Header billede

FlexNyt - Uge 18, 2025

Udgivet d. 30-04-2025

Mark


Du kan ændre i dit fællesskema til og med 23. maj 2025

Årets ansøgningsrunde for arealstøtte er netop afsluttet. Hvis du har sendt dit fællesskema, kan du ændre i det, ligesom du kan nå at indsende et forsinket fællesskema til og med ændringsfristen 23. maj 2025.

Ansøgningsfrist: 28. april 2025
Ændringsfrist: 23. maj 2025
Forsinket frist: 23. maj 2025
Frist for markblokændringer: 2. maj 2025

Frem til ændringsfristen er det muligt at:

  • Opskrive og tilføje marker (husk krav om rådighed pr. 28. april) Nedskrive og fjerne marker
  • Opskrive, nedskrive, tilføje og fjerne marker i forhold til GLM10, 4 pct. ikke produktive arealer
  • Ændre afgrødekoder

Afgrødekoden skal svare til den afgrøde, der fremstår på arealet indenfor perioden 15. maj til 25. juli 2025.
Vigtigt, at marker med majs med græsudlæg er anmeldt med én af de nye afgrødekoder for ”majs med græsudlæg”, hvis der skal være majs på samme areal i mere end 3 år i træk (ift. overholdelse af GLM7-kravet, afgrøderotation).

  • Tilføje/fjerne markering for GB til projektarealer (tidligere art. 32) samt vedhæfte Erklæring om grundbetaling til projektarealer 2025. Find og læs om erklæringerne på SGAV’s hjemmeside.

Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer - Landbrugsstyrelsen

Kontakt i øvrigt din rådgiver da der er flere undtagelser og muligheder inden fristen!

Til toppen

Vår- og engbrandbæger

Vår- og engbrandbæger er giftige plantearter (engbrandbæger er værst), og derfor meget uønskede. Det gælder især græsafgrøder, der skal opfodres som ensilage eller hø. Dyrene har svært ved at sortere de giftige planter fra - specielt for hø, da bitterstofferne forsvinder ved tørring, men giftigheden forbliver i planten.

Bekæmpelse af vår- og engbrandbæger er i foråret håndlugning, afpudsning, hvor det afslåede plantemateriale bortskaffes.

Den bedste bekæmpelse af brandbæger får du ved at sprøjte med kemisk behandling i august måned, da det er her, de nye planter spirer frem.

Kontakt din rådgiver med hensyn til øvrige ukrudtsmidler, mængder og sprøjtetidspunkter.

Til toppen

Syn af marksprøjter og granulatspredere

Fra 1. juli 2025 skal granulatspredere til udbringning af plantebeskyttelsesmidler være synet. Det er en simpel funktionstest, som skal ske hvert 6. år.

Granulatspredere til udbringning af plantebeskyttelsesmidler, f.eks. sneglekorn, skal fra 1. juli 2025 være synet. Såmaskiner og gødningsspredere er omfattet af kravet om syn, hvis de anvendes til spredning af sneglekorn. Synet består af en simpel funktionstest, som er et krav fra EU, der nu er indført i Danmark. Med den standard maskinparken har på danske landbrug, er der forventning om, at det er en formalitet at få synet sin gødningsspreder eller granulatspreder. Men uanset om du kan se meningen, er der altså krav om syn, og det kan sanktioneres, hvis du ikke får det gjort.

Nyt udstyr skal synes første gang senest 5 år efter faktureringsdatoen.

Det samme gælder for vægesprøjter (weed-wiper), dvs. funktionstest hvert 6 år og første gang senest 5 år efter køb. Læs mere her.

Til toppen

Ukrudt på udyrkede arealer

Siden 1. januar 2024 har det ikke været tilladt at bruge glyphosat og andre såkaldte svært nedbrydelige aktivstoffer på arealer, som er befæstede og/eller stærkt permeable. De tilbageværende muligheder på sådanne arealer er gasbrænding og anden termisk ukrudtsbekæmpelse, strigling/harvning og kemisk bekæmpelse med pelargonsyre-holdige midler.

Dette gælder gårdspladser og udyrkede arealer på landbrug og gartnerier. På arealer med fliser, stabilgrus og lignende kan der være en risiko for nedvaskning af kemiske midler til grundvand, idet der ikke findes et muldlag, som kan binde og nedbryde midlerne. Dette er baggrunden for reglerne om at såkaldt ikke let nedbrydelige aktivstoffer som glyphosat, diflufenican med flere ikke må anvendes på befæstede og/eller stærkt permeable arealer.

Læs mere om mulighederne her, vær dog opmærksom på at siden kræver login til landbrugsinfo! Kontakt evt. din rådgiver.

Til toppen

Ny version af Vejledning om grundbetaling

Sidst i marts blev der offentliggjort en ny version af ’Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer’. Den nye version ligger i tilskudsguiden under grundbetalingen.

Der er foretaget ændringer i vejledningen vedrørende aktiv landbruger, mindsteareal, markkrat og grundbetaling til projektarealer. Se den nye version her.

Til toppen

Maskiner


Dispensation for akseltryk på gyllevogne – 2025

Trafikstyrelsen har også i 2025 givet erhvervet mulighed for at køre med større kapacitet. Det er vigtigt at tjekke de individuelle godkendelsers respektive vilkår. Nogle kommuner kræver individuel ansøgning.

Tilladelsen forudsætter fortsat, at kommunen også har accepteret dispensationen fra Trafikstyrelsen, så gyllen kan transporteres på de kommunale veje. Derfor har SEGES på vegne af Landbrug & Fødevarer igen i år søgt hos alle de kommuner, som giver tilladelsen for et år ad gangen. Både Trafikstyrelsens godkendelsesbrev og kommunens tilladelse skal medbringes under gyllekørslen og - om det kræves - fremvises for politiet.

Du skal derfor både udskrive brevet fra Trafikstyrelsen og kommunens dispensation. Kig i kommunelisten her.

Til toppen

Ansatte


Ny lov om Indkvartering af ansatte

Regeringen har vedtaget en lov, der fastsætter krav til de boliger, som arbejdsgiver stiller til rådighed for ansatte. Formålet med loven er særligt, at der skal være et sikkert og sundt arbejdsmiljø. 

Loven træder i kraft 1. juli 2025.

En arbejdsgivers indkvartering skal opfylde disse krav:

  1. Der skal være tilfredsstillende adgang til wc, adgang til godt og tilstrækkeligt drikkevand, og der skal være behørigt afløb for spildevand.
  2. Der må ikke indkvarteres flere end to personer pr. beboelsesrum. Det gælder dog ikke ved forøgelse af antallet af beboere i indkvarteringsperioden, hvis forøgelsen skyldes den indkvarteredes børn eller den indkvarteredes ægtefælle eller samlever eller disses børn. Det samlede antal personer, der bor i boligen, kan herudover overstige to personer pr. beboelsesrum, hvis boligen er af en sådan størrelse, at der er et areal på 20 m2 eller mere pr. person.
  3. Beboelses- og opholdsrum skal yde tilfredsstillende beskyttelse mod fugtighed, kulde, varme og støj.
  4. Beboelses- og opholdsrum skal have fyldestgørende adgang for dagslys samt forsvarlig adgang for luftfornyelse gennem et eller flere oplukkelige vinduer direkte til det fri.
  5. Beboelses- og opholdsrum skal have mulighed for tilstrækkelig opvarmning og have et tilfredsstillende indeklima.

Derudover skal en arbejdsgiver sikre sig, at indkvarteringen ved dens beliggenhed, indretning og øvrige forhold ikke er sundhedsfarlig for de ansatte.

Læs mere om reglerne her. (Siden kræver login til landbrugsinfo! – ellers kontakt din rådgiver).

Til toppen

Ukraine


Særloven for fordrevne fra Ukraine er forlænget

Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer fordrevet for Ukraine (særloven) er forlænget. Opholdsgrundlaget for ukrainske flygtninge forlænges dermed til den 17. marts 2026. Læs mere her.

Til toppen

Arrangementer


Workshops om afgræsning

Effektiv afgræsning øger udnyttelsen af græsmarkerne og giver en bedre produktionsøkonomi. Høj græsoptagelse er desuden blevet aktualiseret af nye forskningsresultater, som tyder på, at græssende køer har en lavere metanudledning end køer på stald.

Formiddagens workshop (workshop 1) handler om, hvilke udfordringer og ønsker du har til et værktøj til styring af afgræsningen baseret på måling af græsudbuddet.

Eftermiddagens workshop (workshop 2) handler om, hvilke faktorer, der påvirker græsoptagelsen ved afgræsning, herunder især smagbarheden af græsmarksplanter, så der opnås et bedre grundlag for sammensætning af græsblandinger målrettet afgræsning.

Workshoppen forgår 8. maj fra 9.30 – 15.30

Tilmeld dig her.

Til toppen

Botanikkursus 17. juni 2025

Ønsker du at kende Danmarks flora bedre, så kan du deltage på SEGES botanikkursus, hvor fokus vil være på nogle af de mest almindelige naturtyper i Danmark.

Læse mere og tilmeld dig her.

Til toppen

Naturtip


Naturtippet

Vi vil i hvert flexnyt komme med små og overskuelige tips, som kan hjælpe dig med at gøre noget for biodiversiteten. Ofte er tippene små tiltag, der ikke kræver ret meget og du selv kan gøre.

Tidlig slåning af græsarealer


Det er forår og blomsterne nede under det lange græs prøver at bryde igennem, det kan være svært og derfor kan en tidlig slåning gøre en forskel for, hvor mange og hvor hurtigt blomsterne kommer op.  Hvis du slår arealet tidligt og undlader at slå i efteråret, har blomsterne mulighed for at blomstre gennem hele vækstsæsonen til gavn for de vilde bestøvere, der ofte mangler fødekilder sidst på sæsonen. Dette vil også komme vildtet til gode i form af frø og mulighed for dækning af de høje urter og græs i vinterhalvåret.

Blomsternes største fjende er græsset, som hurtigt kan overtage et helt areal og som hurtigt dækker jorden til, så der ikke er plads til blomsterne. For at forhindre græsset i helt at overtage fra starten og lade de små blomster komme op til der, hvor solen skinner, er det en god ide at lave en tidlig slåning.

Kom i gang nu:

Der er flere områder, hvor man med fordel kan lave en tidlig slåning og stadigvæk få grundbetaling på arealerne. Her er, hvad du skal være opmærksom på:

Brakmarkerne kan du med fordel slå inden 1. maj, hvor forbudsperioden starter. Så behøver man ikke slå igen efter forbudsperioden. På den måde kan blomster og frøstande få lov at stå til dyrene om efteråret.

Arealer med pleje af græs tilskud til slæt må meget gerne slås før 1. maj. Vær opmærksom på, at der også skal laves slæt mellem d. 21. juni til 15. september. Er græsset ikke dominerende, kan man undlade det tidlige slæt, for at de larver, der overvintrer i blomsternes stængler, får lov at udvikle sig. 

Vejkanter, græsplæner og andre arealer med græs, der ikke modtager tilskud, nyder også godt af en tidlig slåning. Når alt det gamle og lange græs er væk, har urter bedre mulighed for at komme op.

Billede taget af Birthe Thordahl Christensen, Velas

Fjern græsset efter slåning af arealet. Husk, at ved brak må man ikke fjerne græsset, men man må meget gerne rive det sammen til en bunke, på den måde kan du give lys til de fleste blomster.

Der må ikke slås på arealerne mellem d. 1. maj til 31. juli, hvis det er brak og 1. maj til 20. juni, hvis det er pleje af græs. Det skyldes hensynet til ynglende fugle og andet markvildt.

Hvad kan du holde øje med

Kig efter om blomsterne kommer hurtigere frem, og insekterne søger mod markerne. Når der så er mad i form af insekter, vil flere fugle følge osv. Nogen af de første urter i sådan en græsplæne er planter som mælkebøtte, tusindfryd, violer, brunelle og mange flere.

Artikel skrevet af Simone Eliasson Hansen, Velas

Til toppen
Download pdf