Header billede

FlexNyt - Uge 6, 2025

Udgivet d. 04-02-2025


Rettelse

I sidste nummer af FlexNyt oplyste vi fejlagtigt under punktet ”Naturtip” at forbudsperioden for slåning er 1. juni til 1. august – dette er ikke korrekt! Den rigtige periode er som nedenstående:

Slå delarealer på forskellige tider af året, dog ikke i forbudsperioden fra 1. maj til 1. august.

FlexNyt beklager fejlen.

Til toppen

Info


Symptomer på bluetongue kan forveksles med mund- og klovesyge

I 2024 blev Danmark ramt af et større udbrud af bluetongue. Her blev mange mælkeproducenter og dyrlæger bekendt med symptomerne på bluetongue.

Men efter udbruddet af mund- og klovsyge i Tyskland den 10. januar 2025 er det særligt nødvendigt, at kunne skelne mellem bluetongue og mund- og klovesyge.

Symptomer på bluetongue og mund- og klovesyge

Mund- og klovesyge og bluetongue kan ved første øjekast ligne hinanden. Begge sygdomme kan give følgende symptomer:

  • Feber
  • Halthed
  • Smertefulde læsioner på mule, mund, patter og klove.

Ved mund- og klovsyge ser man typisk væskefyldte blærer som et af de første tegn. Disse blærer brister efter få dage og efterlader sår, der gradvist heler.

Bluetongue giver ikke blærer. Men de sår, som begge sygdomme efterlader, kan være svære at skelne fra hinanden. Begge sygdomme kan forårsage store smerter, og det fører ofte til, at dyrene savler og mister appetitten.

I en periode vil alle prøver, der indsendes med mistanke om bluetongue, derfor også blive undersøgt for mund- og klovsygevirus.

Til toppen

Vigtige datoer i forbindelse med ansøgningsrunden 2025

Ansøgningsrunden for ansøgninger i fællesskemaet åbnede mandag den 3. februar 2025, hvor du blandt andet kan søge om grundbetaling og tilskud til bio-ordninger.

Der er flere datoer, du skal være opmærksom på, både i forbindelse med ansøgningen og for at leve op til kravene for at få tilskud. Det er f.eks. ansøgningsfrister, datoer for udsendelse af høringsbreve og dyrkningsperioder. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) har samlet de vigtigste datoer her.

Til toppen

Nu er der 75.000 ha urørt skov i Danmark

Flere træer bliver gamle og mosbegroede, skovbunden bliver lysere, og naturlige skovsøer og moser genopstår til gavn for dyr og planter.

Nu er 75.000 ha udpeget til urørt skov i Danmark, hvor naturen får lov til at udvikle sig på egne præmisser. Heraf er lidt over 70.000 ha på Statens arealer, mens de resterende hektar er på andre offentlige og private arealer.

Læs mere her.

Til toppen

Fjerkræ


Tre overgangsordninger for økologisk fjerkræ er udløbet

Ved årsskiftet udløb tre overgangsordninger for økologisk fjerkræ. Ordningerne drejer sig om siddepinde og hævede platforme, udgangshuller samt skillevæg og adskillelse i stalden. Det betyder, at alle nu skal overholde de samme regler. Reglerne er strammet op, så der nu er krav til længden på siddepinde og udgangshuller, størrelsen af hævede platforme og adskillelsens form.

Læs mere her.

Til toppen

Heste


Vigtige regler for hold af heste i Danmark

Alle, der beskæftiger sig med heste, har igennem de senere år skullet forholde sig til en masse forskellige love og regler herunder EU–regler om bl.a. CHR, transport, foderhygiejne, ejerforhold, konsumstatus og hestepas m.m. Vi har der foruden fået en national dansk lov om hold af heste. Den stiller krav til bl.a. opstaldning, motion, foder, tilsyn, håndtering, træning og stiller også krav om ansvarsforsikring på alle heste i Danmark.

Læs mere her.

Til toppen

Arvelige lidelser hos heste

Arvelige lidelser hos heste kan have stor betydning for hesteavlen. Både for økonomi, dyrevelfærd og muligheden for avlsfremgang. Avlsarbejdet kræver ind- og overblik, hvis vi skal sikre, at resultatet bliver sunde, velfungerende og holdbare individer.

Læs rapporten her.

Til toppen

Får og geder


Avl og registrering for får og geder

denne side findes oplysninger om beregning af avlsværdier og indekser, samt hitlister for får, mohair-, boer- og nubiske geder.

Til toppen

Mark


Naturgenopretning med udsåning af frø fra vilde planter

Udsåning af frø fra vilde planter kan kickstarte genopretningen af en værdifuld naturlig vegetation. Men hvordan griber man det an i praksis? Se et eksempel på, hvordan udsåning af frø fra vilde planter har resulteret i naturområder af høj kvalitet.

Læs mere her.

Til toppen

Økologi


Økologiskemaet 2025 er klar til sæsonen

Indberetningsperioden åbnede 3. februar, og Økologiskemaet 2025 er klar i et nyt og forbedret design.

Stop venligst med at lave indberetning i Økologiskemaet 2024.

Læs mere her.

Til toppen

Naturtip


Vildtremiser – Mad, læ og trædestenen i agerlandet

Dette nummers overskuelige tips, som kan hjælpe dig med at gøre noget for biodiversiteten. Ofte er tippene små tiltag, der ikke kræ-ver ret meget og du selv kan gøre.

Vildtremiser – Mad, læ og trædestenen i agerlandet

Vildtremise, småbeplantning, buskads – Ja, kært barn har mange navne. Men den vigtige funktion som en lille beplantning ude i agerlandet har, skal bestemt ikke underkendes!

En remise, som er anlagt eller plejet korrekt, vil kunne skabe et frirum, hvor der både er føde for insekter, fugle og pattedyr, samt at kunne finde læ, når vejret ikke viser sig fra sin bedste side. Den vil også kunne fungere som overvintringssted eller blot som en trædesten imellem andre levesteder.

Tommelfingerregel:

Hellere tæt end højt

  • Vælg hellere buske og halvbuske end træer. Dette kunne være slåen, hvidtjørn, mirabel, hyld og hassel.

Vælg de blomstrende buske

  • Blomstrende buske er en vigtig nektar- og pollenressource. Her kan man med fordel vælge de hvid-blomstrede så som slåen, hvidtjørn, mirabel og hyld. Men pil blomstrer tidligt, og vil tilgodese de første bestøvere, der vågner op om foråret. Roser og vild-æble er også gode.

En gammel remise

  • Husk at tynd i ammetræer, så de ikke skygger buskene væk, og hvis buskene begynder at blive tynde i bunden, kan de med fordel forynges ved at skære dem ned i 20-40cm højde, og lade dem skyde igen.

Hvis du vil anlægge en ny remise

Når den nye remisse er anlagt, er det vigtigt at holde de unge buske rene for ukrudt. Det er især de første tre vækstsæsoner, som vil afgøre, hvor hurtigt den bliver tæt og hvor tæt.

Til toppen
Download pdf