Udgivet d. 31-05-2024
Hvis du leverer gylle til biogas og modtager afgasset gylle, skal du være særligt opmærksom på, hvilke forskellige produkter, biogasselskabet benytter – eller planlægger at benytte - i anlægget.
Ifølge Mejeriforeningens slampolitik er det nemlig ikke lovligt at udbringe gylle fra biogasanlæg, hvori der kommer døde dyr, på marker, hvor der produceres foder til kvæg.
Spørg derfor altid ind til dokumentation for benyttet materiale, når du indgår kontrakter med biogasanlæg, så du har mulighed for at tage dine forholdsregler.
Vi skal altid være opmærksomme, når vi lukker 1. års dyr på græs. De har endnu ikke opnået immunitet overfor diverse græsmarksparasitter og er derfor i større risiko for at blive smittet.
De 3 parasitter som er mest velkendte i Danmark, er løbe-tarmorm, lungeorm og leverikter. Symptomerne er lidt forskellige afhængig af parasitten. Løbe-tarmorm kommer til udtryk i form af forringet tilvækst og diarré. Lungeorm ses også som forringet tilvækst, og med hoste. Leverikten resulterer også i forringet tilvækst og afmagring pga. blodtab.
Løbe-tarmorm og lungeorm kan overvintre på markerne. Så det er meget vigtigt, at 1. års dyr på græs udbindes på arealer, hvor der ikke har gået ældre dyr året inden og, hvor der ikke er kørt gylle ud. Den bedste måde at undgå infektion er ved at dyrene ikke tvinges til, at græsse for tæt på kokasser, hvor laverne er mange. Derfor skal der være et godt græsdække og der må ikke være overbelægning. Det kan også være en fordel at supplere med foder, så dyrenes sult også stilles på den måde. Hyppige foldskift er altid en god idé. Larverne tåler dårligt sollys og derfor er der en pointe i, at lade foldene hvile nogle uger hen over sommermånederne, så solen rigtig kan riste laverne.
Leverikten er afhængig af pytsneglen, for at kunne fuldføre sin livscyklus. Og derfor ses smitte med leverikter oftest på våde græsmarker eller marker, hvor ungdyrene drikker af vandhuller. Derfor bør ungdyr ikke afgræsse på våde områder. Ellers kan de våde pletter/vandhuller hegnes fra, så dyrene ikke har adgang til det.
Kontakt altid dyrlægen for gode råd, vejledning eller behandlingsstrategi.
Varmestress forbliver et varmt emne. Det er et velkendt fænomen og efterhånden er de enkelte bedrifter blevet gode til at håndtere det. Her er en række guldkorn for forebyggende tiltag mod varmestress:
En af vores Ko-Viden grupper har beskæftiget sig med at udvikle et værktøj til minerallicitation. Licitationen tager udgangspunkt i, at man udfra råvarer/kraftfoderblandinger og grovfoder i foderplanen laver et udkast til mineralindhold. SAGRO Kvæg laver udbudsmaterialet, som derfra sendes til udvalgte leverandører og herefter kan de enkelte mineralblandinger sammenlignes via værktøjet og landmanden bestemme hvilken leverandør han ønsker at handle med.
Tag kontakt til din kvægrådgiver, hvis det er noget du ønsker at benytte dig af.
Vi har spurgt forskellige mineralleverandører til priser på Type 1, Type 3 og NBK Goldmineral. Priserne er pr 100 kg og der kan naturligvis opnås forskellige rabatter ved de enkelte firmaer, hvis der tages en bestemt mængde hjem mv. Disse priser er dagspriser og ændrer sig derfor løbende. De er blot taget med for at synliggøre, at der kan være penge at hente – selv på en typemineral.
Mit navn er Niels van Veldhuisen. Jeg er uddannet Landmand og Jordbrugsteknolog og er født, og opvokset på en kvæggård ved Løgumkloster. I dag bor jeg lidt uden for Ribe med et par hobbykøer.
Jeg er glad for at starte ved SAGRO Kvæg og har fået en rigtig god modtagelse af alle. Jeg kommer fra CowConnect hvor jeg har supporteret og vejledt i brugen af CowConnect. Jeg har derfor et stort kendskab til opsætning og brug heraf.
Jeg har tidligere arbejdet på en økologisk bedrift hvor jeg havde ansvaret for ca. 240 Jersey køer. Her fik jeg en interesse i afgræsning og hvor vigtig godt grovfoder er.
Jeg har i den første tid her ved SAGRO været ude og tage friskgræsprøver, der hjælper til at afgøre slæt tidspunkt. Jeg har overtaget en lille håndfuld kunder, hvor jeg har været ude at hilse på og er kommet godt i gang med indberetning af deres klimatjek.