Header billede

TILVÆKST Grovfoder nr. 15, 1. juni 2024

Udgivet d. 01-06-2024

Mark


Svampebekæmpelse i vårsæd

Af planterådgiver Peter Siebert og planterådgiver Thomas Harbo

Selv om majsen er sået over en lang periode i år, er det mere ekstremt for vårbyggen. I de tidligste såede marker er gennemskridning så småt begyndt, mens de senest såede afgrøder først er ved at spire frem.

For de tidligste såede marker er det nu tid til at dække afgrøden af med svampebekæmpelse. For senere såede marker er det for tidligt at afgøre, om marken skal svampesprøjtes. I de tidlig såede marker bør du sikre afgrøden med en svampesprøjtning lige omkring gennemskridning, da flere års forsøg viser, at det som oftest giver en god tilbagebetaling. Svampebekæmpelsen sikrer også mod strånedknækning.

Vårbyg

Hovedkomponenten i svampesprøjtning af vårbyg bør være Propulse SE 250 i blanding med et af de øvrige svampemidler.

I nedenstående tabel kan du se et udvalg af løsningsforslag imod de forskellige bladsvampe.

Skadetærskler i vårbyg

  • Meldug (kun i sorten Focus): 1-10 % planter
  • Bygrust: 10 % angrebne planter
  • Bygbladplet: I RGT Planet og Applaus: 10 % angrebne planter, øvrige sorter: 50 % angrebne planter i st. 30-31 (begyndende strækning) herefter 25 %.
  • Skoldplet: 10 % angrebne planter og 5 dage med over 1 mm indenfor de seneste 14 dage. Optællingen starter i st. 31 (første knæ mærkbart) i sorter med karakteren 2-3 i tabel 1.

For sorter med karakteren 0-1 i modtagelighed starter optællingen af nedbørsdøgn i st. 32 (andet knæ mærkbart), og der skal her syv dage med nedbør til at udløse en behandling.

Tabel 1 Udvalgte bygsorters sygdomsmodtagelighed (Kilde: SEGES)

  • Modtagelighed, skala 0-3, hvor 0 er ikke modtagelig og 3 er meget modtagelig.
  • Alle de angivne sorter har mlo-resistens mod meldug.

Behandlingstidspunkt og standardløsninger

Generelt er "omkring skridning" i øvrigt ofte et godt tidspunkt for hovedbehandlingen i vårbyg. Der er ingen grund til at afvente gennemskridning, da de aktuelle svampesygdomme ikke går i akset.

Tabel 2 Standardløsninger i vårbyg. Priser er ifølge Middeldatabasen.dk (pr. september 2023). Midler med indhold af "kritisk triazol" med rød skrift.

 

 

Billede 1 Bygbladplet i vårbyg. Her af "nettypen" som kendes som ret firkantede pletter med
tværstreger. (Foto: Thomas Harbo, SAGRO)

Havre

I havre er det som regel meldug, der udløser svampebehandlingen. Det gælder dog ikke for sorten Delfin, som ikke er meldugmodtagelig.

Skadetærskler i havre

  • Meldug: 10-75 % angrebne planter, mindst i de tidlige stadier (buskning indtil første knæ er fremme).
  • Havrebladplet: 25 % angrebne planter st. 32-65. Alle sorter er middel-modtagelige for havrebladplet.

Middelvalg og dosis

0,3 L/ha Orius Gold/Folicur Xpert EC 240/Proline Xpert EC 240 /Prosaro/Proline er gode meldugløsninger i havre; OBS triazol-regler. I de tidligste stadier tæller 0,3 L Orius Gold f.eks. 90 %.

Der kan tilsættes 0,2 L/ha Comet Pro eller Propulse SE 250, hvis der også ses havrebladplet.

Billede 2 Havrebladplet. (Foto: SEGES)

Billede 3 Havrepletbakteriose, der kan forveksles med havrebladplet, kan ikke behandles med
svampemiddel. Bakteriose sidder ofte i kanterne/spidserne af bladene. (Foto: Jens P. Pedersen, SAGRO).

Vårhvede

  • Meldug: 25 % angrebne planter i de tidlige vækststadier.
  • Gulrust: I modtagelige sorter (karakter 3): Ved forekomst
  • Brunrust: 25 % angrebne planter i vækststadium 30-31 (første knæ fremme). Herefter ved over 10 % angrebne planter.
  • Septoria: Vi har ingen sikker skadetærskel, men der skal mere fugt til at udløse behandling end i vinterhvede. Omkring skridning anbefales behandling, hvis der ses 10 % planter med angreb på tredje øverste blad.
  • Hvedebladplet: Ingen sikker tærskel, men bekæmpelse er især aktuelt ved pløjefri dyrkning med hvede som forfrugt.

Standardløsninger i vårhvede

Der er mange gode behandlingsmuligheder i vårhvede.

Tabel 3 Standardløsninger i vårhvede. Priser ifølge Middeldatabasen.dk (pr. september 2023). Midler med indhold af "kritisk triazol" med rød skrift.

Til toppen

Vækstregulering i vårbyg

Af planterådgiver Thomas Harbo

Vækstregulering i vårbyg skal primært sikre mod aksnedknækning, da egentlig lejesæd kun meget sjælden er et problem. Oftest iblander vi omkring 0,15 L/ha Cerone ved svampebehandlingen. Det er tilstrækkeligt til at sikre mod aksnedknækning. Cerone må anvendes frem til første stak er synlig, og det må kun anvendes én gang pr. sæson. Undgå at behandle en stresset afgrøde, ligesom sprøjtning ved høje temperaturer over 24 °C skal undgås.

Til toppen

Skadedyr i vårsæd

Af planterådgiver Thomas Harbo

I de senere år har behovet for bekæmpelse af skadedyr i vårsæd, bladlus og kornbladbillens larve, været begrænset. Selvom der var optræk til betydende angreb, mens vejret endnu var varmt og solrigt, har denne uges nedbør sat skadedyrene tilbage. Når vejret igen slår om til sol og varme, skal du især være opmærksom på bladlus i havre, som er den vårafgrøde, hvor angrebene gerne bliver voldsomst.

Frem til kornets vækststadium 73 er skadestærsklen for bladlus 40 % angrebne strå, hvis der ikke skal svampebehandles, og 25 % angrebne strå når der samtidig skal bekæmpes svampe. For kornbladbillens larve er skadestærsklen én larve pr. 1-2 strå frem til begyndende skridning. Skadedyrene kan bekæmpes med pyrethroider i 2/3 dosis.

Til toppen
Download pdf