Udgivet d. 08-07-2024
Vi har set flere besætninger, som har været udfordret af lave fedtprocenter som er faldet gradvist siden nytår. De klassiske tiltag som at sikre tyggetid, sænke højt stivelses-niveau, tildele mindre umættet fedt og hæve CAB-værdi har ofte haft ringe påvirkning. Men det er forsat det rigtige at gøre i situationen med ekstremt lave fedtprocenter, hvor fedtprocenten måske endda er lavere end proteinprocenten.
I nedenstående figur vises helt friske data på fedtprocentens udvikling hen over årene. Den grønne kurve viser præcis det samme forløb som de forgangne år, og derfor kan vi formentlig også regne med at vi i denne sommer nu har passeret bunden.
Men vi må fortsat prøve at have en meget robust tilgang til foderrationens sammensætning og hele hygiejnen fra stak til foderbord. Det er vigtigt at lave stabilitet og at kunne sikre at køerne optager mest muligt energi. Hvis der ikke er stabilitet, vil det give større risiko for at køerne rammes af stofskifteproblemer efter en periode med fx høje temperaturer.
I de kommende sommer- og sensommermåneder er følgende punkter vigtige:
Vi går sommeren i møde, og har allerede oplevet flere dage med høj temperatur og samtidig høj luftfugtighed. Dette betyder derfor også, at køernes risiko for varmestress stiger.
Man siger at en ko cirka skal have et vandoptag der svarer til 3-5 gange dens egen ydelse, dvs. en ko som yder 35 kg EKM skal drikke mellem 105-175 liter vand.
Dette er ikke en selvfølge at opnå, da koens tidsbudget i forvejen er presset. Størstedelen af koens vandoptag ses inden for en til to timer efter endt malkning, og en til to timer efter foderoptag.
Fokuspunkter:
Vandkarrets placering
En ko der drikker, er fra naturens side skabt til at stå med hovedet skråt nedad, og derfor er det også i de danske stalde unaturligt for koen hvis vandkarrene kommer for højt op. De danske anbefalinger ift. vandkarrets placering lyder på at vandkarrets overkant skal placeres 70-90 cm over koens ståsted, for stor race, mens bredden for vandspejlet bør være 60 cm.
Skal det være helt perfekt fra koens side, bør man sænke vandkarrets højde til 50-70 cm for stor race – men det er et kompromis, for man vil også gerne hæve vandkarrene for at undgå for meget forurening med gødning i vandet.
Sidste uges varme har øget risikoen for varmedannelse i grovfoderstakkene.
Derfor kræves der ekstra påpasselighed og fokus, når foderet udtages. Vær opmærksom på kun at udtage den mængde, der skal bruges og ikke løfte op i foderet længere ind i stakken. Er der en halv eller hel skovlfuld løst overskydende foder, som lægges foran stakken indtil næste dags fodring, er der stor risiko for varmedannelse. Derfor bør overskydende foder minimeres.
Selvom foderet føles koldt, så tænk over, om det alligevel er lidt mere lunt, end det der er i stakken, da det i værste fald kan ”forurene” resten af blandingen og øge hastigheden på varmedannelsen i foderet. I værste fald, vil det gå udover foderoptagelsen og presse køerne yderligere, ift. at de i forvejen lider af varmestress. Sammenfaldet af varmestress og nedgang i foderoptagelsen øger risikoen for coli yverbetændelser og nedgang i mælkeydelsen.
Tiltag, der kan gøres i stakken:
Tiltag, der kan gøres i rationen samt på foderbordet:
Har du brug for råd eller vejledning, så kontakt din nærmeste kvægrådgiver.
Ugens græsanalyse.
Citat: Græsprøven i denne uge er udtaget ved Vojens kl. 9.30. Analysen viser et lavt proteinindhold og en middel fordøjelighed på godt 79 %.
Prøven er udtaget på en mark, der er taget slæt på 10 dage før der afgræsses. Det er en græsblanding 22.
Der er ikke mange kløver i marken, hvilket også ses på det forholdsvis lave proteinniveau. Køerne henter 4 kg tørstof ved afgræsning. Proteinindholdet i hele rationen er også til den lave side, fordi der var forventet et højere proteinindtag fra afgræsningen. Foderplanen er nu justeret!
Ovenstående er en bid fra sidste uges græsmail. Her er nyttig information og råd fra rådgivere om, hvad du skal være opmærksom på i græsmarken i den kommende uge.
Hvis du er interesseret i at tegne et abonnement, så kontakt Linda Sølbech Kristensen, ØkologiRådgivning Danmark ApS (tlf.: 76 60 24 61, mail: lkr@oerd.dk)
SAGRO Kvæg ønsker alle en rigtig god sommer.
Lige inden vi gik på sommerferie, var hele holdet på studietur i Vejen omegnen. Her bød det på to spændende dage med gårdbesøg og et smut til Danish Crown Beef i Holsted. Studieturene er med til at dygtiggøre os som kvægrådgivere og ryste os sammen, som en gruppe med hovedkontor fire forskellige steder i Jylland.
Ring til SAGROs hovednummer 70 21 20 40, hvorfra der omstilles til en ledig kvægrådgiver henover sommeren.