Header billede

KvægInfo – September 2023

Udgivet d. 25-09-2023

Aktuelt


Startskuddet til årets majshøst

Hvad skal der tages højde for inden årets majshøst?

Tiden nærmere sig lige så stille for årets majshøst. Nogen steder i landet har startskuddet allerede lydt og andre steder kan det meget vel ske i denne uge.

De seneste tørstofanalyser nærmer 30-33 % og de fleste majshøst prognoser siger et høstvindue fra 28. september til 13. oktober, afhængig af sorten.

Hvad skal der tages højde for? Det handler ikke kun om rettidig omhu og om, at få lagt billet ind ved maskinstationen. Der er andre faktorer som spiller ind ift. den kommende fodringssæson.

Lav stub (20-30 cm):

  • Hvis mængden af halm er mindre i år en forventet, så kan der være fordele ved at sætte en normal stubhøjde 20-30 cm. Ift. fodringen, så høstes majsen med lidt tungere fordøjelig, som kan kompensere for brug af halm i rationen og, som er god at kombinere med let fordøjeligt græs.
  • Nogen steder fik majslageret fra 2022 ben at gå på og det kan være nødvendigt, at få bygget noget lager op igen. En almindelig stubhøjde vil give flere FEN i siloen kontra højere stub. Derfor kan det også være en god beslutning ift. at få lagrene til at bugne og strække til ny høst 2024.

Høj stub (50-60 cm):

  • Hvis græskvaliteten 2023 er knap så god, så kan det være en fordel at sætte en højere stub i majsen. Hertil øges; fordøjeligheden af NDF, indholdet af stivelse og foderværdien. Det kan afstemme foderplanen på energi uden at skulle supplere med ekstra tilskudsfoder.
  • Udbyttet falder ved at sætte en højere stub, så det kan også være fint på bedrifter med store lagre.
  • Ydermere øges tørstofindholdet, så hvis majsen virker meget grøn og våd kan det hjælpe på mindre sat afløb fra stakken og mindre alkohol dannelse i bunden.
Til toppen

Protein i årets korn 2023

Af Slagtekalverådgiver, SAGRO Terese Jarltoft

Et år præget af tørke i forsommeren samt særdeles ugunstige høstforhold med meget regn, har sat sine spor på årets høst, som blev både lille, omkostningstung og besværlig. Særlig afgrøder på lettere jorde samt de vårsåede afgrøder, blev hårdt ramt af tørken. Der ses derfor store udsving i udbytter mellem vinter og vårafgrøder, ikke bare regionalt men også lokalt. Selv om vinterafgrøderne stod til flotte udbytter, resulterede et stormvejr i stort dryssespild på de modne hvedemarker. Derfor ender vi i 2023 ud med udbytter af korn der er lavere end i 2022 og i stedet ender på niveau med 2018. Den våde sommer samt høst resulterede desuden i, at alt høstet korn har haft behov for tørring eller anden behandling, for at sikre dets holdbarhed.   

I forhold til kornets næringsstofværdi, så har vi efterhånden et godt billede af årets høst og kan sammenligne med de foregående år, se tabellen nedenfor. Analyser fra DLG’s foreløbige modtagelse af korn (opgjort 19.09.23) viser, at kvaliteten generelt set er ganske fin i år. Proteinniveauet er højere i alle kategorier, hvor især vårbyggen er steget ret markant ift. 2022 og i år ender på det højeste protein-niveau af alle kornsorter vist i tabellen. Derudover, så har årets korn et stivelses indhold samt indhold af energi, der ligger på niveau eller over høsten i 2022.

Analyseresultaterne i tabellen er gennemsnitstal på landsplan. Da der ses store udsving i kornets næringsstof-indhold regionalt og lokalt, anbefaler vi at få udtaget og analyseret en prøve af eget korn til brug i jeres foderoptimeringer. Når proteinindholdet i korn stiger, kan der spares lidt på forbruget af jeres proteinrige råvare eller tilskudsblanding. 

Til toppen

Skal jeres kvier flyttes fra engen nu?

Af Kvægrådgiver, SAGRO Charlotte From Katholm

Det er ved at være tid til at overveje, om kvierne skal flyttes fra engen eller de vedvarende marker til mere intensive stykker, som køerne tidligere har afgræsset eller som har været brugt til slæt. For det er nu, at kvierne skal tilbydes et bedre udbud af græs samt evt. noget tilskudsfoder for ikke at miste tilvækst. Det ses ofte, at de kvier der ikke har haft en høj nok tilvækst over efteråret på græs, får en højere kælvningsalder, på grund af en for lav vægt ved normal start inseminering. Og de der kælver ved en gennemsnitlig kælvningsalder, kan ende med at veje mindre hele vejen gennem 1. laktation – og dermed være udfordret på ydelsen.

Tag derfor dine kvier hjem på nogle intensive græsmarker. Lad dem gerne stribeafgræsse, da de så hver dag får tilbudt et frisk udbud af græs. Så æder de i bund og tager ikke kun toppen af græsset. Forsøg har vist, at kvier har en højere tilvækst på stribeafgræsning i forhold til kvier på storfold. Hvis muligt, tag også gerne kvierne hjem nær ejendommen, så de kan komme på stald over natten. Dette muliggør også, at kvierne kan få tilskudsfoder som supplement til græsoptaget.

Vær dog opmærksom på smittetryk af fordøjelsesparasitter mellem dyregrupper. Der kan nemlig opstå udfordringer med ophobning af parasitter på græsmarker, som køerne lige har afgræsset. Vær også opmærksom på våde områder, hvor der ofte kan opformeres pytsnegle, som kan overføre leverikten til kvierne. 

Det vigtigste er, at I gør jer nogle overvejelser omkring, hvilke muligheder I har for at optimere kviernes tilvækst igennem efteråret. For det er helt sikkert noget der kommer kvierne til gavn.

Til toppen

Aktuelt - ARLA


Bæredygtighedstillæg

!!!HUSK ARLA bæredygtighedstillæg!!!

Tjek rubrikken for bæredygtighedstillæg i din ARLA FARMERS og se om du skal uploade ny dokumentation. Deadline 30. september.

Kontakt din nærmeste kvægrådgiver, hvis du har brug for hjælp.  

Til toppen

Aktuelt - foderpriser


Foderpriser - september 2023

25/9 2023. Mineral er pallepris

Fodermiddel

Pris

Bemærkninger

Kraftfoder 20% protein 14 tons tip

239,50 kr.

 

Kraftfoder 27% protein, 14 tons tip

272,00 kr.

 

Kraftfoder 33% protein 14 tons tip

306,00 kr.

8% fedt

Rapskager, 36 tons tippet

249 kr.

Termin, sep. kr.

Rapsskrå, 36 tons tippet

239 kr.

Termin, sep. kr.

NON GM Sojaskrå tippet

446 kr.

Termin, sep. kr. forv.

Byg, 12 tons tippet

171 kr.

 

Hvede, 12 tons tippet

178 kr.

 

Rug, 12 tons tippet

162 kr.

 

Fint formalet majs, 36 tons

201 kr.

 

Småkalvefoder

345 kr.

25 kg/sæk/pallepris

Kalveblanding 17% protein , 15 tons

240 kr

 

Lipitec Bovi LM fedt

980 kr.

278 FE/100 kg

Fodersalt

112 kr.

 

Kautisk soda

1065 kr.

 

Magnesium clorid

736 kr.

Forsuring i closeup

Foderurea 46%

712 kr.

Kræver HACCP

80/20 urea

513 kr.

uden HACCP

Type 1 Mineral basis mikro

321 kr.

 

Type 3 Mineral basis kridt

246 kr.

 

Mineral goldkøer

920 – 1500 kr.

100 gr/ko

 

Til toppen

Kontakt


Kvægrådgivere hos SAGRO

Til toppen
Download pdf