Udgivet d. 02-05-2022
Har du majs og foderroer på lette jorde er risikoen for sandflugt velkendt. Har du ikke udsået vårsæd i markerne som værn mod jordfygning, kan du evt. sprede dybstrøelse eller slangeudlægge gylle i stedet som sikring mod sandflugt. Det er lovligt at overfladeudbringe dybstrøelse og gylle på etablerede afgrøder, men kvælstofvirkningen er nær nul, og det børderfor begrænses til de arealer, hvor risikoen for sandflugt er stor.
Tyk kvæggylle har den bedste virkning, da det danner en skorpe ved udbringning i tørt vejr. Hvis du løfter slangerne godt fra jorden, dækker det bedst.
Rettidighed er altafgørende for at opnå en tilfredsstillende bekæmpelse af ukrudt i foderroer. Tre – fire sprøjtninger er normalt udgangspunktet for en vellykket strategi mod ukrudt i foderroer. Vær opmærksom på nattefrost og olietilsætning under de tørre forhold. Hold senere hen også øje med fremspiring af alm. hanespore, da den skal bekæmpes rettidigt for at opnå tilfredsstillende effekt.
Foderroer er en langsomt etablerende og – tidligt på vækstsæsonen – tillige en konkurrencesvag afgrøde. Det er derfor afgørende, at du ved tidlig og rettidig behandling får bekæmpet frøukrudtet. Ukrudtsmidler i roer er generelt ikke ret stærke, så det gælder om at sætte tidligt ind efter devisen – hellere én dag for tidligt end én dag for sent. Når du laver din arbejdsplan, må du ikke udsætte sprøjtningen i roerne, selvom det ikke lige passer ind. Holder du dig dette for øje, og hvis der samtidig er gode sprøjteforhold, kan afgrøden holdes ren.
Første sprøjtning er den vigtigste i hele sæsonens sprøjteprogram, som i værste fald byder på fem til seks sprøjtninger mod ukrudt. Lykkes første sprøjtning godt, er du næsten halvvejs i mål. Spiller det ikke helt, har vi heldigvis mulighed for at supplere med radrensning.
Tabel 1 Rettidighed og sprøjtning på småt ukrudt er nøgleordene for ukrudtsbekæmpelse i foderroer.
Billede 1 Roer og ukrudt med ægte kimblade – det rigtige tidspunkt for første sprøjtning
(Foto: Thomas Harbo, SAGRO)
Alle de godkendte herbicider til brug i roer er omfattet af restriktioner i brugen. I tabel 2 her under ses en oversigt. Midlet med de "skrappeste" restriktioner fastsætter naturligvis afstandskravene for en tankblanding.
Tabel 2 Godkendte ukrudtsmidler i foderroer. Se også tabel 3
1) Max. dosis er dog 0,12 kg/ha ved rækkebehandling/båndsprøjtning i 12,5 cm bånd med 50 cm rækkeafstand.
Tabel 3 Godkendte ukrudtsmidler i roer og markedsførte parallel-/kopiprodukter
1) Parallel-/kopiprodukter har IKKE nødvendigvis samme godkendelse som originalprodukt. Læs nærmere på etiketten.
2) Clomazon-parallel- og kopiprodukterne er godkendt til mindre anvendelse. Du finder godkendelserne her.
3) Vær opmærksom på, at Kontakt 320 SC indeholder 320 g aktivstof pr. liter, mens de andre betanal-produkter indeholder 160 g pr. liter.
Jordmidler med aktivstoffet metamitron (Goltix SC 700 m.fl.), og bladmidler med aktivstofferne phenmedipham (Betanal m.fl.) og ethofumesat (Nortron SC m.fl.), er rygraden i den kemiske ukrudtsbekæmpelse. Der må så suppleres med andre midler efter behov bl.a. Safari 50 WG og Matrigon 72 SG samt græsukrudtsmidler som Agil 100 EC og Focus Ultra mod kvik – og ikke mindst alm. hanespore. Alle sprøjtninger med bladmidler tilsættes penetreringsolie, med mindre andet er angivet på etiketten.
Ukrudtsbekæmpelsen tager udgangspunkt i sprøjteforslagene i tabel 4. Hvor der kun forekommer en "almindelig" ukrudtsbestand uden svært-bekæmpelige arter, kan du få et tilfredsstillende resultat ved at følge nedenstående, men ofte vil der være hårdføre ukrudtsarter, der kræver højere dosis, eller måske driller vejret, så timingen ikke bliver perfekt. I disse tilfælde må tankblanding og timing af sprøjtningerne justeres. Ved sådanne udfordringer må du rådføre dig med din planterådgiver. For sprøjtetidspunkt henvises til tabel 1.
Tabel 4 Standardsprøjteforslag i foderroer
Laveste dosis anvendes under optimale forhold og småt ukrudt. Højeste dosis under mindre gunstige forhold, hvor ukrudtet har udviklet løvblade, eller under tørre forhold. Pas på med oliedoseringerne under meget varme forhold – omvendt er en tilpas høj dosis af penetreringsolie nødvendig for at opnå tilstrækkelig effekt under tørre og ugunstige forhold. Dosis af penetreringsolie kan justeres i forhold til vejrlig og betingelser, som det fremgår af tabel 5.
Det kan være nødvendigt at afslutte med en radrensning, hvis den kemiske bekæmpelse ikke rækker, og til oprydning i stort ukrudt.
Tabel 5 Retningslinjer for dosering af penetreringsolie afhængig af
temperatur og vokslag
Under meget tørre forhold kan det være nødvendigt at øge doseringen af Renol med 0,1 – 0,2 l/ha.
I øjeblikket er det meget tørt, hvilket ikke giver optimale forhold for ukrudtsbekæmpelsen. Er det fortsat tørt, når du skal sprøjte roerne første gang og måske anden gang, skal du være ekstra opmærksom på to eller tre forhold:
Ukrudtsbekæmpelse i roer stiller større krav til den valgte sprøjteteknik end de fleste andre sprøjtninger, hvilket primært skyldes to forhold
For at tilgodese ovennævnte bedst muligt har det altid været den gængse anbefaling at anvende små dråber og langsom kørsel. Den normale sprøjteteknik har tilgodeset kravet om god dækning, men med den herskende store fokus på at begrænse afdriften anvendes der i de senere år større dyser end tidligere. De lilla 025 lowdriftdyse vil ofte være et passende kompromis, selvom den gule 020-dyse i mange henseende er bedre, men den stiller betydelig større krav til lav vindhastighed. Under ideelle forhold er den grønne 015-dyse rigtig god. Fremkørselshastigheden skal holdes så lav, at sprøjtetågen kommer helt ind under og rundt om alle knolde, så der ikke er en stor ubehandlet "fane" i læsiden af knolden. Dobbelt-vinklede dyser kan sikre, at der behandles helt ind under knoldene. Væskemængden bør holdes omkring de 150-200 l/ha. Jeg vil derfor anbefale flg. sprøjteteknik:
Tabel 6 Sprøjteteknik til bladsprøjtning i roer