Udgivet d. 24-09-2024
En besætning med mere end 6.000 økologiske høns, ænder og kyllinger i Vester Ulslev er ramt af fugleinfluenza.
Fugleinfluenza rammer Lolland - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)
Fra 9. september var det muligt at se i Internet Markkort (IMK), om du opfylder aktivitetskravet for at kunne få udbetalt grundbetaling til dine marker. Hvis dine marker er farvet grønne i IMK, opfylder de aktivitetskravet, men de kan også være gule eller røde – se her hvorfor.
Landbrugsstyrelsen udsætter fristen for at slå eller afgræsse marker med tilsagn om økologisk arealtilskud til 25. oktober. Samtidig ensretter Landbrugsstyrelsen også krav til at slå og afgræsse marker.
Hvis du har græsmarker med tilsagn om økologisk arealtilskud, skal du være opmærksom på, at de udsætter fristen for at slå eller afgræsse marker til 25. oktober 2024. Det vil sige, at det er den samme frist som for grundbetaling og den et-årige bio-ordning økologisk arealstøtte.
Læs mere om udsættelsen her.
Du kan søge permanent ekstensivering, hvis du vil have tilskud til at udtage landbrugsjord og dermed mindske udledningen af kvælstof og CO2 samt fremme biodiversiteten. Du kan søge permanent ekstensivering i perioden 2. september til 31. oktober.
Hvis du overvejer at lave tiltag for at forbedre klima, miljø eller biodiversitet på din bedrift, så kan du nu søge tilskud til permanent at udtage landbrugsarealer. Det kan du med ordningen Permanent ekstensivering.
Du vil få udbetalt et engangsbeløb på enten 82.500 eller 35.500 kr./ha afhængig af, om arealet har været et omdriftsareal eller haft status som permanent græs i perioden 2021-2023.
Læs mere om ordningen her.
Oversigten viser nye og ændrede godkendelser til brug i landbrugsafgrøder, frilandsgrønsager, frugt og bær. Seneste 5 ændringer er: DFF, Legacy 500 SC, Diflanil 500 SC, Sempra SC og Architect.
Se ændringerne her.
Nu har du chancen for at prøve planteprogrammerne FarmTracking og CropManager ganske gratis helt frem til den 31. marts 2025. Har du gået og luret lidt på at komme i gang med FarmTracking eller CropManager? Så er der gode nyheder, for lige nu kan du prøve begge digitale programmer – ganske gratis og uden forpligtelser.
Læs mere her.
Naturstyrelsen har åbnet for tilmelding til en række jagter for nye jægere i statens naturområder. Alle, som har taget jagttegn og bestået haglskydeprøven inden for de seneste 18 måneder, kan være med.
Læs mere her.
Lær at sammensætte det bedste team på din bedrift med fokus på arbejdsglæde og optimal produktion. Tilmeld dig SEGES’ online kursusforløb der starter den 24. oktober, og få konkret undervisning i, hvordan du får det bedste ud af dine medarbejdere.
Læs mere her.
Hør med den 18. september kl. 9:00 – 9:30 og bliv klogere på hvordan lattergas dannes og hvilke virkemidler der kan tages i brug for at reducere udledningerne.
Tilmeld dig her.
Lyt med den 25. september kl. 9:00 – 9:30 og bliv klogere på, hvordan drivhusgasemissioner fra kulstofrige landbrugsjorder opgøres, og få baggrundsviden om virkemidler til at nedbringe emissionerne.
Dette nummers overskuelige tips, som kan hjælpe dig med at gøre noget for biodiversiteten. Ofte er tippene små tiltag, der ikke kræver ret meget og du selv kan gøre.
Stenbunker, når du samler sten i marken
En stenbunke er et meget simpelt tiltag som gavner biodiversiteten. Stenbunker kan placeres mange steder og være til gavn for mange dyr. Stenbunker i solrige områder tiltrækker varmeelskende arter som firben, snoge og insekter, der nyder godt af de varme sten.
Disse stenbunker kan også fungere som overvintringssteder for insekter, når de med tiden bliver bevokset med mos og lav. Stenbunker i skyggefulde områder kan tiltrække mos og lav, som trives i de fugtige og kølige forhold. Det vigtigste for stenbunker er, at de får lov at ligge i mange år.
Sådan kommer du i gang:
Pas på eksisterende stenbunker: Bevar de stenbunker, du allerede har, især hvis de har ligget der i mange år.
Sådan laver du nye stenbunker: Når du samler sten ude i marken, så kan du samle dem i bunker og gerne i en højde på 1,5 meter. Stenbunkerne skal placeres i forbindelse med anden natur og gerne syd for elementer som krat eller vandhuller. Vælg et sted, hvor de kan lægge permanent. Hvis stenbunkerne ligger solbeskinnet, sørg for, at de ikke bliver dækket af høje urter og græsser. Husk at slå omkring dem eller placere dem i et område, der bliver græsset. På den modsatte side af stenbunker er der skygge og det giver gode levesteder for mos og lav, da der er fugtigt og køligt.
Hvordan kan du følge det?
Du vil hurtigt kunne se insekter, der sætter sig og får varmen og efter nogle år vil du kunne se at mos og lav udvikler sig. Er der jord og sand mellem stenen vil der komme andre typer planter i toppen af bunken end i bunden, da fugtighedsforholdene er forskellige.
Foto: Simone Eliasson Hansen