Header billede

KvægInfo – November 2022

Udgivet d. 30-11-2022

Stald


Lov og hold af kvæg - miljøgodkendelse

Af SAGRO rådgivere Jesper Gejl Kristensen & Lisbeth Tønning

Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til Lov om hold af kvæg skal implementeres løbende frem mod 2034.

I 2024 træder de næste krav i kraft, og her kan der komme udfordringer med den miljøgodkendelse, der er gældende på den enkelte ejendom. Derfor er det tid at tænke ind i, om du skal have opdateret miljøgodkendelsen for dine kvægstalde.

De krav som skal efterkommes i 2024, er bl.a. kælvningsfaciliteter i form af enkeltkælvningsbokse og fællesforberedelsesbokse, sygepladser og at fuldspalter ikke må anvendes til opdræt. Disse krav vil for de flestes vedkommende betyde, at der skal ændres i staldindretning, inddrages nyt staldareal eller måske endda bygges nyt.

SAGRO kvæg tilbyder at lave en screening af din bedrift og give dig overblik over, hvad der er af staldmæssige udfordringer indtil 2034.

Man skal dog have sig for øje, at så snart man øger/ændrer staldarealet vil det udløse krav om ny miljøgodkendelse eller et tillæg til eksisterende miljøgodkendelse.

En ny miljøgodkendelse giver også nye muligheder, idet du får fleksibilitet på antal dyr, uanset om det er køer eller opdræt, samt alder- og vægt begrænsninger. Dyrevelfærdsregler skal selvfølgelig fortsat være overholdt.

Kontakt SAGRO Miljø, afdelingsleder Lisbeth Tønning på 2018 4809 (lit@sagro.dk) eller kvægrådgiver Jesper Gejl Kristensen 2136 4809 (jgk@sagro.dk), for screening.

Til toppen

Foder


Lavt protein-indhold i rapsprodukter

Af Sagro Kvæg, rådgiver Mads Nielsen

Foderrationer bør vurderes med henblik på, om der kan være behov for at korrigere for et lavere proteinindhold i årets rapsprodukter. Ureatallet i tankmælk og fra ydelseskontrollen har vist, at niveauet faldt voldsomt midt i august. Dette faldt sammen med, at den nye raps begyndte at blive anvendt på oliemøllerne. For den enkelte bedrift vil tidspunktet være lidt forskelligt, alt efter hvornår levering af ny raps er sket.

De første reaktioner vi fik var netop på baggrund af lave ureatal, men der var og er ikke andre tegn på at køerne reelt mangler protein. Og har der ikke været andre foderskift vil en ændring i ureatal normalt ikke give anledning til at vi justerer proteinindholdet i rationerne.

Først efter nogle uger begyndte der at komme informationer om det lavere indhold af protein. Herefter fik vi analyseret en del rapsprodukter og stort set alle viser et proteinindhold på 1-3 % lavere end standard og mange af prøverne har også lavere indhold end angivet på indlægssedlen. Der er til gengæld typisk 2 % mere fedt end normalt, og det har sikret energiniveauet og dermed måske sløret en normal reaktion på underforsyning med protein.

I en ration med fx 5 kg rapsprodukter vil et fald i protein på 3 % betyde at råprotein falder med 0,5 % (165 til 160 g/kg ts) og PBV falder med 4 g/kg ts.

Det er ærgerligt at vi ikke tidligere i forløbet får kommunikeret dette rundt i branchen, når større ændringer i indhold opstår. Kunne vi gøre noget anderledes? – Muligheden er der i alle tilfælde for at vi løbende får udtaget og indsendt foderprøver til analyse. Til dette kan Kvægbrugets Forsøgslaboratorium, der også er kendt for KMP-prøver, anbefales. Her er prisen 325 kr. for en NIR-analyse af råvarer. Prøvesvaret kommer direkte i DMS på samme måde som vi kender det med ensilageprøver. Herefter er det nemt at få en foderkontrol eller foderplan tilpasset med aktuelt indhold.

Det er sjældent vi ikke har analyser af alt det ensilage køerne får, men det er oplagt også at få lavet analyser på de indkøbte fodermidler. På den måde kommer vi i mindre grad til enten at under- eller overforsyne køerne.

En anden afledt effekt af at have korrekte værdier på fodermidlerne er at foderkontrollerne også bliver mere retvisende. De anvendes netop til opgørelser for proteinniveauet i danske foderrationer. Er der reelt mindre protein vil det også fremgå, at I er på vej til et generelt lavere proteinniveau.

Så – tag fat I jeres rådgiver og få en snak om hvor ofte der skal tages prøver og af hvilke fodermidler det giver mening at tage prøver af.

Til toppen

Protein i 2022 - vårbyg og rug

Af SAGRO Kvæg, rådgiver Niels Clement Justesen

Vårbyg og rug høstet i 2022 viser en stor forskel på proteinindholdet.

I vårbyg er der modtaget partier med en variation fra 7 til 12 % protein og for rug er der tilsvarende store variationer men på et lidt lavere niveau. Selvom flere af de fodervirksomheder, gør meget for at blande kornet, vil der være forskel over tid i det korn der anvendes.

SEGES retter kornsorterne i DMS først i december, så de kommer til at fremgå med en gennemsnitlig analyse, herefter vil de forskellige kornsorter komme til at hedde 2022 til slut. Bruger man ikke den analyse med årstal til slut, er det i stedet et rullende 3 års gennemsnit.

Sørg for god og korrekt opbevaring og tag prøver inden opfodring

Mange mælkeproducenter fodrer større mængder af valset- eller crimpet korn (vårbyg eller rug). Det er ikke ualmindeligt, at der anvendes op til 3-4 kg pr. ko pr. dag. Derfor bør følgende sikres, så det er korn af bedste kvalitet der opfodres:

  • Uanset vandprocent skal kornet luftes umiddelbart efter høst.
  • Kornet skal nedkøles og eventuelt tørres så det er lagerfast til den givne anvendelsesperiode.
  • Nyhøstet korn der senere skal crimpes bør også luftes umiddelbart efter høst og frem til crimpning.

I nedenstående tabel (justeret version) ses gennemsnitlige kornanalyser fra 2021 og 2022. Oprindelse Henrik Martinussen, SEGES.

Konklusionen er, at korn i høst skal håndteres rettidig og korrekt. Før opfodring bør der tages en repræsentativ analyse af kornet. Korrekt udtagning af en kornanalyse bør ske med et kornspyd og efterfølgende korn ned-deler. Analysemæssigt bør brugen af eget korn gives lige så stor opmærksomhed som langt de fleste gør med ensilage.

Til toppen

Majsprøver 2022

Af SAGRO Kvæg, rådgiver Ann Katrine Nielsen

Så begynder analyserne for majshøst 2022 at komme ind. Hermed opgørelse over de analyser som indtil nu foreligger.

Majsen høstet i år, sammenlignet med sidste år, indeholder mere energi (NEL20 MJ/kg ts). Trods mere energi, ses et gennemsnit på 1,2 % mindre stivelse.

Der har været en oplevelse af, flere er kørt i marken tidligere end normalt, pga. de tørre måneder op til majshøsten. Dette kan have været med til at der har været grønnere blade, end hvad yderomgangene i majsmarken viste. Det bidrager til mere let omsætteligt NDF, som derfor hæver kvaliteten (omsættelig energi).  

Ved kolbemajsen, ses mere stivelse end sidste år.

Figur 1 – 2022 majshøst

Figur 2 – 2021 majshøst

Til toppen

Foderpriser - november 2022

Af SAGRO Kvæg, rådgiver Bendt Bendtsen

24/11 2022. Mineral er pallepris

Fodermiddel

Pris

Bemærkninger

Kraftfoder 20% protein 14 tons tip

295,50 kr.

 

Kraftfoder 27% protein, 14 tons tip

334 kr.

 

Kraftfoder 33% protein 14 tons tip

378 kr.

8% fedt

Rapskager, 36 tons tippet

297 kr.

Termin sep-okt.  kr.

Rapsskrå, 36 tons tippet

287 kr.

Termin nov-jan.   kr.

NON GM Sojaskrå tippet

533 kr.

Termin nov    kr.

Byg, 12 tons tippet

232 kr.

 

Hvede, 12 tons tippet

237 kr.

 

Rug, 12 tons tippet

232 kr.

 

Fint formalet majs, 36 tons

295 kr.

 

Småkalvefoder

525 kr.

25 kg/sæk/pallepris

Kalveblanding 17% protein, 15 tons

301 kr.

 

Lipitec Bovi LM fedt

1140 kr.

278 FE/100 kg

Fodersalt

126 kr.

 

Kautisk soda

2300 kr.

 

Magnesium clorid

736 kr.

Forsuring i close-up

Foderurea 46%

1000kr.

Kræver HACCP

80/20 urea

800 kr.

uden HACCP

Type 1 Mineral basis mikro

439 kr.

 

Type 3 Mineral basis kridt

382 kr.

 

Mineral goldkøer

920 – 1500 Kr.

100 gr/ko

Natriumbicarbonat

506 kr.

 

Til toppen

Kontakt


Kvægrådgivere hos SAGRO

Til toppen
Download pdf