Header billede

FlexNyt - Uge 6, 2024

Udgivet d. 06-02-2024

Økologi


Årlig indberetning i Økologiskema 2024

Økologiskemaet 2024 åbnede for indberetninger 1. februar 2024. Indsendelse af Økologi­skemaet er obligatorisk for økologiske bedrifter og fristen for indberetning er 22. april 2024.

Økologiskemaet er fremover skemaet, hvor alle aktuelle oplysninger om den økologiske bedrift er samlet og løbende kan ændres.

Økologiskemaet er ændret i forhold til 2023. Den vigtigste ændring er, at Økologiskemaet fra i år ikke indhenter oplysninger fra fællesskemaet. Hvis du skal indsende et Fællesskema 2024, skal du dog være opmærksom på, at fællesskemaet blandt andet indlæser omlæg­nings­datoer fra Økologiskemaet. Derfor anbefaler Landbrugsstyrelsen, at Økologiskemaet udfyldes før Fællesskema 2024. Hvis du indsender Fællesskemaet før Økologiskemaet, vil du blive advaret om dette. Se nærmere om Fællesskema 2024 her.

Årets store ansøgningsrunde åbnede 1. februar

Ansøgningsrunden for ansøgninger i fællesskemaet åbnede 1. februar og løber til og med 22. april 2024, kl. 23.59. Landbrugsstyrelsen har i denne meddelelse samlet en række nyt­tige links, så du har alt til din ansøgning lige ved hånden.

Til toppen

Vejledningen om økologisk jordbrugsproduktion er opdateret

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion er blevet opdateret. Vejledningen erstatter udgaven fra september 2023. Den nye udgave er rettet til efter, at vej­ledningen har været i høring i en bred kreds. Ændringer i forhold til tidligere er primært økologiskemaet og rettelser i forhold til den ny Bekendtgørelse.

Se den nyeste version her (læs den evt. på skærmen – der er 350 sider og der kommer jævn­ligt nye versioner).

Til toppen

Økonomi


Nu kan du søge Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024

Ansøgningsrunden for Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024 er åben. Det betyder, at du nu og frem til og med 22. april kan søge om tilskud til at etablere dit eget landbrug eller gartneri. Du kan få ét engangsbeløb på op til 745.000 kr., som du frit kan disponere over.

Se mere her hvordan du søger m.v.

Til toppen

Ansøgningsrunden for tilskud til Privat skovrejsning 2024 er udskudt

Ansøgningsrunden for tilskud til Privat skovrejsning 2024 er udskudt. Landbrugsstyrelsen forventer at kunne åbne for ansøgninger i løbet af februar 2024 i stedet for 1. februar 2024.

Du kan læse mere her.

Til toppen

Få et overblik over reglerne for småbiotoper i 2024

Få et overblik over hvad småbiotoper er, og hvordan du kan modtage tilskud til dem i 2024. Landbrugsstyrelsen har lavet en kort opsummering af reglerne – lige til at printe

Til toppen

Fjerkræ


Fugleinfluenza på flere lokaliteter rundt i landet bl.a. på Sjælland og Sønderjylland

Flere besætninger i landet er smittet med fugleinfluenza. Det gælder både besætninger med kalkuner og høns og Beredskabsstyrelsen er begyndt at aflive dyrene. Udviklingen går hurtigt for øjeblikket så hold dig orienteret, hvis du bor i området, eller i øvrigt selv har fjerkræ.

Læs mere her:

Fugleinfluenza på kalkunfarm ved Lundby - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Fugleinfluenza på kalkunfarm ved Sønderupsønder - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Fugleinfluenza på kalkunfarm ved Skælskør - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland ramt af fugleinfluenza - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Til toppen

Mark


Ny dato: Temadag om udtagning af landbrugsarealer

Onsdag den 8. maj er den nye dato for temadagen om udtagning af landbrugsarealer. Land­brugsstyrelsen har valgt at flytte datoen, da et andet arrangement med samme emne og mål­gruppe var planlagt samme dag.

Bliv opdateret fra Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og Landbrugsstyrelsen og deltag i spæn­dende oplæg og workshops, når Landbrugsstyrelsen onsdag den 8. maj 2024 afholder tema­dag om udtagning af landbrugsarealer. Bemærk, at datoen er flyttet fra 18. april, som tidligere er meldt ud. Se mere her.

Til toppen

Udsæd kan blive en mangelvare i foråret 2024

Som alle ved, endte 2023 med lave høstudbytter og dårlig kvalitet i vårsæd. Det betyder, at mange partier af vårbyg, og specielt havre, ikke spirer med 85 %, som er kravet til certificeret udsæd. Mængden af udsæd af vårkorn er således lavere end forventet, og langt de fleste havre- og maltbygsorter er derfor allerede udsolgt. Dog kan vårhvede og bælgsæd stadig fås alle steder.

Grovvarefirmaerne har gennem årene typisk kunnet levere såsæd med en spire procent på 95 %. Landbrugsstyrelsen har givet dispensation til at sænke spireprocenten til 75 % på 26.100 ton vårbyg, og 7.500 ton havre. De først solgte partier lever sandsynligvis op til de ordinære krav. Partier som ikke gør, skal være tydeligt mærket med dispensation til lavere spireprocent.

Kontakt din rådgiver for ændring i udsæds mængder og andre alternativer.

Til toppen

Info


Dispensation for akseltryk på gyllevogne - 2024

Trafikstyrelsen har også i 2024 givet erhvervet mulighed for at køre med større kapacitet. Det er vigtigt at tjekke de individuelle godken­delsers respektive vilkår. Nogle kommuner kræver individuel ansøgning.

Tilladelsen forudsætter fortsat, at kommunen også har accepteret dispensationen fra Trafik­styrelsen, så gyllen kan transporteres på de kommunale veje. Derfor har SEGES på vegne af Landbrug & Fødevarer igen i år søgt hos alle de kommuner, som giver tilladelsen for et år ad gangen. Både Trafikstyrelsens godkendelsesbrev og kommunens tilladelse skal medbringes under gyllekørslen og - om det kræves - fremvises for politiet.

Se her hvilke kommuner der giver dispensation.

Til toppen

Haven


Mere mad fra egen have?

Vær med i Haveselskabets Køkkenhaveskole.

Du kommer til at dyrke: Hestebønner, spinat, radiser, kålrabi, salater, ærter, gulerødder, squash, grønkål, forårsløg, rødbede og bønner.

Køkkenhaveskolens forløb og indhold

Grøntsager fra egen have smager bare bedre. Bliv lidt mere selvforsynende og bæredygtig med mere mad fra egen have.

Køkkenhaveskolen er et forløb, der består af lektioner, et lukket univers kun for Køkkenhave skolens deltagere på haveselskabet.dk, invitationer til digitale havevandringer, live spørgesessioner (Q&A), en fysisk velkomstpakke med frø, tilbud om at deltage i en lukket gruppe på Facebook og meget mere.

Læs mere om det gode tilbud som Haveselskabet har sat i gang her. Du behøver ikke at have en stor have, men 5 m2 kan gøre det, men der er mulighed for udvidelse.

Tilmeld dig Haveselskabets Køkkenhaveskole

Til toppen
Download pdf