Header billede

FlexNyt - Uge 4, 2025

Udgivet d. 21-01-2025

Info


Mund- og klovsyge i Tyskland

Fredag den 10. januar 2025 blev der konstateret mund- og klovsyge i en lille vandbøffelbesætning i Brandenburg, øst for Berlin. Det er det første udbrud af sygdommen i Tyskland siden 1988.

Mund- og klovesyge er en yderst smitsom virussygdom, der rammer alle klovbærende dyr. Sygdommen smitter dog ikke mennesker, og der er ingen sundhedsrisiko ved at spise kød fra smittede dyr. Mennesker kan dog overføre smitten til andre klovbærende dyr.

De tyske myndigheder har indført et flytteforbud i det berørte område, og har aflivet flere dyr inden for en radius af 1 km fra den smittede besætning.

Det er vigtigt, at personer, der har været i kontakt med udenlandske besætninger, undgår kontakt med danske besætninger i de første 48 timer.

Ved eksport af dyr til udlandet er det vigtig at benytte sig af DANISH Transportstandards godkendte eksportører. Det sikrer, at transportmidlet er vasket og desinficeret før adgang til Danmark.

Læs mere om Mund- og klovsyge her.

Se trusselvurdering for introduktion af mund- og klovsyge til Danmark her.

Hvilke forholdsregler bør man tage:

  • Minimer eller undgå så vidt muligt besøg fra udlandet, herunder leverancer. Hvis besøg ikke kan undgås eller udsættes, skal besøgende overholde en karantæneperiode på 48 timer fra sidste besøg i en udenlandsk besætning eller fra ophold i områder med mund- og klovesyge. Vær ekstra opmærksom i forhold til Tyskland og Holland. Holland er i et højere alarmberedskab pga. indkøb fra det ramte område i Brandenburg, og undersøgelser er iværksat i Holland. Opret en log over besøg og transporter fra andre lande på ejendommen.

  • Sørg for, at alle med adgang til besætningsområdet skifter både gummistøvler og overtrækstøj, og at det er besætningens udstyr, der benyttes.

  • Symptomerne på mund- og klovesyge kan være svære at skelne fra bluetongue, så det er vigtigt at kontakte din dyrlæge ved tegn, der kan være forenelige med en af disse sygdomme.

  •  Afhentning af dyr direkte fra ejendommen af lastbiler fra udlandet skal undgås, da dette udgør en stor risiko.

  • Følg situationen på Fødevarestyrelsen hjemmeside.

    Kilde: SEGES Innovation 17. januar 2025

Til toppen

Frø, du kan så tidligt på året

Det, der først og fremmest skal sås tidligt, er frø af chili og peberfrugter. Nogle arter af chili må gerne puttes i jorden allerede før jul.

I februar er det tid til at så aubergine og artiskok, to varmeelskende favoritter, der kræver en lang sommer. Det kan også betale sig at så porrer tidligt.

Jordbær og skovjordbær er også meget langsomme i starten, så vær tålmodig, når det ser ud til, at væksten i potten udebliver. Start i god tid, hvis du vil kunne høste allerede i forsommeren. Læs meget mere her.

Til toppen

Mark


Alt du skal vide om dræn

Viden om dræn er mere vigtig end nogensinde. Blandt andet på grund af de stigende nedbørsmængder, er det vigtigt at vide, om marken er drænet, og hvor drænene ligger. 

Du finder bl.a. relevant viden om, hvordan du kan optimere dit dræningssystem ved at integrere digitaliserede dræn i systemer som CropManager og FarmTracking, og hvordan du vedligeholder dine dræn korrekt til glæde for både dig selv og dine naboer.

Her har SEGES samlet (stort set) alt, hvad du behøver at vide om dræning - fra historiske drænkort og digitalisering af drænsystemer til vedligeholdelse.

Til toppen

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (sgav.dk) - (tidligere Landbrugsstyrelsen) har nu åbnet gødningsregnskabet for planperioden 2024/2025

På Landbrugsindberetning.dk er der nu mulighed for at indberette gødningsregnskabet for planperioden 2024/2025. Det er mest relevant for dig, som ophører med at have jordbrug i løbet af planperioden.

Du skal være opmærksom på, at du selv har ansvaret for at udfylde oplysninger om eventuel lager af gødning, modtaget gødning, husdyroplysninger, arealer og beregnet kvote.

Der vil ikke være for-udfyldte oplysninger i den version af gødningsregnskabet, der åbner nu. Læs mere her.

Til toppen

Økonomi


Find de aktuelle satser for sociale ydelser

L&F udgiver hvert år de aktuelle satser for sociale ydelser. Find både aktuelle og tidligere satser for sociale ydelser her.

Til toppen

Ansøgningsrunden for tilskud til privat skovrejsning 2025 åbner 1. februar

Nu kan du snart søge om tilskud til privat skovrejsning. Ved at rejse ny skov bidrager du bl.a. til at forbedre klimaet og vores vandmiljø. Du kan søge helt frem til 30. juni 2025.

Ordningen privat skovrejsning er relevant for dig, som ejer landbrugsjord. Når du rejser ny skov på din landbrugsjord, er du med til at reducere kvælstofudledning til vandmiljøet, binde CO2 til gavn for klimaet og beskytte vores drikkevand.

Ordningen privat skovrejsning har eksisteret i flere år. Der er pt. ikke noget nyt at fortælle om den kommende skovrejsningsordning, som er en del af den politiske trepartsaftale. Læs mere her.

Til toppen

Kvæg


Antal aktive dyr pr. kvægrace

Der er registreret levende dyr af 43 forskellige malke- og kødkvægracer i Danmark pr. 1. januar 2025.

Se listen her.

Til toppen

Webinarer


Invitation: Hør om etableringsstøtte til unge landbrugere 2025

Overvejer du at etablere dig som gartner eller landbruger, eller er du allerede godt i gang? Og er du under 41 år? Så kan du måske få tilskud til at etablere din virksomhed. Hør mere om dine muligheder og om de nye krav til ordningen på Landbrugsstyrelsens (sgav.dk) webinar den 29. januar 2025. Læs mere her.

Til toppen

Plantewebinar 2025: Sprøjteteknik, afdrift og håndtering af pesticider

Bliv klar til forårssæsonen med en ny række af plantewebinarer. Få de nyeste resultater fra marken – serveret til din morgenkaffe. Vær med den 23. januar 2025, hvor webinaret handler om sprøjteteknik, afdrift og håndtering af pesticider. Se program og tilmelding her.

Til toppen

Kurser


Kursus: Sikker med kemi

Nu kan du deltage i en kursusrække, der sætter fokus på kemi, kemiske risikovurderinger og godt arbejdsmiljø. Der er to moduler i kursusrækken, og du bestemmer selvfølgelig selv, om du vil nøjes med et enkelt eller have begge med.

Kursusrækkens andet modul ”Sikker med kemi: Sådan får du de andre med!” giver dig vigtig viden og konkrete input til, hvordan du flytter din arbejdsplads i en mere sikker retning, når det gælder brugen af værnemidler og opgaver inden for blandt andet kemi

På kurset lærer du blandt andet:

  • Hvordan personlige værnemidler bruges korrekt.
  • At skabe sikkerhed omkring brugen af kemiske stoffer med konkrete tekniske tiltag og gode vaner.
  • Konkrete handlemuligheder og ideer til, hvordan du kan hjælpe dine kolleger med et sikkert arbejdsmiljø.

Vi kombinerer teoretisk viden med praktiske eksempler og øvelser, så du let kan tage dine nye kompetencer i brug i din hverdag. Læs mere her og tilmeld dig.

Til toppen

Kurser i CropManager og FarmTracking


Der er masser af kurser i kalenderen, hvor du kan blive opdateret på de nyeste funktioner i FarmTracking og CropManager og få masser af god og praktisk erfaring – og det skal du da ikke gå glip af! Det er nemlig, når du selv får hænderne i mulden og funktionerne i fingrene, at du virkelig får noget med dig hjem til din hverdag på bedriften. Enkelte af kurserne er afholdt, men der er mange tilbage i nærheden af dig.

Se placering og tilmeld dig her.

Til toppen

Arrangementer


Kvægkongres 2025

Årets Kvægkongres, den 24. og 25. februar er nu åben for tilmelding. Se program og tilmeld dig her.

Til toppen

Vinterarrangement - Kødkvæg region midt-vest

Vi inviterer til vinterarrangement med bedriftbesøg og efterfølgende kaffe.

Vi besøger Kim Krogsgaard, der gør rigtig meget i naturpleje, med ca. 40 årskøer samt vilde heste.

Kim lejer staldene og køber foder og halm af maskinstation.
Har naturpleje på 200-300 ha med 35 Hereford årskøer + plus 5 Murray Grey årskøer.

Vi mødes ved Kims vinterstalde, hvor vi ser besætningen. Herefter følges vi til Videbæk, hvor vi får kaffe, kan stille spørgsmål til Kim og høre mere om hans bedrift.


Program:
Dato: 29/1-2025
Tidspunkt: 19.00
Mødested: Nygade 33, 6920 Videbæk
Kaffested: Videbæk Fritidscenter, Vestervang 28, 6920 Videbæk

Pris: 50 kr. pr. person.
Tilmelding er nødvendig ift. forplejning. Tilmelding senest d. 27/1. til:
Jacob på tlf. 20 88 84 37 eller Vagn på tlf. 20 20 30 19. Gerne sms.


Alle er velkommen!


Hilsen Kødkvæg region midt-vest

Til toppen

Naturtip


Brak og blomsterbrak

Dette nummers overskuelige tips, som kan hjælpe dig med at gøre noget for biodiversiteten. Ofte er tippene små tiltag, der ikke kræ-ver ret meget og du selv kan gøre.

Brak og blomsterbrak

Der er krav til der skal ligges 4 % af dine omdriftsarealer ud - uanset, hvor få arealer du søger på. Du er

dog undtaget, hvis du kun har græsarealer. Ud over de 4 % kan du også yderligere benytte dig af bioordningen ”bæredygtighed og biodiversitet”, som giver yderligere 2.750 kr./ha i tilskud.

Brak - og blomsterbrakarealer indeholder som udgangspunkt ikke særlig biodiversitet, medmindre arealerne er næringsfattige, og har en lang kontinuitet uden drift. Dog kan I arbejde med hensigtsmæssige placeringer, øget variation på arealet og kontinuitet, samt om I bidrager med nye hjemmehørende blomsterfrø.

Kom i gang nu:

Placering

Du placerer mest optimalt brakarealer langs eksisterende natur, læhegn, vandløb og søer. Derved vil der skabes større rum til de arter, som er tilknyttet, og påvirkning fra markdriften vil blive mindsket. Dette vil også gøre, at planter og dyr kan få mere plads, hvor de allerede eksisterer.

Det er også oplagt, at I overvejer, om brakken kan binde natur eller andre uproduktive arealer sammen, så der skabes nogle grønne korridorer og sammenhænge i landskabet.

Placer brakken ud over hele ejendommen, så der skabes små trædesten spredt rundt på hele arealet.

Indhold

Hvis arealet sidste år var med afgrøder, anbefales det at lade marken ligge med stubben og så lade div. urter selv indfinde sig. Du kan alternativt så enkelte områder ind med nogle hjemmehørende blandinger og dette især, hvis der ikke er nogle naturlige frøkilder i nærheden.

Hvis du vil benytte dig af ordningen med bestøver eller blomsterbrak, anbefales det, at du vælger en blomsterblanding med nogle hjemmehørende arter og så dem tyndt ud. I forhold til biodiversiteten vil de eksotiske blandinger ikke gavne noget ud over føde, og derfor giver det mindre mening. Ofte kan du risikere, at det ekstra tilskud vil gå op i udgifter til etablering. Der kan dog være økonomisk fordel i at etablere blomsterbrak efter juletræer, men her anbefales det en øverlig jordbehandling og lav udsås mængde, da der ofte er en del urter mellem juletræsrækkerne.

Drift

Det anbefales at lave så meget variation på arealet som muligt:

  • Lad ikke slåede arealer stå højt år efter år (indtegn det som småbiotop).
  • Slå delarealer på forskellige tider af året, dog undgå forbudsperioden fra 1. juni til 1. aug.
  • Uddyb evt. eksisterende våde områder, så der kan stå vand på arealet og indmeld det som småbiotop.
  • Samle det afslåede materiale sammen i bunker, så vil der fjernes næring nogle steder og skabes bedre rum for overvintrende padder under bunkerne samt nedbryder.

Hvad kan du holde øje med

På ny-udlagte brakarealer kan du holde øje med, hvilke urter der kommer og dominerer det første år, og det vil udvikle sig over årene. Vildtet vil ofte også finde ophold i brakområderne, særligt hvis de ligger op ad noget eksisterende krat og arealer med lavt græs. Hvis der har indfundet sig blomster, og herunder også tidsler, vil du en varm sommerdag kunne opleve mange sommerfugle og bier, som søger nektar.

Ukurant og næringsfattig hjørne af marken er her taget ud til brak og giver en gevinst for både diget og læhegnet i baggrunden.

 I randzonen langs søer og vandløb er det oplagt at lade det passe sig selv eller evt. slå en enkelt stribe. Lad døde grene ligge og lav flere stenbunker mod syd på brakarealet.

Til toppen
Download pdf