Header billede

KvægInfo – August 2021

Udgivet d. 27-08-2021

Foder og stald


Tilskudsfoder er dyrt - hvad gør jeg?

Af Kvægrådgiver Niels Justesen

Aktuelt er tilskudsfoder dyrt og derfor er det på sin plads at udfordre sig selv og sine køer. Ser vi tilbage i tiden, har vi før oplevet lignende situationer. Dem der økonomisk klarede sig bedst igennem en tid med høje priser på tilskudsfoder, var bedrifter med en høj selvforsyningsgrad og dem der var omstillingsparate. Vent dog lige til temperaturen falder lidt mere, inden du ændrer for meget i din foderration

Her er nogle idéer til, hvor det giver mest mening at sætte ind:

  • Tilpas foderstyrken efter aktuel ydelse - kan din energiudnyttelse hæves til 100 %?
  • Reducér den samlede proteintildeling fra 17 til 16% råprotein - mindre soja og mere korn, både til fordel for koen og din pengepung.
  • Hvis du forventer at få nok majsensilage og kan undvære nogle hektar til ensilage - lav kernemajs, der på gode lokaliteter kan fremstilles til omkring 1,30 kr. /FEN.

Hvis en ko dagligt tildeles 1 kg protein mere pr. dag end nødvendigt, kræver det 6 MJ at udskille det overskydende protein. For de 6 MJ kan en ko producere 2 kg EKM/dag.

Får køerne en TMR-ration med 25 kg tørstof/ko/dag og der i rationen er 170 gram råprotein pr. kg tørstof vil der kunne spares 250 gram råprotein ved at sænke rationens råproteinindhold fra 17 til 16 %. Denne øvelse kan gøres ved ombytning af ca. 0,7 kg sojaskrå med 0,7 kg vårbyg. Prisforskellen for NON-GM-sojaskrå er på november-terminen 2021 cirka 360 kr./100 kg (520 -160). Således vil der kunne spares 2,52 kr./ko/dag når du bytter 0,7 kg. Ved denne simple øvelse falder den daglige energitildeling cirka 0,9 MJ/ko/dag men samtidig sparer du koen for at udskille 250 gram råprotein og bruge 1,5 MJ-energi på denne udfordring. Har dine køer brug for energien erstatter du vårbyggen med kernemajs, hvorved du begrænser energitabet til 0,3 MJ/ko/dag (klik her for at se sammenligning på stivelseskilder). Alternativt kan du blot ombytte sojaskrå med rapsskrå hvis du allerede har reduceret din proteintildeling.

Ny forskning understøtter følgende tiltag:

  • Hvis rapsskrå erstatter sojaskrå, så øges ydelsen og reducerer metan-emissionen.
  • Højt stivelsesindtag øger ydelsen og udnyttelsen af kvælstof – brug normerne i DMS.
Til toppen

Opmåling og prøver af ensilage

Husk, at vi i SAGRO Kvæg gerne kommer ud og opmåler din ensilagestak og udtager prøver til analyser. Efterfølgende hjælper vi også gerne med at vurdere analyserne og tilrette din foderplan så den passer til netop den ensilage-kvalitet der ligger i stakken. Vi opgør også din grovfoderbeholdning til din plante - og økonomikonsulent. I samme ombæring kan vi udregne, om dit foderforbrug passer til foderbudgettet og den beholdning du har liggende. Er der fx majsensilage nok til sidst i oktober/først i november eller skal vi til at regulere i forbruget nu og spæde til med andre fodermidler. 

Til toppen

OBS! - det er stadig varmt

Selvom august har været præget af ustadigt vejr og klimaet i staldene er blevet mere tålelige, så kommer der stadig bølger af varme fra uge til uge.

Den kommende uge melder om sol og 17-22 grader i dagtimerne. Det er en skøn temperatur for os mennesker og nogen finder sågar badetøjet frem.

Altså skal vi være opmærksomme derude, med temperaturer over 20 grader og en luftfugtighed mellem 60-80 %, så bevæger staldklimaet sig på tærsklen til, at nogle køer i stalden kan udvikle mild varmestress. Vær især opmærksom på dine højt ydende, - og gold køer (klik her for at se THI skalaen).

Heldigvis har de fleste efterhånden fået installeret mekaniske foranstaltninger til at sænke varmen og luftfugtigheden i stalden. Blæseren af diverse slags ses oftere og oftere. Og i løbet af denne sommer, har flere monteret sprinkleranlæg på taget.

Har du blæsere, overbrusning eller sprinkleranlæg, så tøv ikke med at bruge det. Følg vejrudsigten for dit område og tænd for blæserne, så der kan komme ordentlig med luftskifte i staldene. Hellere komme problemerne i forkøbet end at stå med udfordringerne i efteråret.

Andre tiltag er fortsat at undgå varme i foderet med tilsætning af syre, fodre ud noget oftere især de halmrige rationer, tilsætte fodersalt eller natriumbikarbonat til rationen, tømme dybstrøelser/halmbokse oftere, minimere tiden på opsamlingspladsen, rengøre vandkar oftere, opsætte flere vandkar også på opsamlingspladsen eller i drivgangene osv.

Til toppen

Risiko for indvoldsorm hos kvier på græs

Af Kvægrådgiver Karsten Jensen

Det vekslende vejr i sommerens løb med regn og varme, har givet gode betingelser for udvikling af løbe-tarm orm og lunge-orm på de græsmarker, som kvierne afgræsser.

Hold øje med symptomer på angreb

  • For lungeorm er det utrivelighed og hoste så snart dyrene bevæger sig lidt.
  • For løbe-tarm orm er det ligeledes utrivelighed og derudover tynd afføring. Dyr, der er meget beskidte omkring halen, kan let gå med lidt ormebelastning.

Forebyg med regelmæssigt foldskifte (mindst 3 – 5 uger imellem afgræsning på samme areal).

Dyr der er tydelig angrebet af orm tages på stald og behandles og fodres på stald, indtil de har rettet sig. Tabt tilvækst hos kvier koster nedsat vægt ved kælvning og mindre mælk som ko.

Til toppen

Husk det nu!


Indberetning af Arlagården

Så er det snart tre måneder siden, at der var indberetning til Arlagården sidst, derfor kommer der her en reminder om, at der den 31/08-21 er sidste udkald for indberetning af 3. kvartal til Arlagården.

Så hvis tiden er løbet fra dig, eller du mangler noget hjælp, så tag fat i din nærmeste kvægrådgiver

Til toppen

Nice to know


SAGRO Kvæg tilbyder et forløb med fokus på fuldfoder

Det er vigtigt, at du som landmand jævnligt forholder dig til det fuldfoder, som du serverer for dine køer.

I SAGRO Kvæg ønsker vi at sætte endnu større fokus på fuldfoderet. Derfor starter vi nu en fuldfodergruppe op, hvor vi vil tage rundt i gruppen, vurdere fuldfoderet sammen, dele erfaringer og give hinanden gode råd omkring fuldfoder. Nogle gange er det rigtig godt at få andres syn på sagen.

Til hvert møde vil vi have en fuldfoderprøve fra den landmand, der skal besøges næste gang, så der er et resultat klar til dagen for besøget, som vi kan tage udgangspunkt i. Dog vil alle blive opfodret til at tage en fuldfoderprøve med til hvert møde, for fx at sammenligne blandingsgrad. 

Formålet med gruppen er at optimere ens fuldfodervogn-/blanding, foderration, fodereffektivitet og foderoptagelse, herunder også økonomien i fodringen samt sammenligning af produktionsresultater gruppen imellem.

Møderne kommer som udgangspunkt til at være dagsmøder, med varighed af 2 - 2,5 time, men kan tilpasses gruppens behov. Der vil være 6-8 deltagere i hver gruppe, og vi vil anbefale, at det er den på bedriften, der har ansvaret for fodringen, der deltager. Det vil dog også være muligt at deltage flere fra samme bedrift. Som udgangspunkt vil der være møder svarende til de antal deltagende/bedrifter, der er i gruppen, men det er også muligt at fortsætte efter alle i gruppen har haft besøg, hvis der er interesse for det.

Prisen vil ved 8 deltagere i gruppen være 650 kr./deltager/møde, som inkluderer en fuldfoder-prøve og kommentar, en EFK, kørsel, selve mødet samt opfølgning.

Ønsker du at være en del af fuldfodergruppen, så kontakt:

Kvægrådgiver Jesper Gejl Kristensen på tlf. 21 36 48 09 eller mail: jgk@sagro.dk

Til toppen

Bedriftsbesøg v. Hedebo I/S

SAGRO Kvæg inviterer på bedriftsbesøg.

Onsdag den 8. september kl. 19.30-22.00.

Strengevej 65, 6760 Ribe. 

Vært er Niels Laursen, Hedebo I/S. 

Blandt emnerne er etablering af ny velfærdsafdeling og investering i nye Lely robotter. Ydermere berøres værdien af omhyggelig afvanding af markdriften og Lov om hold af kvæg frem til 2024. 

Det er gratis at deltage og SAGRO Kvæg sørger for forplejning. 

Til toppen

Mød vores trainee i SAGRO Kvæg

Mit navn er Ann Katrine Nielsen, jeg er nyansat hos SAGRO, som kvægrådgiver trainee.
Jeg blev færdiguddannet Jordbrugsteknolog sommeren 2021, med kvæg som speciale. Jeg er født og opvokset på en kvæggård og blev i 2016 faglært landmand og læste efterfølgende produktionsleder.

Herefter var jeg fodermester i tre år, indtil jeg i 2019 besluttede mig for at læse til jordbrugsteknolog, som dermed åbnede nye veje for mig. 

Du kan træffe mig på mail: ann@sagro.dk eller mobil: 29 35 52 77

Til toppen

Kontakt


Kvægrådgivere hos SAGRO

Til toppen
Download pdf