Udgivet d. 11-12-2024
Frøblandingsudvalget har ikke fundet anledning til ændringer, så de anbefalede frøblandinger til græsmarker fortsætter uændret til 2025. Til økologisk græsproduktion målrettet biogas anbefales frøblanding Ø47.
De anbefalede frøblandinger er udarbejdet af Det Permanente Frøblandingsudvalg. Udvalget har som formål, at der udbydes egnede blandinger af græs samt græs og græsmarksbælgplanter til dyrkning og udnyttelse på arealer med forskellige dyrkningsforhold og anvendelse. Udvalget består af et medlem fra hvert af de firmaer, der har sorter tilmeldt den danske sortsafprøvning for græsmarksplanter, fire konsulenter fra DLBR samt repræsentanter fra Aarhus Universitet, SEGES Innovation, Husdyr, SEGES Innovation, Planter & Miljø og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Ved køb af en anbefalet frøblanding er du garanteret den samme procentvise sammensætning af arter og typer, uanset leverandør. I de anbefalede frøblandinger indgår kun sorter, der er afprøvet i den danske sortsafprøvning indenfor de seneste 10 år.
Husk det er dig som bestemmer, hvilken græsblanding du sår ud – ikke nødvendigvis den blanding som er på lager. Livet er for kort til dårlige græsmarker.
Find de enkelte græsblandinger her.
Bio-ordningerne er et-årige ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet på landbrugsarealer. Få et hurtigt overblik over bio-ordningerne og de medfølgende regler i de opdaterede faktaark for 2025.
Find faktaarkene her.
Landbrugsstyrelsen er i fuld gang med at forberede ansøgningsrunden for fællesskemaet, som åbner 3. februar 2025. Derfor har de nu flere opdaterede vejledninger i høring. Én af dem er vejledningen om grundbetaling.
Landbrugsstyrelsen har nu otte vejledninger i høring. Du kan se de forskellige udkast til vejledningerne på høringsportalen.
Bemærk dette kun er udkast og derfor ikke de endelige vejledninger.
Gå dit kemirum igennem og få ryddet op, så du undgår store bøder ved kontrol og fejlsprøjtninger. Med app’en KemiTjek kan du både tjekke om midlet er lovligt, og holde styr på dit kemilager. Prøv den gratis frem til 31. december 2024.
Landbrugsstyrelsens kontrol af landbrugsvirksomheder viser desværre stadig fund af forbudte midler i kemirummet. Der er primært tale om ”for gamle” midler med dansk etikette.
Opbevaring af et ulovligt dansk middel giver en bøde på minimum 5.000-10.000 kr., men hvis midlet indeholder aktivstoffer, som er forbudte i EU, er bødestørrelsen 15.000-20.000 kr. Bødestørrelsen stiger desuden med stigende mængde af ulovlige midler.
Det kan derfor altid betale sig at tjekke sit kemirum og få bortskaffet de ulovlige midler!
Tjek dit kemirum to gange om året
Vi anbefaler, at du tjekker dit kemirum to gange om året – f.eks. i vinterperioden og igen om sommeren efter endt sprøjtesæson. Skriv en lagerliste, eller brug lagerfunktionen i app’en KemiTjek, så du kan få dem sat ind i sprøjteplanen inden udløbsdato.
Derved undgår du at blive fanget med ulovlig kemi, som du ikke har været opmærksom på.
Til at tjekke din kemibeholdning kan du anvende Positivlisten i Middeldatabasen, som altid er opdateret og er gratis at anvende. Den nemmeste måde er dog at bruge app’en KemiTjek.
Det er altid en god idé at holde orden i kemikalierummet. God orden sikrer overblik og forebygger fejltagelser ved påfyldning af planteværnsmidler. Sæt nyindkøbte midler bagest på hylderne, så de ældre midler er synlige og bliver brugt op først.
KemiTjek App – prøv app’en gratis frem til 31. december 2024
Med KemiTjek har du altid et godt overblik over dit kemilager lige ved hånden. KemiTjek-appen viser dig nemlig, om dine produkter stadig er lovlige, og giver dig overblik over dit kemilager. Du scanner blot stregkoden på produkterne, og får straks at vide, om du fortsat lovligt må opbevare og anvende dem.
Du kan også nemt tilføje nye produkter til dit lager og gøre status løbende. Kort og godt, så får du altså helt tjek på dit lager. Du kan prøve KemiTjek kvit og frit indtil 31. december 2024. Herefter er prisen 495 kr./år.
Har du både FarmTracking og KemiTjek, vil dit pesticidlager i KemiTjek automatisk blive nedjusteret, når du registrerer opgaver i FarmTracking. På den måde er du sikker på, at dit lager altid stemmer med din oversigt i KemiTjek.
Bestil KemiTjek her eller kontakt din Planteavlsrådgiver, så kan vi hjælpe dig med bestilling.
Lær hvordan du skal bruge Farmtracking i hverdagen og få fif og tricks, der gør brugen af appen nemmere.
Se mere og tilmeld dig her.
Torsdag den 19. december: Highlights fra Landsforsøgene 2024
Webinaret præsenterer dig for udvalgte Landsforsøg 2024. Her kan du få en lille forsmag på, hvad du kan glæde dig til at læse mere om, når Landsforsøgene udkommer lige op til jul.
tilmeldte, så du kan se dem, når det passer dig.
Tilmeld dig her.
Bliv klar til forårssæsonen med en ny række af plantewebinarer. Få de nyeste resultater fra marken serveret til din morgenkaffe. Vær med den 12. december, hvor webinaret handler om potentialer og fremtid for kulstoflagring. Se mere og tilmeld dig her (OBS kort frist!).
Sæt kryds i kalenderen den 25. januar og kom til årets hestekongres på Comwell Kolding, og få den nyeste viden om heste.
Den 8.-9. januar åbnes dørene til årets Plantekongres med over 70 sessioner og 140 eksperter – alt sammen noget, du kan bruge direkte i din dagligdag, og som er topaktuelt netop nu.
Se program og tilmeld dig her.
Dette nummers overskuelige tips, som kan hjælpe dig med at gøre noget for biodiver-siteten. Ofte er tippene små tiltag, der ikke kræver ret meget og du selv kan gøre.
Bar jord i mark og hegn
Jordvolde jordbunker
Bar jord er vigtige elementer i det åbne land for både insekter, fugle og padder.
Det er især agerlandets fugle som Viben og Lærken, der er afhængig af disse områder til ynglende og fødesøgende områder. De bare områder har dog størst værdi, når det ligger langt fra høje træer, hvor rovfuglene kan overvåge relevant bytte fra. Det har vist sig, at marker som ikke pløjes har et større indhold af insekter, så de kan danne fødegrundlag for flere kyllinger.
De mere uforstyrrede områder med bar jord fungerer som ynglested for flere bier og varme sted for andre insekter og firben.
Kom i gang nu
Lad de bare pletter i den dyrkede mark ligge - og det er både de våde og tørre. Der er så mulighed for redepladser, men også føde via de 1-årige urter og insektlarver i de våde partier.
I et ikke dyrket areal væk fra høje træer kan du fræse et stykke om foråret og lade det gro til i de en-årige planter, som kommer af sig selv. Hvis der modtages grundbetaling til arealerne, kan de indgå som småbiotoper med grundbetaling.
På solbeskinnede områder kan I placere bunker med jord, hvor de kan ligge uforstyrret. Det kan være i læhegn eller andre steder med læ. Det er mest oplagt at placere, hvor der i forvejen er en vis blomstervariation hen over året. Det vil give plads til jordlevende insekter og generelt et sted, hvor vekselvarme dyr kan få varmen. Vilde bier flyver ikke så langt, så med en placering med afstand på ca. 100 meters afstand vil der være gode yngleforhold til dem.
Hvad kan du holde øje med
Hen over sommeren kan du holde øje med fuglenes aktivitet i de bare pletter, og både Viben og Lærken har tydelige sange og kald.
På de bare jordbunker kan du holde øje med små cirkulære huller, som er indgang for bierne. Hvis du er tålmodig, kan du måske se dem komme ud og ind. På en solrig dag vil du også kunne se andre insekter lande og varme sig, særligt først på dagen.
Her ses pletter i marken som er gået ud pga. af vand i løbet af vinteren. Nu kan de give levested for fugle og insekter og 1-årige urter.
Her ses en bar jordbunke hvor det er tydeligt, at vilde bier har lavet bo. Det ses kun i områder med vedvarende bar jord.