitet? Ved tidlig udbringning af gylle er der stor risiko for tab af kvælstof. Det kan anbefales at anvende nitrifikationshæmmer for at begrænse risikoen.

Der er pres på opbevaringskapaciteten

Det regnfulde efterår og vinterperiode har lagt pres på opbevaringskapaciteten, som mange steder er ved at være udnyttet fuldt ud. Derfor vil flere være nødsaget til at udbringe gylle så tidligt på sæsonen, at der endnu ikke er nogen faglig begrundelse for at gøre det. Fra et fagligt synspunkt er det uønsket at udbringe gylle allerede i starten af februar. Udnyttelsen af næringsstoffer sker først, når plantevæksten er kommet i gang hen i marts med stigende dagslængde og højere temperaturer. For vårafgrøder, der først etableres senere på foråret, er der også stor risiko for tab af kvælstof til udvaskning.

Uagtet at det fagligt set ikke er ønskeligt at bringe gylle ud i starten af februar måned, vil mange alt andet lige være nødsaget til at gøre det alligevel. Dette bør give overvejelser om, hvorvidt opbevaringskapaciteten nu også er stor nok. Udover at være presset i foråret på at få kørt gylle ud tidligt, er flere også nødsaget til at udbringe større mængder gylle på græs i sensommeren for at være sikker på, at opbevaringskapaciteten er tilstrækkelig indtil foråret. Husk på, at den lovpligtige opbevaringskapacitet er på ni måneder af en årsproduktion, hvilket nogle måske har svært ved at overholde, hvis det er nødvendigt at udbringe gylle såvel i sensommeren som i det tidlige forår. Ved udbringning af gylle både meget tidligt i foråret og sent på sommeren er den fælles faktor, at det sker i perioder, hvor det fagligt og økonomisk giver mindst afkast for tildelingen af næringsstofferne. Vi bringer mere om dette i en senere udgave af TILVÆKST Grovfoder.

Anvend nitrifikationshæmmer

Ved udbringning af gylle meget tidligt, inden plantevæksten og optaget af næringsstofferne begynder, er der risiko for, at der sker en udvaskning af kvælstof, hvis vi kommer ind i en periode med overskudsnedbør. I det tidligere forår er jorden ofte helt vandmættet, og derfor skal der kun mindre mængder nedbør til, før der sker afstrømning. Kvælstof udvaskes, når det er omdannet til nitrat. Kvælstof i gylle, der udbringes i starten af februar, har en høj risiko for at blive udvasket, da perioden, frem til plantevæksten begynder, er lang, og der er næsten altid en er perioder med overskudsnedbør i det i den sidste del af vinteren/tidlige forår. Ved at anvende nitrifikationshæmmer ved gylleudbringning, hæmmes de mikroorganismer i jorden, som omdanner ammonium-kvælstof til nitrat-kvælstof. Dermed udvaskes kvælstoffet i gyllen ikke lige så hurtigt, da det primært er nitrat-kvælstof, som har udvaskningspotentiale.

De officielle anbefalinger vedrørende brug af nitrifikationshæmmer er, at de primært skal anvendes i rækkeafgrøder, som har en langsom etablering. Imidlertid vil vi udvide anbefalingen som flg.:

  • Græsmarker, vårsæd, korn og blandsæd
    • Februar måned, meget tidlig udbringning af gylle
  • Majs og foderroer
    • Februar til medio april

Der findes flere forskellige nitrifikationshæmmere på markedet. De mest anvendte i Danmark er Vizura og Instinct. Der er ingen forskel i effekten mellem de to nitrifikationshæmmere, og omkostningen ved brug af produkterne er også på samme niveau – omkring 150-200 kr. pr. hektar ved fuld dosering. Doseringen er uafhængig af gyllemængden, da effekten af produkterne sker i jorden og ikke på gyllen. Der skal bruges hhv. 2,0 liter Vizura og 1,7 liter Instinct pr. hektar; ved placering af gyllen, f.eks. før såning af majs, reduceres dosis til det halve. Begge produkter kan også udsprøjtes i minimum 100 liter vand pr. hektar f.eks. sammen med glyphosatprodukter ved nedvisning af græsmarker eller efterafgrøder som alternativ til iblanding under gylleudbringning. Effekten af produkterne aftager efter 6-8 uger med den længste effekt under kølige forhold. Nitrifikationshæmmere kan endvidere reducere udslippet af lattergas fra jorden til atmosfæren, hvorved der også er en klimaeffekt. Brugen af nitrifikationshæmmende produkter i gyllen indberettes også til ARLA-gården, klimaregnskab.

Forhør dig hos din planterådgiver eller din lokale maskinstation om mulighederne, hvis du ønsker at forsikre dig mod tab af kvælstof ved tidlig gylleudbringning. Anvendelse af nitrifikationshæmmer er én af de sjældne forsikringer, som betaler sig i de fleste tilfælde.

Til toppen

Regler og tilskud


Flydende husdyrgødning - regler, teknik og forsuring

Af planterådgiverne Vivi Ernstsen og Thomas Harbo

Vær opmærksom på de mange særlige regler, der gælder for brugstyper og udbringningsteknik ved udbringning af flydende husdyrgødning i februar.

Regler og teknik

Reglerne for hvilke udbringningsteknikker, og på hvilke tidspunkter disse må anvendes på kvæg-undtagelsesbrug og ved almindelige harmonikrav, kan være svære at navigere i.

kvæg-undtagelsesbrug må græsudlæg og græsefterafgrøder ikke destrueres (ved jordbehandling eller nedvisning) før tidligst 1. marts, ligesom det i alle tilfælde gælder græsefterafgrøder i majs. Dog er der en generel lempelse fra reglerne, der omfatter udbringning af gylle i foråret på arealer med efterafgrøder og græsudlæg, hvor flydende husdyrgødning må udbringes med græsmarksnedfælder og som slangeudlagt forsuret gylle på alle brugstyper til ALLE efterafgrøder fra 1. februar; se tabel 2 og 3. Nedfældningen må ikke ødelægge græsudlægget eller græsefterafgrøden før tidligst 1. marts.

I tabel 2 og 3 vises en detaljeret oversigt over lovlige udbringningsmetoder i februar for henholdsvis kvæg-undtagelsesbrug og almindelige harmonikrav.

Tabel 2 Kvæg-undtagelsesbrug, afgrøder og teknik. Udbringning af flydende husdyrgødning i februar 2024.

1)  Ved slangeudlægning af forsuret gylle inden såning, er der et krav om nedbringning hurtigst muligt og inden for fire timer.

Tabel 3 Almindelige harmonikrav, afgrøder og teknik. Udbringning af flydende husdyrgødning i februar 2024.

1)  Ved slangeudlægning af forsuret gylle inden såning, er der et krav om nedbringning hurtigst muligt og inden for fire timer.

De specifikke krav til dokumentation for forsuring af gylle ved godkendte forsuringsteknikker fremgår i tabel 4 nedenfor.

For at opnå den bedste effekt af forsuret slangeudlagt gylle, skal slæbeslangerne, som navnet også antyder, slæbes hen ad jorden. Når slangerne lægger gyllen ud på jorden, mindskes gylleoverfladen på jorden, ammoniakfordampningen begrænses, og kvælstofeffekten øges. Aarhus Universitet har udført forsøg, der viser, at ammoniakfordampningen kan reduceres med 25-30 % ved at slæbe slangerne i forhold til, hvor slangerne er hævet 20 cm over jordoverfladen. Effekten er størst under varme og tørre forhold. I forsøgene er der udbragt 120 kg NH4-N pr. ha, svarende til omkring 45 ton/ha kvæggylle. Omregnet til kvælstofeffekt svarer det til 5-8 kg N pr. ha. Forsøgene er udført i vårbyg og vinterhvede, men det er dog ikke opgjort, hvorvidt der er effekt på udbyttet.

Forsuring

Til sæsonen 2022 blev kravene til forsuret gylle ændret fra et pH-krav til et krav om anvendt mængde svovlsyre. Disse regler er stadig gældende.

Tabel 4 Krav til mængde 96 % svovlsyre til forsuring af gylle


Kravene til svovlsyremængden er sat med udgangspunkt i 96 % koncentreret svovlsyre. Anvender du en mindre koncentreret svovlsyre, skal mængden omregnes og øges forholdsmæssigt efter indholdet i det aktuelle produkt.

Når der anvendes forsuret gylle på bedriften, skal der foreligge dokumentation for, at reglerne er overholdt. Dokumentationen skal indeholde en erklæring om tidspunktet for udbringning, omfanget af udbringningsarealerne og den udbragte mængde gylle. Derudover skal der foreligge dokumentation i én af de følgende dokumentationstyper; se tabel 5 nedenfor. Dokumentationen skal opbevares i op til fem år og fremvises til kontrolmyndighed ved forlangende. Du kan finde myndighedernes forsuringsattest her.


Tabel 5
Krav til dokumentation ved udbringning af gylle med ammoniakreducerende teknologier

Sanktioner ved overtrædelse

Overtrædelse af reglerne om udbringning af husdyrgødning samt opfyldelse af dokumentationskrav er belagt med sanktion i form af konditionalitet (tidligere KO) eller bødestraf. Eksempler på forhold, der medfører sanktion, er manglende overholdelse af reglerne om udbringningsmetoder og de regler, der skal sikre mod overfladeafstrømning af udbragt husdyrgødning. Dvs. forhold omkring udbringning på frossen, snedækket og vandmættet jord, og forhold omkring udbringning på arealer, der skråner mod vandmiljøer. Hvor der er krav om skriftlig dokumentation – f.eks. om forsuring, er det strafbart, hvis ikke denne er gemt i de påkrævede fem år.

Til toppen

3 meter bræmmer – OBS inden gyllekørsel og jordbehandling

Af planterådgiver Peter Siebert

I 3 meter bræmmerne er der forbud mod gødskning, sprøjtning, jordbearbejdning og dyrkning. Husk udyrkede 3 meter bræmmer langs de målsatte vandløb.

Den forgangne sæson 2023 var det første år med de nye regler for udyrkede 3 meter bræmmer. 3 meter bræmmer var det nye udvidede krav af de eksisterende krav om 2 meter-bræmmer. Det er lovpligtigt af have de udyrkede 3 meter bræmmer langs alle de vandløb, som er udpeget med krav om udyrkede bræmmer. Som oftest kan du se dine 3 meter bræmmer på dit markkort, hvis det er tilvalgt som tema ved udskrift af markkortet. Har du ikke disse markkort, bør du kontakte din planterådgiver og få tilsendt et markkort, hvor 3 meter-bræmmer også er tilvalgt som tema. 3 meter bræmmer, og mange flere kortlag som §3-arealer, beskyttede jord- og stendiger, kan også ses i FarmTracking.

Vi har dog erfaret, at flere ikke har husket at overholde kravet til 3 meter bræmmer i alle tilfælde, og enkelte har allerede haft kontrol af 3 meter bræmmer med et uheldigt resultat til følge. Det er svært at komme med et fyldestgørende overblik over, hvad det potentielt kan koste i kroner og øre ikke at overholde kravet til 3 meter bræmmerne, da der er flere faktorer, som skal tages med i beregning ved opgørelse af sanktionen. Det er dog vores klare opfattelse, at det er forholdsvist dyrt ikke at overholde 3 meter bræmmerne.

I 3 meter bræmmerne er der forbud mod gødskning, sprøjtning, jordbearbejdning og dyrkning. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at 3 meter bræmmerne er lagt ud de rigtige steder, og at de ikke bliver ødelagt under forårsarbejdet. Sørg derfor for at have klare aftaler med maskinstationen og opsæt eventuelt markeringspinde i marker, hvor det kan være svært at se, hvor 3 meter bræmmen starter og slutter; det kan f.eks. være tilfældet i en græsmark eller i andre marker, hvor bræmmerne ikke blev korrekt etableret i 2023.

Til toppen

Kan du have fordel af en type 2 korrektion?

Af planterådgiver Peter Siebert

Kan du dokumentere lavere udskillelse af N og P i husdyrgødningen?

Ved planlægning af produktionsomfanget er det muligt at lave en korrektion i produktionen af næringsstoffer udskilt i husdyrgødningen. For malkekvæg er der to mulige typer af korrektion for afvigende produktion.

  • Type 1 korrektion er ved afvigende mælkeydelse, hvor en lav mælkeydelse også medfører en korrektion, som beregner færre næringsstoffer i gyllen.
  • Type 2 korrektionen er noget mere omfattende og kræver blandt andet, at der er lavet minimum fire foderkontroller på en 12 måneders periode. En type 2 korrektion kan være relevant at bruge på de bedrifter, som har en høj energiudnyttelse samtidig med også at have et forholdsvis lavt indhold af råprotein (N) og/eller fosforindhold i foderet.

Det vil føre for vidt at gennemgå alle kravene til en type 2 korrektion her. Det skal dog være tydeligt, at det er forholdsvist omfattende at lave en type 2 korrektion. Indledningsvist bør du starte med snakke med din planterådgiver og din kvægrådgiver om, hvorvidt det giver mening at lave på din bedrift. Du bør have følgende overvejelser med i dine overvejelser:

  • Hvis du har en EKM-ydelse, som ligger under normen, bliver du allerede korrigeret med en type 1 korrektion, som er korrektionen for mælkeydelse. Det skal derfor overvejes, om det giver mening at lave den noget tungere dokumentation til en type 2 korrektion.
  • Leverer du til biogas giver det ofte heller ikke så meget mening at lave en type 2 korrektion. Det skyldes, at hvis leverandøraftalen ikke tager højde for indholdet af næringsstoffer i gyllen, så er det i princippet lige meget om din gylle har et højt eller lavt indhold af næringsstoffer. Undtagelsen her kan være de Nature Energy-anlæg, hvor leverandøraftalen er areal: areal-aftaler. Her vil et lavere indhold af næringsstoffer potentielt reducere mængden af biogasgylle, der leveres tilbage, da denne type aftale er bundet op på det begrænsende næringsstof i forhold til harmoniareal.
  • Anvender du rapsprodukter som proteinkilde til køerne, vil det næppe være muligt at dokumentere lavere fosforindhold i husdyrgødningen, da rapsprodukterne indeholder meget fosfor pr. proteinenhed sammenlignet med f.eks. sojaprodukter.

Er du interesseret i at få undersøgt muligheden for en type 2 korrektion så tag kontakt til din plante- eller kvægrådgiver, som vil kunne hjælpe med at afklare, om det kan være interessant for dig.

Til toppen

Kurser og arrangementer


Få overblik over din markvanding i FarmTracking Premium

Af Kilde: SEGES

Torsdag den 8. februar kl. 9.30-10.15 afholder SEGES et webinar om vandingsmodulet i FarmTracking Premium. Det er gratis at deltage, men det kræver dog tilmelding. Du kan tilmelde dig her https://www.landbrugsinfo.dk/public/e/5/0/digitalt_jordbrug_webinar_farmtracking_markvandinger

Om webinaret

I dette webinar bliver du godt klædt på til den kommende vandingssæson og vandingsmodulet i FarmTracking Premium. Vi viser dig, hvordan du holder overblik over dine vandinger og opretter vandingssystemer, pumper og vandingsspor.

På webinaret får du

  • Trin-for-trin-hjælp til at komme godt i gang med vandingsmodulet i FarmTracking
  • Guides til, hvordan du bedst og nemmest bruger vandingsmodulet
  • Viden om, hvilke nyheder der er på vej.

Din ekspert i studiet er Peter Bisgaard Nikolajsen, og vært på webinaret er Mikkel Homann Carøe. Du kan stille spørgsmål undervejs i webinaret og få svar med det samme. Vi ses til et underholdende og lærerigt webinar, hvor du bliver klædt endnu bedre på til den kommende sæson i marken.

Kan du ikke deltage den 8. februar?

Så tilmeld dig alligevel, og få optagelsen sendt til din mail efterfølgende.

Kom i gang med FarmTracking Premium allerede nu

I FarmTracking Premium kan du ikke kun holde styr på dine vandinger - du har også mulighed for hele tiden at kunne følge dit forbrug af kvælstof, fosfor og kalium. Hvis det lyder interessant, så kan du prøve det gratis helt frem til 31. marts 2024. Se mere og bestil FarmTracking Premium

På Facebook giver vi hinanden tips og tricks om FarmTracking – og du skal være velkommen.

Bliv medlem af gruppen

Vil du vide mere, kan du kontakte seniorkonsulent Mikkel Homann Carøe, SEGES Innovation P/S, mhca@seges.dk, tlf. 2911 8477

Til toppen

Aftenkongres 2024

Til toppen
Download pdf