Udgivet d. 02-12-2022
Vi mærker en øget interesse for at dyrke foderroer. Roerne stiller imidlertid større krav til marken end de afgrøder, du er vant til at dyrke. For at du kan dyrke foderroer med succes, skal du derfor sørge for, at marken er trimmet og klar til foderroerne, så du ikke får en dårlig begyndelse og stopper igen. Jeg vil kort nævne de forhold, som vi oftest ser blokerende eller hæmmende for roernes vækst.
Der kan sagtens være andre forhold du skal tage dig i agt for, inden du vælger dine marker til roer i 2023. Du bør derfor spørge din planterådgiver til råds, så I sammen kan se på forholdene på din ejendom.
Billede 1 og 2 Roer angrebet af rodfiltsvamp (Foto: Thomas Harbo)
Roerne er den af vore grovfoderafgrøder, som har potentialet til at give – og generelt giver – det største udbytte. Foderkvaliteten er letfordøjelig og meget ensartet god fra år til år, hvilket er en stor fordel. At foderroerne ikke har ret stor udbredelse, skyldes primært de håndteringsmæssige udfordringer og for mange også problemer med at finde plads i sædskiftet. Roetoppen kan evt. også være et interessant biprodukt til produktion af bioenergi.
Foderroer har et meget stort udbyttepotentiale, og er uden sammenligning den af vore grovfoderafgrøder, hvor udbyttepotentialet er størst. Samtidig er roerne uden sammenligning også den afgrøde, hvor erfaring, viden, godt håndværk og timing er mest afgørende for at realisere det store udbyttepotentiale.
Ligesom vi ser i andre afgrøder har roerne i år også været ramt af blandede vækstbetingelser med en tør og kølig start på vækstsæsonen og ikke mindst en meget lang tør periode i sensommeren, hvor roernes tilvækst normalt er allerstørst. I sortsforsøgene er det gennemsnitlige udbytte i 19 afprøvede sorter 182,4 a.e. FEN pr. ha i rod det næstlaveste de seneste seks år, men dog væsentlig over gennemsnittet på 170 a.e. FEN pr. ha i 2021. I målesorten Bergman er der høstet 182 a.e. FEN pr. ha i rod i gennemsnit i årets (2022) fire godkendte forsøg, mens der er høstet 193 a.e. FEN pr. ha i rod i den højestydende sort, Vivaro.
I toppen er der også stort udbyttepotentiale, og der er høstet 49 a.e. FEN pr. ha i målesorten Bergman, mens der i de to sorter med højest udbytte i top, Yoda og Vodka, er høstet 55 a.e. FEN pr. ha. I årets forsøg har de to højest ydende sorter, Viorica KWS og Vivaro, givet mere end 24.000 FEN/ha samlet i rod og top, mens der er 12 sorter, der samlet har givet mere end 23.000 FEN/ha, og kun to sorter har givet mindre end 21.000 FEN/ha.
Du kan se sortsoversigten 2023 over foderroer her.
Yderligere oplysninger om årets forsøg kan ses i SortInfo https://sortinfo.dk/#/overview/88014122/latestYear/LF
Sortsvalget i foderroer bestemmes primært af udbyttet i rod – evt. det samlede udbytte i rod og top, hvis hele planten skal anvendes. Dernæst er det sorts- og dyrkningsegenskaber, som skal vægtes højt; mængden af vedhæftende jord, tendens til stokløbning, hurtig og ensartet fremspiring samt bladdækning af jorden, mens resistens over for sygdommen rizomania og nematoder er mindre vigtige i ikke-belastede sædskifter. I prioriteret rækkefølge vægtes sortsegenskaberne således:
I det meget tørre år 2018 var der med gennemsnitligt kun 56 g pr. kg rodtørstof historisk lidt jord på roerne ved optagning. I år har der været tørre -normale forhold i markerne ved optagning, hvilket også kommer til udtryk ved en større mængde vedhæftende jord på gennemsnitligt 185 g jord pr. kg rodtørstof før vask. Til sammenligning var der under de mere fugtige forhold i 2021 260 g jord pr. kg rodtørstof før vask.
En roe med en høj karakter for vaskbarhed kan i høj grad kompensere for vedhæftende jord.
Fremover er det ønsket at få vurderet bladdækningen omkring rækkelukning i juni måned. Der ønskes taget billeder med drone for en objektiv bedømmelse.
Såvel forsøg som erfaringer fra praksis viser, at der er god økonomi i at bekæmpe svampe i roerne. I gennemsnit af 10 forsøg i årene 2013 – 2017 er der opnået et nettomerudbytte på 12,6 a.e. pr. ha svarende til 1.625 kr./ha ved en pris på 129 kr. pr. a.e. (2023).
I takt med at majs- og græsensilage til produktion af bioenergi udfases i de kommende år, bliver der måske et interessant marked for roetop, som bliver set som et restprodukt, der ikke er omfattet af de samme begrænsninger. Der kan ikke produceres helt så meget biogas på roetop som på majsensilage, hvorfor prisen bliver tilsvarende lavere. NatureEnergy er køber af samensileret roetop/halm til anlæggene i Jylland og tilbyder aktuelt 1.200 kr. pr. ton tørstof med basis 30 % tørstof for den kommende sæson.
Mængden af roetop ligger i sortsforsøgene gennemsnitligt på 484 hkg pr. ha. Tørstofindholdet ligger i intervallet fra 10,6 til 14,3 procent med et gennemsnit 12,4 procent, hvilket er noget lavere end i 2021. Roetoppen skal blandes med snittet halm for at nå op på 30 procent tørstof, så det kan opbevares i markstak. Tør halm har et tørstofindhold på 85 procent, så der skal bruges betydelige mængder halm til samensilering. Er det muligt at lade den høstede roetop afdræne på fast bund med afløb til gyllebeholder, som det var brugt dengang, der blev lavet roetopensilage, kan halmmængden begrænses væsentligt, hvilket alt andet lige giver den bedste økonomi. Tabellen her under viser hvor meget tør halm, der skal anvendes pr. ha roer ved forskellige udbytteniveauer og tørstofindhold i roetop, for at opnå 30 procent tørstof i roetop/halm-ensilagen.
Tabel 2 Halmmængder, hkg, pr. hektar roer for at opnå 30 pct. tørstof i
roetop/halm-ensilage
Fra 1. december 2022 er det muligt at udfylde sit IPM-pointskema, som via svar på forskellige spørgsmål giver en status på IPM-indsatsen på din bedrift. Skemaet er nu åbent for sæson 2021/2022 og udfyldes inden 31. marts 2023.
Ved seneste tillægsaftale til pesticidstrategi 2017-2021 blev der i forligskredsen vedtaget, at alle landbrugere skal udarbejde et IPM-skema, der vurderer anvendelse af IPM-principperne. Det medvirker til at opfylde EU's rammedirektiv om bæredygtig anvendelse af pesticider. Skemaets formål er at udbrede viden og gøre jordbrugeren opmærksom på anvendelse af IPM-principperne.
I de kommende dage udsendes digitalt brev til landbrugere om udfyldelse af IPM-skema. Du udfylder skemaet online og får det sendt til din virksomheds digitale postkasse. Skemaet bliver IKKE indberettet eller kontrolleret, men skal kunne fremvises ved kontrol fra Landbrugsstyrelsen. Landbrugs- eller Miljøstyrelsen forholder sig ikke til besvarelsen, men alene til at skemaet er udfyldt. Der er hjemmel til bøde ved manglende fremvisning af udfyldt skema.
Du logger ind med virksomhedens MitID/digital signatur. Der er ikke mulighed for at give fuldmagt til andre. Der kan ikke gives adgang til f.eks. planteavlskonsulent, som det er tilfældet ved sprøjtejournalindberetningen.
Er du personligt fritaget for Digital Post og dermed uden MitID kan der ansøges om fritagelse for brug af digitale selvbetjeningsløsninger i Miljøstyrelsen. Find skema og informationsbrev på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Skemaet indeholder 14 spørgsmål. Otte af spørgsmålene besvares automatisk med data fra Fællesskema og fra sprøjtejournalindberetningen SJI. Seks spørgsmål skal du selv besvare med afkrydsning ud fra opstillede svarmuligheder.
Da skema udfyldes automatisk og ved simple afkrydsnings-spørgsmål, og der samtidig ikke kan besvares forkert i skemaet, opfordrer vi alle landmænd til selv at udfylde skema. Det kan give mening at drøfte dit udfyldte skema med din planteavlskonsulent i anden sammenhæng, da skema kan give et fingerpeg om udfordringer i dit markbrug. Det er der sund fornuft i.
Skemaet vil maksimalt tage 15 minutter at udfylde. Skemaet kan først udfyldes, når Sprøjtejournalindberetning for 2021-2022 er indsendt. Skemaet skal udfyldes hvert år.
IPM-skema skal udfyldes af bedrifter med et dyrket areal på 10 ha eller derover og med jord i omdrift. Der er visse undtagelser for ikke at skulle indsende, f.eks. hvis der ikke anvendes pesticider. Når du logger ind i skemaet, vil systemet selv kontrollere, om du skal udfylde skemaet eller er omfattet af undtagelserne. Skemaet kan ikke kontrollere, om du er fritaget, fordi din bedrift er nyoprettet i denne eller forrige planperiode og dermed ikke indeholder data i SJI.
Der er opstillet otte IPM-principper. De omhandler:
Miljøstyrelsen har udarbejdet en video vejledning om udfyldelse af IPM-skemaet https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=P5gtuSrzEp4&feature=youtu.be