Udgivet d. 11-08-2022
De akkumulerede majsvarmeenheder (MVE) for majs sået henholdsvis den 20. april og den 5. maj på lokaliteterne Agerbæk og Herning viser, at årets MVE fortsat følger niveauet for 2021 men med en stigende tendens. For majs, som er sået den 5. maj, mangler der ganske få MVE for at være på niveau med 2021 på samme tidspunkt. Ved en visuel bedømmelse i markerne, synes afgrøderne dog endnu ikke at være så langt fremme som i 2021 på samme tidspunkt.
Figur 1 Majsvarmeenheder (MVE) for majs i Agerbæk og Herning, sået 20. april henholdsvis 5. maj. (Kilde: SEGES)
Registreringsnettet fra hele landet melder øget forekomst af majsøjeplet. Den stigende forekomst ses i form af flere planter, som er smittet med majsøjeplet – dog er dækning af bladet af meget lav svarende til et enkelt øje (plet) pr. plante.
I SAGRO’s område har der ingen registreringer været af majsbladplet. Der er forekomst af majsbladplet omkring Viborg og nord for Haderslev.
Vores anbefaling vedr. bekæmpelse følger sidste uges anbefaling, som kan læses i TILVÆKST Grovfoder nr. 21.
Forekomsten af majshalvmøl følges stadig. I denne uges registrering er der fanget hhv. 12 i Vest- og Sønderjylland, 16 på Fyn og en enkelt på Bornholm. For registreringerne i Vest- og Sønderjylland er det en forøgelse af fangsterne siden sidste uge. Der er en registrering tilbage i næste uge.
Skræpper er uønskede i græsmarker og bør bekæmpes kemisk eller ved omlægning af græsmarken, inden problemet bliver for stort. Vårbrandbæger kan også bekæmpes kemisk i sensommeren.
Her i august (senest 31. august), hvor Harmony 50 SX stadig må anvendes, fås den bedste kemiske bekæmpelse. Udfør behandlingen på genvækst af skræpper 2½-3 uger efter slæt eller afpusning, når der er god vækst i planterne. Vårbrandbæger bekæmpes efter fremspiring ultimo august. Høje doser af Harmony 50 SX sætter græssets vækst i stå, hvis det er i god vækst på behandlingstidspunktet, så du kan ikke påregne at kunne høste mere græs i år på behandlede marker. Næste forår er der ingen påvirkning af græsset længere. Harmony 50 SX kan påvirke kløverbestanden, hvilket må accepteres, hvis du prioriterer af få bekæmpet ukrudtet.
Ved høje doser af Harmony 50 SX kan der også påregnes god effekt på arter som alm. røllike, engbrandbæger, engkarse, fuglegræs (obs. risiko for resistens), lav ranunkel samt vårbrandbæger, og nogen effekt på stor nælde. Der opnås kun meget begrænset effekt på agertidsel, bjørneklo og mælkebøtte.
Tabel 1 Græs og kløvergræs. Ukrudtsbekæmpelse i august med Harmony 50 SX.
Har du købt og videresolgt handelsgødning, skal dette indberettes til Landbrugsstyrelsen (LBST) via Leverandørregister for gødningsleverancer. Senest den 1. september 2022 skal LBST have modtaget oplysningerne. Har du tidligere indberettet videresalg af handelsgødning, har LBST allerede sendt en påmindelse til dig. Er det første gang, du har videresolgt handelsgødning, skal du oprettes i "Leverandørregister for gødningsleverancer". Kontakt snarest din planterådgiver, hvis du ønsker hjælp til indberetningen.
Ændringer i efterafgrødearealer skal ofte indberettes. Ved flytning af efterafgrøder, hvor ændring ikke skal indberettes, skal du ved kontrol være særlig opmærksom. Ved kontrollens start SKAL kontrolløren orienteres om, at du har sået efterafgrøder på erstatningsarealer, og du skal angive, hvilke arealer der anvendes i stedet.
I visse tilfælde er det vigtigt, at du orienterer din planterådgiver om, at du har flyttet efterafgrøder i forhold til det planlagte. Har du flyttet efterafgrøder, som IKKE er indberettet, SKAL du orientere kontrolløren ved begyndelsen af en evt. kontrol om, at du har sået efterafgrøder på erstatningsarealer, og du skal anvise hvilke arealer, der anvendes i stedet.
Se nærmere i nedenstående figur.
Figur 2 Oversigt over flytning af efterafgrøder
Har du flere arealer tilsået med efterafgrøder, som du ønsker at få tilmeldt, så kontakt ligeledes din planterådgiver for indberetning. Bemærk, at MFO-efterafgrøde ikke kan opskrives, men du kan i forbindelse med kontrol angive, at der er flere marker, som du ønsker bedømt. Derimod kan der godt tilmeldes flere arealer med pligtige- og husdyrefterafgrøder.
Flytning af frivillige målrettede efterafgrøder, som er anmeldt i foråret, kan kun ske indenfor det enkelt ID-15 område – rådfør dig med din planterådgiver.
Høsten er flere steder startet så småt, og med den aktuelle vejrudsigt kan det gå stærkt i de kommende dage. Har du alligevel udfordringer med at etablere dine efterafgrøder senest den 20. august, kan såningen udskydes frem til den 7. september. Dog skal du være opmærksom på at etablering efter den 20. august giver et træk i kvælstofkvoten 2023 og/eller senere destruktionsdato afhængig af efterafgrødetype.
Vær opmærksom på, at du ved udskudt såningstidspunkt skal kontakte din planterådgiver, da etableringstidspunktet skal indberettes.
Ved mangelfuld etablering og ingen erstatningsarealer, som resulterer i, at der er et mindre areal med efterafgrøder end det indberettede i EU-ansøgningen, SKAL du kontakte dine planterådgiver, da det skal indberettes. Manglende areal med pligtige- og husdyrefterafgrøder, vil udover et kvotetræk også medføre sanktion efter krydsoverensstemmelsesreglerne. Manglende MFO-efterafgrøde kan desuden resultere i en mindre udbetaling af grøn støtte.
For kvæg-undtagelsesbrug, som har tilladelse til at anvende op til 230 kg/ha kvælstof i organisk gødning, gælder en række krav til drift og plantedække, som er mere omfattende end de almindeligt gældende harmonibestemmelser. Du bør kende reglerne, da konsekvenserne af overtrædelse og underkendelse er ret alvorlige.
Følger du undtagelsesbestemmelserne fra de generelle harmoniregler og derfor må udbringe organisk gødning op til 230 kg/ha kvælstof og 35 kg/ha fosfor på din ejendom, er det særdeles vigtigt at have fokus på at overholde de skærpede betingelser, som gælder herfor. Overtrædelse af reglerne medfører såvel træk i enkeltbetaling efter reglerne om krydsoverensstemmelse som en stor bøde for overtrædelse af husdyrgødningsbekendtgørelsen og evt. udelukkelse fra at anvende undtagelsesbestemmelserne i en årrække.
Her i sensommeren - efteråret er det især reglerne om nedvisning og ompløjning af efterafgrøder samt om udbringning af husdyrgødning, du uforvarende kan komme til at overtræde. Husk endvidere, at du altid skal ajourføre din gødningsplan ved enhver ændring. De aktuelle regler for efteråret gennemgås herunder, og i tabel 2 ses en samlet oversigt over reglerne for udbringning af husdyrgødning og omlægning af græsmarker og græsefterafgrøder.
I "Vejledning om betingelserne for anvendelse af kvægundtagelsen, Planperioden 1. august 2021 til 31. juli 2022", er alle betingelserne for at anvende kvæg-undtagelsen omtalt i afsnit 4
Den nye vejledning for planperioden 2022/2023 forventes udsendt i løbet af efteråret. Allerede nu ved vi, at der er ændrede regler vedr. omlægning af græs som omtalt i TILVÆKST Grovfoder nr. 21, samt krav om jordprøver også af permanent græs hvert fjerde år.
Særligt de betingelserne 1-5 og 10, som nævnes herunder, skal du være opmærksom på i den kommende tid, hvor en overtrædelse som følge af almindelige fagligt begrundede dispositioner let kan forekomme.
1. Dyrkning af 80 % afgrøder til grovfoder (80 %-kravet)
Mindst 80 % af harmoniarealet skal dyrkes med foderroer, græs eller græsudlæg og græsefterafgrøder. Græs, græsudlæg og græsefterafgrøder skal være etableret inden 1. august for at kunne indregnes. Kløvergræs/græs udlagt efter 1. august tæller således IKKE med til opfyldelse af kravet i indeværende efterår. Kun græsser i renbestand eller i blanding med kløver, lucerne og cikorie (mindre end 50 % kløver/lucerne) kan indregnes. Efterafgrøder som gul sennep, olieræddike og honningurt tæller derfor selvsagt heller IKKE med.
Endvidere skal græsmarker i omdrift, som er omlagt i foråret 2022, være tilsået med afgrøder med lang vækstsæson – dvs. foderroer, græs, græsudlæg eller græsefterafgrøde.
Det er dog tilladt (efter nedvisning) at så vinterhvede (vintersæd) direkte UDEN jordbehandling. Sår du vintersæd, vil arealet dog IKKE tælle med til opfyldelse af 80 %-kravet i efteråret.
Der er ingen regler for, hvornår græsmarker må nedvisnes. Nedvisnede græsarealer kan tælle med til opfyldelse af 80 %-kravet, men der må først ske jordbehandling den 1. marts 2023. Dog skal der på omdriftarealer tages mindst tre slæt, førend du kan indregne den fulde kvælstofkvote.
2. Erklæring om udbringning af husdyrgødning
Der må ikke udbringes husdyrgødning i perioden 31. august 2022-1. marts 2023 på et græsareal, som skal pløjes/plantedækket destrueres i foråret 2023 – perioden 1. marts til 31. maj 2023. Underskrevet erklæring (Skema A) herom skal foreligge, ligesom dateret og underskrevet gødningsregnskab (læs: indsendt rettidigt), med kryds i felt 407 skal forefindes.
3.Pløjning og nedvisning af græsmarker
Græs, såvel i omdrift som vedvarende, må kun pløjes/destrueres ved jordbehandling i perioden 1. marts til 31. maj (se tabel 2).
Der er ingen regler for, hvornår græsmarker må nedvisnes. Dog skal der på omdriftsarealer tages mindst tre slæt, førend du kan indregne den fulde kvælstofkvote.
4. Definition af græs, græsefterafgrøder og græsudlæg
"Græs" omfatter såvel omdriftsarealer med rent græs, kløvergræs og lucernegræs med mindre end 50 % kløver/lucerne og frøgræs som permanente græsarealer. Græsefterafgrøder skal være udlagt i silomajs, i korn til modenhed, helsæd eller grønkorn. Græsudlæg må indeholde cikorie og op til 50 % kløver/lucerne. Græsudlæg og –efterafgrøder skal være sået senest 1. august. Græsefterafgrøderne må tidligst nedpløjes (destrueres) eller nedvisnes 1. marts 2023.
5. Pløjning og nedvisning af græsudlæg og græsefterafgrøder
Græsefterafgrøder må tidligst pløjes/destrueres ved jordbehandling eller nedvisnes 1. marts.
Tabel 2 Græs, græsudlæg og græsefterafgrøder.
Nedvisning, jordbehandling og udbringning af husdyrgødning på kvæg-undtagelsesbrug.
1) Dette betyder, at et græsareal, såvel i omdrift som permanent, hvor der udbringes husdyrgødning efter 31. august 2022, efter reglerne IKKE må pløjes førend marts 2024.
10. Ajourføring af gødningsplan
Bedriftens gødningsplan skal revideres senest syv dage efter enhver ændring.
Især vårbyggen står rigtig godt, hvilket desværre betyder at græsefterafgrøderne mange steder er svage. Der vil blive behov for reetablering. Vær opmærksom på, at nogle ændringer skal indberettes, og på kvægundtagelsesbrug skal græsefterafgrøder eftersås med græsfrø.
Heldigvis står vårbygmarker meget bedre end sidste år, og de først høstede marker har da også givet gode udbytter. Desværre betyder det også, at bygafgrøderne mange steder har været så tætte, at de græsefterafgrøder, der er udlagt i foråret, er blevet klemt, og i mange marker måske ikke vil kunne klare en kontrol af dækningsgraden. Det er et problem i forbindelse med alle efterafgrødetyper og selvfølgelig også, hvor der er udlagt nye udlægsafgrøder af kløvergræs eller græs til produktion.
Hvor der kan være tvivl om, hvordan græsefterafgrøder eller græsudlæg har klaret sig, er du derfor nødt til at vurdere etableringen straks efter høst af kornet. Kan der være tvivl om, hvorvidt plantedækket er godt nok og uden enkeltstående huller større end 100 m2, er du nødt til af efterså.
Følger du de almindelige harmonibestemmelser kan du efterså med valgfri efterafgrødeblanding, blot du anvender godkendte arter til etablering senest 20. august. Vælger du at så en efterafgrødeblanding af mindst to godkendte arter, vil du være dækket ind uanset, hvilken type efterafgrøde du har på marken. Arter godkendt til såning frem til 20. august (udsat såning indtil 7. september) er korsblomstrede arter, hjulkrone, klinte, honningurt, morgenfrue, alm. rug, stauderug og hybridrug, havre, vårbyg og godkendte kvælstoffikserende arter.
Ændring fra græsefterafgrøde til en efterafgrødeblanding skal IKKE indberettes.
Benytter du reglerne for kvæg-undtagelsesbrug skal du som udgangspunkt have 80 procent græs- og græsefterafgrøder samt foderroer på harmoniarealet, og alle dine efterafgrøder er sikkert etableret med græs. Hvor dine efterafgrøder ikke er tilstrækkelig tætte, skal du derfor efterså med græs for fortsat at leve op til reglerne.
Du bør derfor, så snart du konstaterer, at græsefterafgrøderne ikke er tilstrækkelig tætte, iså en hurtigvoksende græstype som italiensk rajgræs eller evt. hybridrajgræs. Anvend 12-15 kg/ha græsfrø som isås med skiveskær eller evt. en almindelig radsåmaskine, hvis du vurderer, at der er gode betingelser for fremspiring. Marken kan med fordel tromles efterfølgende med en tung tromle for at sikre frøene god jordkontakt.
Du skal være ekstra kritisk med bedømmelsen af dine udlægsmarker. Kløvergræsmarken kan kun levere et tilfredsstillende udbytte de næste år, hvis den er veletablertet i udlægssituationen.
Jorden er varm her i august, og oftest er den også tilstrækkelig fugtig til, at kløvergræsfrøene kan spire, da kornet ikke har brugt ret meget vand de seneste uger. Ofte vil et utilstrækkeligt godt etableret udlæg fremstå ujævn med flere større pletter uden tilstrækkelig tæt plantebestand, eller evt. kan det være hele marken, hvor etableringen er mislykket. I denne situation kan det være fristende at pløje marken og "starte på en frisk", hvilket alt andet lige også vil give det bedste resultat.
Imidlertid vil udlægget ofte skulle dække et eller flere krav – f.eks. til opfyldelse af 80 %-kravet på kvæg-undtagelsesbrug, som MFO-afgrøde eller kunne trække en kvælstofkvote. I alle disse tilfælde må du IKKE pløje marken, men vil være nødsaget til at iså, hvis marken fortsat skal kunne leve op til kravene. Anvend udlægsblandingen i fuld udsædsmængde så du sikrer en tilstrækkelig, ensartet og tæt plantebestand i marken, som giver fuld produktion.
Kan du undvære den nye udlægsmark ved at lade en ældre mark ligge et år længere, kan du i stedet vælge at iså italiensk rajgræs som nævnt ovenfor.
Ændringer af efterafgrøderne som nævnt ovenfor medfører ofte, at det er nødvendigt at indberette ændringer i dit GKEA-skema og evt. dit Fællesskema. Du bør derfor kontakte din planterådgiver, som vil kunne afgøre, om det er nødvendigt at indberette ændringerne.
Behandling af halm med ammoniak er ikke godkendt. Dog tillades ammoniakbehandling, hvis der er flere end 14 døgn med nedbør i en sammenhængende treugers-periode.
Behandling af halm med ammoniak er ikke godkendt. Dog tillades ammoniakbehandling, hvis der er flere end 14 døgn med nedbør i en sammenhængende treugers-periode.
Reglerne for ammoniakbehandling af halm er fastsat i Husdyrgødningsbekendtgørelsen, BEK nr. 2243 af 29.11.2021. Lovtekst med definition af løbende treugers-perioder og krav til nedbør ses nedenfor.
§ 18. Der må ikke anvendes ammoniak til ludning af halm, jf. dog stk. 2 og 3.
Stk. 2. Der må anvendes ammoniak til ludning af halm i kommuner, der i uge 31-33, uge 32-34, uge 33-35, uge 34-36 eller uge 35-37 har haft mere end 14 nedbørsdøgn, hvor døgnnedbøren har været større end eller lig med 0,1 mm nedbør i den pågældende kommune ifølge opgørelser og definitioner fra DMI. Miljøstyrelsen annoncerer på styrelsens hjemmeside https://mst.dk/erhverv/landbrug/nedboersdata , hvilke kommuner der det pågældende år er omfattet af 1. pkt.
Stk. 3. Ludning af halm med ammoniak må ikke foretages i eller nærmere end 300 m fra kategori 1- og 2-natur.
Miljøstyrelsen meddeler ugentligt, hvor mange nedbørsdøgn, der har været i den enkelte kommune. Esbjerg Kommune har haft flest nedbørsdøgn med 10,1 i perioden uge 31-33, hvilket endnu ikke er nok til at opnå en dispensation.
Vi følger udviklingen og meddeler det i TILVÆKST Grovfoder, hvis der er kommuner, som opnår de krævede 14 nedbørsdøgn for at kunne anvende ammoniak til ludning af halm.
To meter bræmmer langs vandløb og søer udvides til tre meter bræmmer. Udvidelsen af bræmmerne træder i kraft pr. 1. januar 2023, hvilket medfører, at de steder, hvor der etableres vintersæd eller kommende græsmarker i de kommende måneder, skal afstandskravet udvides med en ekstra meter til vandløb og søer allerede nu. Bræmmerne skal fremstå urørte – udover den årlige afpudsning af bræmmen.
Hvilke søer og vandløb, som skal have bræmmer kan se i Internet Markkort (IMK) ved at logge på Landbrugsstyrelsens Tast-selv. Markkort med opdaterede tre meter bræmmer forventer Landbrugsstyrelsen at offentliggøre i løbet af efteråret 2022.
Kravene om 2 meter bræmmer om beskyttet fortidsminder ændres ikke.
Der gælder særlige regler for opbevaring af halm, både i bygninger og i det fri. Reglerne for halmopbevaring er beskrevet i bekendtgørelsen om tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer (BEK nr. 1070 af 29/06/2020). I forbindelse med bestemmelserne har Beredskabsstyrelsen udarbejdet nye regler, der gælder for halmopbevaring.
Beredskabsstyrelsens regler for halmopbevaring gælder for oplag, der er større end 1.000 m3 svarende til ca. 250 bigballer eller 360 midiballer. For oplag i det fri må størrelsen på halmoplaget ikke være større end 5.000 m3 (1.250 bigballer eller 1.800 midiballer).
Ved oplag i det fri er der en række afstandskrav, som skal overholdes. Der skal som minimum være 100 meter til naboskel, bygninger samt letantændelig vegetation som lyng- og nåletræsbevoksning, når oplaget af halm er 1.000 m3-5.000 m3. Afstandskravet til vej- og stimidte er ligeledes 100 meter, men en kortere afstand kan dog accepteres, hvis der er tale om en lille, mindre befærdet vej, og hvis opbevaringsperioden er midlertidig (en høstsæson). Staklader med åbne sider skal ligeledes have en afstand på mindst 100 meter til naboskel og vej- og stimidte pga. risikoen for flyveild ved brand.
Ved et halmoplag større end 1.000 m3, skal der søges tilladelse hos kommunen (det kommunale redningsberedskab), før halmoplaget etableres. Der gælder særlige foranstaltninger, når der er risiko for, at lageret kan selvantænde. Dette er bl.a. udførelse af temperaturkontroller.
I nedenstående figur er afstandskravene for, hvornår reglerne er overholdt ved halmoplag over 1.000 m3 i det fri, illustreret.
Figur 3 Et stort oplag af halm bør pga. den særlige risiko for flyveild placeres,
så der er mindst 100 m til omgivelserne, herunder til naboskel samt vej- og
stimidte.
(Kilde: Vejledning om brændbare faste stoffer – Kapitel 5)
Du kan lige søge tilskud til at pleje værdifulde græs- og naturarealer med årlig afgræsning eller slæt. Naturværdien på græs- og naturarealer bevares og fremmes med ekstensiv drift, og derfor kan der opnås en tilskud dertil. Ansøgningsfristen er den 28. september.
Den femårige tilsagnsordning 'Pleje af græs- og naturarealer med afgræsning eller slæt', almindeligvis kaldet PLG-tilsagn, kan søges til ekstensiv drift af værdifulde græs- og naturarealer. Ansøgningsrunden er i gang for nye tilsagn, som gives med ikrafttrædelse 1. september 2022. Ansøgningsrunden løber frem til den 28. september 2022. Får du tilsagn til de ansøgte arealer, skal tilsagnets forpligtelser overholdes i alle de fem år tilsagnet løber.
Tilskudssatsen afhænger af, hvilken forpligtelse du vælger på arealet, og om du samtidig ønsker at søge grundbetaling. Dit valg gælder for alle fem tilsagnsår.
Tilsagn type 67, der kan kombineres med grundbetaling:
Tilsagn type 66, der ikke kan kombineres med grundbetaling:
Du kan søge om nyt tilsagn til arealer, hvor du kan opfylde plejebetingelserne, og som opfylder mindst ét af kravene:
Hovedbetingelsen i ordningen er, at arealerne hvert år plejes med enten afgræsning eller slæt.
Generelle betingelser
Hvis du vil høre mere om ordningen, kan du kontakte Miljø- og naturrådgiver Michael Illum Hansen på 9629 6644 eller mhh@sagro.dk.