Header billede

KvægInfo – April 2022

Udgivet d. 28-04-2022

Aktuelt


Slætstrategi 2022

Af Juniorrådgiver i Kvæg Marianne Seekjær

Tour de friskgræs

Som noget nyt tilbyder SAGRO i år at komme ud på din bedrift og lave en friskgræs-analyse på NIR-scanneren. NIR-scanneren kan efter få minutter give svar på parametrene i græsset på det aktuelle tidspunkt: tørstof, proteinindhold, sukkerindhold og fordøjelighed mm. Ud fra analysesvaret kan der tages stilling til bl.a. slætdato. NIR-scanneren kører i de pågældende områder på bestemte dage.

Prisen for en friskgræs-analyse med NIR-scanneren er 300 kr. for første analyse, inkl. kørsel. Herefter er prisen 200 kr. pr analyse ved samme besøg.

Tilmelding til besøg af NIR-scanneren foregår til Marianne Seekjær på mail mse@sagro.dk eller telefon 29 32 69 56.

SU for tilmelding er den 4. maj.

Slætstrategi

Hvordan får vi den ønskede fodermængde og kvalitet fra græsmarken i 2022? Læg din overordnede strategi tidligt og vær kritisk med dine græsmarker.

Med en god slætstrategi kan du påvirke kvaliteten og udbytteprofilen af årets græshøst. Det kan være svært at vurdere hvornår det rigtige tidspunkt for at tage slæt af græsmarken er. Med en friskgræs-analyse kan vi få et indblik i græssets udvikling, vækst og fordøjelighed på analysetidspunktet og derudfra vurdere hvornår det rigtige tidspunkt for slæt er. Friskgræs-analysen giver også mulighed for, på baggrund af fakta, at revurdere ens slætstrategi løbende og derved lave justeringer undervejs som slætsæsonen skrider frem.

Vi skal også tænke på mængden, der står derude. Det nytter ikke at køre med fast interval, hvis der ikke har været en god græsvækst i den pågældende periode, eller modsat har været mere gang i græsset end forventet. Høstprisen er nemlig næsten uafhængig af mængden.

Når man har styr på sine kvaliteter og optimalt næringsindhold (især protein), bliver fodringen nemmere og billigere ift. indkøb af kraftfoder. Det er også nemmere at lægge ensilagen ind i en dynge efter lagkageprincippet, så du på den måde får en ensartet kvalitet gennem fodringen. Det gør det samtidig nemt og hurtigt at hente ensilage.

1. slæt er ofte lavt på protein, men til gengæld højt i energi. Græssets indhold af protein vil typisk falde med op mod 3%-enheder den sidste uge inden slæt. Også af den årsag, ønsker vi tidlig slæt, med en høj fordøjelighed i græsset, hvor fordøjeligheden af organisk stof bør ligge på minimum 80%.

Ligesom de foregående år, laver SAGRO igen en oversigt over friskgræs-analyser. Vi følger 6 marker fordelt med 3 i den nordlige del af SAGRO-Land og 3 i den sydlige del, som hver især løbende får lavet 3 friskgræs-analyser. Disse analyser kan følges på sagro.dk. Der klippes første gang den 9. maj.

Til toppen

Så er det blevet tid til indberetning af klimatjek

For at modtage tillægget på 7,5 øre/kg mælk året ud, skal Arla leverandører have indberettet ejendommens klimatjek senest d. 30. juni 2022.

Mange af dataene kan trækkes gennem adgang til DMS, dit regnskab (Ø90) og Mark Online. Få af spørgsmålene er nogle du selv som landmand har svarene på.

Vi tilbyder følgende:

  1. Vi sender dig et dataudtræk, og du taster selv data i Klimatjekket på Arla Farmers.
  2. Vi laver et dataudtræk og taster det for dig. Vi mødes enten fysisk eller online.

Kontakt din kvægrådgiver, hvis du er interesseret i at høre mere.

Til toppen

Foder


Non-GM tjek

Af Kvægrådgiver Charlotte From Katholm

Arlas certificeringspartner, Bureau Veritas, er godt i gang med at udføre non-GM tjek ude hos mange af jer. Flere har kontaktet os, for at være helt sikre på, hvad de skal have opdateret for at være klar til kontrollen.

I kan finde jeres gårdbeskrivelse på Arla Farmers under 'Mine sager'. Denne skal være printet og I skal sørge for, at den årlige gennemgang af gårdbeskrivelsen på sidste side, er korrekt dokumenteret. Andre relevante dokumenter kan findes under 'Faktabank', 'Politikker og Retningslinjer' og 'Non GM'. Da I havde opstartsbesøg ved begyndelsen af omlægningen, havde I lavet en rengørings – og medarbejderliste, der stadig forefindes hos jer. Hvis I ikke har ændret tilbage til GM foder – og omlagt til non-GM endnu engang, så er rengøringssedlen som den skal være. Medarbejderlisten skal opdateres en gang årligt, eller hvis der sker ændringer i medarbejderstaben. Hvis I indkøber dyr eller har kvier på kviehotel, skal I ligeledes have udfyldt de tilhørende dokumenter, der kan findes på Arla Farmers. Derudover skal fodermiddellisten opdateres, hvis I er stoppet med nogle fodermidler eller startet med andre. Denne findes også i gårdbeskrivelsen eller som et separat dokument på Arla Farmers. En gang årligt, skal I også sørge for at tjekke, at de foderleverandører I indkøber foder fra, stadig er på de godkendte lister (klik her og her). Ved det foder, der ikke er mærket VLOG (eller en anden anerkendt dokumentation, eksempelvis GMP+), skal der være en skriftlig bestilling eller en ordrebekræftelse, evt. en rammeaftale. Derudover skal I sørge for at gemme vejesedler/faktura/leveringssedler, samt indlægssedler fra alle de leverancer af foder I får ind på ejendommen. Disse skal ikke længere skrives under, men blot opbevares i kronologisk rækkefølge. Ved sækkevarer laves et udklip af sækken og indsættes i mappen. Det er også OK at opbevare de relevante dokumenter i en mappe på computeren, hvis man får dem tilsendt pr mail.

Til toppen

Varme i foderet

Af Trainee Kvæg Ann Katrine Nielsen

Så nærmer tiden sig hvor man skal begynde at være mere opmærksom på varme i fuldfoder på foderbordet. Dagen bliver længere og det betyder også, at temperaturen begynder at stige.

Varme i foderet er et af de områder, hvor der er mulighed for at optimere. Der er flere måder at kunne afhjælpe varmedannelse i foderet på.

  • Første skridt er at have styr på management i udtagning af majs og græs. Der skal IKKE ligge noget løst foder i siloen, til dagen efter. Derudover, sørg for at der ikke ”løftes” op i stakken når man udtager foder. Det giver luft i stakken og dermed bedre betingelser for bakterier og svampe.
  • Næste skridt er i stedet, at lave to læs foder om dagen. Derved skal foderet kun ligge i 12 timer i stedet for 24 timer.
    • Et andet alternativ kan være at blande foderet sidst på dagen og læsse det af på foderbordet med det samme. Det gør at de første 12 timer foderet ligger på foderbordet, som også er her hvor der ligger mest foder, bliver i de lidt køligere nattetimer. Derved forsinker man varmedannelsen.

For at få mest muligt ud af overstående idéer til management omkring fodring, vil det være en stor fordel at tilsætte syre til sit foder. Syre findes på to forskellige former, både som tørsyre og flydende (fx propionsyre). Vær dog opmærksom på, at nogle produkter kan kræve HAACP godkendelse.
Vi anbefaler at bruge tørsyre, da det er mere sikkert at arbejde med.  

  • Syre er med til at stabilisere fodret, da det hæmmer væksten af uønskede bakterier. Vi ønsker at pH er under 4 i fuldfoderet, for at hæmme væksten af disse bakterier.
  • Vejret spiller også en rolle i forhold til tildelingen. Ved høje temperaturer, kan det sagtens ske at man skal sætte niveauet af tørsyre op, for at hæmme varmedannelsen tilstrækkeligt.
  • Dette er noget man følger nøje på foderbordet.

Det er vigtigt, at følge varmen i foderet, da det hurtigt kan accelerere under de rette betingelser. Se bare på billederne nedenfor, hvor der blot er 24 timer imellem.

Til toppen

Aktuelle foderpriser - april 2022


Foderpriser

Aktuelle priser på fodermidler d. 28 april 2022. Priser er på non-GM foder, undtagen GM soja. Sækkevarer er pallepris.

Fodermiddel

Pris

Bemærkninger

Kraftfoder 20% protein 14 tons tip

366 kr.

 

Kraftfoder 27% protein, 14 tons tip

412 kr.

 

Kraftfoder 33% protein, 14 tons tip

437 kr.

8% fedt

Rapskager, 36 tons tip (ikke specifikt produkt)

445 kr.

Termin maj – juli.   kr.

Rapsskrå, 36 tons tip

403 kr.

Termin maj – juli   kr.

GM Sojaskrå, 36 tons tip

414 kr.

Termin maj – juli    kr.

Byg, 12 tons tip

315 kr.

 

Hvede, 12 tons tip

315 kr.

 

Rug, 12 tons tip

300 kr.

 

Fint formalet majs, 36 tons tip

320 kr.

 

Småkalvefoder

612,5 kr.

25 kg/sæk

Kalveblanding 17% protein , 15 tons tip

366 kr.

 

Lipitec Bovi LM fedt

1430 kr.

278 FE/100 kg

Fodersalt

103 kr.

 

Kautisk soda

1090 kr.

 

Magnesium clorid

736 kr.

Forsuring i closeup

Foderurea 46%

1740 kr.

Kræver HACCP

80/20 urea

1504 kr.

Uden HACCP

Type 1 Mineral basis mikro

439 kr.

 

Type 3 Mineral basis kridt

382 kr.

 

Mineral goldkøer

920 – 1500 kr.

100 gr/ko

 

Til toppen

Kontakt


Kvægrådgivere hos SAGRO

Til toppen
Download pdf