Udgivet d. 15-12-2023
Overvejer du roer i markplanen i 2024, skal det planlægges, da roerne stiller større krav til sædskifte om mark.
Vi mærker en øget interesse for at dyrke foderroer. Det store udbytte, det positive klimaaftryk, ny viden om foderværdier i ensilerede roer samt gode erfaringer med meget enklere ensileringsmetoder kan alt sammen være med til at styrke interessen for roedyrkning i de kommende år.
Billede 1 og 2 Roer knuses her direkte ovenpå majsensilage. De skal ikke køres sammen og ensileres let (Foto: Thomas Harbo)
Roerne stiller imidlertid større krav til marken end de afgrøder, du er vant til at dyrke. For at du kan dyrke foderroer med succes, skal du derfor sørge for, at marken er velkonditioneret og klar til foderroerne, så du ikke får en dårlig begyndelse og stopper igen. Jeg vil kort nævne de forhold, som vi oftest ser som blokerende eller hæmmende for roernes vækst.
Der kan også være andre forhold du skal tage dig i agt for, inden du vælger dine marker til roer i 2024. Du bør derfor spørge din planterådgiver til råds, så I sammen kan se på forholdene på din ejendom.
Billede 3 og 4 Roer angrebet af rodfiltsvamp (Foto: Thomas Harbo)
Roerne er den af vore grovfoderafgrøder, som har potentialet til at give – og generelt giver – det største udbytte. Foderkvaliteten er letfordøjelig og meget ensartet god fra år til år, hvilket er en stor fordel. At foderroerne ikke har ret stor udbredelse, skyldes primært de håndteringsmæssige udfordringer og for mange også problemer med at finde plads i sædskiftet.
Foderroer har et meget stort udbyttepotentiale, og er uden sammenligning den af vore grovfoderafgrøder, hvor udbyttepotentialet er størst. Samtidig er roerne uden sammenligning også den afgrøde, hvor erfaring, viden, godt håndværk og timing er mest afgørende for at realisere det store udbyttepotentiale.
Ligesom vi ser i andre afgrøder, har roerne i år også været ramt af blandede vækstbetingelser med en – mange steder – ret sen etablering, efterfulgt af en lang og tør periode, samt afslutningsvis ret vanskelige høstbetingelser. I sortsforsøgene er det gennemsnitlige udbytte i 17 afprøvede sorter 194,5 a.e. FEN pr. ha i rod, hvilket er godt 12 a.e. højere end i 2022. I målesorten Bergman er der høstet 192 a.e. FEN pr. ha i rod i gennemsnit i årets (2023) tre godkendte forsøg, mens der er høstet 211 a.e. FEN pr. ha i rod i den højestydende sort, Alishia KWS.
I toppen er der også stort udbyttepotentiale, og der er høstet 40 a.e. FEN pr. ha i målesorten Bergman, mens der i de to sorter med højest udbytte i top, Degas og Yoda, er høstet 45 a.e. FEN pr. ha. I årets forsøg har de to højest ydende sorter, Alishia KWS og Viorica KWS, givet henholdsvis 251 a.e. pr. ha og 248 a.e. pr. ha samlet i rod og top, mens der er 11 sorter, der samlet har givet mere end 23.000 FEN/ha. Gennemsnitsudbyttet ligger på 23.330 FEN/ha samlet i rod og top.
Du kan se sortsoversigten 2024 over foderroer her.
Yderligere oplysninger om årets forsøg kan ses i SortInfo https://sortinfo.dk/#/overview/88014122/latestYear/LF
Sortsvalget i foderroer bestemmes primært af udbyttet i rod – evt. det samlede udbytte i rod og top, hvis hele planten skal anvendes. Dernæst er det sorts- og dyrkningsegenskaber, som skal vægtes højt; mængden af vedhæftende jord, tendens til stokløbning, hurtig og ensartet fremspiring samt bladdækning af jorden, mens tolerance over for sygdommen rizomania og nematoder er mindre vigtige i ikke-belastede sædskifter. I prioriteret rækkefølge vægtes sortsegenskaberne således:
De bedste sorter har i årets forsøg (2023) givet mere end 22 ton/ha tørstof i rod, svarende til 20.000 FEN/ha.
I det meget tørre år 2018 var der med gennemsnitligt kun 56 g pr. kg rodtørstof historisk lidt jord på roerne ved optagning. I år har der været fugtige forhold i markerne ved optagning, hvilket også kommer til udtryk ved en større mængde vedhæftende jord på gennemsnitligt 198 g jord pr. kg rodtørstof før vask. Til sammenligning var der under de ligeledes fugtige forhold i 2021 260 g jord pr. kg rodtørstof før vask.
En roe med en høj karakter for vaskbarhed kan i høj grad kompensere for vedhæftende jord.
Mængden af vedhængende jord er imidlertid meget afhængig af jordtypen. Derfor har jeg også i tabel 1 vist mængden af vedhæftende jord for forsøget i Holstebro, hvor jordtypen er mildere end i de øvrige forsøg. Den gennemsnitlige mængde jord på roerne i dette forsøg var 107 g pr. kg rodtørstof. Endvidere måles mængden af vedhæftende jord lige efter optagning, mens hovedparten af den vedhæftende jord i praksis kan renses af, når roerne har fået lov at tørre nogle dage.
Fremover er det ønsket at få vurderet bladdækningen omkring rækkelukning i juni måned. Der ønskes taget billeder med drone for en objektiv bedømmelse.
Såvel forsøg som erfaringer fra praksis viser, at der er god økonomi i at bekæmpe svampe i roerne. I gennemsnit af 10 forsøg i årene 2013 – 2017 er der opnået et nettomerudbytte på 12,6 a.e. pr. ha svarende til 1.487 kr./ha ved en pris på 118 kr. pr. a.e. (2024).
Vælg dine sorter til kolbe- og kernemajs primært ud fra tidlighed og standfasthed/karakter for lejesæd.
Årets landsforsøg med kolbe- og kernemajs er gjort op, og du kan i nedenstående banner finde tabeloversigten. Tabellen er opdelt så den indeholder data fra både kolbe- og kernemajsforsøget i samme tabel. Forsøget har været placeret i samme mark; for kolbemajs måles der ikke udbytte men kun kvalitetsparametre.
Udgangspunktet for sortsvalget bør stadig primært vægtes på tidlighedsklasse for majssorten samt standfasthed. Begge sortsparametre er vigtige for sortsvalget ved majshelsæd, men er afgørende for et godt resultat af kolbe- og kernemajs. Vælges der en for sen sort for din lokalitet, er der en risiko for, at sorten ikke når at blive ordentlig færdig med at indlejre stivelse og tørstof i kernerne.
Standfasthed er en altafgørende sortsegenskab for majs, og det er det første kriterie, der skal være opfyldt for en sort, der skal bruges til kolbe- eller kernemajs. Hvis ikke sorten kan blive stående, er det meget tabsgivende og i praksis utroligt svært at høste afgrøden. I tabellen er karakteren for lejesæd bedømt lige før høst, og der er enkelte sorter, som klarer sig dårligere end gennemsnittet.
Som det ses i tabeloversigten, er der forskelle i indholdet af toksiner i de forskellige sorter. Det skal retfærdigvis siges, at det ikke nødvendigvis skyldes den specifikke sort, at der er et højt indhold af toksiner. Det kan lige så vel være sortens modningstidspunkt i forhold til høsttidspunktet. Desto længere tid afgrøden står i marken under meget fugtige forhold, desto større risiko er der for angreb og inficering af svampe med dertilhørende toksiner. Det kan for eksempel nævnes, at både Prospect, Pinnacle og KWS Temprano er sorter, der hører til den tidlige ende af spektret, og fælles for dem er, at de ligger forholdsvis højt på indholdet af toksiner. Undtagelsen er sorten Around, som er en forholdsvis sen sort. Af de tre forsøg, hvor der er udtaget prøver til toksinanalyser, er der særligt en lokalitet, som har et væsentligt højere niveau af toksiner. Det er med til at bekræfte, at der er flere forhold, som gør sig gældende for niveauet af toksiner. Toksiner er selvfølgelig ikke noget, der er ønsket, men kvæg kan tåle forholdsvis store mængder, og det kan være svært at fastslå, hvornår niveauet er for højt.