Header billede

TILVÆKST Grovfoder nr. 29, 9. november 2022

Udgivet d. 09-11-2022

Mark


Sortlister for vårsæd 2023

Af planterådgiver Vivi Ernstsen

Resultaterne fra årets forsøg med vårsæd er opgjort. Sortlisterne for de enkelte afgrøder ses under hver afgrøder her i artiklen. For yderligere information om resultater af Landsforsøgene kan dette tilgås via Sortinfo og dernæst vælge den pågældende afgrøde.

Vårbyg

Ved valg af vårbygsort bør en sort med et stabilt højt udbyttet vælges;. flg. sortsegenskaber bør også vægtes ved valget: generelt lav modtagelighed af svampesygdomme, lav tendens til lejesæd, samt resistens for havrecystenematoder.

Skal kornet anvendes til maltbyg anvendes en anerkendt maltbygsort. Afstem med dit grovvareselskab hvilke maltbygsorter, som de laver kontrakt på, samt hvilken sort(er) den enkelte afdeling modtager i høst.

Havre

Ved valg af havresort bør en sort med et stabilt højt udbyttet vælges; flg. sortsegenskaber bør også vægtes ved valget: Lav modtagelighed af svampesygdomme og lav tendens til lejesæd. Ved svampesygdomme er det især meldug, som har betydning. Tidligere har Delfin været den eneste sort på markedet med meldugresistens, men fra kommende sæson markedsfører DLG sorten Scotty, som også er meldugresistent.

Dyrker du ofte havre som sædskifteafgrøde, bør du vælge sorten "Dominik", som er resistent over for havrecystenematoder. Har du kendskab til arealer med havrecystenematoder, bør du i stedet skifte til en afgrøde, hvor nematoderne ikke bliver opformeret. Selvom Dominik er nematoderesistent nedbringes bestanden mere effektiv ved dyrkning af en resistent vårbygsort. Mest effektiv til at nedbringe bestanden er afgrøder, der ikke er værtsplanter som f.eks. majs, bælgplanter, raps og roer.

Vårhvede

Ved valg af sort bør en sort med et stabilt højt udbyttet vælges; flg. sortsegenskaber bør også vægtes ved valget: Lav modtagelighed af svampesygdomme og modningstidspunkt.

Skal kornet anvendes til brødhvede anvendes en anerkendt brødhvedesort. Afstem med dit grovvareselskab om kornet skal anvendes til brødhvede inden såning

Hestebønner

Ved valg af sort bør en sort med et stabilt højt udbyttet vælges, ligesom tidlighed bør have betydning for valg af sort. Plantehøjden er der stor forskel på fra år til år – også imellem sorter. Så længe udbyttet forbliver højt, må afgrødehøjden gerne være høj.

Ærter

Ved valg af sort bør en sort med et stabilt højt udbyttet vælges; flg. sortsegenskaber bør også vægtes ved valget: Tidlighed og plantehøjde ved høst. Plantehøjden ved vækst kontra plantehøjden ved høst må ikke være reduceret for meget, da plantehøjden er afgørende for at sikre en let høst af afgrøden.

I mange år har sorten Javlo været den foretrukne til helsædsafgrøder. Sorten fremgår ikke af sortslisten, da den ikke længere er i forsøg. Javlo er karakteriseret ved en lav plantehøjde, som giver udlægget plads, samt en høj fordøjelighed. Ved sammendyrkning af vårbyg og ærter til modenhed kan Javlo anvendes, da den med sin lave plantehøjde ikke vil lægge "en dyne" af plantemateriale over vårbyggen.

Til toppen

Miljø


Skal du have en ny miljøgodkendelse?

Af Afdelingsleder for Miljø, Lisbeth Tønning

Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af kvæg skal implementeres løbende frem mod 2034.

I 2024 træder de næste krav i kraft, og her kan der komme udfordringer med den miljøgodkendelse, der er gældende på den enkelte ejendom. Derfor er det nu tid til at overveje, om du skal have opdateret miljøgodkendelsen for dine kvægstalde.

De krav, som skal efterkommes i 2024, er bl.a. kælvningsfaciliteter i form af enkeltkælvningsbokse og fællesforberedelsesbokse, sygepladser, og at fuldspalter ikke må anvendes til opdræt. Disse krav vil for de flestes vedkommende betyde, at der skal ændres i staldindretning, inddrages nyt staldareal eller måske endda bygges nyt. Du skal have dig for øje, at så snart du øger/ændrer staldarealet vil det udløse krav om ny miljøgodkendelse eller et tillæg til eksisterende miljøgodkendelse.

En ny miljøgodkendelse giver også nye muligheder, idet du får fleksibilitet på antal dyr, uanset om det er køer eller opdræt, samt alder- og vægt begrænsninger. Dyrevelfærdsregler skal selvfølgelig fortsat være overholdt.

Kontakt SAGRO miljø, Afdelingsleder Lisbeth Tønning på 2018 4809 eller lit@sagro.dk

Til toppen
Download pdf