Header billede

KvægInfo – Januar 2022

Udgivet d. 28-01-2022

Aktuelt


Dialogmøde med Christian Lund og Ida Storm, Esbjerg d. 2. feb. kl. 19.30

Verden omkring os er i konstant udvikling – og det er den danske kvægproduktion også. Forbrugerne stiller krav til os. Politikerne stiller krav til os. Og de højeste krav stiller vi måske selv.

Det giver nye udfordringer og nye muligheder. Med Landbrugsaftalen og den kommende reform af landbrugsstøtten, er der bestemt begge dele i sigte. Samtidig udvikler forbrugerne sig, og det tætte samarbejde i hele værdikæden er vigtigere end nogensinde.

Kom og få en god snak med L&F-Kvægs formand Christian Lund og direktør Ida Storm, om hvordan vi skaber de løsninger, der giver mest mulig værdi for kvægbrugerne, forbrugerne og for det samfund, vi er en del af.
Find mere om arrangementet ved at klikke her.

Til toppen

Oversigt over budgetter for 2022

Vi har i SAGRO lavet rigtig mange budgetter for 2022 i løbet af de seneste 3-4 måneder. Det giver os derfor også mulighed for at lave nogle oversigter over hvordan gennemsnittet ligger, samt holde det op imod de 25 % bedste i de forskelle grupper, vi sammenligninger i.


Vi har lavet en oversigt over fire forskellige grupper, for at dække så bredt som muligt.


• Konventionelle besætninger, med 90 besætninger i sammenligningsgruppen
• Økologiske besætninger med 15 besætninger i sammenligningsgruppen
• Stor race med 95 besætninger i sammenligningsgruppen
• Jersey med 10 besætninger i sammenligningsgruppen

Det giver dig som landmand mulighed for at se, hvordan din bedrift ligger i forhold til gennemsnittet og de 25 % bedste i den gruppe du hører til i.

 

Til toppen

To kurser fra Kvæg


Lær at navigere rundt i DMS

SAGRO Kvæg udbyder dette kursus i samarbejde med Økologirådgivning Danmark, hvor du får mulighed for at lære at navigere rundt i DMS og finde de lister som din bedrift kan bruge i hverdagen til endnu bedre styring af produktionen.

Målgruppen
Landmand og fodermester med ansvar for den daglige drift i stalden, som ønsker at kunne danne sig et endnu bedre overblik over produktionen og derved få muligheden for at optimere på endnu flere ting.

Udbytte
Efter endt kursus skal du kunne tage det med hjem og bruge det i den daglige drift. For eksempel i forbindelse med mulige udsætningskøer, celletal, BHB målinger og gøre brug af mælkeproduktionsopgørelsen.

Forløb
Kurset vil forløbe hen over et enkelt modul, altså én dag. Det vil være egen bedrift man skal sidde og arbejde med for at få størst muligt udbytte med fra kurset. Der vil være maks. 15 personer på holdet, så alle får det ud af kurset som er hensigten.

Sted: SAGRO Billund IT
Tid og dato: tirsdag d. 29. marts 2022, kl. 09:30-14:00 (inkl. middagsmad)
Pris: 995 kr. pr person.

Tilmelding senest d. fredag d. 18 marts til ann@sagro.dk eller tlf. 76 60 21 56


Medbring brugernavn og password til DMS for din egen besætning. Gerne egen PC, hvis du har mulighed for det.

 

Til toppen

Lær at lave foderkontrol i DMS

SAGRO Kvæg udbyder dette kursus sammen med Økologirådgivning Danmark.


Lær at bruge foderkontroller i DMS, så du selv kan udarbejde en foderkontrol og hurtigt justere fodringen i din besætning.

Målgruppen
Landmænd og fodermestre med ansvar for fodring og blanding af fuldfoder på kvægbedrifter, som ønsker selv at kunne følge hyppigt op på fodringen, og som ønsker at kunne foretage små ændringer i fodringer.

Udbytte
Efter kurset kan du selv oprette en foderregistrering og foderkontrol i din besætning lige så hyppigt du ønsker. Du får indsigt i, hvilke rationsparametre, der er vigtige i vurderingen af den aktuelle fodring, og hvad du kan justere på for at forbedre fodringen.

Forløb
Kurset består af tre mindre moduler. I hvert modul er der en kort teoretisk gennemgang og herefter tid til praktiske øvelse og arbejde med tal fra egen bedrift. Der er maks. 7 deltagere på hvert hold, så der er god tid til feedback og hjælp til hver enkelt. Hvis der er stor tilslutning, opretter vi naturligvis flere hold. 


Modul 1: Opret foderkontol. Oprettelsen af foderregistrering eller tilretning af cowconnect registreringer, samt oprettelse af foderkontrollen.

Modul 2: Vurdér din foderkontrol. Vurdering af kontroller og tilretning i fodringen.

Modul 3: Foderkontrol i afgræsningsperioden.

Tid og sted: SAGRO Billund IT
Model 1: Opret foderkontrol. Torsdag d. 24. februar 09:30-13:00 (inkl. frokost)
Modul 2: Vurdere foderkontrol. Torsdag d. 10. marts 09:30-13:00 (inkl. frokost)
Modul 3: Foderkontrol med køer på græs. Torsdag d. 5. maj 09:30-13:00 (inkl. frokost)

Pris: 2.500 kr. pr person pr modul. For hvert ekstra modul der deltages i, er der 750 kroner i rabat pr modul. Ved tilmelding til alle tre moduler er prisen 6.000 kr. i alt.


Tilmelding senest 17. Februar 2022 til ann@sagro.dk eller tlf. 76 60 21 56

Medbring Brugernavn og password til DMS for din egen besætning, samt læsse data fra dagen inden. Samt gerne egen PC hvis der er mulighed for det.

Til toppen

Grovfoder


Varme i ensilage – det er 'surt'!

SAGRO Kvæg oplever på nuværende tidspunkt, at der går varme i ensilagen rundt omkring.


Problemet er velkendt og velbeskrevet. Især ensilage med et højt sukkerindhold, eller ensilage som ikke er komprimeret og forsejlet ordentligt, har tendens til at tage varme og være svært at styre.
Store mængder af sukker og adgang for ilt, giver mulighed for konkurrence mellem dårlige og gode bakterier, hvor forholdene for de gode bakterier forringes.
Når der går varme i en stak, så mistes næringsstoffer og det kan nemt være betydelige mængder. Altså har ensilagen ikke længere den oprindelige fodringsværdi og det kan påvirke ydelsen, væksten, sundheden og reproduktionen negativt. Konsekvensen er, at store mængder foder, som i udgangspunktet var af god kvalitet, bliver kasseret – dyr løsning.
Forarbejdet skal være tiptop; korrekt tørstof procent i produktet, optimal snitlænge, optimal køretid i stakken, ordentlig plastik, optimal lukning med dæksider, sandsække osv.

Når stakken først er åbnet og taget i brug, skal man sikre sig:
• En pæn og lodret snitflade.
• Afdæk max til 1 uge ad gangen (i varme perioder afdækkes mindre).
• Inden afdækning placeres sandsække direkte ovenpå plastikken.
• Efter udtagning trækkes nettet ned over snitfladen, så ensilagen er beskyttet mod vejr og fugle.

Til toppen

Kontakt


Kvægrådgivere hos SAGRO

Til toppen
Download pdf